Εφηβεία και φλερτ: 11 συμβουλές διαχείρισης για τους γονείς

Όσον αφορά το ραντεβού και το φλερτ μεταξύ των εφήβων, πολλά έχουν αλλάξει με τα χρόνια, ειδικά με την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών. Κατά κάποιο τρόπο, τα ραντεβού έχουν γίνει λίγο πιο επικίνδυνα από ό,τι πριν από χρόνια, λόγω της ευκολίας της συνάντησης με άτομα στο διαδίκτυο και της δυνατότητας σύνδεσης με αγνώστους. Ωστόσο, θα έλεγε κανείς ότι κατά άλλους τρόπους είναι ασφαλέστερο επειδή η ίδια τεχνολογία μπορεί επίσης να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας.

Οι περισσότεροι γονείς είναι λίγο αγχωμένοι από την προοπτική να των πιθανών ραντεβού και φλερτ των έφηβων παιδιών τους. Αλλά με τη σωστή προσέγγιση και μερικές οδηγίες, μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου ο έφηβος θα μπορεί να εξερευνήσει με ασφάλεια τον κόσμο των γνωριμιών. Δηλαδή, ως γονέας με τα σωστά εργαλεία, μπορείς επίσης να λάβεις τα μέτρα σου για να εξασφαλίσεις ότι το έφηβο παιδί σου βγαίνει ραντεβού αλλά με ασφάλεια.

Οδηγίες για τους γονείς

Όταν πρόκειται να δημιουργήσεις προοπτικές για να φροντίσεις για την ασφάλεια του έφηβό σου στον κόσμο των γνωριμιών, είναι σημαντικό να ορίσεις μερικές κατευθυντήριες γραμμές και όρια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείς μεν ένα ασφαλές περιβάλλον για τον έφηβο, του επιτρέπεις δε να έχει κάποια ελευθερία για να βγαίνει ραντεβού. Παρακάτω θα βρεις τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις που μπορούν να βοηθήσουν.

1. Επιβολή συγκεκριμένων χρονικών ορίων που μπορεί να λείψει

Η θέσπιση και η επιβολή ενός χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί φαίνεται αρκετά απλή, αλλά είναι πολύ οι γονείς δεν κάνουν αυτό το βήμα καθώς ο έφηβός τους αρχίζει να βγαίνει ραντεβού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να δημιουργήσεις όρια και να διασφαλίσεις ότι ο έφηβός σου έχει μια καθορισμένη ώρα κατά την οποία πρέπει να επιστρέψει.

2. Θέσπιση και τήρηση βασικών κανόνων

Είναι σημαντικό να θεσπίσεις ορισμένους βασικούς κανόνες για τον έφηβό σου καθώς αρχίζει να βγαίνει ραντεβού. Σκέψου τις προσδοκίες σου και μετά συζήτησέ τες με το παιδί. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς λένε στον έφηβό τους ότι δεν επιτρέπεται να μπουν στο σπίτι του συντρόφου τους εκτός και αν είναι εκεί οι γονείς.

Μπορεί να ορίσεις πως ο έφηβος οφείλει να ενημερώσει εάν αλλάξουν τα σχέδιά του και πρόκειται να είναι κάπου αλλού. Με άλλα λόγια, εάν ο έφηβός σας σχεδίαζε να παρευρεθεί σε ένα πάρτι αλλά στη συνέχεια αποφασίσει να φύγει και να πάει να δει μια ταινία, θα πρέπει να στείλει μήνυμα και να ενημερώσει.

3. Γνώρισε το φλερτ του παιδιού 

Οι περισσότεροι έφηβοι διστάζουν στην ιδέα ότι πρέπει να παρουσιάσουν το ραντεβού τους στους γονείς τους. Αλλά όταν πρόκειται για ασφαλή ραντεβού, αυτό το βήμα δεν πρέπει να αγνοηθεί. Συναντώντας το άνθρωπο με τον οποίο φλερτάρει ο έφηβος σου, θα καταλάβεις  με ποιον περνάει χρόνο του και εάν είναι ασφαλής μαζί του, ενώ μπορείς να αρχίσεις να χτίζεις μια σχέση μαζί του.

