Ποια είναι τα πρώτα βήματα στην αντιμετώπιση ενός παιδικού τραύματος;

Τα παιδικά μας χρόνια και όλες οι αναμνήσεις που έχουμε από αυτά μας καθορίζουν και μας ακολουθούν σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Εάν κάποιος ενήλικας έχει υποφέρει σαν παιδί τότε είναι πιθανό, αν όχι σίγουρο να υποφέρει και στην ενήλικη ζωή του.

Τέτοιου είδους τραύματα είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστούν, κυρίως όταν ο ενήλικας δεν είναι σε θέση πρώτα ο ίδιος να μιλήσει για αυτά και να ζητήσει βοήθεια. Μπορεί σαν παιδί να έχει κακοποιηθεί ή να έχει υποστεί κάποια καταστροφική για τον ψυχισμό του εμπειρία.

Ένα παιδικό τραύμα αντιμετωπίζεται δύσκολα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την επίλυσή του. Πολλές φορές προσπαθούμε τόσο πολύ ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τραύμα, που τελικά απλά μαθαίνουμε να ζούμε με το τραυματισμένο παιδί που ζει κάπου βαθιά μέσα μας και είναι υπεύθυνο για τις πράξεις μας.

Πώς μπορεί όμως το παιδικό τραύμα να αντιμετωπιστεί και να μας αφήσει να προχωρήσουμε στην ζωή μας; Για κάθε άνθρωπο η λύση είναι διαφορετική και προτείνεται μετά από ενδελεχή εξέταση του θεραπευτή. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες τεχνικές που καλό θα είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοια τραύματα να αποκτήσουν έτσι ώστε να βοηθήσουν την θεραπευτική διαδικασία.

Εξετάστε το τραύμα από άλλη οπτική γωνία

Δεν είναι τυχαίο που συναντάμε πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι αποκαλύπτουν πως είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια και πολλές τραυματικές εμπειρίες. Προφανώς εμπνεύστηκαν από τις κακουχίες της ζωής και έκαναν την αδυναμία δύναμη. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι είμαστε ικανοί να πράξουμε κάτι τέτοιο, δεδομένου και του διαφορετικού χαρακτήρα μας.


Αντίθετα ας ξεκινήσουμε από τον χρόνο, ο οποίος δεν λέγεται τυχαία πως τα γιατρεύει όλα. Παίρνοντας τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη απόσταση από το τραυματικό γεγονός που στιγμάτισε την ζωή μας, έχουμε την ευκαιρία να δούμε όσα συνέβησαν από άλλη οπτική γωνία. Αυτό με την σειρά του οδηγεί στην κατανόηση αλλά και στην συνειδητοποίηση του γεγονότος. Σε αυτήν την φάση αξίζει να σκεφτούμε πόσες φορές βρεθήκαμε σε μία δυσχερή θέση και πως καταφέραμε έπειτα να βγούμε από αυτήν. Όλα τα εμπόδια με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ξεπερνιούνται κάποια στιγμή. Ας θυμηθούμε λοιπόν τις στιγμές που τα καταφέραμε και δεν αφήσαμε μία δύσκολη κατάσταση να οδηγήσει τα επόμενα βήματά μας.

Με διαφορετικά λόγια θα πρέπει να επαναπλαισιώσουμε την παιδική μας ηλικία, ειδάλλως είναι εξαιρετικά πιθανόν να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Ο αναστοχασμός εδώ, καθώς φαίνεται είναι το κλειδί. Προσπαθώντας να εντάξουμε την τραυματική αφήγηση της ζωής μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο τα εμπόδια δύναται να ξεπεραστούν, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του τραύματος.

Η ντροπή δεν μπορεί να σας ορίζει

Ο φόβος αλλά και τα αισθήματα ενοχικότητας που μπορεί να νιώθουμε μετά από μία κακοποιητική εμπειρία, όπως είναι η ντροπή, μπορεί να μας καταστρέψουν στην κυριολεξία. Νιώθουμε πως έχουμε διαπράξει κάτι κακό και πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά που μας συνέβησαν, με αποτέλεσμα να ντρεπόμαστε να αντιμετωπίσουμε τους άλλους αλλά και να ανοιχτούμε για αυτά που περάσαμε.


Δυστυχώς τέτοια αισθήματα μας καθιστούν ευάλωτους και επηρεάζουν όλο τον τρόπο που ο καθένας από εμάς επιλέγει να ζήσει. Αμφιβάλουμε για την αξία και τις δυνατότητές μας, ενώ ακόμη νιώθουμε πως δεν αξίζουμε να αγαπηθούμε και να ευτυχήσουμε στην ζωή.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Counseling Psychology εξηγεί το αίσθημα της ντροπής ως μία επίθεση στον ίδιο μας τον εαυτό, κατά την οποία τα άτομα νιώθουν να μην μπορούν να ελέγξουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αφήστε τα συναισθήματά σας ελεύθερα

Το να προσπαθούμε να θάψουμε όσα μας πονάνε είναι ότι πιο λάθος μπορούμε να πράξουμε. Άλλωστε επειδή ακριβώς τα θάψαμε, είτε γιατί δεν ξέραμε πως πρέπει να τα εκφράσουμε είτε γιατί δεν μπορέσαμε , τα συναισθήματά μας, μας κατατρώνε κατά την ενήλικη ζωή μας


Κάλιο αργά παρά ποτέ, ωστόσο. Ποτέ δεν είναι αργά να πράξουμε αυτό που θα μας λυτρώσει από τα αβάσταχτα αυτά συναισθήματα. Ο αρνητισμός και η κακή διάθεση προέρχονται από εκεί. Οπότε η καλύτερη λύση είναι να εξωτερικεύουμε αυτά τα συναισθήματα με την βοήθεια και κάποιου ειδικού και να μπορέσουμε έτσι να κλείσουμε εκείνες τις πληγές που δεν μπορούν να επουλωθούν.


Ο συναισθηματικός πόνος είναι βαθύς και δύσκολα διαχειρίσιμος. Παρόλα αυτά το να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και ακόμα καλύτερα να τον ελέγξουμε, αφήνοντάς τον να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο, είναι η πρώτη κίνηση για να τον ξεριζώσουμε μια για πάντα. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τα συναισθήματά μας και να τα οδηγήσουμε εμείς, σκοπός είναι να μην τα αφήσουμε να μας οδηγήσουν και να ορίζουν την ζωή μας.

Όλα τα παραπάνω είναι δυνατό να συμβούν με την βοήθεια κάποιου ειδικού, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα τραύματά μας. Τα παιδικά τραύματα είναι από τα πιο δύσκολα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος, διότι ξεκινούν από πολύ νωρίς και δημιουργούν βαθιές ρίζες στην ψυχή που είναι δύσκολο να κόψουμε. Ωστόσο με την κατάλληλη στάση ζωής και την κατάλληλη θεραπεία μπορούν αν αντιμετωπιστούν, χαρίζοντάς μας μία υγιή και ευπρεπή ζωή.

Σχετικά άρθρα