Το παιδί σου βαριέται συχνά; Και όμως η πλήξη του κάνει καλό!

Τα παιδιά συχνά παραπονιούνται ότι βαριούνται και δεν έχουν τι να κάνουν. Βέβαια, στις μέρες μας αυτό γίνεται σπανιότερα αφού συνεχώς έχουν πράγματα να κάνουν συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, το “σερφάρισμα” στο διαδίκτυο ή οι συνομιλίες με μηνύματα με φίλους. Οι πολλές δραστηριότητες κάνουν τους γονείς να πιστεύουν πως το παιδί τους εξασκεί τα χαρίσματά του και κάπως έτσι η ιδέα της πλήξης δαιμονοποιήθηκε.

Ωστόσο, ο χρόνος που τα παιδία περνούν χωρίς να κάνουν τίποτα, δεν σπαταλιέται αλλά έχει σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο βοηθώντας τον να λειτουργεί καλύτερα. Ο μη δομημένος χρόνος βοηθά τα παιδιά να γίνουν δημιουργικά και να αναπτύξουν τον δικό τους τρόπο σκέψης ανεξάρτητα από την καθοδήγηση κάποιου μεγαλύτερου.

Η πλήξη βοηθά το παιδί να καταλάβει τον εαυτό του

Εάν θέλεις το παιδί σου να σχηματίσεις τις δικές του ιδέες και απόψεις άφησέ τον να αγκαλιάσει την πλήξη του. Έρευνες δείχνουν ότι όταν δεν είναι απασχολημένο το παιδί αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάται από ενήλικες. Φυσικά, το πρώτο στάδιο της πλήξης είναι να γκρινιάζει επειδή δεν έχει τι να κάνει.

Έπειτα η ίδια η πλήξη θα το ωθήσει από περιέργεια να αναζητήσει το αντικείμενο που θα θέλει να ασχοληθεί με επιμονή χτίζοντας την επιθυμία για παιχνίδι και ενδιαφέρον. Αυτά είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν την αυτοπεποίθησή του και το εξελίσσουν σε έναν έξυπνους και καθόλου βαρετό χαρακτήρα.

Μην αισθάνεσαι ενοχές που αφήνεις το παιδί σου να βαρεθεί

Όταν δεν αισθάνεσαι άσχημα για την πλήξη του δεν θα αισθανθεί και αυτό. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να επιδιώκεις να υπάρχει αυτό το διάστημα πλήξης στον χρόνο του μερικές φορές την εβδομάδα. Η πλήξη ισούται με ευκαιρίες. Οι εγκέφαλοι που δεν ασχολούνται συνεχώς με κάτι και κυρίως με ηλεκτρονικά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να πειραματιστούν και να συμμετάσχουν σε κάτι που κανονικά δεν θα έκαναν ή δεν θα μάθαιναν.

Και όμως η πλήξη είναι καλή και για τους γονείς

Η μέρα ενός ενήλικα δεν επιτρέπει την πλήξη. Για αυτό, όταν το παιδί σου βαρεθεί βρες την ευκαιρία να το κάνεις κι εσύ. Όσο η ψυχολογική μελέτη εξελίσσεται τόσο ανακαλύπτεται ότι το να αφήνεις το μυαλό να περιπλανάται όταν είναι ξύπνιο έχει πολύ σημαντικές λειτουργίες. Σίγουρα ακούγεται πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις,. Ειδικά η ιδιότητα του γονέα γεμίζει με έννοιες την σκέψη και σε αυτές προστίθενται και οι έννοιες της δουλειάς.

Προσπάθησε όμως να βρεις λίγο χρόνο για να μπορέσει το μυαλό να αναπνεύσει και να εξασκηθεί στο να βρίσκει απροσδόκητες ιδέες και δημιουργικές λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Χρειαζόμαστε χρόνο απλώς για να αναλογιστούμε τις εμπειρίες που αποκομίζουμε από την καθημερινότητά μας. Άλλωστε, οι καλύτερες ιδέες τις περισσότερες φορές έρχονται όταν είμαστε χαλαροί.

Πως γίνεται το παιδί σου να βαριέται καλύτερα;

Πριν έρθει η ώρα να μην κάνεις τίποτα, πρέπει να κάνεις κάτι. Για αυτό υπάρχουν ορισμένες προτάσεις για ασχολίες του παιδιού που θα το βοηθήσουν να περάσει την ώρα του.

Μπορεί να ξαπλώσει στο γρασίδι και να παρατηρεί τον ουρανό: Κλασικό αλλά όχι αυτονόητο. Βοηθά την σκέψη να εμβαθύνει και καλλιεργεί την παρατηρητικότητα. Με το να σκέφτεται απλά δημιουργεί μια νέα σχέση με τον εαυτό του.
Φτιάξτε ένα παιχνίδι θεάτρου σκιών: Όχι φυσικά σαν εκείνο του “Καραγκιόζη”. Πάρτε έναν φακό και δες ποιος φτιάχνει τις καλύτερες μιμήσεις στο απέναντι τοίχο. Είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται και σίγουρα πιο εφευρετικό.
Σχεδιάστε μαζί μία γιορτή για γενέθλια ή απλά για να διασκεδάσετε: Εκτός από την ευκαιρία που θα σας δοθεί να περάσετε χρόνο με άλλα αγαπημένα πρόσωπα θα βοηθήσει το παιδί να ξετυλίξει την δημιουργικότητά του για να φτιάξει ένα όμορφο σκηνικό. Βέβαια, μπορείτε να κάνετε και μία γιορτή μόνο για εσάς και να περάσετε χρόνο με το παιδί κάνοντας πράγματα που του αρέσουν. Ζωγραφίστε, παίξτε με τις πλαστελίνες του ή φτιάξτε παζλ.

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το χάσιμο χρόνου δεν είναι πραγματικά χαμένος χρόνος. Ο εγκέφαλος ανακάμπτει από έναν υπερδιεγερμένο κόσμο και τα παιδιά εξαρτώνται λιγότερο από εσάς ως πηγή διασκέδασης και ενθουσιασμού. Για αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που το παιδί σου θα βαριέται ή δεν θα θέλει να κάνει κάτι, γιατί να μην απομακρυνθείς και απλά να αφήσεις την πλήξη να το συνεπάρει;

Σχετικά άρθρα