Light συνταγή για τονοκεφτέδες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12

Υλικά:

  • 200- 250 γρ. τόνος κονσέρβας στραγγισμένος
  • 200 γρ. πατάτες βρασμένες σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια μικρά, ψιλοκομμένα
  • 1 κ. σ. άνηθος
  • 1 κ. σ. μαγιονέζα light
  • χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2- 3 κ. σ. βρώμη αλεσμένη

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  2. Πλάθετε τους κεφτέδες και τους ψήνετε σε λαδόκολλα για 20- 30 λεπτά στον αέρα στους 180

Οφέλη 

Ο τόνος είναι ένα είδος ψαριού θαλασσινού νερού που εκτείνεται σε βιότοπο από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι την Ινδονησία. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια παγκοσμίως και φημίζεται για τις λίγες θερμίδες του. Εκτός από την αφθονία και τη γεύση του κρέατος, ο τόνος είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικός.

Ο τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, μιας απαραίτητης βιταμίνης που απαιτείται για τη δημιουργία του DNA. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στον σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αποτροπή ανάπτυξης αναιμίας. Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια τόνου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και της κακής χοληστερόλης που μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών.

Τα ωμέγα-3 στον τόνο φαίνεται επίσης να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των ματιών. Σε μια μελέτη 40.000 γυναικών επαγγελματιών υγείας, οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές μερίδες τόνου την εβδομάδα είχαν έως και 68% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ξηροφθαλμία. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν και στη συνολική υγεία του αμφιβληστροειδούς και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλοί τύποι καρκίνου συσχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.

Η κατάσταση που ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μειώνει την όραση του ματιού και σιγά σιγά φέρνει τύφλωση. Τα πανίσχυρα Ωμέγα-3 οξέα παρεμβάλλονται ως πρόληψη αυτής της πάθησης. Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο του τόνου στη σχάρα μπορεί να μειώσει τις ποσότητες υγιεινών συστατικών στο κρέας.

Ο τόνος είναι ένα άπαχο κρέας. Έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλή σε θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σας εμποδίζει να τρώτε περισσότερο. Σε μια μελέτη, οι έφηβοι που έτρωγαν τακτικά άπαχο ψάρι όπως ο τόνος για αρκετές εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο δύο κιλά περισσότερο βάρος από την ομάδα ελέγχου που δεν έτρωγε ψάρι.

Το κρέας αυτού του ψαριού είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C και σελήνιο. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως κύριοι ενισχυτές του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την βοήθειά τους καταπολεμούνται οι ελεύθερες ρίζες, τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού σε κυτταρικό επίπεδο, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Ο σίδηρος και η βιταμίνη Β είναι ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, ειδικά όταν εκείνο μπλοκάρει και επιβραδύνεται εξαιτίας του λίπους, που προκαλούνται από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και τα κύτταρα αρχίζουν να εκφυλίζονται. Η υψηλή πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης Β ενισχύουν τα αιμοσφαίρια. Ο σίδηρος ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας την οξείδωση των οργάνων του σώματος, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη λειτουργία.

Η βιταμίνη D είναι το κύριο δομικό συστατικό των οστών. Τα οφέλη αυτής της βιταμίνης αποδεικνύονται σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου, γερά και υγιή οστά και χωρίς κατάγματα. Συμπληρωματικά, εκτός από την βελτίωση του οργανισμού ο τόνος συμβάλλει σημαντικά και στην υγεία του δέρματος. Περιέχει ιχνοστοιχεία, τα οποία αποτρέπουν τη βλάβη των αιμοσφαιρίων λόγω της δηλητηρίασης και της υγείας του σώματος. Δεύτερον, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ελαστίνη παρέχει πρόσθετες επισκευές των ιστών και χαρίζει απαλότητα στο δέρμα.

Γιάννης Βελέντζας 

Personal Trainer

Τηλέφωνο: 2107779880

Σχετικά άρθρα