5 βασικές προΰποθέσεις για να έχετε μια ισορροπημένη σχέση!

Όλοι ονειρευόμαστε μία υγιή σχέση , στην οποία θα μπορούμε να απολαύσουμε στιγμές ευτυχίας και χαράς με τον σύντροφό μας, αλλά και να εξελιχθούμε μέσα από αυτήν. Φυσικά προς το καλύτερο! Οποιαδήποτε σχέση μας κρατάει πίσω και δεν μας αφήνει να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας, σημαίνει πως είναι προβληματική.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να απομακρυνθούμε από την σχέση αυτή, εφόσον αποδεδειγμένα μας βλάπτει παρά μας ωφελεί. Εάν δεν αισθανόμαστε πως μπορούμε να εκφραστούμε μέσα σε μία σχέση ή αν θεωρούμε πως δεν έχουμε και πολλά κοινά με τον σύντροφό μας ή ακόμα και αν η επικοινωνία μας είναι δύσκολη, τότε κάτι δεν πάει καλά. Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο που δεν αντέχουμε τον σύντροφό μας, ας δουλέψουμε μέσα στην σχέση μας!

Ας βεβαιωθούμε πρώτα πως ακολουθούμε την σωστή πορεία μέσα στην σχέση μας και πως είμαστε εκεί για να διορθώσουμε τυχόν λάθη που θα την καταστρέψουν.

Το Α και το Ω σε μία σχέση είναι η επικοινωνία.

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να υπάρχουν σε μία υγιή σχέση είναι η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός. Αυτά μπορούν να έρθουν μόνο εάν και οι δυό σύντροφοι έχουν επικοινωνήσει τα θέλω τους.

Πολλές φορές κρύβουμε τα πραγματικά μας θέλω στη σκιά του φόβου, μήπως δυσαρεστήσουμε το ταίρι μας. Είναι πολύ υγιές να εκφράσουμε κάποιο πρόβλημα στον σύντροφo μας, παρά να τον αφήσουμε να το μυριστεί. Είναι σημαντικό να θέλουμε και οι δύο τα ίδια πράγματα. Δεν γίνεται ένας από τους δύο συντρόφους να μην θέλει να κάνει δική του οικογένεια και ο άλλος να μην τον γνωρίζει.

Επικοινωνούμε πάντα τα θέλω μας, ακόμα και αν αυτό μπορεί να ανοίξει άβολες συζητήσεις και να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Τουλάχιστον θα έχουμε ξεκαθαρίσει πως εμείς βλέπουμε την ζωή και τι απαιτήσεις έχουμε από το μέλλον μας.

Επιπλέον η επικοινωνία δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν. Αν ο σύντροφός μας έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε συμπεριφορά που μας ενοχλεί, θα πρέπει να του το γνωστοποιήσουμε. Ειδικά αν αυτή η συμπεριφορά μας θυμώνει, δεν πρέπει να ton αφήσουμε να πιστεύει πως όλα είναι καλά!

O σεβασμός είναι συστατικό στοιχείο μίας σχέσης

Δείξτε τον απαραίτητο σεβασμό στον αγαπημένο σας, ακούγοντάς και καταλαβαίνοντας τις βαθύτερές του σκέψεις! Ακόμα και αν διαφωνείτε μαζί του, θα πρέπει να το δείξετε με σεβασμό και κατανόηση. Το γεγονός ότι είστε ζευγάρι δεν αποκλείει και το να έχετε πολύ διαφορετικές απόψεις, ακόμα και για σοβαρά θέματα.

Τα συναισθήματα του ανθρώπου που έχετε επιλέξει πρέπει να σας αφορούν και να τους δίνετε την μέγιστη προτεραιότητα. Αποφύγετε τα πράγματα εκείνα που θα τον πληγώσουν και θα του κοστίσουν ακριβά. Φιλτράρετε τις σκέψεις σας και τα λόγια σας, ώστε να αποφύγετε τις άβολες καταστάσεις που θα δημιουργήσουν ένα αρκετά τοξικό περιβάλλον μέσα στη σχέση σας!

