Γιατί οι άνθρωποι βαριούνται εύκολα σε μία σχέση και γιατί δεν μπορούν να αγαπήσουν;

Ανησυχείτε ότι δεν έχετε ερωτευτεί ποτέ, πως δεν έχετε νιώσει την αληθινή αγάπη, ακόμα και αν προσπαθήσατε; Φοβάστε μήπως τελικά δεν μπορείτε να αγαπήσετε; Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, ενώ εσείς οι ίδιοι το θέλετε; Είναι μερικές φορές που όσο και να θέλουμε κάτι, είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουμε, και αυτό επειδή πρώτα πρέπει να λύσουμε άλλα θέματα που μας εμποδίζουν να το κάνουμε!

Αν φαντάζεστε μία αγάπη σαν αυτές που βλέπουμε να διαδραματίζονται στην οθόνη της τηλεόρασής μας ή σαν αυτές που γεμίζουν τις σελίδες των βιβλίων που αγαπάμε, τότε μάλλον έχετε από την αρχή λανθασμένους στόχους. Εξιδανικεύοντάς την, αδυνατούμε να ανακαλύψουμε την αληθινή αγάπη που παραμονεύει μπας και μας πετύχει στην γωνία…εμείς όμως συνεχώς της κρυβόμαστε.

Το να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε είναι από τα πράγματα στην ζωή που μπορεί να πει κανείς πως μετράνε και έχουν αξία, αλλά δίνουν και αξία στην ίδια μας την ύπαρξη. Η εναλλακτική λύση είναι η μοναξιά, η απομόνωση και γιατί όχι και η κατάθλιψη. Αναρωτηθείτε μήπως πίσω από την ατέρμονη λαχτάρα σας να αγαπήσετε κρύβεται κάποιο ψυχολογικό εμπόδιο, που είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Μήπως φοβάστε αρκετά;

Έρχεται η στιγμή που νιώθετε να πνίγεστε, όχι όμως, επειδή ο σύντροφός σας σας πιέζει, αλλά επειδή εσείς δεν είστε έτοιμοι να ανοιχτείτε και να μοιραστείτε μαζί του πράγματα που σε εκείνον φαντάζουν απλά. Φόβος μου μυρίζεται..

Φόβος για την οικειότητα που έχετε αρχίσει να νιώθετε με τον άλλον και ένα τείχος που ξαφνικά υψώνεται μπροστά σας. Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε αν δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους αρκετά για να τους δείξουμε την αδύναμη πλευρά μας και τις ανησυχίες μας. Έτσι, ο φόβος της οικειότητας είναι ο φόβος του να μας δει κάποιος όπως ακριβώς είμαστε. Ο φόβος του να κοιτάξει με ορθάνοιχτα μάτια βαθιά μέσα στην ψυχή μας, και να δει τις ατέλειες από τις οποίες είμαστε φτιαγμένοι.

Μήπως δεν εκτιμάτε αρκετά τον εαυτό σας;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σημαίνει πως αισθάνεστε ότι δεν είστε τόσο καλοί ή ότι υπάρχει κάτι λάθος με εσάς που δεν μπορεί να διορθωθεί. Τέτοιες σκέψεις είναι φυσιολογικές και όλοι τις κάνουμε αραιά και που, αν όμως πραγματικά νιώθετε έτσι, είναι σίγουρο πως οι άλλοι γύρω σας θα καταλάβουν ή αν θέλετε θα νιώσουν τις ανησυχίες σας και θα τρέξουν μακριά σας!

Θέματα εγκατάλειψης

Εάν υπήρξαν στην ζωή σας άνθρωποι που σας απογοήτευσαν ή σας εγκατέλειψαν όταν ήσασταν παιδί ή ακόμα και αργότερα στην ζωή σας, τότε ο φόβος της τυχόν εγκατάλειψης είναι λογικό να σας τρομάζει. Η εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους κλονίζεται, ακόμα και αν ως ενήλικες πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει πως δεν ήταν δικό μας λάθος που μας εγκατέλειψαν οι γονείς μας ή που ο σύντροφός μας, μας άφησε ξαφνικά.

Πόσο η ευτυχία σας εξαρτάται από την ευτυχία των άλλων;

Θέλετε να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους στις σχέσεις, αλλά εσείς καταλήγετε να νιώθετε δυστυχισμένοι; Νιώθετε συχνά ότι είστε τρελά ερωτευμένοι, μετά ξαφνικά βλέπετε τον σύντροφό σας εντελώς διαφορετικά και πανικοβάλλεστε; Η συνεξάρτηση περιλαμβάνει τη θέληση του να ευχαριστείς τους άλλους προσφέροντάς τους αγάπη. Ειδικά αν είχατε μια παιδική ηλικία όπου σας έδιναν προσοχή μόνο αν ήσασταν «καλό» παιδί ή αν αναγκαζόσασταν να φροντίσετε τους άλλους αντί να σας φροντίσουν, τότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκετε την ευτυχία κάνοντας τους άλλους ευτυχισμένους,αλλά όχι τον εαυτό σας.

