Τελικά η ζωή μετά τα 40 είναι κρίση μέσης ηλικίας ή μία δεύτερη εφηβεία;

Θυμόμαστε τις αλλαγές που υπεστήκαμε σαν παιδιά όταν επιτέλους μπήκαμε στην εφηβεία. Αλλά και να μην θυμόμαστε σίγουρα παρατηρούμε γύρω μας. Αντιλαμβανόμαστε πως οι αλλαγές που διαδραματίζονται τη συγκεκριμένη εκείνη χρονική στιγμή μας συνοδεύουν για όλη μας την ζωή αλλά και λίγο πολύ μας καθορίζουν.

Είναι όμως η μόνη περίοδος στην ζωή μας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές; Μάλλον όχι είναι η απάντηση. Εγώ θα σας πω εδώ πως τέτοιες ριζικές αλλαγές βιώνουμε και στη μέση ηλικία της ζωής μας, κάπου εκεί κοντά στα 50.

Ακόμα και τότε συντελούνται σημαντικές μεταβάσεις για την ζωή μας, όπως η περίοδος της εμμηνόπαυσης. Αυτή με τη σειρά της ανοίγει έναν νέο κύκλο για την ψυχολογία μας και την ψυχική μας σταθερότητα. Ακόμα μπορεί και να συνοδεύεται από αλλαγές, όπως για παράδειγμα την απόφαση για συνταξιοδότηση ή και κάποια μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική μας εμφάνιση.

Κρίση μέσης ηλικίας ή κάτι άλλο;

Ας δούμε προσεκτικά αν πραγματικά η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής μας είναι και θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως κρίση μέσης ηλικίας. Είναι μία πολιτιστική ταυτότητα που κυνηγάει όλους της ηλικίας των 50, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πως μάλλον η δεκαετία αυτή είναι από τις πιο δημιουργικές. Εποχή για επαναπροσδιορισμό και μεγάλες ευκαιρίες.

Αυτή η τελευταία προοπτική φαίνεται να αγγίζει περισσότερο την πραγματικότητα. Οι ειδικοί μάλιστα επιβεβαιώνουν πως τα επίπεδα αισιοδοξίας των ανθρώπων κοντά στα 50 είναι στα ύψη και μάλιστα πιστεύουν πως έρχονται πολύ καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Η δεύτερη εφηβεία είναι τα 50

Επιστήμονες και ειδικοί αναφέρουν πως η περίοδος από τα 40 μέχρι και τα 60 μπορεί να θεωρηθεί ως μία δεύτερη εφηβεία, εφόσον οι αλλαγές που συντελούνται είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες που βιώσαμε και ως 15 ετών. Το σώμα αλλάζει, μεγαλώνουμε και γινόμαστε επιρρεπείς στην εμφάνιση περισσότερων ασθενειών. Δεν συνιστούν άλλωστε τυχαία οι γιατροί συχνά τσεκ απ σε αυτές τις ηλικίες.

Επιπλέον αλλάζει και η σεξουαλικότητά μας. Με την έλευση της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες και κάποιες δυσλειτουργίες στην στύση των αντρών. Όλα αυτά φυσικά έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία αλλά και την διάθεση, αφού επηρεάζουν την ευτυχία και την ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος ορίζοντας ο ίδιος και ικανοποιώντας αυτά που ζητάει το σώμα του.

Ας μην ξεχνάμε πως για τους περισσότερους μετά τα 40 έρχεται και η επαγγελματική αλλαγή. Κάποια επαγγέλματα που απαιτούν σωματική δύναμη και αντοχή αλλά και επηρεάζουν την υγεία μας δεν είναι εφικτό να συνεχίζονται μετά από κάποια ηλικία.

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

Όλα αυτά ωστόσο δεν συντελούν στο να πιστέψουμε πως η ζωή τελειώνει στα 40 ή στα 50. Κάθε άλλο! Πλέον γεμάτοι γνώση και περίσσια σοφία, γεμάτοι από εμπειρίες, μπορούμε πλέον να πάρουμε ακόμα πιο σωστές αποφάσεις για την ζωή μας και να ενεργήσουμε για να τις πετύχουμε.

Το παν είναι να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την σοφία και την ωριμότητα των 50 προς όφελός μας. Να την κάνουμε πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας και ποτέ να μην σταματήσουμε να παλεύουμε για αυτά που λαχταρά η ψυχή μας.

Ποιος είναι ο ρόλος των ορμονών σε όλα αυτά;

Μεγάλο λάθος μας αν δεν λάβουμε υπόψη τις ορμόνες, οι οποίες έχουν και μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις παραπάνω αλλαγές.