Αυτό χρησιμεύει επίσης ως δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που ο έφηβός σας θέλει να γνωρίσει ή να βγει ραντεβού με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο. Απαιτώντας να γνωρίσεις με ποιον θα συναντηθεί, μπορεί να αποφύγεις επικίνδυνες καταστάσεις.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσκαλέσεις το ραντεβού του εφήβου σου  στο σπίτι σας για δείπνο, για να κάνουν παρέα ή να παρακολουθήσουν μια ταινία. Αυτές οι περιστασιακές αλληλεπιδράσεις θα σου δώσου την ευκαιρία να μάθεις με ποιον βγαίνει ο έφηβός σου και να ελέγξεις πώς συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλον.

4. Γίνε η μόνιμη δικαιολογία του παιδιού σου

Μερικές φορές οι έφηβοι μπαίνουν σε καταστάσεις όπου το ραντεβού τους αποδεικνύεται διαφορετικό από αυτό που περίμεναν και ενδεχομένως πιο επικίνδυνο. Αν είσαι η μόνιμη δικαιολογία τους, μπορούν να πουν ότι του είπες να γυρίσει σπίτι νωρίς ή ότι έρχεσαι να τον πάρεις

Μερικοί γονείς δημιουργούν ακόμη και μια κωδική λέξη ή κείμενο κώδικα που τους ειδοποιεί ότι χρειάζονται βοήθεια. Εάν ο έφηβος χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη κατά τη διάρκεια μιας κλήσης ή στέλνει μήνυμα με τη λέξη ή τον αριθμό, ο γονέας καλεί με μια δικαιολογία γιατί πρέπει να έρθει και μετά εμφανίζεται.

5. Μιλήστε ανοιχτά για θέματα ταμπού

Πιθανότατα, έχετε ήδη μιλήσει για το σεξ. Πιθανότατα να έχετε μιλήσει ακόμη και για τους κινδύνους που συνδέονται με τη σεξουαλική επίθεση και τη βία σε σχέση με εφήβους. Όσο άβολο κι αν είναι να κάνεις αυτές τις δύσκολες συζητήσεις με τον έφηβο σου, πρέπει να τις ξανακάνεις.

Ο έφηβος χρειάζεται υπενθύμιση για το πως να παραμείνει ασφαλής και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει. Ανεξάρτητα από το πόσο γνωρίζουν και σέβονται τον σύντροφό τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ραντεβού δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Θα ήταν παράλειψη να να αποφύγεις να αγγίξεις ξανά αυτά τα θέματα.

Συμβουλές γνωριμιών για τους εφήβους

Οι έφηβοι παίζουν επίσης ρόλο στο να παραμείνουν ασφαλείς ενώ βγαίνουν ραντεβού. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μοιραστείς μαζί τους μερικές συμβουλές για το πώς μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους και να εξασφαλίσουν ότι δημιουργούν ασφαλή περιβάλλοντα γνωριμιών. Εδώ είναι μερικά πράγματα που κάθε έφηβος πρέπει να σκεφτεί να κάνει.

1. Να κρατά τους γονείς του ενήμερους

Το ραντεβού είναι μια μεγάλη ευθύνη που απαιτεί έξυπνη λήψη αποφάσεων και ωριμότητα. Είναι επίσης προνόμιο και όχι δικαίωμα. Έτσι, εάν ο έφηβος θέλει να διασφαλίσει ότι δεν του αφαιρείται αυτό το προνόμιο, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι επικοινωνεί μαζί σου σχετικά με το ραντεβού.

Εκτός από την τήρηση των κανόνων και των οδηγιών που θεσπίζετε, θα πρέπει επίσης να μοιράζονται με ποιους περνούν χρόνο και πού πηγαίνουν. Όταν οι έφηβοι αρχίζουν να γίνονται μυστικοπαθείς, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και ως γονιός, θα πρέπει να αρχίσεις να το διερευνάς.

2. Συναντήσεις σε δημόσιο χώρο

Γενικά, τα ραντεβού σε δημόσιους χώρους είναι πιο ασφαλή από το να είναι μόνοι στο σπίτι κάποιου ή σε ένα πάρκο. Επιπλέον, κρατά τις πιέσεις στο ελάχιστο εάν έχουν τα ραντεβού τους σε εστιατόρια, καφετέριες, μπόουλινγκ, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες παρόμοιες τοποθεσίες.

