1 στις 2 γυναίκες έχουν ελάχιστη ερωτική επιθυμία-Γιατί η κατάθλιψη μειώνει τη λίμπιντο και πώς τα προκαταρκτικά στο σεξ μπορούν να την αυξήσουν;

Ακούμε συχνά ζευγάρια γύρω μας να παραπονιούνται πως δεν κάνουν αρκετό σεξ με τον σύντροφό τους και γενικά πως είναι δυσαρεστημένοι από την σεξουαλική τους ζωή. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι σχετικό και διαφέρει σε κάθε ζευγάρι. Οι σύντροφοι που χρησιμοποιούν ως πρότυπο σύγκρισης τον βαθμό σεξουαλικής επιθυμίας που βιώνουν νωρίς σε μια σχέση μπορεί να χαρακτηρίσουν ως πρόβλημα την πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας και δραστηριότητας που συχνά συνοδεύει τις μακροχρόνιες σχέσεις.

Επιπλέον, ένα άτομο που βιώνει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, που είναι προβληματική σε σχέση με έναν σύντροφο μπορεί να μην έχει καμία διαφορά στην επιθυμία με έναν διαφορετικό σύντροφο. Αυτό που χαρακτηρίζεται ως χαμηλή λίμπιντο του ενός συντρόφου μπορεί να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια μια υπερκινητική σεξουαλική ορμή στον άλλο σύντροφο. Η σεξουαλική επιθυμία και η ανταπόκριση διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και θέλοντας να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι δεν έχει υγιή σεξουαλική ζωή, πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο τους ιατρικούς αλλά και τους ψυχολογικούς παράγοντες που ενδεχομένως να συνυπάρχουν.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 20%-30% των ανδρών και το 30%-50% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν ελάχιστη ως καθόλου σεξουαλική επιθυμία. Σε ένα ζευγάρι πάντα υπάρχει ένας σύντροφος με πιο έντονη επιθυμία και ένας με πιο χαμηλή επιθυμία, για κάθε θέμα που προκύπτει σε μια σχέση

Τι προκαλεί την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία;

Η μεγαλύτερη ψυχολογική αιτία της υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να είναι η κατάθλιψη. Η κούραση είναι επίσης εκεί ψηλά, και ένας πολύ αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με την εικόνα του σώματος μπορεί επίσης να εμφανίσουν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Επιπλέον, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι μια καλά εδραιωμένη και κοινή παρενέργεια της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η κατάθλιψη είναι μία συχνή αιτία μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας

Δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι μια συχνή αιτία μειωμένης επιθυμίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η θεραπεία της κατάθλιψης είναι ένας άλλος σημαντικός δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων επιθυμίας. Οι ψυχολογικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί όχι μόνο να είναι πιο αποτελεσματικές από τη φαρμακοθεραπεία στην ανακούφιση από την κατάθλιψη, αλλά επίσης δεν παρεμβαίνουν στη λίμπιντο, όπως κάνουν πολλά ψυχοδραστικά φάρμακα.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στις σεξουαλικές μας σχέσεις. Μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε συναισθηματικά ασφαλείς με τον σύντροφό μας και  να μας στερήσει την επιθυμία και την απόλαυση της σεξουαλικής σχέσης.

Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη είναι:

Η έλλειψη ευχαρίστησης

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν ευχαρίστηση στα πράγματα που παλαιότερα απολάμβαναν, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε μια σεξουαλική σχέση.

Αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά σε μια σεξουαλική σχέση, όπως μπορεί να συμβεί σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μας, ένας άνθρωπος που υποφέρει από καταθλιψη θα αποδώσει λανθασμένα αυτές τις προσωρινές αλλαγές στις δικές του «ανεπάρκειες»…, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποφυγή της ερωτικής συνεύρεσης.

Χαμηλή ενέργεια

Η κόπωση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά σύμπτωμα που ρίχνει τη σεξουαλική επιθυμία. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να κοιμάται ελάχιστα ή πάρα πολύ, όπως ακόμα και οι πολλές ώρες ύπνου δεν προσφέρουν πραγματική ξεκούραση ούτε αναζωογονούν. Η κόπωση δεν αφήνει χώρο στην επιθυμία, ενώ μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργικότητα του πάσχοντος.

Δυσκολίες στη δέσμευση

Οι άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη συχνά αγωνίζονται να νιώσουν ότι αξίζουν την αγάπη. Επιπλέον, οι σύντροφοί τους μπορούν να αισθάνονται απογοητευμένοι και αδύναμοι να ξεπεράσουν το τείχος που έχει υψωθεί ανάμεσα σε αυτούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παράλληλα βλέπουν τις ερωτικές τους προσκλήσεις να πέφτουν στο κενό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας;

Η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας συνήθως εκδηλώνεται ως έλλειψη ανταπόκρισης στις προτροπές του συντρόφου για σεξ. Τα συμπτώματα χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης, στυτική δυσλειτουργία, άγχος που αναστέλλει τη σεξουαλική απόδοση, χαμηλό επίπεδο σεξουαλικού ενδιαφέροντος, επαναλαμβανόμενη έλλειψη επιθυμίας και απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων.

