Γιατί είναι σημαντικός ο εθελοντισμός, η προσφορά και τα δώρα τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι μια συγκινητική περίοδος που έχει να κάνει με την καλή θέληση και την ανταπόδοση. Ενώ κάποιοι είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε φίλους, οικογένεια και ένα ζεστό σπίτι στο οποίο μπορούμε να γιορτάσουμε τις γιορτές, άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Η προσπάθεια εθελοντισμού τα Χριστούγεννα μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Εκτός από τα προφανή οφέλη για την κοινότητα, ο εθελοντισμός, γενικά, μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλους και να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία. Λοιπόν, τι σας εμποδίζει από τον εθελοντισμό και την προσφορά αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων; Σίγουρα πρέπει να είναι το γεγονός ότι δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε! Μην ανησυχείτε, σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εθελοντική εργασία στην περιοχή σας. Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι μαζί σας μερικές ιδέες!

Μέρη στα οποία μπορείτε να γίνετε εθελοντής

1. Τράπεζες Τροφίμων/ Κοινωνικά Παντοπωλεία

Οι τράπεζες τροφίμων είναι μια δημοφιλής επιλογή για εθελοντισμό και δικαιολογημένα. Παρέχουν μια ουσιαστική σανίδα σωτηρίας σε δυσκολεμένους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια ή/και είναι άστεγοι. Οι τράπεζες τροφίμων είναι συνήθως σε επιφυλακή για επιπλέον χέρια, ειδικά κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης εορταστικής περιόδου, για εθελοντές που μπορούν να βοηθήσουν στο μαγείρεμα και στη διανομή φαγητού ή στην ταξινόμηση των αγαθών που έχουν δοθεί. Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα

Παράλληλα με το άνοιγμα του δικού σας παραδοσιακού ημερολογίου εμφάνισης σοκολάτας κάθε μέρα, γιατί να μην φτιάξετε ένα αντίστροφο ημερολόγιο προσφοράς; Είναι απλό: απλά ξεκινήστε με ένα άδειο κουτί, προσθέτοντας σε αυτό ένα είδος μη ευπαθούς τροφής κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να το μεταφέρετε στο τοπικό κοινωνικό παντοπωλείο. Επικοινωνήστε με την πλησιέστερη τράπεζα τροφίμων για να δείτε τι ακριβώς πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο κουτί σας. Εκτός από τα βασικά, θα μπορούσατε να ρίξετε μερικές λιχουδιές όπως κέικ και μπισκότα.

2. Καταφύγια αστέγων

Ένα ζεστό σπίτι για να σας προστατεύει από τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα δεν είναι δεδομένο για όλους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τους άστεγους. Επικοινωνήστε με το δήμο της περιοχής σας και ρωτήστε εάν μπορείτε να μαγειρέψετε ή να βοηθήσετε στη μεταφορά κάποιων ζεστών γευμάτων σε άστεγους στην περιοχή. Επιπλέον, μπορείτε να μοιράσετε κουβέρτες, μπουφάν και γάντια για να τους βοηθήσετε να καταπολεμήσουν το κρύο.

3. Τοπικά Νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία προσφέρουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για εθελοντισμό τα Χριστούγεννα, καθώς σας δίνουν την ευκαιρία να φτιάξετε τη διάθεση των ανθρώπων που περνούν τις διακοπές μακριά από τις οικογένειές τους. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο πράγμα που μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές του νοσοκομείου στους ασθενείς. Τους κρατούν συντροφιά και κάνουν την εμπειρία τους πιο ευχάριστη. Εάν επισκέπτεστε ένα νοσοκομείο παίδων, μπορείτε επίσης να φέρετε μικρά δώρα ή βιβλία για να διαβάσετε στα παιδιά.

