5 τρόποι για να καταφέρεις να αποτρέψεις την ανάπτυξη άγχους

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πλήρης αποφυγή του άγχους της καθημερινότητας. Σχολικές εργασίες, ευθύνες στο σπίτι, φορτωμένα προγράμματα, προσδοκίες των άλλων, απογοητεύσεις, προθεσμίες, κοινωνικό δράμα: όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένταση. Οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν τον τρόπο να συσσωρεύονται αν δεν τους κρατάμε υπό έλεγχο.

Αναγνώριση των σημαδιών του άγχους

Οι αγχώδεις διαταραχές διαφέρουν από έφηβο σε έφηβο και τα συμπτώματα γενικά περιλαμβάνουν υπερβολικό φόβο και ανησυχία, αισθήματα εσωτερικής ανησυχίας και τάση για υπερβολική επιφυλακτικότητα και επαγρύπνηση. Ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματική απειλή, ορισμένοι έφηβοι περιγράφουν αισθήματα συνεχούς νευρικότητας, ανησυχίας ή ακραίου στρες.

Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, οι ανήσυχοι έφηβοι μπορεί να φαίνονται εξαρτημένοι, αποτραβηγμένοι ή ανήσυχοι. Φαίνονται είτε υπερβολικά συγκρατημένοι είτε υπερβολικά συναισθηματικοί. Μπορεί να είναι απασχολημένοι με ανησυχίες για απώλεια ελέγχου ή μη ρεαλιστικές ανησυχίες σχετικά με την κοινωνική ικανότητα.

Οι έφηβοι που υποφέρουν από υπερβολικό άγχος εμφανίζουν και μια σειρά από σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να παραπονιούνται για μυϊκή ένταση και κράμπες, στομαχόπονους, πονοκεφάλους, πόνους στα άκρα και την πλάτη, κόπωση ή ενοχλήσεις που σχετίζονται με αλλαγές στην εφηβεία. Μπορεί να κοκκινίζουν, να ιδρώνουν, να υπεραερίζονται, να τρέμουν και να τρομάζουν εύκολα.

Το άγχος κατά την εφηβεία συνήθως επικεντρώνεται στις αλλαγές στον τρόπο που φαίνεται και αισθάνεται το σώμα του εφήβου, στην κοινωνική αποδοχή και στις συγκρούσεις σχετικά με την ανεξαρτησία. Όταν πλημμυρίζουν από άγχος, οι έφηβοι μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά ντροπαλοί.

Μπορεί να αποφεύγουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους ή να αρνούνται να εμπλακούν σε νέες εμπειρίες. Μπορούν να διαμαρτυρηθούν όποτε είναι χωριστά από φίλους. Από την άλλη, μπορεί να κάνουν μια προσπάθεια να μειώσουν ή να αρνηθούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, μπορεί να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, πειραματισμούς ναρκωτικών ή παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά.

5 τρόποι πρόληψης του άγχους

Η προσθήκη αυτών των 5 τρόπων πρόληψης τους άγχους στην κανονική ρουτίνα σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτό το πνιγηρό συναίσθημα που δημιουργεί το άγχος. Η λέξη κλειδί είναι «ρουτίνα», καθώς θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα τηρείς τους τρόπους αυτούς για να απολαύσεις τα οφέλη τους:

1. Εξισορρόπησε τις ευθύνες με τις δραστηριότητες που σου αρέσουν όπως η χαλάρωση ή το να περνάς χρόνο με τους φίλους σου. Όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία: κάθε δουλειά και κανένα παιχνίδι είναι κακό. Αλλά αν το πρόγραμμά σου είναι τόσο γεμάτο με δραστηριότητες που δεν υπάρχει χρόνος για εργασία, αυτό θα σας αγχώσει επίσης.

2. Διαχειρίσου τις ευθύνες σου. Μπορείς να χρησιμοποιείς μια εφαρμογή ημερολογίου ή προγραμματισμού για να παρακολουθείς τις εργασίες, τις δουλειές, τις πρακτικές και άλλες υποχρεώσεις. Φυσικά, ο προγραμματισμός δεν βοηθά σε τίποτα εάν δεν κάνεις πραγματικά αυτό που σχεδιάζεις. Η διαχείριση του άγχους σημαίνει επίσης τακτική μελέτη, παρακολούθηση των εργασιών και υπέρβαση της αναβλητικότητας. Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς λίγο κάθε μέρα και να αντιληφθείς πώς πάνε τα πράγματα.

3. Φάε υγιεινά. Αυτό που τρως επηρεάζει τη διάθεσή σου, την ενέργεια και τα επίπεδα άγχους. Το να τρως υγιεινά δεν σημαίνει να αποφεύγετε συνεχώς τις λιχουδιές. Μπορείς περιστασιακά να φας ένα παγωτό εάν το έχεις ανάγκη, εάν έφαγες μια σαλάτα ή κοτόπουλο για μεσημεριανό γεύμα. Αλλά αν το παγωτό και τα γλυκά είναι η κύρια πηγή καυσίμου σου, είναι πιθανό να αισθάνεσαι εκνευρισμό και άγχος.

4. Κοιμήσου σωστά. Αυτό μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, αλλά σε ποιον δεν αρέσει να κοιμάται; Αλλά ο σωστός ύπνος είναι στην πραγματικότητα κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε γιατί είναι εύκολο να αφήσουμε τις εργασίες για το σπίτι, τη συζήτηση με φίλους ή την υπερβολική παρακολούθηση να εμποδίσουν τον ύπνο.

5. Αφιέρωσε χρόνο για άσκηση κάθε μέρα. Όταν αναπνέεις σωστά και με βαθιές αναπνοές το άγχος μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Το τρέξιμο, μία βόλτας με ποδήλατο ή ένα άθλημα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του άγχους. Η άσκηση δεν απομακρύνει απλώς το μυαλό μας από το άγχος, απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.

Το να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σημαίνει να χτίζεις δεξιότητες αντιμετώπισης που σου επιτρέπουν να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές προκλήσεις με ευκολία. Σημασία έχει να κρατάς τα προβλήματα σε προοπτική αντί να τα αγνοείς και να μάθεις τι να δουλέψεις και τι να αφήσεις.

Σχετικά άρθρα