Είναι φυσιολογική η σεξουαλική μου ορμή;

Το πόσο σεξ κάνει ένα ζευγάρι ή η συχνότητα της επιθυμίας για σεξ εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας μπορούν να αλλάξουν για διάφορους λόγους, και η μειωμένη επιθυμία δεν προκαλεί απαραίτητα αγωνία, αν και θα μπορούσε να είναι ανησυχητική για το μέλλον του ζευγαριού. Εδώ θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τι εννοούμε μειωμένη συχνότητα. Φυσικά εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα και περάσει μία εβδομάδα χωρίς σεξ, τότε σίγουρα δεν θα πρέπει να προβληματιστείτε.

Αν από την άλλη πλευρά περνάνε μήνες που εσείς και ο σύντροφός σας δεν έχετε κάνει σεξ ή δεν έχετε καν εκφράσει την επιθυμία να κάνετε, τότε ναι, θα μπορούσε η ανησυχία σας να είναι εύλογη.

Δεν με ελκύει πλέον ο σύντροφός μου. Τι συμβαίνει?

Ενώ η μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι φυσιολογική σε κάποιο βαθμό σε πολλές μακροχρόνιες σχέσεις, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αγανάκτηση είναι μια κύρια αιτία απώλειας της λίμπιντο και χτυπά τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες. Ο θυμός προς τον σύντροφο – επειδή είναι υπερβολικά επικριτικός, υπερβολικά κυρίαρχος ή πολύ παθητικός, επειδή αγνοεί τις ανάγκες μας, μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία και είναι ένας ένοχος που συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι θεραπευτές ζευγαριών όταν συζητούν την έλλειψη ενδιαφέροντος μεταξύ ενός ζευγαριού.

Πώς επηρεάζει το ιστορικό κακοποίησης ή τραύματος τη σεξουαλική επιθυμία;

Πολλά προβλήματα με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία μπορούν να αναχθούν σε δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Τα θύματα κακοποίησης και εκείνοι που έχουν βιώσει τραύμα μπορεί να συσχετίσουν τη σεξουαλική οικειότητα με μια αίσθηση κινδύνου ή απειλής. Αυτή η αρνητική κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει τη σύνδεση με τους συντρόφους και την απόλαυση του σεξ.

Μιλώντας για τραύμα, οι εμπειρίες που μπορεί να το συνοδεύουν ποικίλουν, μπορεί να είναι η σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια που βιώσατε ως παιδί ή ως έφηβη/ος ή ακόμα μπορεί να είναι και η ενδοοικογενειακή βία, οι φωνές, οι απαγορεύσεις που βιώσατε σε μικρή ηλικία, ακόμα και η ξαφνική απώλεια κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

Θεραπεία της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας

Πρέπει πρώτα να αποκλειστούν οι φυσικές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο, όπως αλλαγές στις ενδοκρινικές ορμόνες. Η αλήθεια πάντως είναι, πως τις περισσότερες φορές, οι αιτίες της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας δεν θα αποκαλυφθούν με ιατρικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Αντίθετα, οι αιτίες κρύβονται στα συναισθήματα των δύο συντρόφων και την σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους.

Μερικές φορές, η καλύτερη θεραπεία για τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και στους δύο συντρόφους είναι η παροχή συμβουλών—για την επίλυση φανερών συγκρούσεων, κρυφών μνησικακιών, αγώνων εξουσίας ή άλλων διαπροσωπικών φραγμών στο ερωτικό ενδιαφέρον.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες;

Δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι για την αποκατάσταση της σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες, ούτε είναι πιθανό να υπάρξει στο μέλλον. Ίσως η πιο αποτελεσματική οδός είναι η εκπαίδευση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σχετικά με τον τρόπο διέγερσης των γυναικών. Μια θεραπεία της υποδραστήριας επιθυμίας στις γυναίκες που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική χρησιμοποιεί την ενσυνειδητότητα για να συνδέσει τις σωματικές αισθήσεις διέγερσης με την ψυχολογική διέγερση.

Με απλά λόγια η σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες είναι πιο περίπλοκη και πιο εύθραυστη από ό,τι στους άνδρες. Γενικά οι γυναίκες μπορεί να βρεθούν πιο εύκολα απενεργοποιημένες, να μην αισθάνονται δηλαδή σεξουαλική επιθυμία, ανάλογα με την ορμονική τους κατάσταση, το πώς νιώθουν για τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους και άλλα γεγονότα στη ζωή τους, για να μην πω για το στυλ και την τεχνική του συντρόφου τους στο σεξ.

Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι, γενικά, η σεξουαλική επιθυμία είναι χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών, επομένως μια περαιτέρω πτώση της γυναικείας επιθυμίας για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να είναι πιο προβληματική στις σχέσεις. Επειδή η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει διάφορους συνδυασμούς ψυχικών, σωματικών και κοινωνικών παραγόντων, δεν υπάρχει μια απλή λύση για τη θεραπεία των γυναικών που έχουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία.

Πώς η σωματική διέγερση επηρεάζει τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία;

Μεταξύ των γυναικών, η σεξουαλική επιθυμία είναι συνήθως πιο ψυχολογική και περιστασιακή, επηρεασμένη από το πώς νιώθουν για το σώμα τους καθώς και από την ποιότητα της σχέσης με τον σύντροφό τους. Επιπλέον, οι γυναίκες συχνά δεν βιώνουν την επιθυμία παρά μόνο αφού διεγερθούν από τα γεννητικά όργανα και η διέγερση μπορεί να απαιτεί μια εκτεταμένη περίοδο προκαταρκτικού παιχνιδιού.

Βάλτε τα προκαταρκτικά παιχνίδια στην ζωή σας

Η διέγερση του γυναίκειου σώματος είναι μεγάλη υπόθεση και προϋποθέτει έναν άντρα που να γνωρίζει πώς να ικανοποιήσει μία γυναίκα. Ανατομικά και μόνο, εάν η γυναίκα δεν ερεθιστεί δεν μπορεί να δεχθεί τη διείσδυση του αντρικού πέους ούτε με ευκολία ούτε όμως και με ευχαρίστηση. Ένα τέτοιο γεγονός, ειδικά αν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας, αφού η ίδια μόνο στην ιδέα πως δεν θα απολαύσει την σεξουαλική πράξη αλλά αντιθέτως θα νιώσει δυσφορία, απομακρύνεται από την ιδέα συνεύρεσης με τον σύντροφό της.

Για αυτόν τον λόγο βάλτε τα προκαταρκτικά παιχνίδια στην ερωτική σας ζωή και μην ντραπείτε να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Φυσικά, υπάρχουν άντρες, όπως άλλωστε και γυναίκες που δεν δίνουν βάση εκεί. Αν το θέλετε και αν για εσάς είναι απαραίτητο, σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας και να επικοινωνήσετε τις ανάγκες που τυχόν έχετε, και ο ίδιος δεν καλύπτει. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως το σεξ είναι για να ευχαριστιούνται και οι δύο σύντροφοι.

Πώς διαφέρει η σεξουαλική επιθυμία για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση;

Η πτώση των ορμονών στην εμμηνόπαυση μπορεί να κάνει το σεξ πιο επώδυνο, μειώνοντας το ενδιαφέρον των γυναικών για αυτό. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία μπορεί επίσης να αυξηθεί με την ύπαρξη ενός συντρόφου ανταποκρινόμενου που δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αφήσουν πίσω τις αναστολές τους και να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα αυτό που θέλουν σεξουαλικά στον σύντροφό τους.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία;

Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία υποχωρεί και ρέει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο τρίμηνο, οι ορμονικές αλλαγές και η πρωινή ναυτία μπορεί να μειώσουν την επιθυμία μιας γυναίκας. Η λίμπιντο της μπορεί να ανακάμψει στο δεύτερο τρίμηνο, συνοδευόμενη από οργασμούς που είναι πιο ικανοποιητικοί από ότι συνήθως, για να πέσει και πάλι πιο χαμηλά στο τρίτο τρίμηνο. Όταν το μωρό έρχεται για πρώτη φορά, μια γυναίκα μπορεί να είναι πολύ εξουθενωμένη για να την ενεργοποιήσει σεξουαλικά ο σύντροφός της και σε αυτό το σημείο συνήθως πολλά ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με μία κρίση στην σχέση τους.

Οι επιπτώσεις της ηλικίας στη λίμπιντο

Οι σωματικές αλλαγές που συνοδεύουν τη γήρανση δεν οδηγούν απαραίτητα σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργικότητας. Το επίπεδο της σεξουαλικής δραστηριότητας που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, το προσωπικό ενδιαφέρον για σεξουαλικές δραστηριότητες, την άνεση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου και το πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας.

Τα προβλήματα με τη μειωμένη λίμπιντο, τη στυτική δυσλειτουργία και άλλες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία είναι κοινά, όπως και οι παρενέργειες από χρόνιες παθήσεις υγείας και ορισμένα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Οι αρνητικές πολιτιστικές στάσεις και οι μύθοι μπορούν επίσης να παρεμβαίνουν στην επιδίωξη ικανοποιητικής σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν αντιμετωπιστούν σωστά, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα και συχνά μπορούν να επιλυθούν με τις κατάλληλες θεραπείες.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ικανοποίησης και της ικανοποίησης από τη σχέση μακροπρόθεσμα;

Ενώ η σεξουαλική ικανοποίηση γενικά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η ικανοποίηση από τη σχέση τείνει να αυξάνεται. Η έναρξη με υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης μπορεί να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας και να βοηθήσει τα ζευγάρια να διατηρήσουν την ικανοποίηση από τη σχέση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα