Τι δείχνουν οι αυτοκτονικές σκέψεις στην εφηβεία και ποιοι παράγοντες τις προκαλούν;

Οι αυτοκτονικές σκέψεις αποτελούν μία απέλπιδα προσπάθεια του εφήβου προκειμένου να ξεφύγουν από μία δυσάρεστη κατάσταση την οποία δεν ξέρουν πως αλλιώς να ξεφύγουν. Τα συναισθήματα κυμαίνονται από θυμό και απογοήτευση μέχρι λύπη, ενοχές και πολλά άλλα ενδιάμεσα.

Για τους γονείς είναι μεγάλο σοκ να αντιλαμβάνονται πως το παιδί τους έχει τέτοιες σκέψεις και ακόμη δυσκολότερο είναι για τους εφήβους  να τους μιλήσουν για αυτό ή να ζητήσουν βοήθεια. Αυτές οι σκέψεις καθορίζονται από τον όρο “αυτοκτονικός ιδεασμός”.

Τι είναι ο αυτοκτονικός ιδεασμός;

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός συμβαίνει όταν ένα άτομο αποφασίζει ότι δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί το ψυχικό βάρος των περιστάσεων του και επιλέγει να τελειώσει τη ζωή του. Καταφεύγουν στην αυτοκτονία με μια εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι η μόνη επιλογή που απομένει για να απαλλαγούν από το άγχος, το τραύμα ή την κατάθλιψη που νιώθουν.

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι δύσκολο να διαχειριστεί και να ξεπεραστεί μόνος του, μερικές φορές εμφανίζεται και σε μικρά παιδιά. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οι έφηβοι θα σκεφτούν την αυτοκτονία είναι ο εκφοβισμός που πιθανότητα θα περνούν στο σχολείο.

Παράγοντες που προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις στους εφήβους

Πολλές είναι οι αιτίες που οδηγούν σε αυτοκτονικό ιδεασμό και κατάθλιψη στους εφήβους, είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να σκεφτεί έτσι σε αυτό το στάδιο της ζωής του. Όσο περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονικές σκέψεις στους εφήβους, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είναι να βοηθήσουν το παιδί τους να τις ξεπεράσει.

Κοινωνική απομόνωση

Οι έφηβοι ευτυχούν κάτω από κοινωνικές εμπειρίες όπου τους κάνουν να νιώθουν αγαπητοί και αποδεκτοί. Αλλά όταν αισθάνονται απομονωμένοι από τους συνομηλίκους τους, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας. Εάν ένας έφηβος σκέφτεται να αυτοκτονήσει ενδέχεται να μην αισθάνεται μέλος μιας ομάδας ή πως δεν έχει φίλους.

Χρόνια ασθένεια

Ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις ή για διαρκή αντιμετώπιση μιας ασθένειας, πόσο μάλλον για έναν έφηβο που αντιμετωπίζει τις ίδιες συνθήκες. Όταν οι έφηβοι υποφέρουν από προβλήματα υγείας, μπορεί να αισθάνονται ότι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουν από τον πόνο που τους κυριεύει είναι να τελειώσουν την ζωή τους.

Προϋπάρχουσες Συνθήκες Ψυχικής Υγείας

Μαζί με τις σωματικές ασθένειες, η ψυχική υγεία μπορεί συχνά να παίξει ρόλο στην απόφαση ενός εφήβου να σκεφτεί την αυτοκτονία. Ανεξάρτητα από την πάθηση, ένας έφηβος μπορεί να αποφασίσει ότι ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του για την ψυχική του υγεία.

Βλέποντας την αυτοκτονία αλλού

Οι συνέπειες αυτοκτονίας κάποιοι από τον περίγυρο του είναι μεγάλες στο έφηβο που την ζει. Όταν γνωρίζει ότι κάποιος που αγαπά αυτοκτόνησε μπορεί να οδηγηθεί σε παρόμοιες σκέψεις. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός στους εφήβους προκαλείται συχνά όταν βλέπουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο να αυτοκτονεί.

Ναρκωτικά & Αλκοόλ

Οι έφηβοι που αγωνίζονται να ξεφύγουν από την κατάχρηση ουσιών συχνά λαμβάνουν παράλογες αποφάσεις, είτε επειδή βρίσκονται υπό την επήρεια τους είτε όχι. Ανεξάρτητα από την ουσία που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκτονίας, μπορεί να παλεύουν επίσης με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας.

Διακρίσεις

Ο εκφοβισμός εις βάρος τους για διάφορους λόγους είναι ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψην για τον αυτοκτονικό ιδεασμό στους εφήβους. Είναι σημαντικό οι έφηβοι να αισθάνονται αποδεκτοί για αυτό που είναι και να έχουν ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να είναι ο εαυτός τους.

Προηγούμενες Απόπειρες Αυτοκτονίας

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός στους εφήβους τείνει να είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Εάν ένα έφηβο παιδί το έχει σκεφτεί από πριν είναι γενικά πιο πιθανό να προσπαθήσει να το κάνεις εάν δεν λάβει την υποστήριξη και τη θεραπεία που χρειάζεται.

Σημεία και συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού στους εφήβους

Αν και ορισμένα σημάδια αυτοκτονικού ιδεασμού μπορεί να είναι παρόμοια με τη βασική εφηβική εξέγερση, οι γονείς πρέπει πάντα να έχουν επίγνωση και να γνωρίζουν πόσο σημαντικά δείχνει το παιδί τους αυτά τα συναισθήματα ή τις ενέργειες. Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού στους εφήβους είναι:

  • Σοβαρές εναλλαγές διάθεσης
  • Σημαντικές αλλαγές προσωπικότητας
  • Επικίνδυνη ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • Αλλαγή προτύπων ύπνου
  • Λέγοντας ότι αισθάνονται απελπισμένοι ή παγιδευμένοι
  • Απομονώνονται
  • Έντονη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ
  • Μιλώντας ή γράφοντας για αυτοκτονία

Σχετικά άρθρα