Πώς ξεχωρίζουμε την αγάπη από την σεξουαλική έλξη και πώς το σεξ μπορεί να μας βοηθήσει;

Πώς ξέρετε αν αυτό που βιώνετε είναι στην πραγματικότητα αγάπη; Δύσκολο να πει κανείς κάτι τέτοιο με ακρίβεια. Η αγάπη μπορεί να γίνεται εμφανής από την αρχή ή να εξελίσσεται σταδιακά, ωστόσο είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο μας είναι δύσκολο να το αναγνωρίσουμε.

Η αγάπη και η σεξουαλική έλξη είναι εύκολο να συγχέονται, αλλά έχουν διαφορετικούς στόχους

Τόσο η αγάπη όσο και η σεξουαλική έλξη μπορεί να είναι ισχυρά συναισθήματα και μπορούμε να βιώσουμε τη σεξουαλική έλξη προς τα άτομα που αγαπάμε. Αλλά μπορούμε επίσης να νιώσουμε σεξουαλική έλξη προς άτομα που δεν αγαπάμε ή που καλά καλά δεν γνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα για κάποιον που συναντήσαμε τυχαία στην βόλτα μας. Η βασική διαφορά είναι στους στόχους. Τι εννοούμε με αυτό; Μα φυσικά πως ενώ ο τελικός στόχος της σεξουαλικής έλξης είναι το σεξ και η ευχαρίστηση που θα πάρουμε μέσα από αυτό, η αγάπη προσανατολίζεται στη διατήρηση μιας σχέσης, μιας ισχυρής σύνδεσης που ορίζεται από την εγγύτητα και τις κοινές ζωές των δύο.

Οι τρόποι με τους οποίους η αγάπη διαφέρει από τη σεξουαλική έλξη

Η αγάπη εκπληρώνει την ανάγκη μας για υποστήριξη. Πολιτισμικά, συχνά συγχέουμε τη σεξουαλική έλξη και την αγάπη, αλλά υπάρχει καλός λόγος να υποψιαζόμαστε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία διαφορετικά συστήματα κινήτρων. Ο πόθος μπορεί να είναι ο οδηγός που ενθαρρύνει την επιδίωξή μας για σχέσεις, η έλξη μπορεί να μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τους περισσότερο ή λιγότερο επιθυμητούς συντρόφους και η αγάπη μπορεί να είναι αυτό που θα μας κρατήσει τελικά κοντά σε κάποιον από αυτούς και θα μας κάνει να νοιαζόμαστε.

Η αγάπη είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είμαστε λυπημένοι, φοβισμένοι ή χρειαζόμαστε υποστήριξη, δηλαδή στις περισσότερες στιγμές της ζωής μας. όταν νιώθουμε ευάλωτοι, όταν η μέρα μας δεν πήγε καλά, όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο οικογενειακό πρόβλημα, η αγάπη είναι αυτή που θ δώσει τη λύση. Οι άνθρωποι, λοιπόν, που έχουν την τύχη να μοιράζονται την ζωή τους με άλλους ανθρώπους, τους οποίους αγαπάνε και από τους οποίους αγαπιούνται, μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήμτα της καθημερινότητας.

Η αγάπη υποχρεώνει την ειλικρίνεια. Όταν αισθανόμαστε ασφάλεια στις σχέσεις μας – γνωρίζουμε ότι κάποιος μας αγαπά και ότι θα είναι δίπλα μας – συμπεριφερόμαστε πιο αυθεντικά. Αν αμφισβητούμε την αξιοπιστία κάποιου, φοβόμαστε ότι θα μας εγκαταλείψουν ή πιστεύουμε ότι μπορεί να μην είναι εκεί όταν τον χρειαστούμε, έχουμε μεγαλύτερη τάση να λέμε ψέματα ή να εξαπατήσουμε. Με άλλα λόγια, το να νιώθει κάποιος αυτήν την ασφαλή αγάπη μέσα σε μια σχέση αυξάνει την αυθεντικότητα και δίνει στη σχέση περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης (της σχέσης).

Η σεξουαλική έλξη από μόνη της είναι απίθανο να επιβάλλει αυτόν τον ίδιο βαθμό αυθεντικότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι δυνατόν να νιώσουμε όσο βαθιά συναισθήματα για κάποιον, χωρίς πρώτα να έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις του κεραυνοβόλου έρωτα, που ακόμα και εκεί η εμπιστοσύνη έρχεται σταδιακά.

