Δεν μπορώ να τον βγάλω από το μυαλό μου, ήθελε απλά να παίξει μαζί μου-Πώς να πάω παρακάτω;

Η ιστορία μου ξεκινάει 5 χρόνια πριν. Καθώς ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση σε μια επιχείρηση γνώρισα έναν γοητευτικό άντρα κατά 10 χρόνια μεγαλύτερο μου έμπειρο και καλό στην δουλειά του. (Εδώ να πω πως ήταν παντρεμένος) Από τις πρώτες κιόλας μέρες έδειξε ένα ενδιαφέρον για μένα, με πλησίασε με ρώτησε κάποια πράγματα, πως και γιατί πήγα εκεί κλπ. Όσο περνούσαν οι μέρες με ρωτούσε περισσότερα για την προσωπική μου ζωή, θέματα εκτός δουλειάς όπως που μένω, που συνηθίζω να πηγαίνω, όταν με έβλεπε να στέλνω στο κινητό μηνύματα με ρωτούσε με ποιον μιλάω κλπ. 

Ήταν πάντα γλυκός, χαμογελαστός, και δοτικός μαζί μου. Δοτικός εννοώ ως εκεί που μπορούσε π.χ τον ενδιέφερε να φάω πρωινό, μου έφερνε εκείνος κάποιες φορές, τον ενδιέφερε να με μάθει ο ίδιος την δουλειά (αυτό σήμαινε ότι θα ήμασταν οι δυο μας στο γραφείο του εκείνη την ώρα).

Σχεδόν πάντα με κοιτούσε επίμονα κάποιες φορές ήταν τόσο έντονο το βλέμμα του πάνω μου που ένιωθα άβολα. Εκείνο το καλοκαίρι είχε κανονίσει να εργαστεί εκτός γραφείου πριν πάω εγώ στην επιχείρηση. Όταν πήγα και μετά έμαθα από συναδέλφους ότι το ακύρωσε. Πιστεύω ότι ο λόγος ήμουν εγώ χωρίς να είμαι σίγουρη χωρίς να μου έχει αναφέρει ποτέ το παραμικρό. Με λίγα λόγια έδειχνε και ένιωθα ένα έντονο ενδιαφέρον από μέρους του που κάποιες φορές δεν μπορούσε να συγκρατήσει και άλλες προσπαθούσε να είναι αδιάφορος γιατί είχαν αρχίσει να σχολιάζουν οι συνάδελφοι τον τρόπο που με κοιτούσε. 

Κάποια στιγμή ήρθε η γυναίκα του εκεί μας σύστησε (πιστεύω το έκανε για να δει την αντίδρασή μου χωρίς να είμαι σίγουρη) η γυναίκα του ήταν ψυχρά ευγενική απέναντί μου σαν να ήξερε κάτι που εγώ δεν ήξερα. Όσο παρέμεινε εκεί αυτός ήταν ψυχρός απόμακρος και αδιάφορος απέναντί της. Τον πλησίαζε και έστριβε αλλού το κεφάλι και το σώμα του απέφευγε τα πολλά λόγια μαζί της ίσως μόνο μπροστά μου δεν ξέρω, αυτό ένιωθα αυτό έβλεπα. 

Ίσως φανεί υπερβολικό αλλά μετά από αρκετές ημέρες ένιωθα μια τρομερή χημεία και έλξη μεταξύ μας ένιωσα πρώτη φορά ότι τον ξέρω από πάντα (περίεργο το ξέρω αλλά έτσι ένιωσα). Σε σημείο να πιάνω πρώτη φορά τον εαυτό μου να μην μπορώ να με ελέγξω. Τον ήθελα πολύ. Ένιωθα κάθε μέρα πως τώρα επιτέλους θα κάνει αυτή την κίνηση που τόσο θέλαμε και οι δύο. Ποτέ όμως δεν την έκανε. Όλο αυτό κράτησε 3 μήνες περίπου. Λίγο μετά  για άλλο λόγο αναγκάστηκα να συνεχίσω αλλού την πρακτική μου χωρίς καν να προλάβω να τον ενημερώσω πως θα φύγω. 

Η σκέψη του δεν έφευγε από το μυαλό μου για 2 περίπου χρόνια μετά. Πίεσα πολύ τον εαυτό μου να τον ξεχάσω, να τον βγάλω από το μυαλό μου (οι σκέψεις κάποιες φορές αρκούν να μας τρελάνουν). Οι φίλες μου έλεγαν πως θα τον ξεχάσω τώρα που δεν θα τον βλέπω.  Δύσκολα, λοιπόν, με πολλή καταπίεση κατάφερα να ξεχάσω, έτσι πίστευα. Έκανα μέχρι και σχέση με άλλον για να προχωρήσω και να μην ζω με φαντάσματα (δεν κράτησε). 

Όλα καλά, μέχρι που τον είδα ξανά μετά από 5 ολόκληρα χρόνια πριν 3 μήνες και εκεί η καρδιά μου κόντεψε να σπάσει, όλα ήταν σαν να τα ζούσα ξανά. Τα βλέμματα, τα αγγίγματα, τα όμορφα και ευτυχισμένα χαμόγελα. Από τότε νιώθω πως τρελαίνομαι εδώ και 3 μήνες νιώθω ότι με σκέφτεται, νομίζω ότι τον βλέπω παντού όπου πάω μέχρι να καταλάβω ότι είναι άλλοι άντρες. 

