Πώς μπορεί ένας γονιός μέσω του παιχνιδιού να βοηθήσει ένα παιδί με αναπτυξιακή αναπηρία να δημιουργήσει φιλίες;

Βοηθώντας τα παιδιά που πάσχουν από νευροδιαφορικές ασθένειες να δημιουργήσουν φιλίες. Η εξάσκηση κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να αναπτύξουν πτυχές της προσωπικότητάς τους, που μέχρι τώρα είχαν αφήσει ανεξερεύνητες.

Το να κάνεις φίλους και να βρίσκεις κοινωνικές ευκαιρίες μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι νευροδιαφορετικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα με ορισμένες νευροαναπτυξιακές παθήσεις, όπως παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ή που έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας ή διανοητική αναπηρία.

Υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία σε κάθε κοινότητα και κάθε παιδί είναι μοναδικό. Ενώ οι προσεγγίσεις, οι στρατηγικές και οι συμβουλές που προσφέρονται εδώ μπορεί να μην λειτουργούν για όλους, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να υποστηρίξουμε την οικοδόμηση φιλίας.

Η οικοδόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων είναι το πρώτο βήμα, πριν την διεύρυνση των κοινωνικών προσδοκιών και την προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον. Όταν συνδυάζονται, και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, γεμάτων από κοινωνικές ευκαιρίες.

Αγκαλιάζοντας μια ανοιχτή στάση

Οι φιλίες και οι κοινωνικές σχέσεις είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Παρέχουν την αίσθηση του «ανήκω κάπου» και επιτρέπουν στους ανθρώπους να συμπεριληφθούν στις κοινότητές τους. Ο καθένας μπορεί να είναι φίλος. Όλοι αξίζουν να έχουν φίλους.

Τα άτομα με νευροαναπτυξιακές διαφορές έχουν συχνά διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, μάθησης και ρύθμισης της συμπεριφοράς τους. Η αποδοχή μιας ανοιχτής στάσης απέναντι στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και η ενθάρρυνση των παιδιών να κάνουν το ίδιο, μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να αισθάνονται πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις.

Εξάσκηση στο σπίτι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων γύρω από κοινές κοινωνικές καταστάσεις

Μερικές φορές, οι νευροαναπτυξιακές διαφορές μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την ανάπτυξη φιλιών και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες με συνομηλίκους. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να γεφυρώσουν το χάσμα.

Η πλοήγηση σε κοινωνικά περιβάλλοντα και η δημιουργία φίλων περιλαμβάνουν πολλές δεξιότητες που μπορείτε να εξασκήσετε με τα παιδιά στο σπίτι.

Χαιρετισμοί και ερωτήσεις. Κάντε τη συνήθεια να εξασκείτε τους χαιρετισμούς όλη την ημέρα. Γίνετε καλός ακροατής για το παιδί σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε μία συνομιλία ρωτώντας το: “Πώς είσαι;”

Ρύθμιση των κινήσεων του σώματος και του επιπέδου της φωνής ανάλογα με το περιβάλλον. Ενώ ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να είναι καταπραϋντικές για τα παιδιά που είναι πολυσχιδή, μπορεί να είναι και προκλητικές σε ορισμένα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, μια παιδική χαρά ή ένα πάρκο λειτουργεί καλά για ένα ενθουσιασμένο σώμα και μια δυνατή φωνή, ενώ ένα ήρεμο σώμα και μια ήσυχη φωνή μπορεί να χρειαστούν σε μια βιβλιοθήκη. Η εξάσκηση διαφορετικών συμπεριφορών για διαφορετικές ρυθμίσεις μπορεί να είναι χρήσιμη.

Υπομονή και ευελιξία στο παιχνίδι. Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά μπορούν να εμπλακούν όσο μπορούν και πιο άνετα, όπως μέσω κάποιου διαδραστικού παιχνιδιού. Το να είναι το παιδί ελεύθερο να παίξει όποτε θέλει, μπορεί να προσφέρει περισσότερο χρόνο και χώρο για εξερεύνηση, ενώ το δομημένο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των παζλ και των υπαίθριων αθλημάτων, μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα για να εργαστεί το παιδί σας μαζί με άλλους.

