Τι συμβαίνει όταν η σχέση έχει τελειώσει αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε αντίο; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό και την θλίψη που φέρνει ο χωρισμός;

Οι άνθρωποι είναι μερικά από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα στη Γη. Η φαντασία και η δημιουργικότητά μας έχουν γεννήσει εφευρέσεις που άλλαξαν άρδην τη ζωή μας. Σήμερα, είμαστε σε θέση να βλέπουμε άλλους ανθρώπους μέσω μιας οθόνης υπολογιστή ακόμα και όταν απέχουμε χιλιάδες μίλια. Μπορούμε να κάνουμε παραγγελίες από την άνεση του σπιτιού μας και η τεχνολογία είναι τόσο προηγμένη που μπορούμε πλέον να κάνουμε πράγματα σε ελάχιστα λεπτά.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένες είναι οι εφευρέσεις μας, το ChatGPT ή οποιοδήποτε άλλο είδος τεχνητής νοημοσύνης δεν θα τερματίσει μια σχέση που γνωρίζουμε ότι έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας.

Όλοι έχουμε μια εσωτερική γνώση, μια φωνή που ψιθυρίζει την αλήθεια και τείνουμε να αγνοούμε αυτή τη φωνή όταν μας ζητά να κάνουμε κάτι τρομακτικό και άβολο, όπως να τερματίσουμε μια σχέση. Αντί να ακούμε, επιμένουμε στην άρνηση και δεν αλλάζουμε ρότα μέχρι να αποδεχτούμε μέσα μας πως κάτι έχει τελειώσει.

Αλλά το να βγούμε από την άρνηση και να καταλήξουμε στην πραγματικότητα ότι η σχέση μας έχει τελειώσει δεν σημαίνει ότι τελειώνουμε τα πράγματα μέσα σε ένα λεπτό, διαγράφοντας ότι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Όπως όλα γύρω μας, έτσι και ο τερματισμός μιας σχέσης είναι μια διαδικασία. Μια διαδικασία θλίψης, για την ακρίβεια.

Βιώστε την θλίψη ενώ είστε ακόμα μαζί

Ίσως σκέφτεστε τη διαδικασία του πένθους ως κάτι που βιώνετε μετά από μια απώλεια, είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα κατοικίδιο ζώο, μια σχέση ή μια δουλειά. Αλλά στην πραγματικότητα, η θλίψη δεν αναγνωρίζει τους κανόνες ή τα όρια που δημιουργείτε για να οριοθετήσετε το τέλος μίας σχέσης.

Η άρνηση να δούμε την αλήθεια

Βαθιά μέσα σας ξέρετε ότι τα πράγματα δεν είναι εντάξει στη σχέση σας, ότι κάτι έχει αλλάξει. Σε όλη τη σχέση σας, υπήρξαν τεράστιες κόκκινες σημαίες, αλλά τις έχετε αγνοήσει ή χειρότερα, τις έχετε δικαιολογήσει. «Ο σύντροφός μου πρέπει απλώς να μεγαλώσει λίγο και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», σκέφτεστε συχνά.

Έτσι, χάνετε τον εαυτό σας στην καθημερινή ενασχόληση της ζωής σας: τη δουλειά, τους φίλους, την οικογένεια, τα παιδιά, κ.λπ. Κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό το συναίσθημα που κάνει το στομάχι σας να σφίγγεται κάθε φορά, μόνο στη σκέψη.

Το να αναγνωρίζετε ότι κάτι έχει τελειώσει είναι προς όφελός σας. Το να διαιωνίζετε μία κατάσταση, η οποία δεν σας αποφέρει πλέον χαρά, σημαίνει πως πρόκειται να σας αποσπάσει την προσοχή από άλλα σημαντικά πράγματα. Κάτι τέτοιο θα σας οδηγήσει σε πολύ λάθος μονοπάτια, έτσι και αλλιώς το πότε ή το πώς συμβαίνει αυτό είναι μοναδικό για κάθε άτομο.