Αν έχετε βιώσει κακοποίηση ως παιδί…

Αν έχετε υποστεί σεξουαλική, σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση ως παιδί, έχετε βιώσει μία τρομερά αγχωτική και δραματική συνθήκη στη ζωή σας, είναι αναμενόμενο να έχετε παγωμένα συναισθήματα μεγαλώνοντας. Επιπλέον κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει στην επιλογή συντρόφων που είναι καταχρηστικοί, αμελείς ή μη διαθέσιμοι, αναπαράγοντας το μοτίβο που μάθατε ως παιδί. Οπότε λανθασμένα θα αναγνωρίσετε αυτήν την κατάσταση ως αγάπη. Αγάπη δεν είναι σίγουρα, γιατί καμία μορφή πίεσης ή κατάχρησης δεν είναι συνώνυμη με την αγάπη.

Μήπως δεν δίνεται την απαραίτητη σημασία στην αγάπη;

Όσο και να θέλετε να βρείτε την αγάπη, όσο πρόθυμοι και έτοιμοι να είστε, αν δεν της δώσετε μία ευκαιρία δεν θα την νιώσετε ποτέ! Πρέπει να βεβαιωθείτε πως η αγάπη είναι η προτεραιότητά σας και όχι για παράδειγμα, η δουλειά σας. Η συνεχής ενασχόληση με τα υλικά αγαθά απομακρύνει τους ανθρώπους και τους καθιστά ανήμπορους να αγαπήσουν και να αφεθούν σε αυτό το υπέροχο συναίσθημα.

Αν ψάχνετε τον τέλειο σύντροφο, δεν υπάρχει!

Ψάχνετε ασταμάτητα τον τέλειο σύντροφο αλλά δεν μπορείτε να τον βρείτε; Τότε σκεφτείτε πως το τέλειο είναι εξαιρετικά σπάνιο έως ανύπαρκτο. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και αυτό ακριβώς μας καθιστά και μοναδικούς. Σκεφτείτε μήπως το ότι ψάχνετε τον τέλειο σύντροφο, στην πραγματικότητα καλύπτει τον φόβο της οικειότητας και την χαμηλή αυτοεκτίμηση σας.

Η περίπτωση του να βαριέσαι εύκολα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βαριέστε εύκολα και γιατί μετά τον πρώτο καιρό νιώθετε πως είστε σε μία σχέση η οποία δεν σας προσφέρει και πολλά; Οι άνθρωποι τείνουν να αρπάζουν τις ευκαιρίες από τα μαλλιά, φοβούμενοι μήπως μείνουν μόνοι.

Ο φόβος της μοναξιάς είναι από τα βασικότερα κριτήρια για τις λάθος επιλογές μας. Δημιουργούμε σχέσεις στις οποίες δεν νιώθουμε ο εαυτός μας και μόλις η πρώτη «κάψα» περάσει, τότε απλά βαριόμαστε. Σε αυτές τις σχέσεις το πάθος δεν διαρκεί, επειδή δεν υπάρχουν άλλα κοινά σημεία σύνδεσης μεταξύ των δύο συντρόφων. Μόλις λοιπόν καταλαγιάσει η ερωτική επιθυμία και εξερευνήσουμε αρκετά το σώμα και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις του συντρόφου μας, νιώθουμε έτοιμοι για νέες περιπέτειες, εφόσον δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μας συνδέει.

Θαυμάζετε αρκετά τον σύντροφό σας;

Σε μία σχέση που δεν υπάρχει θαυμασμός και σεβασμός στο πρόσωπο του άλλου, μοιραία η σχέση αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει και σίγουρα δεν συνοδεύεται από αληθινή αγάπη. Έτσι κι αλλιώς η βαθιά αγάπη είναι κάτι που δημιουργείται και χρειάζεται να πατήσει πάνω σε γερά θεμέλια εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, που με την σειρά τους θα φέρουν την σταθερότητα και θα βοηθήσουν στον χτίσιμο ισχυρών δεσμών.

Το σεξ παίζει ρόλο;

Μα φυσικά και παίζει, και μάλιστα πολύ σημαντικό. Άλλωστε αυτό που μας φέρνει εξ αρχής κοντά με κάποιον είναι η σεξουαλική έλξη που νιώθουμε για αυτόν και το πόσο ελκυστικός μας φαίνεται! Το μυστικό για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον στην σχέση σας και να μην φτάσετε στο σημείο να πείτε πως πλέον έχετε βαρεθεί, είναι να κρατάτε αναμμένη την φλόγα της σεξουαλικής σας ζωής. Μιλήστε με τον σύντροφό σας και ακούστε αυτά που θα σας πει, προσφέρετέ του αυτά που τον ευχαριστούν και βεβαιωθείτε πως θα κάνετε και εσείς το ίδιο. Όσο είστε ανοιχτοί και συζητάτε αυτά που επιθυμείτε το σεξ θα γίνεται όλο και καλύτερο!

Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μεγαλώνει παιδιά προστατευμένα, ώστε να τους επιτρέπει μεγαλώνοντας να αγαπούν. Όλα τα παραπάνω θέματα είναι στην πραγματικότητα αυτά με τα οποία ασχολούνται συνεχώς οι σύμβουλοι και οι ψυχοθεραπευτές. Ωστόσο μην απελπίζεστε γιατί μπορείτε να μάθετε να ξεπερνάτε, ή τουλάχιστον να διαχειρίζεστε, όλα αυτά τα ζητήματα που σας εμποδίζουν να δίνετε και να παίρνετε αγάπη.

.

Σχετικά άρθρα