4. Δώστε αίμα

Μια άλλη μεγάλη πράξη καλοσύνης οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, η σωτήρια αιμοδοσία. Εάν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υγιής, ηλικίας άνω των 18 ετών και ζυγίζετε πάνω από 50 κιλά θα πρέπει να μπορείτε να δώσετε αίμα. Η όλη εμπειρία είναι σχετικά γρήγορη (αν και θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο μετά την παρακολούθηση της δωρεάς σας σε περίπτωση που αισθάνεστε ζάλη ή άρρωστος) και είναι ένα από τα πιο ανιδιοτελή και ανταποδοτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

5. Γηροκομεία

Ομοίως με τους ασθενείς, οι ηλικιωμένοι που μένουν σε οίκους ευγηρίας συχνά περνούν τις διακοπές μόνοι τους. Ο εθελοντισμός σε οίκο ευγηρίας μπορεί να βοηθήσει ένα ηλικιωμένο άτομο του οποίου ο σύντροφος πέθανε ή που δεν έχει οικογένεια να περάσει πραγματικά καλά Χριστούγεννα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το προσωπικό να σερβίρει ζεστό δείπνο και να αφιερώσετε χρόνο για να συνομιλήσετε με τους μεγαλύτερους ή να παίξετε μια παρτίδα σκάκι.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους τρεις ηλικιωμένους νιώθει μοναξιά και απομόνωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και μείωση της σωματικής υγείας και ευεξίας. Εάν έχετε γείτονες ηλικιωμένους, ακόμη και το να ξεκινήσετε μια συνομιλία μαζί τους μπορεί να έχει τόσο θετικό αντίκτυπο. Μπορείτε επίσης να προσφερθείτε να βοηθήσετε σε πρακτικές εργασίες όπως ψώνια ή βόλτα με σκύλους ή να προσφερθείτε να τους βοηθήσετε με τα ιατρικά τους ραντεβού και άλλες δραστηριότητες.

6. Καταφύγια Ζώων

Οι μικροί μας γούνινοι φίλοι στα καταφύγια ζώων μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το δοτικό μας πνεύμα. Δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε ένα αν δεν το θέλετε, αλλά σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε στη φροντίδα του. Επισκεφτείτε το τοπικό καταφύγιο ζώων και προσφερθείτε εθελοντικά για να κάνετε μπάνιο, να περπατήσετε ή να ταΐσετε τα ζώα. Δυστυχώς, κατά την περίοδο των διακοπών, πολλά νεοαποκτηθέντα κατοικίδια εγκαταλείπονται. Ως εκ τούτου, τα καταφύγια χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν.

7. Εθελοντισμός στο Εξωτερικό

Όταν εξετάζουν τις επιλογές εθελοντισμού, οι άνθρωποι συνήθως παραβλέπουν τα διεθνή προγράμματα εθελοντισμού. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια εξαιρετική περίοδος για να ταξιδέψετε στο εξωτερικό και να βοηθήσετε άτομα που έχουν ανάγκη. Αν θέλετε, μπορείτε να περάσετε τα Χριστούγεννα χτίζοντας σπίτια στην Αφρική ή να διδάξετε αγγλικά σε παιδιά στην Ταϊλάνδη. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα κατάλληλη επιλογή αν διαπιστώσετε ότι ο κρύος καιρός μειώνει το πνεύμα σας.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε προτού γίνετε εθελοντής

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών και η επιθυμία σας για χριστουγεννιάτικο εθελοντισμό και ανταπόδοση δυναμώνει, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Ξεκινήστε νωρίς

τα Χριστούγεννα είναι δημοφιλής εποχή εθελοντισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα μέρη έχουν μέγιστη χωρητικότητα εθελοντών μέχρι τότε. Αν θέλετε να βρείτε ένα μέρος που να δέχεται εθελοντές, ξεκινήστε να κάνετε τηλεφωνήματα αρκετούς μήνες νωρίτερα. Είναι επίσης καλό να εμφανίζεστε σε λιγότερο πολυάσχολες ημερομηνίες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι προσφέρονται εθελοντικά την ημέρα των Χριστουγέννων ή γύρω από αυτήν.

