Θέλετε να γίνετε καλύτερη μητέρα ή πιστεύετε ότι είστε τέλεια;

Ως μητέρες, αναμένεται να είμαστε πάντα ενημερωμένες και να διαθέτουμε υψηλές δεξιότητες και τεράστιες αντοχές. Σε άλλες εργασίες, είναι επιτρεπτό και ανεχτό να κάνεις λάθος, όμως όταν μιλάμε για τον ρόλο που παίζει μία μητέρα στην ανατροφή του παιδιού της, ακόμη και το πιο μικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Συνεχώς λοιπόν οι μητέρες σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και συχνά υποτιμούνται, ακόμα και αν κάνουν εξαιρετική δουλειά με τα παιδιά τους! Αυτή, λοιπόν, η αυξανόμενη πίεση για να κάνουμε μια εξαιρετική δουλειά δεν μπορεί να υποτιμάται συνέχεια και είναι γεγονός πως συχνά μας οδηγεί σε διαρκή συναισθήματα ανησυχίας, φόβου, ενοχής και ντροπής, μεταξύ πολλών άλλων άβολων και αρνητικών συναισθημάτων.

Από εμάς αναμένεται να κάνουμε και να είμαστε τα πάντα για τα παιδιά μας. Απαιτείται να έχουμε την πληθώρα των απαραίτητων δεξιοτήτων για να τα φροντίζουμε αποτελεσματικά και να επιτελούμε διάφορους ρόλους ως προστάτες, δάσκαλοι, προπονητές, και πολλά άλλα. Υποτίθεται επίσης ότι έχουμε τα μέσα για να διδάξουμε και να διορθώσουμε τη συμπεριφορά τους.

Κάνοντας αυτοκριτική

Βιώνουμε ως μαμάδες μία συνεχή κριτική, αλλά και εμείς οι ίδιες κρίνουμε τους άλλους. «Κοίτα τον Πέτρο. Οι γονείς του πρέπει να έχουν παραμελήσει να …» Το λέμε για τον εαυτό μας: «Αν ήμουν πιο προσεκτικός, τότε ο Πέτρος δεν θα ήταν τόσο…όσο είναι». Είμαστε οι πιο σκληροί επικριτές του εαυτού μας. Φτιάχνουμε τη νοοτροπία μας ώστε να νιώθουμε ανεπαρκείς, καθώς συχνά συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλες, πιο μαζεμένες, καλά προσαρμοσμένες και εξαιρετικές μητέρες και τις οικογένειές τους.

Συχνά μπορεί να αισθανόμαστε τρομακτικά σαν να έχουμε το βάρος του κόσμου στους ώμους μας καθώς προσπαθούμε ή ανησυχούμε για το αν μεγαλώσαμε λειτουργικά, ηθικά και επιτυχημένα παιδιά. Σε άλλες θέσεις εργασίας, υπάρχει ημερομηνία λήξης. Ως γονιός, οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε και οι ανησυχίες που εσωτερικεύουμε διαρκούν μια ζωή σε όλη την ανάπτυξη των παιδιών μας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αυτοαντίληψη

Κοινωνικά, υπάρχουν συμπεράσματα σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είμαστε και πώς θα έπρεπε να είναι τα παιδιά μας εάν κάναμε αρκετά καλή δουλειά ανατρέφοντάς τα. Είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε την αγάπη και τη συμπόνια για τον εαυτό μας όταν είμαστε τόσο επικριτικοί για το πώς πρέπει να είμαστε.

Οι μητέρες είναι πάνω από όλα άνθρωποι

Ως μητέρες, θα βιώσουμε απογοήτευση και αισθήματα ανεπάρκειας, επειδή μερικές φορές είναι βέβαιο ότι θα παραπαίουμε καθώς αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις στην ανατροφή των παιδιών μας. Ως άνθρωποι, είμαστε τελείως ατελείς. Θα κρίνουμε λάθος, θα κάνουμε λάθη και θα μετανιώνουμε. Όλα αυτά είναι εγγενή στο να είσαι μητέρα.

Ως μητέρες και άνθρωποι, όλοι γεννιόμαστε άξιοι συγχώρεσης και αγάπης. Τα ελαττώματα και τα λάθη στην ανατροφή μας είναι αναπόφευκτα. Μπορούν όμως να είναι κομβικές στιγμές μάθησης. Μπορούν να είναι πρωταρχικές ευκαιρίες για να αποκτήσουμε περισσότερη αυτογνωσία και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας στο μέλλον.

Να σας αγαπάτε περισσότερο

Η αυτοσυμπόνια λέει να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας όπως θα συμπεριφερόμασταν σε κάποιον που αγαπάμε και περνάει δύσκολα ή όπως όλοι έχει ελαττώματα είναι. Η καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, καθώς έχουμε αφοσιωθεί σε μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο – το να είμαστε μητέρες.

Εάν κορεστούμε στην ενοχή, τη ντροπή και την απελπισία μας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανατροφή των παιδιών μας. Η αυτοκατηγορία και η αυτοκαταδίκη είναι επιβλαβής για τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία και μπορεί να επεκταθεί στην ικανότητά μας να είμαστε προληπτικές, συντονισμένες και παρούσες μητέρες. Από την άλλη πλευρά, η απογοήτευση και η λύπη μπορούν να μας παρακινήσουν προς μεγαλύτερη αυτογνωσία, να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μας αναγκάσουν να ξεκινήσουμε την αλλαγή.