Σεβαστείτε την  ιδιωτικότητα του συντρόφου σας. Το να γνωρίζετε τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τρέχετε να προλάβετε να δείτε ποιος του έστειλε μήνυμα, σίγουρα δεν δείχνει και πολύ σεβασμό στις προσωπικές στιγμές του άλλου.

Μετά τον σεβασμό έρχεται και η εμπιστοσύνη!

Για να χτιστεί όμως και να εδραιωθεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι χρειάζεται χρόνος. Είναι απαραίτητοι οι δύο σύντροφοι να μπορέσουν να αντιληφθούν πως μπορούν να εμπιστεύονται τον αγαπημένο τους, μέσα από έργα και πράξεις. Στα λόγια όλοι καλοί είμαστε.

Σίγουρα ο τωρινός μας σύντροφος δεν φταίει για τις αμφιβολίες που μας προκαλούσε ο προηγούμενος. Οποιαδήποτε σύγκριση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάταιη, εφόσον ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Ποτέ να μην αφήνετε κάποιον να σας επιβληθεί επικαλούμενος προηγούμενες κακές εμπειρίες και συμπεριφορές. Και εσείς με την σειρά σας μην κάνετε πράγματα που ξέρετε πως θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη του. Δηλαδή μην τον κάνετε επίτηδες να ζηλέψει ή μην προδώσετε την εμπιστοσύνη του απατώντας τον!

Τα μόνα πράγματα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη μέσα σε μία σχέση είναι η τρυφερότητα και η αγάπη. Το να είστε ειλικρινείς είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπετε ποτέ!

Βάλτε όρια από την αρχή.

Το ότι έχετε μία σχέση, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε και άλλη ζωή. Φίλους, οικογένεια, καριέρα και γενικότερα προσωπική ζωή. Μπορεί ο σύντροφός σας να θέλει να μιλάτε στο τηλέφωνο 4 φορές την ημέρα. Αν για εσάς φαντάζει ακατόρθωτο, κάντε το ξεκάθαρο.

Ενημερώστε τον πως κάθε Πέμπτη βράδυ βγαίνετε με τις φίλες σας και πως κάποιες μέρες προτιμάτε απλά να κάτσετε στον καναπέ και να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά. Εάν δεν καταλάβει τις ανάγκες σας, πιθανώς να σημαίνει πως δεν είναι ο άνθρωπος που αξίζει να περάσετε την ζωή σας μαζί του. Για αυτό θέστε τα όριά σας από την αρχή και μην επιτρέψετε σε κανέναν να ορίζει το πρόγραμμά σας!

Να είστε υποστηρικτικοί!

Πάντα οφείλουμε να βοηθάμε τον σύντροφό μας και να υποστηρίζουμε τις επιλογές του. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και αυτό σημαίνει πως θα ευχαριστιέται με άλλα πράγματα. Έτσι ακόμη και αν εμείς δεν θα κάναμε ποτέ μία τέτοια επιλογή, οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγαπημένο μας, εάν την έκανε εκείνος.

Σε μία υγιή σχέση το άλλο σας μισό δεν θα προσπαθήσει να ελέγξει τα θέλω σας και να σας χειραγωγήσει, αλλά αντίθετα θα υποστηρίζει κάθε νέο σας βήμα. Θα είναι ενθαρρυντικός ως προς το να κάνετε πράγματα που σας γεμίζουν χαρά κι σας κάνουν ευτυχισμένους.

Τα όνειρά σας θα μετράνε εξίσου για τον σύντροφό σας και εσείς θα νιώθετε πως πατάτε σε γερά θεμέλια. Θα είστε πολύ καλά μέσα σε μία σχέση όταν δεν θα χρειαστεί να αλλοιώσετε την προσωπικότητά σας, κάνοντας θυσίες για τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας.

Εάν λοιπόν κάτι από αυτά που αναφέραμε παραπάνω, λείπει από την σχέση σας, θα πρέπει να αναθεωρήσετε αρκετά πράγματα. Η προσωπική μας ευτυχία αλλά  και το να είμαστε πάντα ο εαυτός μας, είναι και πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Χωρίς εμπιστοσύνη, σεβασμό, κατανόηση και αγάπη καμία σχέση δεν μπορεί να στεριώσει.

Σχετικά άρθρα