Τα οιστρογόνα


Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες και κατά την ανάπτυξη και μεταμόρφωση ενός κοριτσιού σε γυναίκα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Συμβάλλουν στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου και ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Ρόλο έχουν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στην εμμηνόπαυση.
Όσο η γυναίκα μεγαλώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα της μειώνονται γεγονός που επηρεάζει την υγεία των οστών, του δέρματος, των μαλλιών, της αναπαραγωγικότητας.

Άρα η παραγωγή οιστρογόνων στο σώμα μίας γυναίκας ακολουθεί έναν κύκλο γένεσης και τέλους. Στην εφηβεία αυξάνονται για πρώτη φορά και διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια. Μόλις όμως η γυναίκα μπει στην φάση της προεμμηνόπαυσης αρχίζουν να μειώνονται αισθητά, προκαλώντας την μειωμένη έμμηνο ρύση στις γυναίκες, μέχρι να σημάνουν και το τέλος της.

Οι αναμενόμενες αλλά και απρόσμενες αυτές αλλαγές στο σώμα προκαλούν διατάραξη της ψυχικής υγείας των γυναικών και εγκαινιάζουν μία περίοδο χαμηλής αυτοεκτίμησης, συναισθηματικών διαταράξεων και σωματικών και σεξουαλικών αλλαγών.

Πως αντιμετωπίζεται η εμμηνόπαυση;

Όντας όλες μας διαφορετικές δεν υπάρχει θα έλεγε κανείς προδιαγεγραμμένος τρόπος να την περάσει μία γυναίκα. Οι εμπειρίες της, ο τρόπος ζωής της, η αντίληψή της για την ζωή και η συναισθηματική της υγεία είναι μόνο μερικά από τα κριτήρια που καθορίζουν την αντίδραση της γυναίκας σε αυτό.

Γυρίστε πίσω τον χρόνο όταν ήσασταν 15

Τότε όλα δεν σας φαινόντουσαν αδύνατα και τρομακτικά; Πιθανώς ναι! Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με την διαφορά πως τώρα έχετε την εμπειρία και την ωριμότητα να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές που έρχονται με άλλη προοπτική. Ακόμα και η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση μπορεί, πρέπει να είναι και είναι δημιουργική και γεμάτη όμορφες εμπειρίες που περιμένουν να τις ζήσουμε!
Ο ισχυρός μας και πλέον δυναμικός εαυτός έχει το σθένος να εξελίξει αυτή την προοπτική σε κάτι μαγικό.

Για του λόγου το αληθές είναι μεγάλα τα ποσοστά των γυναικών που απογείωσαν την καριέρα τους κοντά στα 50 ή βρήκαν αυτό που τις έκανε χαρούμενες στη ζωή . Είτε αυτό ήταν να εξερευνήσουν τον κόσμο είτε να φύγουν από μία σχέση που δεν τις ικανοποιούσε.

Σαφέστατα οι επιλογές που έχουμε κάνει στις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής μας έχουν διαμορφώσει κατά μία έννοια τον τρόπο που ζούμε. Αυτό σίγουρα όμως δεν σημαίνει πως η ζωή μας έχει διαμορφωθεί και δεν μπορεί να αλλάξει. Μα φυσικά και μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουμε. Αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.

Τι θα λέγατε στον εφηβικό σας εαυτό αν είχατε την ευκαιρία;

Πολλά ίσως, αλλά και τίποτα! Όπως είπαμε οι επιλογές που κάναμε, είχαν κάποιο σκοπό. Είχαν ένα λόγο ύπαρξης και θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτές. Βλέποντας τη ζωή τώρα, έτσι από μακριά, αντιλαμβανόμαστε πως αν υπήρχε χρονοκάψουλα που μπορούσε να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο θα μπαίναμε μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για να αλλάξουμε όμως τι; Θα το αλλάζαμε πραγματικά; Εγώ πιστεύω πως πάλι δεν θα είχαμε την στερνή μας γνώση πρώτα. Μα γιατί το εφηβικό μυαλό δεν έχει την πλήρη ωριμότητα για να κρίνει, να κάνει σωστές επιλογές και να μάθει πριν να είναι αργά.

Αυτή είναι και η βασική του διαφορά με το μυαλό που έχουμε στα 50. Οι αλλαγές που βιώνουμε είναι ίσης θα λέγαμε σημασίας με αυτές που βιώσαμε στα 15 μας, στην φάση της εφηβείας μας. Στην ηλικία όμως αυτή, στην ηλικία της ώριμης και διαμορφωμένης μέσα από εμπειρίες σκέψης, υπάρχει η δυνατότητα να λάμψουμε. Αν αξιοποιήσουμε όλη αυτήν την ενέργεια και την συνδυάσουμε με την γνώση, τότε έχουμε μπροστά μας τα καλύτερα.

Οπότε ναι τα 50 είναι η δεύτερη «εφηβεία». Μια εφηβεία ώριμη και συνειδητοποιημένη που υπόσχεται ευτυχία και πολλές ένδοξες στιγμές!

Σχετικά άρθρα