Τι συμβαίνει όταν οι χωρισμένοι γονείς κάνουν μία νέα σχέση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν στην νέα οικογένεια;

Το διαζύγιο είναι μία τεράστια αλλαγή στην ζωή των ανθρώπων που το βιώνουν, αλλά και στην ζωή των παιδιών της οικογένειας, εάν υπάρχουν. Τα πράγματα πλέον είναι διαφορετικά και ο καθένας καλείται να τα διαχειριστεί από την δική του οπτική γωνία.

Ίσως χρειάζεται χρόνος για να συνέλθουμε από το διαζύγιό και τελικά να καταλήξουμε στο πρόγραμμα για τον κοινό χρόνο ανατροφής των παιδιών. Το σημαντικό είναι μαζί με τον σύντροφό μας να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας ώστε οι συγκρούσεις μεταξύ μας εάν υπάρχουν, να είναι σπάνιες. Εάν βρίσκεστε σε αυτό το σημείο, μπορείτε να κοιτάξετε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

Τα παιδιά σας φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στη νέα οικογενειακή δομή, με την υποστήριξή σας και την βοήθειά σας, όπως απαιτείται. Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζονται ένα ή δύο χρόνια για να προσαρμοστούν τα παιδιά στο διαζύγιο, πηγαίνοντας μεταξύ του σπιτιού της μαμάς και του μπαμπά και των άλλων αλλαγών στην οικογένεια.

Όταν οι γονείς προχωράνε

Ίσως είστε ήδη σε μια νέα αφοσιωμένη σχέση. Έχουν περάσει 9-12 μήνες και είστε έτοιμοι να πείτε στον πρώην σας ότι θα συστήσετε τον νέο σας σύντροφο στα παιδιά σας. Ίσως το έχετε ήδη κάνει και τα παιδιά έχουν αποδεχτεί τον νέο σας σύντροφο. Τώρα σκέφτεσαι τη συγκατοίκηση ή τον νέο γάμο. Εδώ είναι που μπορεί τα πράγματα να γίνουν περίπλοκα και εσείες να κληθείτε να αντιμετωπίσετε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Πώς συνδυάζετε με επιτυχία δύο οικογένειες;

Μπορεί να είναι προκλητικό, και μπορεί επίσης να είναι πολύ ικανοποιητικό σε τελική ανάλυση. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ των παιδιών και της νέας οικογένειας που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Πώς θα το πετύχουμε αυτο;

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τους ρόλους και τα όρια μεταξύ των συν-γονέων, των θετών γονέων και άλλων μελών της οικογένειας. Το πιο σημαντικό, είναι να συμφωνήσετε το ρόλο του νέου σας συντρόφου στην ανατροφή των παιδιών σας, διότι αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μεταξύ σας. Ο ρόλος του θετού γονιού, όπως τον βιώνουν τα παιδιά, θα πρέπει να είναι παρόμοιος με έναν αγαπημένο θείο ή μία αγαπημένη θεία.

Συζητήστε τους ρόλους σας με τον νέο σας σύντροφο

Συμφωνήστε να εργαστείτε ως ομάδα για να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον όταν προκύπτουν προβλήματα. Η σαφήνεια σχετικά με τον ρόλο του γονέα έναντι του θετού γονέα θα αποτρέψει τη σύγχυση και τις συγκρούσεις. Θα πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι δεν αντικαθιστάτε τον ρόλο του βιολογικού γονέα με αυτόν του νέου σας συντρόφου, ώστε τα παιδιά να μην μπερδευτούν και κυρίως να μην απογοητευτούν.

Θυμηθείτε πως οτιδήποτε και να σας χωρίζει με τον γονιό του παιδιού σας, αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την σχέση που θα έχει το παιδί σας μαζί του. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν επιζήμιο για την ίδια τους την ψυχολογία. Ακόμη περισσότερο δεν ωφελεί σε τίποτα τα παιδιά σας να σας ακούσουν να μιλάτε άσχημα για τον άλλον γονέα τους.

Να είστε ευέλικτοι

Τα προγράμματά σας θα είναι περίπλοκα, ειδικά όταν τα παιδιά σας είναι σε διαφορετικά προγράμματα με τον άλλο γονιό τους. Εάν είναι δυνατόν, ο καθένας από εσάς θα πρέπει να προσπαθήσει να έχει κάποιο προγραμματισμένο χρόνο μόνος του με τα βιολογικά του παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να συνεχίοσυν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, ακόμα και αν οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να μένουν χωριστά.

