“Γιατί δεν σέβεται τα συναισθήματά μου και φλερτάρει για την πλάκα του δίνοντάς μου ψεύτικες ελπίδες;”

Γεια σας. Θέλω να σας γράψω για ένα θέμα που με απασχολεί. Εδώ και καιρό μου αρέσει ένα παιδί από την σχολή όμως δίσταζα να κάνω την πρώτη κίνηση επειδή δεν ήξερα αν θα βρω την ανάλογη ανταπόκριση. Τελικά αποφάσισα να του μιλήσω για να δω αρχικά την αντίδραση του. Ήταν ιδιαίτερα ευγενικός και από εκείνη την στιγμή παρατήρησα ότι άρχισε να με κοιτάει και να μου χαμογελάει και μάλιστα υποψιάστηκα ότι έβαλε και έναν φίλο του να με κοιτάει για να δει αν τον κοιτάω.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι του και δεν κοιτούσα επειδή ήξερα ότι είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και φλερτάρει πολλές. Όμως συνέχισε να με φλερτάρει και έτσι εγώ πείστηκα ότι ενδιαφέρεται έστω και λίγο. Μια μέρα λοιπόν τον ρώτησα αν έχει χρόνο να παμε για καφέ και εκείνος μου είπε ότι θέλει να τελειώσει η εξεταστική και μετά να το συζητήσουμε. Εγώ κατάλαβα ότι με απορρίπτει ευγενικά οπότε είπα  ευχαριστώ και έφυγα.

Κάποια στιγμή παρατηρώ αυτόν και κάποιους φίλους να έχουν γυρίσει προς το μέρος μου και να γελάνε και τότε κατάλαβα περί τίνος πρόκειται ο άνθρωπος. Επίσης κατάλαβα ότι δεν ενδιαφερόταν για μένα πραγματικά και απλά είχε σκοπό να διαπιστωσει αν τον γουστάρω,να με κάνει να τσιμπήσω και στη συνέχεια να μου ρίξει άκυρο ώστε να επιβεβαιωθεί.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως κάποιοι άνθρωποι δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων και φλερτάρουν για την πλάκα τους δίνοντας ψεύτικες ελπίδες χωρίς να νοιάζονται αν οι άλλοι πληγώνονται. Και ρωτάω είναι δυνατόν να με βλέπει τόσο σοβαρή και συνεσταλμένη και να κάνει κάτι τέτοιο για πάνω από δύο μήνες. Πίστευε ότι εγώ δεν θα πάρω θάρρος; Επειδή εκείνος είναι κοινωνικός και έχει συνηθίσει σε τέτοια πιστεύει ότι εγώ δεν τον έπαιρνα σοβαρά άμα με φλέρταρε;

Γράφει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Αντύπα

Καλησπέρα σας, καταλαβαίνω την απογοήτευση σας, την ανησυχία σας ως προς τις προθέσεις των αγοριών αλλα και την ανησυχία σας ως προς την ανθρώπινη φύση και τα συναισθήματα. Η αλήθεια είναι πως δε μπορώ να σας πω με σιγουριά ποιες ήταν οι προθέσεις του αγοριού αυτού, και αν είναι τόσο αναίσθητος όσον αφορά τα αισθήματα των γύρω του. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω, ειναι πως εσείς διαθέτετε μια καλή συναισθηματική νοημοσύνη και έχετε την ικανότητα και την αντίληψη της ενσυναίσθησης, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ίσως έτσι είναι πιο εύκολο να απογοητεύεστε από τη συμπεριφορά των άλλων, όμως καταλαβαίνετε και πιο εύκολα τις προθέσεις τους. Σας είναι δύσκολο, αντιλαμβάνομαι από όσα γράφετε, να δεχτείτε πως κάποιος άλλος, μπορεί να χειρίζεσαι τους ανθρώπους με τέτοια επιπολαιότητα, διότι είναι κάτι εντελώς ξένο σε εσάς.

Η αλήθεια είναι πως κάθε άνθρωπος σύμφωνα με τα βιώματα του, και το χαρακτήρα του, συμπεριφέρεται και ενεργεί εντελώς διαφορετικά. Πολλές φορές μας κάνει εντύπωση και μας ξενίζει η αντίδραση κάποιου διότι εμείς δεν θα ενεργούσαμε ποτέ έτσι. Είναι ενάντια στο χαρακτήρα μας και μας είναι δύσκολο να αποδεχτούμε πως κάποιος είναι τόσο απαθής, ή αγενής, απέναντί μας.

Είναι το ρίσκο που θα παίρνετε κάθε φορά που θα γνωρίζετε κάποιον είτε ερωτικα, είτε φιλικά. Με την πάροδο όμως του χρόνου και μέσα από την εμπειρία, θα μάθετε να ξεχωρίζετε τους ανθρώπους με ποιότητα και καλό χαρακτήρα. Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημά σας, αν γίνεται κάποιος να σας βλέπει σοβαρή και συνεσταλμένη και να κάνει κάτι τέτοιο, ναι μπορεί, διότι δε συμμερίζεται και δεν τον ενδιαφέρει αν ο άλλος πληγωθεί.

Είναι εύκολο δυστυχώς, σε κάποιους ανθρώπους να παίζουν με τα συναισθήματά μας. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και ανωριμότητα μέσα τους, την οποία και προβάλλουν πάνω σε εμάς. Δίνεται λοιπόν ευκαιρίες στους ανθρώπους για σχέσεις, και κρατήστε αυτούς που αξίζουν.

Σοφία Αντύπα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
ΒΑ, ΒSc, Diploma in Psychotherapy
Μέλος του Βρετανικου Συμβουλίου Ψυχοθεραπευτών UKCP

Σχετικά άρθρα