Ναι, μπορεί να συμβεί και σε εσάς

Όταν συμβαίνει σε εσάς, παραδέχεστε ότι η σεξουαλική σας ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή εξαφανίζεστε και βρίσκετε δικαιολογίες; Μπορεί να πείτε στον εαυτό σας πως είστε πολύ κουρασμένοι ή πως προτιμάτε να δείτε μια ταινία με τα παιδιά, όμως έτσι απλά αποφεύγετε το πρόβλημα.

Βλέπετε ότι πραγματικά δεν μιλάτε τόσο πολύ πια, και όταν μιλάτε, είναι μια συζήτηση περισσότερο επιφανειακή. Αντιλαμβάνεστε ότι η οπτική σας για τη ζωή είναι πολύ διαφορετική από του φίλου σας και πως αυτό σας ενοχλεί.
Αποδέχεστε ότι αισθάνεστε απογοητευμένοι, μόνοι, αόρατοι και η δυσαρέσκεια αυξάνεται μέχρι να μεταβείτε από την άρνηση στον θυμό.

Η φάση του θυμού

Αυτή η φάση είναι σκληρή και μπορεί να διαρκέσει πολύ, γιατί ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που καταναλώνει τα πάντα, που μας «προστατεύει» από το να νιώθουμε κάθε είδους άβολα συναισθήματα. Σε αυτή τη φάση, μπορεί να υπάρχει αυξημένη σύγκρουση και ένταση που κλιμακώνεται κάθε φορά. Οι συζητήσεις γίνονται με φωνές που δεν δίνουν κάποια λύση και παρόλο που τα πράγματα ησυχάζουν, η ένταση δεν φαίνεται ποτέ να εξαφανίζεται.

Κατηγορείτε τον σύντροφό σας για όλα;

Προτεραιότητά του είναι η δουλειά, όχι η σχέση σας. Βάζει τα χρήματα πάνω από την υγεία. Δεν φαίνεται να σας καταλαβαίνει ούτε να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματά σας. Είναι ανασφαλής, εγωιστής και αδιάφορος. Είναι ψυχρός πολλές φορές και σας έχει πει ψέματα για σημαντικά πράγματα.

Ο θυμός “αισθάνεται” παράξενα καλά, γιατί όλη η δυστυχία σας φαίνεται να είναι δικαιολογημένη. Δεν φταίτε εσείς που τα πράγματα δεν πάνε καλά και επομένως δεν νιώθετε ενοχές που θέλετε να φύγετε. Με απλά λόγια σας λέμε να μην εστιάσετε στα κακά του συντρόφου σας, αλλά να δείτε καθαρά και τα δικά σας λάθη, αποφεύγοντας να δικαιολογήσετε κάθε σας πράξη.

Ο τερματισμός της σχέσης σε αυτή τη φάση είναι επικίνδυνος, γιατί όταν παίρνετε μια μόνιμη απόφαση από κάποιο προσωρινό συναίσθημα, μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη ζημιά σε μια προσωρινή κατάσταση. Σίγουρα, μπορεί να αισθάνεστε δύναμη όταν χτυπάτε την πόρτα και φεύγετε, αλλά όταν ο θυμός εξαφανιστεί (και θα εξαφανιστεί), θα μείνετε με αναπάντητα ερωτήματα και αισθήματα αμφιβολίας. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να παραμείνετε θυμωμένοι για χρόνια, να θυμώνετε και να στενοχωριέστε που ο σύντροφός σας δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για τίποτα και δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη που ήταν τόσο απαίσιος.

Όλη αυτή η τοξική κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές σας σχέσεις και ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να μεταφέρει τον δικό του θυμό και την δυσαρέσκεια στην επόμενη σχέση, και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα κάθε άτομο θα διαιωνίσει τον θυμό του σε μία άλλη σχέση, πληγώνοντας παράλληλα και τον σύντροφό του.

Ο θυμός δεν χρειάζεται να είναι ο τελευταίος σταθμός σε μια σχέση. Υπάρχει ένα μονοπάτι προς τα εμπρός, ένας τρόπος να βρεις γαλήνη και αποδοχή.

Η θλίψη είναι προσωρινή

Όταν στρέφεστε προς τον εαυτό σας και σκέφτεστε πώς εμφανίζεστε στη σχέση, ο θυμός διαλύεται και σας δίνει την ευκαιρία να είστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό σας, και αυτό απαιτεί πολύ θάρρος.

Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι έχετε εξαρτηθεί από τον σύντροφό σας για την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας, ότι τον έχετε κάνει υπεύθυνο για τα συναισθήματά σας και ότι ασυνείδητα έχετε υψηλές προσδοκίες από εκείνον. Ίσως ανακαλύψετε ότι έχετε κάνει το ίδιο πράγμα σε κάθε σχέση και ότι πάντα κατηγορούσατε το άλλο άτομο για τη δυστυχία σας.

Να ξέρετε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Αυτές οι αποκαλύψεις μπορεί να είναι επώδυνες γιατί δεν εμφανίζονται ποτέ μόνες. Φέρνουν όλα τα συναισθήματα που προσπαθείτε να αποφύγετε. Μπορεί να αισθάνεστε ενοχές, ντροπή ή απογοήτευση. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε λίγο θυμωμένοι με τον εαυτό σας. Όλα αυτά τα συναισθήματα ισχύουν και μόλις επεξεργαστούν και απελευθερωθούν, ανοίγεται ο δρόμος για τη θλίψη.

Για ποιο πράγμα θρηνούμε;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη, γιατί μπορεί να θρηνείτε πολλά πράγματα: την απώλεια αυτού που ελπίζατε όταν γνωρίσατε τον σύντροφό σας, τις προσδοκίες οι οποίες δεν πραγματώθηκαν, τις στιγμές που δεν μοιραστήκατε, την σχέση που δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Είναι ανθρώπινο να νιώθετε μεγάλη θλίψη όταν συνειδητοποιείτε ότι, παρά τη σύγκρουση, μοιραστήκατε πολλές ιδιαίτερες στιγμές και σημαντικά γεγονότα της ζωής που θα θυμάστε για πάντα.

Η θλίψη μπορεί να είναι συντριπτική και το να έχετε έναν θεραπευτή ενώ περνάτε όλα αυτά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχετε άλλες επιλογές. Λάβετε λοιπόν υπόψη σας ότι η θλίψη, αν και επώδυνη, είναι προσωρινή. Θα περάσει.

Αποδεχτείτε τον χωρισμό και κάντε ειρήνη με τον εαυτό σας

Η εύρεση αποδοχής και ειρήνης απαιτεί κάτι περισσότερο από θάρρος. Απαιτεί να βλέπετε τις πεποιθήσεις, τις προοπτικές και τη συμπεριφορά του συντρόφου σας με αγάπη, συμπόνια και κατανόηση. Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό να περιμένετε από τον σύντροφό σας να καλύψει όλες τις ανάγκες σας, δεδομένων των δικών του δυσμενών εμπειριών στη ζωή ή της ανατροφής του. Με αγάπη και συμπόνια, ίσως καλύτερα να δείτε όλο τον πόνο που κρύβεται κάτω από τα λόγια και τις πράξεις του και ίσως να αναπτύξετε μια εντελώς νέα προοπτική για τη σχέση σας.

Το να βλέπετε τη σχέση σας ως κάτι που είχε σκοπό και αξία στη ζωή σας, ανεξάρτητα από τις έντονες συγκρούσεις ή διαφωνίες, είναι μέρος αυτού που τελικά θα σας ανοίξει το δρόμο για να μπορέσετε να δώσετε και να πάρετε συγχώρεση και έπειτα να κάνετε ειρήνη με τον εαυτό σας.
Αντί να εστιάζετε συνεχώς σε αυτό που δεν θέλετε πια, θα νιώθετε έλξη προς μια νέα ζωή και όλες τις πιθανότητες που αυτή έχει. Τότε όλα θα είναι λιγότερο τρομακτικά.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποχαιρετάτε τα παλιά και προχωράτε στη ζωή σας. Ή μπορεί να σημαίνει ότι θα επιλέξετε να μείνετε, γιατί συνειδητοποιείτε ότι τελικά υπάρχει ελπίδα και ότι είστε έτοιμοι για μια νέα σχέση με το ίδιο άτομο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να αγκαλιάζετε την αλήθεια σας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσετε χωρίς να σκεφτείτε τι σας χρωστάει ο σύντροφός σας, αλλά με αγάπη και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που σας προσφέρει η ζωή.

Σχετικά άρθρα