Πώς η έλλειψη εμπιστοσύνης καταδικάζει όλες μας τις σχέσεις;

Όταν αυτός που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε περισσότερο στην ζωή μας, μας πληγώσει τότε γκρεμίζεται όλος μας ο κόσμος.Έχετε σκεφτεί ποτέ αν εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας τόσο πολύ ώστε να του εμπιστευτείτε την ίδια σας την ζωή ή να τον συμβουλευτείτε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής σας; Συνήθως δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε άτομα που μας είναι άγνωστα, κάτι πιθανώς που έχει λογική βάση. Τι γίνεται όμως όταν αυτό αφορά τον άνθρωπο της ζωής μας και πόσο επηρεάζει την σχέση μας μαζί του αλλά και την καθημερινότητά μας;


Τι σημαίνει να εμπιστευόμαστε τυφλά τον σύντροφό μας;


Για να μπορεί ο άνθρωπος της ζωής μας να χαίρει της εμπιστοσύνης μας αυτό σημαίνει πως σίγουρα είναι αξιόπιστος και πως είμαστε βέβαιοι για τον χαρακτήρα του και τις προθέσεις του, γνωρίζουμε δηλαδή πως μπορούμε να τον υπολογίζουμε σαν ένα μέλος της οικογένειάς μας ή έστω ως ένα άνθρωπο που θα έκανε τα πάντα για εμάς.
Το σίγουρο είναι πως όταν μιλάμε για ένα τέτοιο άνθρωπο, έναν άνθρωπο δηλαδή που δεν ανήκει στο στενό οικογενειακό μας κύκλο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Εξάλλου όσο πιο στενή είναι η σχέση που έχουμε με κάποιον τόσο περισσότερο μας είναι εύκολο να τον εμπιστευτούμε.

Εμπιστοσύνη δεν σημαίνει μονάχα πως με κλειστά μάτια αφήνεστε στα χέρια του άλλου σας μισού, αλλά και ότι εσείς οι ίδιοι θεωρείτε πως οι άνθρωποι αυτοί θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας, όπως ακριβώς περιμένουν και οι ίδιοι να κάνετε εσείς . Άρα και εσείς θα είστε ευάλωτοι μέχρι να δείτε πως ο άνθρωπος που εμπιστεύεστε τυφλά και θέλετε να περάσετε την ζωή σας μαζί του είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Εσείς πόσο συχνά εμπιστεύεστε κάποιον;

Πολλές φορές και χωρίς προφανή λόγο πιάνουμε τον εαυτό μας να αξιολογεί λανθασμένα αλλά και να αμφισβητεί τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων. Μπορεί να κάνουμε τις χειρότερες σκέψεις και το μυαλό μας να πάει κατευθείαν στο κακό, γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Δεν περιμένουμε δηλαδή από τους άλλους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας, αλλά περιμένουμε να μας απογοητεύσουν και όταν το κάνουν, η εμπιστοσύνη μας κλονίζεται για τα καλά.

Αυτό με τη σειρά του πιθανώς να μας οδηγήσει στο να απομακρυνόμαστε έστω και ασυναίσθητα από τους άλλους με απώτερο σκοπό να γλιτώσουμε την περιττή απογοήτευση που είναι πρόθυμοι να μας προσφέρουν απλόχερα. Συνεπώς στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας δεν ζητάμε βοήθεια από τους φίλους και το κοινωνικό μας περιβάλλον, αφού το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα θέλω μας. Οπότε προκειμένου να απογοητευτούμε ξανά κρατάμε τον κύκλο μας ερμητικά κλειστό ,ώστε να πληγωθούμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Για ποιους λόγους δεν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους

Πολύ κακές εμπειρίες που μπορεί να βιώσαμε παλαιότερα στην ζωή μας από την ίδια μας την οικογένεια και από τον κοινωνικό μας περίγυρο, είναι ικανά να διαμορφώσουν τις μετέπειτα σχέσεις μας με τους άλλους και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μας. Ακόμα και αν ήταν κάτι τυχαίο που μας συνέβη είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουμε να το απωθήσουμε από την μνήμη μας και να νιώσουμε πως έχουμε γύρω μας αξιόπιστους ανθρώπους.

Όλα τα παιδικά μας βιώματα και οι σχέσεις μας με την κοινωνία αλλά και όλα εκείνα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην διάρκεια της ζωής μας είναι ικανά να διαμορφώσουν την οπτική μας για τους ανθρώπους. Οι εμπειρίες μας, οι αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους αλλά και όλες οι κοινωνικές μας συναναστροφές διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους.

