Έχω φτάσει μέχρι και στο σημείο να αναρωτιέμαι αν αξίζει να ζω σε μία κοινωνία όπου ελέγχει ανθρώπους και σκοτώνει όνειρα

Λοιπόν, βρίσκομαι στο σημείο που ετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και θα έπρεπε κανονικά στα 17 μου χρόνια να διαβάζω και να διαβάζω όλη μέρα και να έχω προσήλωση στο στόχο μου, δηλαδή μια πανεπιστημιακή σχολή της επιλογής μου κ.τ.λ, κ.τ.λ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανένα στόχο στη ζωή μου, έχω ψάξει τόσες φορές στο ίντερνετ για σχολές αλλά δεν μου κεντρίζει ΚΑΜΙΑ το ενδιαφέρον και δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω γιατί τα μαθήματα που συμπεριλαμβάνονται στην ύλη μου απλά ΤΑ ΜΙΣΩ ! Ειδικά τα αρχαία και την παπαγαλία στην ιστορία. Παρεπιπτόντως είμαι θεωρητική και διάλεξα αυτή την κατεύθυνση μόνο και μόνο επειδή δεν μπορώ καθόλου τα μαθηματικά και γενικά τα θετικά μαθήματα. 

Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρω αν έχω εναλλακτικές πέρα από τις πανελλαδικές. Γιατί: Δυστυχώς δεν έχω λεφτά ούτε για κολλέγια, ούτε για σπουδές στο εξωτερικό. Ούτε καν για κάποιο δημόσιο ΙΙΕΚ. Δεν με ενδιαφέρει άλλωστε καμιά σχολή ούτε από τα ΙΙΕΚ οπότε. Ίσως θα με ενδιέφερε η ονυχοπλαστική μιας και σχετίζεται με το ταλέντο μου στη ζωγραφική, αλλά αν είναι να πετάξω 3.000 χιλιάδες ευρώ και βάλε άστο καλύτερα. 

Αυτό το θέμα το ‘χω συζητήσει και με καθηγητές μου στο σχολείο και οι απαντήσεις που πήρα ήταν τύπου :  “Πήγαινε σε σύμβολο επαγγελματικού προσανατολισμού”, “Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς το ταλέντο σου στη ζωγραφική” και ένας άλλος καθηγητής μου είπε: “Που θες να πιάσεις δουλειά !? Στη Disney? Σε στούντιο κινουμένων σχεδίων στην Ισπανία? Ναι καλά… Εσένα θα περιμένουν νομίζεις…”

 Ναι αναγκάστηκα να πω σέ έναν από τους καθηγητές μου για το παιδικό μου όνειρο να “να φτιάχνω μίκυ μάους” και πήρα αυτή την απάντηση. Ναι…. Ούτε για σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού νομίζω έχω λεφτά. Γιατί και αυτός σίγουρα δεν είναι τσάμπα. Οι δικοί μου τα δίνουν όλα στα φροντιστήριο μου και στους λογαριασμούς. Οπότε δεν υπάρχει μία.          

Και ναι, όσες φορές και αν έχω σκεφτεί αν υπάρχει κάτι που να μου αρέσει έστω και λίγο. Η απάντηση φυσικά ήταν κάτι που έχει σχέση με την ζωγραφική, δηλαδή animation , fashion designing τέτοια -κυρίως animation θα μου άρεσε- αλλά όπως είπα και πριν ποιος έχει λεφτά για σχολές κινουμένων σχεδίων και σχεδίου μόδας; Και άσε που υπάρχει και πάρα πολύς ανταγωνισμός στο χώρο της τέχνης οπότε …. Η μοναδική λύση είναι μάλλον οι πανελλήνιες.

ΑΛΛΑ πραγματικά δεν θέλω να διαβάσω. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να ζωγραφίζω και να κάνω γενικά πράγματα που να μην με καταπιέζουν. Αλλά οι απαιτήσεις τις κοινωνίας και αυτό το “ή θα δώσεις πανελλήνιες ή θα κόψεις το λαιμό σου και θα βρεις λεφτά για ιδιωτικές σχολές ή ΤΙΠΟΤΑ” με πνίγουν και με εμποδίζουν από το να είμαι ευχαριστημένη από τη ζωή μου κατά κάποιο τρόπο.     

Ξέρετε ότι άρχισα να κοιμάμαι μέχρι τις 1 η ώρα το μεσημέρι τουλάχιστον? Και νομίζω ότι αυτό δεν είναι επειδή είμαι τεμπέλα. Αλλά επειδή δεν θέλω να ξυπνήσω και να βρω αυτά τα απαίσια προβλήματα μπροστά μου. (Άρα ίσως ο υπερβολικός ο ύπνος να ναι και σημάδι κατάθλιψης όπως λέει και το ίντερνετ) Οκ ξέρω ότι υπάρχουν και χειρότερα προβλήματα από τα δικά μου και ότι μπορεί και να ναι υπερβολική… Αλλά αυτό δεν με παρηγορεί καθόλου αυτή τη στιγμή. 