Αποκτήστε Εμπειρία

Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε οποιονδήποτε οργανισμό είναι να εμφανιστείτε νωρίτερα από τις γιορτές. Όταν υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές, το προσωπικό αγωνίζεται να δείξει σε όλους τι να κάνουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χάος. Αντίθετα, ξεκινήστε τον εθελοντισμό μήνες νωρίτερα, ώστε όταν έρθει η πολυάσχολη περίοδος των διακοπών, να γνωρίζετε ήδη τι να κάνετε και πώς να το κάνετε. Εξάλλου, οι εθελοντές είναι πολύτιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο τα Χριστούγεννα.

Προετοιμασία

Ανεξάρτητα από το είδος της εθελοντικής εργασίας που σκοπεύετε να κάνετε, πρέπει να προγραμματίσετε τα πάντα εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φτιάξετε χριστουγεννιάτικες κάρτες για το τοπικό νοσοκομείο παίδων, φροντίστε να τηλεφωνήσετε και να μάθετε πόσα παιδιά θα είναι εκεί κατά τη διάρκεια των διακοπών. Δεν θέλετε να περάσετε από όλο αυτό τον κόπο μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε κάνει αρκετά για όλους.

Η εθελοντική εργασία προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη και μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Επιπλέον, ο εθελοντισμός την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να φέρει λίγη από τη ζεστασιά του εορταστικού πνεύματος σε λιγότερο τυχερούς ανθρώπους.

Βοηθώντας τους άλλους

Το να βοηθάμε τους άλλους δεν είναι μόνο καλό για εκείνους, αλλά μας κάνει επίσης πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς. Η προσφορά μας συνδέει επίσης με τους άλλους, δημιουργώντας ισχυρότερες κοινότητες και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πιο ευτυχισμένης κοινωνίας για όλους. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα – μπορούμε επίσης να δώσουμε τον χρόνο, τις ιδέες και την ενέργειά μας.

Η πράξη της προσφοράς μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, την απομόνωση και τη μοναξιά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα επίσης! Η ευγένεια οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. πιθανώς, μπορεί να προσθέσει μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια στη ζωή σας.

Αν θέλεις λοιπόν να νιώθεις καλά, κάνε καλό!

Οι έρευνες δείχνουν ότι το να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους αυξάνει τα δικά μας επίπεδα ευτυχίας καθώς και τα δικά τους. Επιπλέον, η ευγένεια είναι μεταδοτική, επομένως κάνει τις κοινότητές μας πιο όμορφα μέρη.

Πρόσφατη έρευνα στη λειτουργία του εγκεφάλου έχει επιβεβαιώσει ότι είμαστε έντονα συνδεδεμένοι με την αγάπη και την συμπόνια. Δεν είναι λοιπόν μόνο να κυνηγάμε την ατομική επιτυχία – οι κοινότητές μας και η κοινωνία μας ανθίζουν όταν οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον.

Όταν είμαστε ευγενικοί με τους ανθρώπους, γνωρίζουμε ότι ενισχύει τις σχέσεις μας μαζί τους και παρέχει μια πηγή υποστήριξης. Αυτή μπορεί να μην είναι παρόμοια υποστήριξη, ή ακόμα και από το ίδιο άτομο, αλλά το να είσαι ευγενικός με τους άλλους δημιουργεί ένα ευρύτερο δίκτυο υποστήριξης που αυξάνει την ευημερία παντού.

Το να κάνουμε ευγενικά πράγματα για αγνώστους συμβάλλει στην οικοδόμηση συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αίσθησης ασφάλειας στις κοινότητές μας. Μας βοηθά επίσης να βλέπουμε τους άλλους πιο θετικά και να τους συμπονάμε. Αυτά είναι τα θεμέλια μιας ακμάζουσας τοπικής κοινότητας και μιας ακμάζουσας κοινωνίας – μιας κοινωνίας που χτίζει την ευημερία παντού.

Η καλοσύνη μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ ή μια λέξη ενθάρρυνσης. Είναι ένας τρόπος σύνδεσης, έστω και για λίγο, με αυτούς που προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται να κοστίσει τίποτα ή να πάρει πολύ χρόνο – αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είναι μια πράξη γνήσιας φροντίδας και νοιαξίματος για ένα άλλο άτομο.

Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι να είστε ευγενικοί με τους άλλους – χρειάζεται μόνο να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να δίνουμε προσοχή στους γύρω μας για να αρχίσουμε να βλέπουμε ευκαιρίες για βοήθεια.

Για να είμαστε ευγενικοί, είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε επίγνωση των ανθρώπων γύρω μας – και να παρατηρούμε τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Όλοι έχουμε μια έμφυτη συμπόνια, αλλά μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος για να συντονιστούμε σε αυτήν. Όπως λέει ο Δαλάι Λάμα: “Να είσαι ευγενικός όποτε είναι δυνατόν. Είναι πάντα δυνατό”

1. Είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας

Οι άνθρωποι αρχίζουν να δείχνουν αλτρουισμό από νεαρή ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα κάτι το οποίο κάνουμε κοινωνικά, αλλά κάτι που είναι μέρος του εγκεφάλου μας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η βοήθεια προς τους άλλους εξασφάλιζε την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής.

2. Μπορεί να υπάρχει και στα ζώα

Όταν μελετούν τον αλτρουισμό, οι ερευνητές κοιτάζουν πέρα ​​από τους ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο των ζώων. Ανακάλυψαν ότι τα ζώα μερικές φορές βοηθούν το ένα το άλλο χωρίς σαφές όφελος για τον εαυτό τους. Το τι ακριβώς συμβαίνει παραμένει αντικείμενο έρευνας.

3. Ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας

Η ιδέα ότι ο αλτρουισμός είναι κατά κάποιο τρόπο «συνδεδεμένος» στους ανθρώπους υποστηρίζεται από τη χημεία του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη μια ομάδα ερευνητών έδωσαν 100 δολάρια στους συμμετέχοντες και τους έβαλαν σε έναν σαρωτή fMRI. Στη συνέχεια τους δόθηκε η ευκαιρία να δωρίσουν τα χρήματά τους σε μια τράπεζα τροφίμων. Οι δωρεές ήταν είτε εθελοντικές είτε όχι, έτσι οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν τη διαφορά ανάμεσα στο να δίνουν πρόθυμα ή να αναγκάζονται να προσφέρουν.

Όταν οι συμμετέχοντες έδωσαν πρόθυμα, υπήρχαν υψηλότερες ποσότητες ντοπαμίνης στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία απροσδόκητων ανταμοιβών. Αυτή η ενεργοποίηση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να δίνουν ακόμα και όταν τους κοστίζει κάτι. Ενεργοποιεί το Κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλό σας. Εν ολίγοις, η παροχή βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ορμονών όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες.

4. Ενισχύει την κοινωνική σύνδεση

Όταν βοηθάτε κάποιον άλλο, έχετε ένα θετικό συναίσθημα σε αντάλλαγμα. Για το άτομο που έχετε βοηθήσει, αισθάνεται επίσης καλά χάρη στη δράση σας. Αυτό δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση του ανήκειν και της σύνδεσης μεταξύ σας. Σε κοινότητες όπου εκτιμάται η ευγένεια και ο αλτρουισμός, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Το αντίθετο ισχύει επίσης. Σε κοινότητες όπου κανείς δεν βοηθά ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει τόση κοινωνική σύνδεση.

5. Ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας

Τα θετικά συναισθήματα που νιώθετε από το να βοηθάτε τους άλλους επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας. Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι δίνουν, ειδικά σε άτομα που δεν γνωρίζουν, αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους. Αυτή η βοήθεια μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή χρημάτων, τον εθελοντισμό σε έναν οργανισμό ή τη συμμετοχή σε αυθόρμητες πράξεις καλοσύνης.