Η αγάπη μας κάνει ανοιχτούς σε θυσίες. Η θυσία δεν είναι διασκεδαστική: περιλαμβάνει την παραίτηση από κάτι πολύτιμο για εμάς είτε αυτό είναι ο χρόνος μας, η δουλειά μας είτε μία προσωπική απόλαυση και μπορεί να έχει υψηλό κόστος για την ίδια μας την ιδιοσυγκρασία.

Στις σχέσεις, η προθυμία για θυσία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης και επένδυσης σε μια σχέση. Αυτό το είδος σύνδεσης μοιάζει περισσότερο με αγάπη παρά με σεξουαλική έλξη. Σε αυτήν την περίπτωση οι δύο σύντροφοι θα κάνουν σχέδια για το μέλλον, θα νοιάζονται να φροντίσουν ο ένας τον άλλον και είναι επίσης πιθανό κάποιος από τους δύο συντρόφους να βάλει τις ανάγκες του άλλου πάνω από τις δικές του.

Η αγάπη αλλάζει και το σεξ

Το σεξ μπορεί να ενισχύσει την ευεξία και την καλή διάθεση, αλλά αυτός ο δεσμός είναι ισχυρότερος στο πλαίσιο της αγάπης. Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν πως η συχνότητα του σεξ που αφήνει πάντα μια θετική γεύση στη ζωή μας, όπως την αύξηση των θετικών συναισθημάτων και της διάθεσης σχετίζεται και με τα επίπεδα στοργής που εμπεριέχει η σεξουαλική πράξη.

Η στοργή είναι ένα θετικό συναίσθημα προσανατολισμένο προς τον άλλον και περιλαμβάνει φροντίδα και ανησυχία. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τον έρωτα ως ένα βαθύ συναίσθημα, παρά για την σαρκική απόλαυση.

Η αγάπη διαρκεί ενώ η σεξουαλική έλξη όχι

Η αγάπη, ναι, διαρκεί περισσότερο από την σωματική έλξη και τον πόθο. Συχνά εξασθενεί γιατί βρίσκει άλλο αντικείμενο πόθου στο οποίο επικεντρώνεται με μανία και τεράστια θέληση να το κατακτήσει. Τα συναισθήματα σεξουαλικής έλξης μπορούν να «σβήσουν» αρκετά γρήγορα, αλλά η αγάπη είναι μια άλλη ιστορία. Από εξελικτική άποψη, η ρομαντική αγάπη δεν είναι συναίσθημα: είναι μια ώθηση, μια ισχυρή, επίμονη ορμή, που ενεργοποιεί την προσοχή μας και δεν εγκαταλείπει εύκολα.

Η σεξουαλική έλξη μπορεί να οδηγήσει στην αγάπη

Μία από τις προκλήσεις της διάκρισης της αγάπης από τη σεξουαλική έλξη είναι ότι μερικές φορές, το σεξουαλικό ενδιαφέρον είναι ένα σημείο εκκίνησης για την αγάπη. Πράγματι, η σεξουαλική έλξη μπορεί να προετοιμάσει τους ανθρώπους για την ιδέα της έναρξης μιας ρομαντικής σχέσης. Οι σεξουαλικές σκέψεις μπορούν να αυξήσουν τη θέληση των ανθρώπων να μοιράζονται τα συναισθήματά τους, να θυσιάζονται για τους άλλους, να τσαλακώνουν το εγώ τους, με λίγα λόγια να αγαπούν.

Η πρόκληση, βάση όλων αυτών που συζητήσαμε είναι να αποφασίσετε εάν η δυναμική μίας σχέσης σας τελειώνει με τη σεξουαλική έλξη ή εάν πιστεύετε πως με τον σύντροφό σας μοιράζεστε παρόμοιους στόχους. Αν υπάρχουν κοινά σημάδια που δείχνουν πως η πορεία σας στη ζωή θα μπορούσε να είναι κοινή, και άρα πως δεν σας ενώνει μόνο το σεξ, τότε δεν έχετε παρά να το χαρείτε. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να ζυγίσετε το πόσο σημαντική είναι για εσάς η όποια σχέση έχετε. Έτσι και αλλιώς το σημαντικό είναι να θέλετε τα ίδια πράγματα, όποια και αν είναι αυτά.

Σχετικά άρθρα