Τι είναι η θετική αυτο-ομιλία;- Μάθε τους 5 τρόπους για να την διδάξεις στο παιδί σου!

Όταν αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα ή προκλήσεις στη ζωή, δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να βιώνουν έντονα συναισθήματα, να έχουν αμφιβολίες και ακόμη και να συμμετέχουν σε αρνητική αυτοκριτική. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο για τα παιδιά να έχουν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους, ειδικά εάν υφίστανται εκφοβισμό, αγωνίζονται ακαδημαϊκά ή έχουν πρόβλημα να κάνουν φίλους.

Αλλά οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, διδάσκοντάς τους πώς να συμμετέχουν σε θετική αυτο-ομιλία. Αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και να μην επιχειρούν να τα διαγράψουν, μπορούν επίσης να μάθουν πώς να επαναπλαισιώνουν τη σκέψη τους και να εστιάζουν στις δυνάμεις τους ή στα μαθήματα που έχουν πάρει από τις προκλήσεις.

Εάν το να διδάξεις το παιδί σου να συμμετέχει σε θετική αυτο-ομιλία είναι κάτι που θέλεις να εξερευνήσεις, διάβασε παρακάτω για να μάθεις όσα πρέπει να γνωρίζεις για να ενδυναμώσεις το παιδί σου με αυτό το ισχυρό εργαλείο. Έτσι, θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

Τι είναι η θετική αυτο-ομιλία;

Στον πυρήνα της, η θετική αυτο-ομιλία είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που εξουσιοδοτεί τα παιδιά να αναδιαμορφώσουν τη σκέψη τους, καλλιεργεί την ανθεκτικότητα και χτίζει αυτοεκτίμηση. Ως ουσιαστικό μέρος της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης, η θετική αυτο-ομιλία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης. Συνολικά, ο στόχος της θετικής αυτο-ομιλίας είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να αναγνωρίζει τα δυνατά σημεία, τις ευκαιρίες για βελτίωση ή ανάπτυξη και λόγους για να προσπαθήσει ξανά.

Η θετική αυτο-ομιλία μπορεί να φαίνεται διαφορετική για κάθε παιδί. Για παράδειγμα, προσδιορίζει τα δυνατά του σημεία, τα πράγματα που κάνει καλά, τα χαρακτηριστικά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανο και τις πτυχές της προσωπικότητάς του που του αρέσουν. Όταν μπορούν να μιλήσουν πολύ για τον εαυτό τους ή να αναγνωρίσουν αυτά τα θετικά πράγματα, το περιγράφουμε ως αυτοπεποίθηση.

Όταν διδάσκεις στο παιδί να μιλάει για τον όμορφα εαυτό του από μικρή ηλικία, δεν ενδυναμώνεται μόνο το ίδιο το παιδί, αλλά η ανθεκτικότητά του. Μαθαίνει ότι δεν χρειάζεται να αφήνει τις αναποδιές και τις προκλήσεις να εκτροχιάσουν του στόχους ή τα όνειρά τους. Αρχίζει επίσης να καταλαβαίνει ότι αυτό που έχει να προσφέρουν στον κόσμο είναι θετικό. Με λίγα λόγια, ότι είναι μοναδική προσωπικότητα που διαθέτει ένα σύνολο δυνατοτήτων τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει σε δύσκολες στιγμές.

Οφέλη της θετικής αυτο-ομιλίας

Όλα τα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι, είναι επιρρεπή σε αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Έχουν πολλά αρνητικά μηνύματα και σκέψεις που τα φθείρουν και καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή τους. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να σκέφτονται και να λένε αρνητικά πράγματα για τον εαυτό τους, όπως «δεν είμαι καλός στα μαθηματικά».

