Δείτε πως σχετίζεται η αύξηση του βάρους με το άγχος!

Στο ερώτημα αν σχετίζεται η αύξηση του βάρους με τα υψηλά επίπεδα άγχους και στρες, δυστυχώς η απάντηση είναι θετική. Όταν αγχωνόμαστε η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας μεταβάλλεται και μας κάνει να παρεκκλίνουμε από την φυσιολογική μας ρουτίνα!

Τα καλά νέα όμως είναι πως μπορούμε να το ελέγξουμε. Να υιοθετήσουμε τρόπους που θα συμβάλλουν στην διατήρηση του βάρους μας ενώ παράλληλα θα μειώσουν και τους ψυχογενείς παράγοντες που προκαλούν άγχος!

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε

Ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει το στρες εκκρίνει αδρεναλίνη. Επίσης όμως εκκρίνει και γλυκόζη, η οποία βρίσκεται στο αίμα. Όταν η αδρεναλίνη και η γλυκόζη στο αίμα πέσουν σε χαμηλά επίπεδα, τότε ο οργανισμός μας εκκρίνει κορτιζόλη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άγχος που βιώνουμε.

Πως λειτουργεί η κορτιζόλη

  • Η κορτιζόλη με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση της ινσουλίνης, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά για τον οργανισμό επίπεδα. Αυτή η διαδικασία με την σειρά της είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει την επιθυμία σας για κατανάλωση γλυκών. Επιπλέον αναμένεται να αυξήσει και την όρεξή σας γενικότερα!
  • Επίσης πέραν του ότι αυξάνει την επιθυμία για φαγητό και για γλυκό, είναι υπεύθυνη για την πτώση και την μη ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Παράλληλα ας λάβουμε υπόψη μας πως η κορτιζόλη μπορεί να μειώσει την μυϊκή μας μάζα. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα μας κατά την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων αντλεί ενέργεια από τις λιποαποθήκες μας, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την μυϊκή μας μάζα.
  • Επιπρόσθετα η κορτιζόλη ενεργοποιεί και άλλες ορμόνες στον οργανισμό μας, οι οποίες αυξάνουν την αίσθηση της πείνας. Συγκεκριμένα η λεπτίνη και η γρελίνη είναι οι εντολοδόχοι της πείνας μας. Στέλνουν σήματα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου μας πως πεινάμε και πρέπει να καταναλώσουμε κάποια τροφή.  Ανακαλύπτουμε λοιπόν  πως η αύξηση των γευμάτων  είναι μονόδρομος.

Αν ενδώσετε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, τότε η αύξηση του βάρους είναι δεδομένη!

Πέρα όμως από την αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό μας και τις παρενέργειες που προαναφέραμε, σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μέσω του στρες και του άγχους αυξάνεται το βάρος μας.

Τρόποι που αυξάνουν εξίσου το βάρος μας

Δεν είμαι καλά ας φάω! Μόλις χώρισα, ας φάω! Είχα μία πολύ γεμάτη και κουραστική μέρα, ας φάω! Σίγουρα έστω κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε σκεφτεί έτσι! Γιατί θεωρούμε πως κατά κύριο λόγο τα γλυκά αλλά και το πρόχειρο φαγητό συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχολογίας μας, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως αξίζουμε ένα τόσο υψηλό θερμιδικά γεύμα;

Η έκκριση ντοπαμίνης

Η απάντηση είναι και πάλι ορμονική! Η ντοπαμίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στο σώμα μας όταν νιώθουμε ευχαρίστηση από κάτι. Στην προκειμένη περίπτωση από τις αγαπημένες μας τροφές! Το άγχος και η κακή διάθεση έχουν κατακλύσει το είναι μας, άρα σκεφτόμαστε πως αξίζουμε να πάρουμε λίγη χαρά από κάτι που λαχταράμε! Μέγα λάθος αγαπημένοι και αγαπημένες μου. Με αυτόν τον τρόπο απλώς καταφέρνουμε να αυξήσουμε το βάρος μας, καταναλώνοντας περιττές θερμίδες την στιγμή που δεν θα τις καταναλώναμε υπό μη στρεσογόνες καταστάσεις!

Εσείς πόσο τρώτε;

Το τσιμπολόγημα, το γνωστό σε όλους μας «Έλα μωρέ θα τσιμπήσω κάτι να μου κόψει την πείνα». Αυτά τα αχρείαστα σνακ μεταξύ των γευμάτων μας επηρεάζουν κατά πολύ τις υγιεινές μας συνήθειες, αφού μας ωθούν στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αλλά και στην σταδιακή υπερκατανάλωση φαγητού και άρα την αύξηση του βάρους μας.

Υπερφαγία και βουλιμία

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και τα βουλιμικά άτομα που καταλήγουν και στην υπερφαγία. Δηλαδή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ως προσπάθεια να καλύψουν συναισθηματικά κενά ή πιο απλά να ξεχαστούν από κάτι που τους απασχολεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η άμεση απεύθυνση σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Άλλες συνήθειες που μας προσθέτουν κιλά

Άλλοι τρόποι που πολύ εύκολα παίρνουμε κιλά είναι η συνεχής κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αναψυκτικών ποτών, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που περιέχουν πολλές θερμίδες, η έλλειψη ύπνου και σωματικής άσκησης είναι οι πιο συνήθεις μεταξύ άλλων.

Οπότε ναι, φυσικά και η αύξηση του βάρους μας οφείλεται και στην κακή ψυχολογική μας κατάσταση που συνδέεται με αυξημένα αρνητικά συναισθήματα αλλά και έντονο άγχος. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάρετε αυτά τα περιττά κιλά, επειδή η περίοδος που διανύετε δεν είναι και τόσο εύκολη, απλά ακολουθήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής!

Πώς να ακολουθήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής:

  • Κοιμηθείτε καλά
  • Φάτε καλό σπιτικό φαγητό
  • Κάντε τακτά και μικρά σε ποσότητες γεύματα
  • Να παραμένετε πάντα ενυδατωμένοι πίνοντας πολύ νερό
  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα
  • Αποφύγετε τα ανθυγιεινά σνακ και την υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Κρατήστε στο μυαλό σας πως η εξάρτηση από το φαγητό ή από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα είναι καταστροφική για την υγεία σας. Υιοθετείστε υγιεινές συνήθειες και απορρίψτε την ιδέα πως θα νιώσετε καλύτερα εάν καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες!

Σχετικά άρθρα