Όλη μου η ημέρα είναι: κινητό και 2-3 ώρες διάβασμα ίσα ίσα για να μην φάω κατσάδες από τον καθηγητή μου στο φροντιστήριο και στεναχωρήσω τους δικούς μου που δαπάνησαν τόσα χρήματα για την εκπαίδευση μου και ‘γω δεν κάνω τίποτα για αυτό. Και φυσικά: κλαψούρισματα επειδή ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ! 

Έχω φτάσει μέχρι και στο σημείο να αναρωτιέμαι αν αξίζει να ζω ή όχι. Αν αξίζει να ζω σε μία κοινωνία όπου ελέγχει ανθρώπους και σκοτώνει όνειρα. Όπως καταλάβατε με έχει διαλύσει τελείως ψυχολογικά όλο αυτό.

Γράφει η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η περίοδος της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι απαιτητική ως διαδικασία, αλλά και η ένταση που υπάρχει από το περιβάλλον. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση στον μαθητή και αποπροσανατολίζεται από τις επιθυμίες του και δημιουργείται αρκετό άγχος και φόβος. Η μελλοντική επιτυχία δεν εξαρτάται από το τι επιθυμεί το περιβάλλον για εσένα ή ποια σχολή θεωρείται καλύτερη.

Εστίασε στα δικά σου ενδιαφέρονται και αναζήτησε σχολές που εσένα σου αρέσουν, προσπαθώντας να θέσεις όρια στο περιβάλλον. Πολλές φορές γίνεται παγίδα ποια σχολή είναι καλύτερη, πιο υψηλόβαθμη με αποτέλεσμα να μην θέτεις έτσι σε προτεραιότητα τις επιθυμίες σου. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσουν και τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, ηρεμώντας τη σύγχυση σχετικά με το τι θα επιλέξεις, δίνοντας σου επιλογές σύμφωνα με τα δικά σου ενδιαφέροντα.

  • Αυτό που είναι σημαντικό είναι πώς να ελέγχεις τα συναισθήματά , ώστε να μπορείς να συγκεντρωθείς και να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Η επιλογή σχολής είναι κάτι που έρχεται σε ένα επόμενο στάδιο και σε αποσυντονίζει από τώρα και δημιουργώντας την απαίτηση αυτή τη στιγμή τι να κάνεις. Αυτό θα προκύψει πιο αυθόρμητα, διατηρώντας όμως τον εαυτό σου ψύχραιμο όσο γίνεται.
  • Το σώμα χρειάζεται τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει από τις τροφές για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Το φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζει τον εαυτό μας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Όταν το σώμα έχει τα «καύσιμα» και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, καθιστά πολύ πιο εύκολο να διαχειριστούμε τα συναισθήματα του στρες και του άγχους.
  • Η σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, βοηθά στην διατήρηση της ηρεμίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι σημαντικό, καθώς συμβάλλει στον να εστιάσεις στο στόχο και να τον διερευνήσεις παραπάνω χωρίς επιπλέον άγχος ή φόβο για το πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις.
  • Καταπολέμησε τις ανησυχητικές σκέψεις ή τις αρνητικές σκέψεις, όπως «θα αποτύχω» ή «δεν μπορώ να το κάνω» με θετικές σκέψεις ή δηλώσεις όπως «το κατάλαβα» ή «Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ».
  • Μιλά σε κάποιον. Εάν διαπιστώσεις ότι εξακολουθείς να αισθάνεσαι υπερβολικό άγχος, μίλησε με κάποιον που εμπιστεύεσαι. είτε πρόκειται για γονέα, δάσκαλο, σύμβουλο ή φίλο. Μερικές φορές και μόνο το να μιλάς για πράγματα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και το άτομο με το οποίο μιλάς μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους.

Μην ξεχνάς ότι αν και τα πράγματα μπορεί να φαίνονται έντονα αυτή τη στιγμή, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Η εύρεση υγιών και θετικών διεξόδων και στρατηγικών για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα του στρες και του άγχους των εξετάσεων μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερο έλεγχο, δίνοντας χρόνο να εστιάσεις στις δικές σου επιθυμίες και δεξιότητες και με την επιλογή που αισθάνεσαι εσύ ικανοποίηση και ασφάλεια αυτή τη στιγμή.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

 

Σχετικά άρθρα