Ντάκος με κρίταμο: Το superfood που μας προσφέρει 13 οφέλη για την υγεία μας!

Υλικά:

  • 1 κρίθινη κουλούρα
  • 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια μαλακό κρητικό τυρί (γαλομυζήθρα η φέτα σπασμένη με τα χέρια)
  • Μερικές ελιές
  • Λίγο κρίταμο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο πιάτο σπάμε την κουλούρα σε κομμάτια για να μπορέσει καταναλωθεί εύκολα
  2. Έπειτα τοποθετούμε την τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά της, μετά το τυρί και τέλος από πάνω την ρίγανη, το ελαιόλαδο, τις ελιές και τον κρίταμο

Οφέλη

Η πιο γνωστή κρητική σαλάτα είναι ο ντάκος. Είναι νόστιμη, είναι υγιεινή και αντιπροσωπεύει επάξια την μεσογειακή διατροφή κατευθείαν από την ερχόμενο από ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, την Κρήτη. Ο Ντάκος αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια συνταγή που χρησιμοποιεί τα περίφημα κρητικά κριθαρένια παξιμάδια. Αυτά τα παξιμάδια γίνονται με αλεύρι κριθαριού ολικής αλέσεως, νερό και αλάτι. Είναι εξαιρετικά σκληρά και εξαιρετικά υγιή.

Τα υπόλοιπα βασικά υλικά του ντάκου είναι το ελαιόλαδο, ντομάτα, και θρυμματισμένο τυρί, παραδοσιακά αυτό το τυρί είναι η κρητική μυζήθρα αλλά συχνά το φτιάχνουμε και με φέτα. Αυτά είναι τα απλά υλικά του. Μερικές φορές μπορείς να προσθέσεις κάπαρη ή όπως στην συγκεκριμένη συνταγή ρίγανη και κρίταμο, ένα από τα πιο σημαντικά φυτά της κρητικής παραθαλάσσιας φύσης που θεωρείται superfood.

Διατροφική αξία του ντάκου

Πρώτα από όλα ας μιλήσουμε για το κρίθινο παξιμάδι, που παραδοσιακά φτιάχνεται με αλεύρι κριθαριού ολικής αλέσεως, αλάτι και μαγιά. Το κριθάρι περιέχει ένα είδος φυτικών ινών που είναι γνωστό ως διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Αλλά περιέχει επίσης βήτα-γλυκάνη, ένα συστατικό των υδατανθράκων που βρίσκεται μόνο σε συγκεκριμένα δημητριακά όπως το κριθάρι, που φαίνεται να μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά και το σάκχαρο στο αίμα, ενώ παρέχουν καλύτερο έλεγχο της ινσουλίνης. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι το κριθάρι μειώνει την αρτηριακή πίεση και την πείνα, αυξάνοντας παράλληλα τον κορεσμό.

Η ντομάτα και το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, το ίδιο και η ρίγανη. Το ελαιόλαδο προσφέρει όλα αυτά τα καλά λιπαρά και το τυρί είναι η πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Μιλάμε, δηλαδή για ένα πλήρες γεύμα, αλλά και μία υγιεινή διατροφή για διάφορους λόγους. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, σε χορταίνει, παρέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, περιέχει καλούς υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως αν δεν έχεις κρίθινα κρητικά παξιμάδια ή γενικά παξιμάδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις χοντρό ψωμί ολικής αλέσεως που είναι φρυγανισμένο. Γενικότερα, όμως προτίμησε τα παξιμάδια καθώς είναι τόσο υγιεινά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ντάκο και όχι μόνο. Μπορείς να τα θρυμματίσεις σε σαλάτες ή απλά να τα φας με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Κρίταμος: Το superfood της Μεσογείου

Βασικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή ο κρίταμος, συναντάται ιδιαίτερα στα νησιά της Γαλάζιας Ζώνης από την Σαρδηνία μέχρι την Ικαρία. Τα οφέλη για την υγεία αυτού του λαχανικού με περισσότερες λεπτομέρειες και ας βελτιώσουμε την υγεία μας:

1. Βοηθά στην πέψη

Αυτό το φυτό που φύεται στους παραθαλάσσιους βράχους είναι μια φυσική πηγή διαιτητικών ινών. Μπορεί να κάνει θαύματα για το πεπτικό σύστημα του σώματος. Οι διαιτητικές ίνες μπορούν να διογκώσουν τα κόπρανα έτσι ώστε να περάσουν πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα χωρίς να προκαλούν δυσκοιλιότητα ή ενόχληση. Οι φυτικές ίνες του βοηθούν, επιπλέον, στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και εγγυώνται ότι η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

2. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Το κρίταμο είναι μια πολύ πλούσια πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι ένα από τα οφέλη της προσθήκης αυτού στη διατροφή μας. Με μια τακτική πρόσληψη ασβεστίου, ενισχύεται η πρόσληψη σιδήρου από το σώμα μας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την καλή κυκλοφορία στο σώμα.

Το πιο σημαντικό, η πρόσληψη ασβεστίου θα κρατήσει τα οστά σου δυνατά και ανθεκτικά καθώς μεγαλώνεις. Η οστική πυκνότητα μειώνεται φυσικά καθώς τα χρόνια περνούν, επομένως τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου είναι απαραίτητα για να παραμένουν τα οστά νέα και υγιή.

3. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα θαλάσσια λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική δράση που τα καθιστά πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία. Η προσθήκη του κριτάμου στον οργανισμό σου μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, που κυμαίνονται από δερματικές παθήσεις έως καρκίνο, καθώς το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Επίσης, μπορεί να κρατήσει το σώμα προστατευμένο από τυχόν πιθανά παθογόνα ή εξωτερικές επιθέσεις.

4. Ρυθμίζει τον ύπνο

Το μαγνήσιο δεν έχει πολλά εύσημα στον κόσμο των ορυκτών, αλλά μπορεί να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ισορροπία των ορμονών, την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και τη γενική ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. Το κρίταμο είναι πλούσιο μαγνησίου και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ανεπάρκεια μαγνησίου χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Εάν σε ταλαιπωρεί η αϋπνία ή έχεις τακτικά ανήσυχο ύπνο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι φυσικοί ρυθμοί του σώματός σου είναι κάπως απορρυθμισμένοι. Το μαγνήσιο είναι ιδανικό για να εξισορροπήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να σου προσφέρει έναν καλό ύπνο.

5. Περιορίζει τις φλεγμονές

Υπάρχουν πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα, που κυμαίνονται από αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα έως αιμορροΐδες και μολυσμένα τραύματα. Η αντιφλεγμονώδης φύση του κριτάμου το έχει καταστήσει ένα πολύτιμο φυτικό φάρμακο, τόσο όταν εφαρμόζεται τοπικά όσο και όταν καταναλώνεται. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να καταπραΰνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή, ακόμη και να προκαλέσει πυρετό.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α και C δεν είναι μόνο απαραίτητες βιταμίνες για διεργασίες σε όλο το σώμα μας, αλλά έχουν επίσης σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Και οι δύο αυτές βιταμίνες, υπάρχουν στο κρίταμο και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και σταματώντας από το να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες και οξειδωτικό στρες.

8. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με σημαντικό αριθμό νέων περιπτώσεων να έχει εντοπιστεί πως οφείλεται σε ανεπάρκεια διατροφικού καλίου. Το κάλιο είναι γνωστό ότι καταπολεμά τις επιδράσεις της περίσσειας νατρίου προκειμένου να ομαλοποιήσει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τις τάσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Η τακτική πρόσληψη αυτού του superfood είναι ένας τρόπος για να λάβεις αρκετό κάλιο και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης -ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στη διατήρηση των καρδιαγγειακών παθήσεων υπό έλεγχο.

9. Ενισχύει τους μύες

Το κρίταμο αποτελείται από νάτριο, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που δίνει στους μύες την ικανότητα να συστέλλονται, παρόλο που συνήθως λαμβάνουμε νάτριο από μια σειρά άλλων τροφών. Το διατροφικό νάτριο στον κρίταμο βοηθά τα νευρικά κύτταρα να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα, έτσι ώστε οι μύες να μπορούν να συστέλλονται.

Επομένως, η απουσία νατρίου θα εμποδίσει τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνήσουν με τις μυϊκές ίνες. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε συσπάσεις των μυών ως εκ τούτου, μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει κρίταμο καθώς μπορεί να βάλει τέλος στη μυϊκή αδυναμία. Αυτό δεν αποκλείει την παρουσία καλίου, το οποίο ασκεί εξισορροπητική επίδραση στο νάτριο και επίσης προάγει τις φυσιολογικές συσταλτικές διεργασίες των μυών και των αιμοφόρων αγγείων.

10. Υπερασπίζει τον οργανισμό από τους παθογόνους ιούς

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος που σταματά τους επιβλαβείς εισβολείς που προκαλούν ασθένειες προτού μπορέσουν να προκαλέσουν μόλυνση. Το κρίταμο έχει καλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την ταχεία παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, προστατεύοντας έτσι το σώμα κατά την περίοδο της γρίπης ή όταν είναι πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο.

11. Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για το μεταβολισμό και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που ενθαρρύνει περαιτέρω την ανάπτυξη και διατηρεί την υγεία. Η μέτρια ποσότητα διατροφικού σιδήρου που υπάρχει σε αυτό το λαχανικό μπορεί να βοηθήσει τον σίδηρο στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως η αναιμία.

12. Αυξάνει τα οφέλιμα για το έντερο βακτήρια

Τα ωφέλιμα βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση της τροφής. Η τακτική κατανάλωση κριτάμου μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσεις με φυσικό τρόπο τα ευεργετικά βακτήρια, καθώς είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες.

Η διασφάλιση ότι καταναλώνουμε αρκετή από αυτές τις διαιτητικές ίνες διασφαλίζει και ότι αυτά τα καλά βακτήρια τρέφονται συνεχώς, επιτρέποντάς τους να εξουδετερώνουν οποιαδήποτε βλάβη, βελτιώνοντας την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να αυξήσουν την πέψη των τροφίμων και να αποτρέψουν συνθήκες που επιτρέπουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

13. Επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης και την φωτεινότητα του δέρματος

Η βιταμίνη C που προαναφέραμε πως υπάρχει στο κρίταμο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με δύο τρόπους. Πρώτον, πιθανώς μειώνει τις καθορισμένες γραμμές που σχηματίζονται όταν υπάρχει μείωση του επιπέδου παραγωγής κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Αυτό το επιτυγχάνει την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, ώστε να αποκαθίσταται η ελαστικότητα του δέρματος και να είναι σε θέση να αναπηδήσει στην αρχική του μορφή όταν τεντωθεί. Δεύτερον, η βιταμίνη C μειώνει το μέγεθος των μεγάλων πόρων στο δέρμα, έχοντας μια φυσική στυπτική ιδιότητα στο δέρμα.

 

Σχετικά άρθρα