Ενθάρρυνε τον έφηβό σου να πάει σε ραντεβού που είναι διασκεδαστικά και δραστήρια, όπως πατινάζ στον πάγο ή θαλάσσια πάρκα. Εκεί μπορούν να διασκεδάσουν με το ραντεβού τους ενώ δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν την πίεση που έρχεται με τα πάρτι και τις βραδιές ταινιών.

3. Συζήτηση για τη συναίνεση

Όσο άβολο κι αν είναι, πρέπει να υπενθυμίσεις στον έφηβο τι είναι η συναίνεση καθώς και τη σημασία του να είναι σίγουροι ότι και τα δύο άτομα στη σχέση βρίσκονται στην ίδια σελίδα, ανεξάρτητα από το τι κάνουν.

Αυτή η συνομιλία είναι σημαντική, ειδικά εάν οι έφηβοι φαίνεται να ασχολούνται σοβαρά με το άτομο με το οποίο βγαίνουν. Εκτός από την πρόληψη των παρεξηγήσεων, η συζήτηση για τη συγκατάθεση είναι επίσης σημαντικό μέρος της πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής επίθεσης, ακόμη και του βιασμού.

4. Αποφυγή το Sexting

Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες του sexting είναι σημαντικοί. Οι έφηβοι όχι μόνο μπορούν να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα, αλλά μπορούν επίσης να μοιράζονται ή να λαμβάνουν φωτογραφίες για τις οποίες αργότερα μετανιώνουν. Πάρα πολλές φορές, οι σεξουαλικές φωτογραφίες μοιράζονται με έναν σύντροφο και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως εκδίκηση όταν τελειώνει η σχέση. Βεβαιώσου ότι ο έφηβος σου γνωρίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να εμπλακεί σε sexting.

5. Πότε δεν πρέπει να αφήνει το ποτό του μόνο του

Όταν παρευρίσκονται σε πάρτι ή άλλες ομαδικές εκδηλώσεις, είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να φροντίζουν μόνοι τους τα ποτά τους. Αυτό σημαίνει να παίρνουν τα δικά τους ποτά και να παρακολουθούν τα ποτά τους μόλις αρχίσουν να πίνουν. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν το ποτό τους χωρίς επίβλεψη. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός να βάλει κάποιος ένα φάρμακο στο ποτό του.

6. Έκκληση βοήθειας

Φρόντισε να παρακινήσεις τον έφηβό σου να ζητά βοήθεια εάν βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση που είναι επικίνδυνη ή τον κάνει να νιώθει άβολα. Ακόμα κι αν απλώς περνούν άσχημα, θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να σε καλέσει ανά πάσα στιγμή και ότι θα έρθεις άμεσα να τον πάρεις. Το να έχεις αυτό το είδος κατανόησης και να δημιουργήσεις αυτό το είδος εμπιστοσύνης με τον έφηβό σου είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος γνωριμιών.

Τι είναι η κατάχρηση γνωριμίας;

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι όταν βγαίνουν ραντεβού είναι η κατάχρηση γνωριμιών. Για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας τόσο οι γονείς όσο και ο έφηβος να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια κακοποίησης γνωριμιών με εφήβους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για περιστατικά κακοποίησης ή ακόμα και δολοφονιών εφήβων από τους συντρόφους τους. Εάν, ως γονέας προετοιμάσεις το παιδί σου κατάλληλα για τον κόσμο του φλερτ και των ερωτικών σχέσεων τότε δεν θα φοβάσαι πως το παιδί σου δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον κίνδυνο ή πως δεν σου το λέει.

Η εμπιστοσύνη είναι ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό για την σχέση μεταξύ παιδιού και γονέα ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία. Όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη τότε ο έφηβος θα απευθυνθεί ανά πάσα στιγμή σε εσένα για να ζητήσει βοήθεια ή να συζητήσει το πρόβλημά του.

 

 

Σχετικά άρθρα