Ετοιμάζομαι να φύγω για σπουδές αλλά το να απομακρυνθώ από τους γονείς μου με τρομάζει. Νομίζω δεν είμαι έτοιμη να τους αποχωριστώ. Τι μου προτείνετε να κάνω;

“Γεια σας. Σας στέλνω γιατί τις τελευταίες μέρες βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Είμαι 17 χρόνων και σε περίπου 1 χρόνο θα χρειαστεί να φύγω απ’ το σπίτι για να σπουδάσω ( Ξέρω ότι είναι κάπως νωρίς να το σκέφτομαι). Θυμάμαι από πάντα τον εαυτό μου να θέλει να φύγει απ’ το σπίτι για να ανεξαρτητοποιηθεί μα πλέον με τρομάζει όλο αυτό.

Δεν είμαι έτοιμη να αποχωριστώ την οικογένειά μου. Παρόλο που δεν είμαστε τόσο κοντά ξέρω ότι θα μου λείπουν και ότι δε θα νιώθω άνετα μακριά τους. Βλέπω τις σχέσεις που έχουν οι γονείς μου με τις δικές τους οικογένειες και δε θέλω καν να σκέφτομαι ότι ίσως θα είμαστε και εμείς έτσι. Απ’ την μια θέλω να περάσω ωραία φοιτητικά χρόνια αλλά απ’ την άλλη αυτό με κρατάει πίσω απ’ την προσπάθεια μου να τα καταφέρω.

Έχω μιλήσει στους φίλους μου για αυτό και σχεδόν κανείς δεν έχει την ίδια άποψη με εμένα και αντίθετα είναι εντάξει με το να φύγουν. Τι μου προτείνετε να κάνω; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!”

Στο ερώτημά σας απάντησε η κυρία Ειρήνη Κλησιάρχη, σύμβουλος ψυχικής υγείας

Αγαπητή αναγνωστρια,

Είναι πολύ όμορφο που έχεις τόσα συναισθήματα για την οικογένεια σου και προσπαθείς να σκεφτείς τι θέλεις και τι όχι!

Θα ήθελα να σου πω ότι οι σχέσεις που έχουμε με τους αγαπημένους(γονείς, σύντροφοι, φίλοι) μας δεν εξαρτώνται από την απόσταση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η επικοινωνία και πρώτα η αγάπη και ο σεβασμός στον εαυτό μας και στους δικούς μας! Η αγάπη είναι η δύναμη που έχουν οι γονείς σου να σε υποστηρίξουν να αναπτυχθείς πχ μέσω των σπουδών σου. Αγάπη είναι να βρεις τον τρόπο να το πεις και να το δείξεις στους γονείς σου. Να τους πεις οτι τους σέβεσαι και τους αγαπάς, ακόμη κι όταν σπουδάζεις σε μια άλλη πόλη!
Σε πρακτικό επίπεδο συζήτησε μαζί τους τις δυσκολίες σου, το πώς νιώθεις και φτιάξτε ένα πλάνο συχνών επισκέψεων για παράδειγμα. Εάν παρόλα αυτά δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις, αναζητησε βοήθεια!

Είναι ίσως η αρχή για να είσαι ουσιαστικά μαζί τους!

Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου!

Ειρήνη Κλησιαρχη
Bsc in psychology and Counselling
Life and family coach
[email protected]
Tel 6938722055

Οι συμβουλές-απαντήσεις που δίνουν οι ειδικοί για εσάς είναι εντελώς δωρεάν. Στείλτε μας και εσείς την δική σας ερώτηση, για οτιδήποτε σας απασχολεί στο email μας [email protected]

Σχετικά άρθρα