Αυτά τα παραδείγματα αρνητικής αυτο-ομιλίας είναι επιβλαβή για την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητα του παιδιού. Στην πραγματικότητα, εάν αυτά τα πράγματα επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά, το παιδί μπορεί να αρχίσει να τα πιστεύει. Ωστόσο, αν ενθαρρύνεις το παιδί σου να είναι πιο θετικό στις απόψεις του για τον εαυτό του και να εμπλακεί σε θετική αυτο-ομιλία, μπορείς να το βοηθήσεις να γίνει πιο θετικό. Θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και μεγαλύτερη προθυμία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις κατά μέτωπο.

Η αυτοπεποίθηση που έχουμε παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική μας ευεξία. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να περάσουν δύσκολες στιγμές και τις περιόδους απογοήτευσης όταν η προσπάθεια που κατέβαλαν δεν τελείωσε με το πιο θετικό αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμεναν ή θα ήθελαν.

Πώς ωφελούνται τα παιδιά;

Η θετική αυτο-ομιλία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στο παιδί σου, τα οποία είναι:

  1. Χτίζει την ανθεκτικότητα του
  2. Αναπτύσσει μια θετική προοπτική για τη ζωή
  3. Βοηθά να αναγνωρίσει τα δυνατά του σημεία
  4. Ενσταλάζει αυτοπεποίθηση
  5. Προωθεί την αναζήτηση νέων πραγμάτων στα οποία είναι καλό
  6. Επιτρέπει να αναγνωρίζει τομείς βελτίωσης
  7. Το ενδυναμώνει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αναλάβει ρίσκα
  8. Δίνει κουράγιο να κυνηγήσει όνειρα και να θέτει στόχους

Έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική αυτο-ομιλία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων υπό πίεση. Εκτός από την αύξηση της συμπόνιας για τον εαυτό και την καλλιέργεια της φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς η θετική αυτο-ομιλία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Μπορεί ταυτοχρόνως να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών ρουτίνας και για την προετοιμασία για καταστάσεις που δημιουργούν ανησυχία και ανησυχία. Επίσης, δύναται να οδηγήσει στην απόκτηση θάρρους και σιγουριάς πως ό,τι και να συμβαίνει μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα ή δυσκολότερα γνωρίζοντας ότι είναι δυνατό.

Πώς να ενδυναμώσεις το παιδί σου;

Το να διδάξεις στο παιδί σου πώς να εξασκεί την θετική αυτο-ομιλία, μπορεί να μοιάζει λίγο άβολα στην αρχή. Όμως, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Εξάλλου, μαζί με το παιδί σας μαθαίνεις και εσύ μια νέα δεξιότητα αντιμετώπισης και είναι δύσκολο για τον εγκέφαλό του αλλά και τον δικό σου να επαναπλαισιώνει τις σκέψεις του. Με εξάσκηση και συνέπεια, όμως, και οι δύο θα κατακτήσετε αυτή τη ζωτική δεξιότητα.

1. Δημιουργία Επίγνωσης

Η θετική αυτοομιλία ξεκινά με την επίγνωση ή την αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων και μηνυμάτων που λέει το παιδί στον εαυτό του. Πολλά παιδιά αγνοούν την αρνητική αυτο-ομιλία και την επιρροή που έχει στη ζωή τους. Βοήθησε το παιδί να αναγνωρίσει πότε σκέφτεται ή λέει αρνητικά πράγματα για τον εαυτό του. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσεις πως θα μπορεί να αναγνωρίζει πώς μοιάζει η θετική αυτο-ομιλία.

Ένα βοηθητικό εργαλείο σε όλα αυτά μπορεί να είναι ταινίες και βιβλία στα οποία θα προσπαθεί να αναγνωρίσει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τις θετικές λέξεις για να ενθαρρύνει τη θετική αυτο-ομιλία. Υπενθύμισε στο παιδί ότι η εκμάθηση της θετικής αυτοομιλίας απαιτεί εξάσκηση και κάποιες μέρες είναι πιο εύκολες από άλλες.