Η δυσαρέσκεια για τον εαυτό μας μας κρατά κολλημένους. Όταν συγχωρούμε τον εαυτό μας και ασκούμε αυτοσυμπόνια, νιώθουμε πιο ελεύθεροι και πιο δυνατοί. Αυτό μας δίνει επίσης άμεσα τη δυνατότητα να είμαστε πιο αποδεκτοί και συμπονετικοί προς τα παιδιά μας, τα οποία αγαπάμε τόσο πολύ.

Πώς να είμαι καλή μητέρα;

Όταν νιώθετε απογοήτευση, θυμό, αγανάκτηση ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, το αναγνωρίζετε ή το αρνείστε; Αυτή τη στιγμή, αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε εάν κρίνετε ή επικρίνετε τον εαυτό σας για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή/και τις αισθήσεις σας. Εάν ναι, συνοψίστε και επισημάνετε αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, πείτε: «Αυτή τη στιγμή κρίνω τον εαυτό μου ως απαίσια μητέρα επειδή απογοητεύτηκα με την κόρη μου και της φώναζα».

Τα παιδιά χρειάζονται πάνω από όλα αγάπη και φροντίδα. Ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού, οι δεσμοί που δημιουργούνται με την μητέρα είναι δεσμοί που πρόκειται να κρατήσουν χρόνια και να εδραιώσουν την σχέση στοργής και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο.

Η τέλεια μητέρα δεν υπάρχει. Και πώς το εννοούμε αυτό; Μα φυσικά εννοούμε πως καμία γυναίκα δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει προκειμένου να μεγαλώσει και να αναθρέψει σωστά το παιδί της. Το ένστικτο, όμως, την οδηγεί και σιγά σιγά και την βάζει σε ένα δρόμο, που άπαξ και περπατήσει, δεν πρόκειται ποτέ να λοξοδρομήσει από αυτόν.

Εμείς ωστόσο συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να είστε πάντα δίπλα στα παιδιά σας, ακόμα και αν κάνετε λάθη!

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες

Είναι πιθανό για άλλες μητέρες να είναι εξαιρετικές στη φροντίδα των παιδιών τους και στη διαχείριση των οικιακών καθηκόντων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσωπικές σας δεξιότητες δεν είναι καλές. Δεν πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μητέρες γιατί κάθε γυναίκα έχει μια μοναδική νοοτροπία για τη φροντίδα των παιδιών. Επομένως, να είστε χαρούμενοι και περήφανοι για το γεγονός ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να είστε μητέρα.

Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική

Οι γυναίκες κάνουν πολλή δουλειά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Μπορεί να έχουν τη συνήθεια να παραβλέπουν τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. Θα πρέπει να αναπτύξετε τη συνήθεια να αφήνετε στον εαυτό σας χρόνο να φροντίσει για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Λάβετε υπόψη ότι μια υγιής και καλά φροντισμένη μητέρα σημαίνει ένα υγιές παιδί.

Ζητήστε βοήθεια όποτε χρειάζεται

Εάν περιορίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα εκεί για το παιδί σας, τελικά θα εξαντληθείτε και θα αρχίσετε να αισθάνεστε θυμωμένοι και λυπημένοι. Ζητήστε, λοιπόν, την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειάς σας.

Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τέλειες

Αισθάνεστε ότι δεν κάνετε αρκετά αφού δουλέψετε πολύ σκληρά για τα παιδιά σας; Δεν τους νοιάζει πόσο καλά τους φροντίζετε, θέλουν μόνο την αγάπη και την προσοχή.

Δημιουργήστε αξέχαστες στιγμές

Δεν είναι τα ακριβά δώρα ή οι μεγάλες γιορτές γενεθλίων που θα κάνουν το παιδί σας χαρούμενο. Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν την αξία μιας υψηλής τιμής, αλλά ξέρουν πώς να διασκεδάζουν και να βρίσκουν χαρά στα μικρά πράγματα. Αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις που το παιδί σας θα θυμάται για πάντα.

Να είστε σε επαφή με το παιδί σας

Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση με τα παιδιά σας. Για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται, κάντε ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους.

Να είστε ανοιχτές

Οι γονείς πρέπει να δίνουν πολλή καθοδήγηση και υποστήριξη στα παιδιά τους. Ωστόσο, αν δεν είστε πρόθυμοι να τα ακούσετε , θα νιώσουν μοναξιά αφού θα αναγκαστούν να διαχειριστούν μόνοι τους τα θέματά τους. Επομένως, γίνετε η μητέρα με την οποία τα παιδιά νιώθουν άνετα να μιλάνε.

Εκφράστε τους τα συναισθήματά σας

Οι δυσκολίες της ζωής μερικές φορές θα σας ξεπεράσουν και θα σας αφήσουν κουρασμένες και θυμωμένες. Μην ξεσπάτε στα παιδιά σας, να το θυμάστε πάντα αυτό!

Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας

Κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Ενθαρρύνετέ τα να έχουν τα όνειρα και τους στόχους τους και βοηθήστε τα να τους πετύχουν.

Υποστηρίξτε τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει οποιαδήποτε ενδιαφέροντα μπορεί να του κινούν την περιέργεια. Υποστηρίξτε τους και ενημερώστε τους ότι είστε περήφανοι για τις προσπάθειές τους, ακόμα κι αν δείχνουν ενδιαφέρον για ένα θέμα που μπορεί να μην σας ενδιαφέρει.

Προστατέψτε τα από επιπλέον πίεση

Μπορεί να έχετε ορισμένους στόχους για το παιδί σας ως μητέρα. Αλλά αν το παιδί σας έχει διαφορετικούς στόχους από τους δικούς σας, μην αφήσετε αυτό να σας αποθαρρύνει. Ποτέ μην πιέζετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι που δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν.

Σχετικά άρθρα