6. Δίνει νόημα στη ζωή

Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν το νόημα της ζωής. Σε μια προκαταρκτική μελέτη από το The Journal of Positive Psychology, οι ερευνητές ρώτησαν 400 συμμετέχοντες πόσο συχνά εμπλέκονταν σε αλτρουιστικές συμπεριφορές και πόσο νόημα ένιωθαν στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν περισσότερο αλτρουισμό βρήκαν μεγαλύτερο νόημα στη ζωή τους. Γιατί; Θα μπορούσε να οφείλεται στη σύνδεση του αλτρουισμού με καλύτερες σχέσεις και κοινωνική σύνδεση, κάτι που σταθερά είναι απαραίτητο για την αίσθηση του σκοπού ενός ατόμου.

Ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δώρου

Μία από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις εδώ και πολύ καιρό, είναι οι άνθρωποι να ανταλλάσσουν δώρα. Αν και οι τάσεις και οι επιλογές στα δώρα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, η πράξη της αγοράς, της προετοιμασίας και της παρουσίασης πολύτιμων δώρων στην οικογένεια και τους φίλους εξακολουθεί να γίνεται αντικείμενο θαυμασμού για τον εορτασμό της εορταστικής περιόδου εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Επί του παρόντος, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και η ανταλλαγή δώρων είναι ένα βασικό μέρος της ημέρας των Χριστουγέννων. Η ευκαιρία λήψης δώρων είναι το αποκορύφωμα της περιόδου των Χριστουγέννων για τα παιδιά και ορισμένους ενήλικες. Το χριστουγεννιάτικο δώρο γιορτάζεται ευρέως παγκόσμια – οι βιομηχανίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την παραγωγή, το μάρκετινγκ και την πώληση δώρων.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την προέλευση της παράδοσης των δώρων των Χριστουγέννων και τη σημασία της. Το τελετουργικό της διανομής των δώρων των Χριστουγέννων χρονολογείται από την εποχή πριν από τη γέννηση του Ιησού. Διάφοροι πρώιμοι πολιτισμοί, όπως οι Ρωμαίοι και οι Σκανδιναβοί, είχαν εορτασμούς για το χειμερινό ηλιοστάσιο που περιλάμβαναν την ανταλλαγή δώρων.

Εορτασμοί του Saturnalia Δεκεμβρίου

Τα Saturnalia ήταν ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και παρέμεινε μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Οι Ρωμαίοι είχαν το τελετουργικό τους να ανταλλάσσουν δώρα κατά τη διάρκεια των Saturnalia. Στην ιστορία των Χριστουγέννων, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς δωρητές. Γοήτευσε τα παιδιά και τους μεγάλους αφήνοντας δώρα έκπληξη στα παπούτσια που φυλάσσονταν έξω.

Τον 18ο αιώνα, την παραμονή των Χριστουγέννων, πολλές Γαλλίδες καλόγριες ετοίμασαν και μοίρασαν δώρα στους απόρους. Εξάλλου, τον 18ο αιώνα, η παροχή δώρων έγινε η κύρια παράδοση των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Τα δώρα που παρουσιάζονται υποτίθεται ότι θυμίζουν το ταξίδι του Βασιλιά και το γενναιόδωρο δώρο του Παντοδύναμου στην ανθρωπότητα και βοηθούν τους άτυχους.

Οι Βικτωριανοί έφεραν ευγένεια και πεμπτουσία στα Χριστούγεννα, κάνοντας τις γιορτές οικογενειακές. Ακόμη και οι πιο αυστηροί γονείς θα απολάμβαναν παιχνίδια με τα παιδιά τους, καρδιές γεμάτες αγάπη και φιλικότητα. Η παρουσίαση ενός δώρου ήταν μια έκφραση ζεστασιάς, ευθυμίας και ευρηματικότητας για τους Βικτωριανούς.

Μια από αυτές τις παραδόσεις ήταν ένα πάρτι αράχνης. Σε κάθε μέλος της οικογένειας δινόταν ένα χρώμα και στη συνέχεια εκείνο κατευθύνεται σε ένα δωμάτιο που διασταυρώνεται με νήματα διαφορετικών χρωμάτων. Έπειτα όλοι έχουν να βρουν το χρώμα που τους έχει ανατεθεί, όπως το κόκκινο για παράδειγμα, και να ακολουθήσουν το νήμα για να εντοπίσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους.