Δυσάρεστες εμπειρίες στην παιδική μας ηλικία

Υπάρχουν άτομα που μπορούν και θα επηρεάσουν το κατά πόσο εμπιστευόμαστε τους άλλους στην ζωή μας. Από την νεαρή μας ηλικία εμπιστευόμαστε τα άτομα που έχουμε γύρω μας μεγαλώνοντας. Αν κάποιος από αυτά τα άτομα μας προδώσει στην πορεία με τις πράξεις του είναι πολύ πιθανό να πάψουμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε όποιον βρεθεί μπροστά μας από εκεί και έπειτα. Αυτό συμβαίνει διότι εμπιστευτήκαμε τυφλά κάποιον που δεν πιστεύαμε ποτέ πως θα δρούσε με τρόπο που θα μπορούσε να μας βλάψει.

Τι μπορεί να μας οδηγήσει στο να πάψουμε να πιστεύουμε στους ανθρώπους;

Το νούμερο 1 εδώ είναι φυσικά η σεξουαλική κακοποίηση που συνέβη στην παιδική ή εφηβική μας ηλικία. Εάν έχουμε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τους γονείς μας ή από κάποιον συγγενή, η πρόγνωση για την εμπιστοσύνη στις μετέπειτα σχέσεις μας είναι δυσοίωνη. Πώς να εμπιστευτούμε έναν ξένο άνθρωπο, όταν κάποιος δικός μας προέβη σε κάτι τόσο αποτρόπαιο.

Μία ακόμα συμπεριφορά που ενισχύει την απογοήτευσή μας προς τους ανθρώπους είναι όταν δεν παίρνουμε ως παιδιά την απαραίτητη αγάπη και προσοχή που χρειαζόμαστε. Η αγάπη ειδικά στην παιδική ηλικία διαμορφώνει την σκέψη μας αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Όταν δεν παίρνουμε αγάπη δεν μπορούμε να δώσουμε κιόλας, άρα ούτε και να χτίσουμε σχέσεις που στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και την εμπιστοσύνη, εφόσον δεν έχουμε μάθει πως την αξίζουμε.

Το bullying που μπορεί να βιώσαμε σε μικρή ηλικία στο σχολείο επίσης μπορεί να μας αποτρέψει από το να εμπιστευτούμε στην ενήλικη ζωή μας. Μαθαίνοντας από παιδιά πως κάποιος μπορεί να μας κρίνει και να μας κατακρίνει για οτιδήποτε διαφορετικό έχουμε, τότε πολύ πιθανό είναι να ζούμε με αυτόν τον φόβο και κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα κακοποιητικά περιβάλλοντα, ακόμα και αν δεν αφορούν εμάς τους ίδιους, αλλά την κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα προς την μητέρα, κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας και μας αποτρέπουν από το να δημιουργήσουμε σχέσεις στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει διότι ενδόμυχα πιτεύουμε πως η μοίρα μας επιφυλάσσει ένα παρόμοιο μέλλον με αυτό που ζήσαμε παλιά.


Έτσι τα σημαντικά άτομα στην ζωή μας αλλά και οι πράξεις τους επηρεάζουν το κατά πόσο εμπιστευόμαστε εμείς τους άλλους.


Ο φόβος του να πληγωθούμε ξανά

Όταν πληγωνόμαστε από οποιαδήποτε σχέση στην ζωή μας, αυτομάτως σημαίνει πως οι προσδοκίες που είχαμε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα. Οπότε αν εμείς απορριφθούμε από κάποιο άτομο ή αν κατά εξακολούθηση πληγωνόμαστε από τους γύρω μας, τότε με μαθηματική ακρίβεια η εμπιστοσύνη μας προς τους άλλους δεν θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ σε φυσιολογικά επίπεδα. Μόνο και μόνο ο φόβος πως θα πληγωθούμε ξανά και ξανά μας απομακρύνει από όλες τις κοινωνικές συναναστροφές κατά τις οποίες σε άλλη περίπτωση θα ανοίγαμε την καρδιά μας.

Όταν αυτός που εμπιστεύεσαι πιο πολύ από όλους σε πληγώνει

Ο άνθρωπος που εμπιστευόμαστε περισσότερο στην ζωή μας είναι συνήθως ο ερωτικός μας σύντροφος. Όταν αυτός μας πληγώσει τότε αυτόματα γκρεμίζονται όλα μας τα όνειρα και όλη μας η πίστη στους ανθρώπους. Εφόσον αφηνόμαστε σε εκείνον και στην πραγματικότητα η ψυχή και το σώμα ς γίνονται ένα, αυτό σημαίνει πως οι προσδοκίες μας σίγουρα θα γκρεμιστούν και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τις ανοικοδομήσουμε και πάλι.

Γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν σχέσεις

Μετά από μία τραυματική εμπειρία που ο σύντροφός μας, μας πλήγωσε ανεπανόρθωτα και μας γκρέμισε ό, τι όνειρο είχαμε χτίσει μαζί του, οι επόμενες σχέσεις μας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Πώς άραγε να εμπιστευτούμε ξανά κάποιον με τον φόβο πως θα πληγωθούμε ξανά. Κανείς δεν θέλει να βάλει τον ευατό του στην διαδικασία να νιώσει όλα αυτά τα συναισθήματα από την αρχή.

Είναι περισσότερο επώδυνο παρά ελπιδοφόρο, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι η αρχή ενός νέου έρωτα. Οι άνθρωποι όντας πονεμένοι αλλά και απογοητευμένοι από τις προηγούμενες εμπειρίες τους προτιμούν και επιλέγουν την μοναξιά αντί τον φόβο και την ανασφάλεια. Η προδοσία που έζησαν από τον άλλοτε άνθρωπο της ζωής τους δεν τους αφήνει τα περιθώρια να αγαπήσουν και να αγαπηθούν ξανά.

Διάφοροι είναι εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν αλλά και να διαμορφώσουν το πώς αισθανόμαστε προς τους άλλους ανθρώπους αλλά και το κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε κάποιον. Η παιδική ηλικία, οι μετέπειτα σχέσεις που αναπτύσσουμε, οι ερωτικές μας σχέσεις αλλά ακόμα και στοιχεία του χαρακτήρα μας παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι αυτό της εμπιστοσύνης προς τους άλλους.

Τι μπορεί να συμβεί όταν δεν εμπιστευόμαστε

Η εμπιστοσύνη είναι σαν το γυαλί, άπαξ και σπάσει δεν ξανακολάει. Αν κάποιος μας προδώσει και μας κάνει να αναλογιστούμε πως δεν άξιζε την εμπιστοσύνη που του δείξαμε, τότε θα μας είναι πολύ δύσκολο να την δείξουμε ξανά στο μέλλον. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για το ίδιο άτομο, αλλά για κάποιον διαφορετικό, έχουμε κλονιστεί τόσο πολύ που πιστεύουμε πως όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι.


Αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας και τις φιλικές αλλά και τις ερωτικές. Το σημαντικότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να επιλύσουμε τα όποια θέματα έχουν προκύψει, είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ώστε να λάβουμε την κατάλληλη βοήθεια.

Όταν οι άλλοι δεν εμπιστεύονται εμάς

Το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους δύναται να έχει και την αντίθετη ακριβώς ανταπόκριση, δηλαδή οι άλλοι να μην μπορούν να εμπιστευτούν εμάς. Οι άνθρωποι φέρονται με περισσότερη αρνητικότητα αλλά και με περισσότερη καχυποψία όταν ξέρουν πως δεν τους εμπιστεύεσαι ή όταν βλέπουν πως είσαι διστακτικός μαζί τους, άνευ προφανούς λόγου.

Αυτό με την σειρά του οδηγεί στην μείωση των συσχετίσεων και των αλληλεπιδράσεων που θα έχουμε με τους γύρω μας. Οι ευκαιρίες να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους με τους οποίους θα συνάψουμε φιλικές ή ερωτικές σχέσεις μειώνονται και τελικά η κοινωνική απομόνωση μας περιμένει στην γωνία. Όπως εμείς θέλουμε κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, έτσι και εκείνος αναζητά το ίδιο. Την σιγουριά εκείνη που θα δει στο πρόσωπό μας και θα καταλάβει πως αξίζει να επενδύσει σε μία καινούρια σχέση.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης καταδικάζει όλες μας τις σχέσεις αλλά και εμάς τους ίδιους σε έναν φαύλο κύκλο μοναξιάς και ματαιότητας. Το ότι κάποιος κάποτε μας πρόδωσε και φάνηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης που του δείξαμε, δεν σημαίνει πως αυτό θα κάνει και όποιος άλλος βρίσκεται γύρω μας. Βέβαια όπως επισημάναμε και παραπάνω δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν άνθρωπο να μας εμπιστευτεί ενώ εμείς οι ίδιοι δεν αποπνέουμε την ίδια σιγουριά.

Σχετικά άρθρα