Ανάγνωση και ανταπόκριση σε κοινωνικά μηνύματα. Οι άνθρωποι επικοινωνούν τακτικά χρησιμοποιώντας περισσότερα από λέξεις. Τα κοινωνικά σήματα είναι η ποικιλία των τρόπων με τους οποίους επικοινωνούμε μέσω της γλώσσας του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου. Συχνά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί για τα παιδιά που είναι νευροδιαφορετικά. Εξασκηθείτε στην αναγνώριση κοινών κοινωνικών σημάτων με το παιδί σας ρωτώντας και μαθαίνοντάς του τι μπορεί να λέει το σώμα ή το πρόσωπο κάποιου.

Παρορμητικότητα, επιθετικότητα και ανησυχίες για την ασφάλεια

Μερικά παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες μπορεί επίσης να εμφανίσουν παρορμητικές, επιθετικές ή ανασφαλείς συμπεριφορές. Μερικές φορές αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται στη δυσκολία χειρισμού ισχυρών συναισθημάτων.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα διάφορα συναισθήματα που τους έρχονται, εξασκηθείτε στην αποτελεσματική επικοινωνία των ισχυρών συναισθημάτων είτε ζητώντας βοήθεια, χρησιμοποιώντας έναν πίνακα συναισθημάτων ή κάνοντας ένα διάλειμμα. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια και οι προκλητικές συμπεριφορές, όπως η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα, μέσω θεραπειών και προγραμματισμού.

Δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίκτυo

Η ενθάρρυνση των κοινωνικών ευκαιριών είναι ένα σημαντικό μέρος της υποστήριξης των φιλιών και των κοινωνικών σχέσεων για παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες. Οι κοινωνικοί χώροι προσφέρουν ευκαιρίες για τα παιδιά που είναι νευροδιάφορα να βρουν δραστηριότητες που τους αρέσουν. Είναι σε θέση να εξασκήσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που μαθαίνουν και πιθανώς να συναντήσουν άλλα παιδιά που εξασκούν αυτές τις ίδιες δεξιότητες.

Δημιουργήστε χρόνο. Μια νέα κοινωνική κατάσταση μπορεί μερικές φορές να είναι υπερβολική για το παιδί και καλή μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Το να την αυξήσετε σταδιακά μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συνηθίσουν σε ένα νέο περιβάλλον. Για παράδειγμα όταν το παιδί σας θα πάει σε κάποιο παιδικό πάρτυ βοηθήστε το να καταφέρει να μείνει για 15 λεπτά, ενώ σταδιακά στο επόμενο πάρτυ προσπαθήστε να επεκτείνετε τη διαμονή σας μέχρι το τέλος του πάρτυ.

Δομήστε και οργανώστε τις ημερομηνίες παιχνιδιού. Ρυθμίστε το περιβάλλον πριν από μια ημερομηνία παιχνιδιού, φτιάχνοντας μια λίστα με δραστηριότητες που μπορεί το παιδί να απολαύσει με έναν φίλο και, στη συνέχεια, επιλέξτε ποιες δραστηριότητες θα κάνετε και με ποια σειρά. Προσθέστε και το παράλληλο παιχνίδι μέσω έργων τέχνης και χειροτεχνίας και αναπτύξτε περισσότερες διαδραστικές δεξιότητες.

Κάντε μια λίστα με διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και προσκαλέστε άλλους να συμμετάσχουν. Αναζητήστε δωρεάν ή χαμηλού κόστους προγράμματα ή εκδηλώσεις που προσφέρονται στην περιοχή σας και δώστε την δυνατότητα στα παιδιά σας να κάνουν νέους φίλους.

Συνδεθείτε με άλλους γονείς παιδιών με αναπηρία. Οργανώστε μια δραστηριότητα για τα παιδιά σας, όπως ραντεβού για παγωτό, βόλτα ή μια βραδιά παιχνιδιού με ενήλικες και παιδιά μαζί. Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να δημιουργήσουν επαναλαμβανόμενες, προγραμματισμένες κοινωνικές ευκαιρίες.

Ελέγξτε τις κοινοτικές οργανώσεις για παιδιά με αναπηρίες και εξετάστε τις ευκολότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που αρέσουν στα παιδιά σας. Ο γιατρός ή ο δάσκαλος του παιδιού σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει πρόσθετους τρόπους που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις οικογένειες παιδιών με νευροδιαφορετικές ικανότητες.

Πηγή: harvardhealth

Σχετικά άρθρα