2. Κάντε συχνές συζητήσεις

Το να κάνετε τακτικές συζητήσεις το παιδί όχι μόνο για τη θετική αυτοομιλία αλλά και για το πώς αισθάνεται ή πώς πήγαν τα πράγματα στο σχολείο, μπορεί να βοηθήσει τη θετική ομιλία να γίνει συνήθεια ή καθημερινή πρακτική. Η θετική αυτοσυζήτηση το κάνει να αναγνωρίζει τι πήγε καλά ή τι έκανε καλά.

Επιπλέον, αυτές οι συνομιλίες βοηθούν στη δημιουργία σημαντικών δεσμών ανάμεσα σε εσένα και το παιδί σου. Μπορεί να μοιράζεστε στόχους και όνειρα και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει.

3. Κανονικοποίηση της αναγνώρισης των δυνατοτήτων του

Πολλές φορές τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι να καυχιούνται ή να μην είναι ταπεινά να αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία ή να αναγνωρίζουν σε τι είναι καλά. Αλλά το να γνωρίζουν πού διαπρέπουν και πού χρειάζονται περισσότερη δουλειά είναι μια δεξιότητα ζωής που θα τους χρειαστεί σε όλη τους τη ζωή.

Αρχικά, ίσως χρειαστεί να βοηθήσεις το παιδί να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία ή να βρει μία ασχολία στην οποία είναι έχει έφεση. Μπορεί να μην δύναται να αναγνωρίσει αυτά τα πράγματα αμέσως και να χρειαστεί καθοδήγηση όσον αφορά τις δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντά του. Η κατάκτηση μιας δεξιότητας είναι μια τεράστια ενίσχυση αυτοπεποίθησης για τα παιδιά.

4. Επικεντρώσου στην προσπάθεια

Είναι πολύ πιο ωφέλιμο να εστιάσεις στην προσπάθεια του παιδιού σου στις διάφορες καταστάσεις από οτιδήποτε άλλο. Απόφυγε να κάνεις σχόλια σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αντί να εστιάζεις στον βαθμό τους στα μαθηματικά, σχολίασε πόσο σκληρά μελέτησε και πόση προσπάθεια κατέβαλε.

Επαίνεσαι την προσπάθεια του παιδιού  και όχι το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα πάνε όλα όπως τα είχε σχεδιάσει, αλλά το σημαντικό είναι ότι δούλεψε σκληρά και δεν τα παράτησε. Άφησέ το, λοιπόν, να επικεντρωθεί στην προσπάθειά του και τόνισέ του ότι είναι εντάξει τα πράγματα δεν έγινε όπως ήθελαν.

5. Μοντέλο θετικής αυτο-ομιλίας

Μέρος της πρόκλησης με τη θετική αυτο-ομιλία είναι να σταματήσεις για ένα λεπτό και να παρατηρήσεις τον τρόπο που επικοινωνείς μπροστά στο παιδί σου. Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά βλέποντας και παρατηρώντας τους γονείς τους. Έτσι, πρέπει να αντιμετωπίσεις μια προκλητική ή απογοητευτική κατάσταση, για αυτό προσάρμοσε την θετική αυτο-ομιλία στη ζωή σου.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς αυτή τη δεξιότητα», λέει ο McDowell. “Η θετική αυτοομιλία είναι πραγματικά ένας ενισχυτής της ανθεκτικότητας. Τόσο η θετική αυτο-ομιλία όσο και η αυτοπεποίθηση παίζουν τεράστιο ρόλο στην ψυχική ευεξία.

Μπορείς επίσης να καταγράψεις τους τρόπους που θα του εξηγούν πως μπορεί να εφαρμόσει την θετική αυτο-ομιλία με τον εαυτό του παρατηρώντας τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης μιας δύσκολης κατάστασης. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να γράψει μια εργασία και πιστεύει ότι οι δεξιότητές του στο γράψιμο δεν είναι πολύ καλές, ενθαρρύνετέ το να επικεντρωθεί στην προσπάθεια. Επιπλέον, θα μπορούσες να του επισημάνεις ότι με την σωστή εξάσκηση θα τα καταφέρει καθώς όλοι εξασκούνται μέχρι να καταφέρουν αυτό που θέλουν.

Σχετικά άρθρα