Ενθαρρύνετε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία

Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίσετε μια εβδομαδιαία οικογενειακή συνάντηση για να ελέγξετε με τα παιδιά πώς τα πάνε. Αν είστε από την πλευρά του νέου ή της νέας συντρόφου στόχος σας είναι να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη με τα θετά σας παιδιά. Μην περιμένετε να σας αποδεχθούν κατευθείαν και χωρίς καμία αντίσταση.

Κάντε την απαραίτητη υπομονή

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναμειχθούν δύο οικογένειες και θα υπάρξουν προβλήματα προς επίλυση στην πορεία. Θυμηθείτε να συνεργαστείτε ως ομάδα για να βρείτε λύσεις που λειτουργούν για όλους. Τα θετά παιδιά επεξεργάζονται το διαζύγιο των γονιών τους ενώ μαθαίνουν να αποδέχονται τον νέο/α σύντροφο ως θετό γονιό. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα θετά σας παιδιά, οπότε μην περιμένετε άμεσο δέσιμο και κυρίως μην απογοητευτείτε αν αυτό δεν συμβεί άμεσα. Γνωρίστε τους, τα ενδιαφέροντά τους, τους φίλους και κυρίως τα συναισθήματά τους.

Αποδεχτείτε πως διαφωνείτε

Αποδεχτείτε ότι εσείς και ο νέος σας σύντροφος πιθανότατα να έχετε διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Μην προσπαθήσετε να το αλλάξετε αυτό, καθώς αυτός είναι ένας τρόπος να υπονομεύσετε τη νέα σας σχέση. Ο νέος σας σύντροφος μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές προσδοκίες από τα παιδιά (του) και πολύ διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θέλει να τα αναθρέψει. Ενώ η ανταλλαγή σχολίων είναι σημαντική, ίσως χρειαστεί να σεβαστείτε ο ένας τις διαφορές του άλλου.

Έχετε ήδη δικά σας παιδιά…

Στην περίπτωση που είστε ο νέος ή η νέα σύντροφος στην ζωή κάποιου είναι πολύ πιθανό να έχετε κι εσείς ήδη δικά σας παιδιά. Προσέξτε να μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με τα θετά σας παιδιά.
Σεβαστείτε τις απόψεις του συντρόφου σας αλλά και των ίδιων των παιδιών, ακόμα και όταν διαφωνείτε. Ο μόνος σύμμαχός σας είναι να συνεχίστε την ειλικρινή επικοινωνία, γιατί μόνο μέσω αυτής μπορεί να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πάντα να δίνετε προτεραιότητα στα παιδιά

Εάν μπορείτε να διευκολύνετε τη δημιουργία φιλιών μεταξύ όλων των παιδιών, αυτό είναι χρήσιμο. Προσέξτε όμως πότε χρειάζονται ένα διάλειμμα ο ένας από τον άλλον και προσπαθήστε να τους αφιερώστε περισσότερο χρόνο. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο εστιάστε στα θετικά και απολαύστε τον πολύτιμο χρόνο μαζί τους.

Δημιουργήστε γερά θεμέλια για την καινούρια σας οικογένεια

Είναι πολύ σημαντικό και για την ψυχική ισορροπία των παιδιών αλλά και εσάς των ίδιων να δημιουργήσετε την οικογένειάς σας από την αρχή. Φυσικά οι βιολογικοί γονείς δεν αντικαθίστανται από κανέναν ειδικά όταν έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους, όμως πρέπει τα παιδιά να αισθάνονται την αγάπη σας ανεξαρτήτως από το αν είστε ο βιολογικός τους γονιός ή όχι.

Τα οικογενειακά δείπνα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, οι βραδιές παιχνιδιών, οι βραδιές ταινιών, η αγκαλιά με την οποία θα καλοσορίσετε το παιδί και άλλες τέτοιες συνήθειες βοηθούν τα παιδιά να δεθούν με κάθε γονέα και με τα θετά αδέλφια τους, εάν υπάρχουν. Γίνετε θετικό πρότυπο, διαμορφώνοντας αξίες όπως η συνεργασία, η συμπόνια και ο σεβασμός.

Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν καλά

Μην το αναβάλλετε αυτό. Βρείτε έναν οικογενειακό θεραπευτή που κατανοεί τις προκλήσεις του συνδυασμού οικογενειών. Ένας θετός γονέας μπορεί να είναι απίστευτα επιδραστικός και θετικός στη ζωή των παιδιών. Μην απογοητεύεστε εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα έχετε φανταστεί. Οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν χρόνο και προσπάθεια.

Σχετικά άρθρα