Η σκέψη του είναι τόσο έντονη και χαραγμένη στο μυαλό μου σε σημείο τρέλας να τον νιώθω δίπλα μου να τον βλέπω σε μερικά όνειρα και να τον βλέπω σε άλλους άντρες. Παρεμπιπτόντως με είδε και εκείνος εκείνη την μέρα εγώ στην στάση λεωφορείου εκείνος περνούσε με το αυτοκίνητό του με γνώρισε. Άλλαξα βέβαια 5 χρόνια μετά. 

Κάποτε με ρώτησε σε ποιο κομμωτήριο πάω και του είχα πει την οδό που βρεθήκαμε τυχαία πριν 3 μήνες. Δεν μπορώ να τον βγάλω από το μυαλό μου. Οι σκέψεις φοβάμαι θα με τρελάνουν. Αυτός ήταν ο λόγος που πήρα το θάρρος να σας στείλω. Χρειάζομαι την γνώμη ενός ειδικού πριν τρελαθώ. Όσα μου λένε οι φίλες μου δεν με καλύπτουν. Απλά μου λένε να ξεχάσω. Δεν μπορώ, όμως, όσο και να προσπάθησα. Εσείς τι λέτε; Ποια η γνώμη σας; Μήπως πρέπει να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία; Πείτε μου την γνώμη σας. Όπως πείτε μου και την γνώμη σας ως ειδικός γιατί δεν έκανε ποτέ κίνηση μαζί μου; Λόγω του ότι ήταν παντρεμένος; Επειδή ήμουν λίγο καιρό εκεί; Φοβόταν στην δουλειά; Ήθελε απλά να παίξει;

Γράφει ο ψυχολόγος- συνθετικός ψυχοθεραπευτής Σταύρος Ναούμ

Αγαπητή αναγνώστρια,

η αφήγηση των γεγονότων με τον τρόπο και τον ρυθμό που τα βίωσες, δίνει μία εικόνα του πόσο έντονα συναισθήματα ένιωσες εκείνη την περίοδο της ζωής σου και συνεχίζεις να νιώθεις για το εν λόγω πρόσωπο.

Αναφέρεσαι σε μία κατάσταση που βιώνει ένας ερωτευμένος που δεν βρίσκει κοινό τόπο με το άλλο άτομο συναισθηματικά. Ο έρωτας είναι ένα ουράνιο και έντονο συναίσθημα που όταν κάνει την εμφάνιση του, εκείνος που τον βιώνει καλείται να ξεπεράσει τα όρια του και να αναδιοργανώσει την δύναμη και την αυτονομία του, αφού πρώτα περάσει από μία πιθανή κατάσταση αδυναμίας και εξάρτησης.

Στις περιπτώσεις που δεν εκδηλώνεται αμοιβαία ή παραμένει σε λανθάνον στάδιο εκδήλωσης, το άτομο που αισθάνεται ερωτευμένο αποδιοργανώνεται τόσο γνωστικά, όσο και συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσλειτουργικό στην καθημερινότητα του.

Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ο μηρυκασμός αυτών και η μεγάλη ανάγκη σου να καταλάβεις τους λόγους που αισθάνεσαι έτσι, συνήθως είναι αποτέλεσμα ενός ερωτευμένου που δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με το τεράστιο εύρος συναισθημάτων του και να παραδοθεί με έναν υγιή τρόπο σε αυτή την εμπειρία.

Σχετικά με τα ερωτήματα που μας έστειλες και αναφέρεσαι στο άλλο άτομο, θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες τους λόγους που εκείνος κράτησε τελικά αυτή τη στάση απέναντι σου, κάνοντας εικασίες. Η ουσία σε όλο αυτό που βιώνεις αφορά εσένα και τον συναισθηματικό σου κόσμο.

Σε καταστάσεις χαοτικών σκέψεων, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να εστιάζεις, μετατρέποντας την γενική εικόνα σε ειδική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις κατάλληλες ερωτήσεις προς τον εαυτό σου, όπως ‘Τι συναισθήματα σου δημιουργούσε η επαφή μαζί του;’, ‘Ποια ανάγκη σου κάλυπτες με το να επιτρέπεις στον εαυτό σου, να έρχεσαι πιο κοντά με το συγκεκριμένο πρόσωπο;’, ‘ Ποιες ήταν οι προσδοκίες σου από αυτή την μεταξύ σας γνωριμία;’, κ.τ.λ..

Το παρατεταμένο χρονικό διάστημα που βρίσκεσαι σε αύτη τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, εύλογα έχεις αγωνία για το πώς μπορείς να διαχειριστείς την πραγματικότητα που βρίσκεσαι, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι αισθάνεσαι μόνη σε όλο αυτό, λόγω δυσκολίας να σε καταλάβει το οικείο σου περιβάλλον. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας θα μπορέσεις να διερευνήσεις πώς και για ποιον λόγο όλα αυτά σε επηρεάζουν καθώς και πως να διαχειριστείς την παρούσα κατάσταση που βρίσκεσαι.

Με εκτίμηση,

Ναούμ Σταύρος

Ψυχολόγος BSc(Hons),

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

[email protected]

6942912988

Σχετικά άρθρα