Γιατί κάνουμε δώρα;

Τα κίνητρα πίσω από την ανταλλαγή δώρων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, με τα χρόνια, βρήκαμε τους ακόλουθους λόγους πίσω από την πράξη της ανταλλαγής δώρων:

  • Δίνουμε δώρα όταν γνωρίζουμε ότι η συνεισφορά μας θα κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου.
  • Δίνουμε δώρα για να υποστηρίξουμε τους στόχους που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικοί.
  • Δίνουμε δώρα γιατί μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι, υπέροχοι και ικανοποιημένοι.
  • Το να δίνεις οδηγεί στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που υποκινεί το αίσθημα της ζεστασιάς, της απόλαυσης και της σύνδεσης με τους άλλους. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που το να δίνεις διεγείρει την ευγνωμοσύνη στον δωρητή.
  • Μας κάνει ευτυχισμένους! Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προσφοράς δείχνει ότι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να δίνουν συχνά σε άλλους αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, χαράς και ικανοποίησης στη ζωή τους από εκείνους που δεν το κάνουν. Και πάλι, είναι επειδή η αβίαστη πράξη της προσφοράς δημιουργεί μια αίσθηση ικανοποίησης και ευεξίας.
  • Είναι Μεταδοτικό! Το να δίνεις παρακινεί και άλλους ανθρώπους να δώσουν. Είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά με ένα άτομο που επεκτείνει την ευγένεια χωρίς τέλος. Μόλις αρχίσετε να δίνετε, θα παρατηρήσετε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας γίνονται πιο γενναιόδωροι. Γνωρίζοντας ότι η γενναιοδωρία σας εξαπλώνεται παρέχει μια σημαντική ποσότητα ικανοποίησης.

Αυτό οδηγεί σε πιο δυνατές, πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Στο πλαίσιο των ρομαντικών σχέσεων, η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση και η εξυπηρετικότητα συμβάλλουν στην ευτυχία και την ικανοποίηση. Όλες οι σχέσεις – συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειας – ωφελούνται όταν οι άνθρωποι τις προσεγγίζουν με νοοτροπία δοτικότητας.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή για προσφορά. Δίνοντας όμως με τρόπο που είναι πολύ περισσότερο από δώρα απλά. Έχει να κάνει με τη σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας, τη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας και την υποστήριξη των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Ίσως διαπιστώσετε ότι οι αρχαίοι στίχοι σε έναν παλιό χριστουγεννιάτικο ύμνο ή τραγούδι αγγίζουν την καρδιά σας με νέο και ουσιαστικό τρόπο μετά από αυτές τις σκέψεις.

Κάντε απλές, τυχαίες πράξεις καλοσύνης

Απλές, απροσδόκητες πράξεις καλοσύνης τα Χριστούγεννα μπορούν πραγματικά να φωτίσουν την ημέρα κάποιου και να σας κάνουν να νιώσετε υπέροχα και με τον εαυτό σας.

  • Δώστε ένα γενναιόδωρο τιπ σε έναν φιλικό υπάλληλο,ή ένα barista
  • Αγοράστε σε έναν άστεγο ένα σάντουιτς και ένα ζεστό ρόφημα
  • Βοηθήστε κάποιον που δυσκολεύεται με τις αποσκευές του στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Παραχωρήστε τη θέση σας σε κάποιον στη συγκοινωνία
  • Κάντε αυθεντικά κομπλιμέντα
  • Προσφερθείτε να τραβήξετε φωτογραφίες για όσους τουρίστες βλέπετε να προσπαθούν να βγάλουν σέλφι

Αν θέλεις λοιπόν να νιώθεις καλά, κάνε καλό!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

Σοφία Υφαντή, ΜΑ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

τηλ: 6978842612

email: [email protected]

website: www.sofiayfanti.gr

Κηφισιά & Παλλήνη Αττικής

Σχετικά άρθρα