Η επιμονή της κολλητής μου να μιλάμε μόνο για τα θέματά της χωρίς να ενδιαφέρεται για τα δικά μου με κουράζει, όμως νιώθω κακιά αν δεν τη στηρίξω-Είμαι εγωίστρια, τι μου προτείνετε να κάνω;

“Τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τη φίλη μου. Έχει χωρίσει εδώ και 6 μήνες και περνάει δύσκολα. Το παιδί αυτό δεν της φέρθηκε καλά και από την αρχή της έλεγα ότι θα πληγωθεί μαζί του. Όταν χωρίσανε αλλά και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, η φίλη μου ήθελε να μιλάμε διαρκώς στο τηλέφωνο όταν συνέβαινε κάτι. Εξακολουθούσε να συμβαίνει αυτό σε συχνή βάση, θα με έπαιρνε με τις ώρες κλήση για να αναλύουμε το οποιοδήποτε θέμα που προέκυπτε.

Και όταν μεναμε στην ίδια πολη, τη στήριξα για να μη νιώθει μοναξιά. Εμένα σπιτι της καποια βράδια ή ερχόταν εκείνη στο δικό μου. Πραγματικά θέλω να τη βοηθήσω αλλά πιέζομαι ψυχολογικά. Δεν είμαι άνθρωπος που θα μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο, μου αρέσει να έχω το προσωπικό μου χώρο και χρόνο. Της το έχω εξηγήσει πολλές φορές με τρόπο. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που θα με πάρει τηλέφωνο κλαίγοντας για το ίδιο θέμα ενώ της έχω πει ότι δεν αξίζει. Και παλι κάθομαι και εξηγώ με όμορφο τροπο ότι δεν της φέρεται σωστά και ότι δεν της αξίζει. Αλλά κουραζει μετά απο ενα σημείο. Μου λέει αν δεν τα πω στη φίλη μου σε ποιον θα τα πω.

Νιώθω κακιά φίλη αν δεν το σηκώσω ή αν της πω ότι αντιμετωπίζω δικά μου προβλήματα και δεν μπορώ να τη στηρίξω. Αυτό συμβαίνει ακόμα και τώρα που έχουν χωρίσει μήνες πριν, και μία επιστρέφει ή μία φεύγει, ο πρώην της. Υπάρχουν φορές που με το ζόρι κρατιέμαι να μην της εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, ότι δεν είναι φυσιολογικό να με παίρνει δύο-τρεις ώρες την ημέρα για το ίδιο θέμα. Όταν είμαστε μαζί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όταν όμως είμαστε μακριά γιατί μένουμε σε διαφορετική πόλη της, δεν έχει πρόβλημα να μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο. Τις έχω αναφέρει ότι δεν είναι του στυλ μου, Αλλά πάντα θα με ρωτήσει αν μπορώ να μιλήσω για λίγο επειδή δεν είναι καλά και κυρίως η αιτία είναι ο πρώην της γιατί εξακολουθεί να της στέλνει μηνυματα.

Και η δική μου ψυχολογική κατάσταση δεν είναι τόσο καλή λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζω με τους γονείς μου, ξέρει πάνω-κάτω κάποια πράγματα αλλά εξακολουθεί να με παίρνει και να μου μιλάει για τον πρώην της. Αν της δηλώσω ξεκάθαρα ότι αυτό που κάνει με κουράζει νιώθω ότι προδίδω τη φιλία μας. Γιατί οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Πείτε μου είμαι υπερβολική; είμαι εγωίστρια; Γενικά είμαι ένα άτομο που στις δύσκολες στιγμές θα είμαι μόνη μου και θα τα περάσω μόνη μου όλα αλλά υπάρχουν φορές που δεν μπορώ καν να ησυχάσω απο τη φωνή που υπάρχει στο κεφάλι μου που μου φωνάζει όλα τα προβλήματα που έχω. Κάποιες φορές έχω πιεστεί τόσο πολύ που δεν μπορώ και δεν έχω την αντοχή να μιλάω και να λυνω τα θέματα των άλλων παρολο που είναι φίλη μου. Κι αν της πω οτι δεν μπορώ να μιλάω κάθε μέρα για δύο-τρεις ώρες στο τηλέφωνο τότε μου λέει ότι δεν βρίσκει το κακό να μιλάς με τη φίλη σου και και με κάνει να νιώθω άσχημα που δεν θέλω και εγώ το ίδιο. Σας παρακαλώ πείτε μου τι μου προτείνετε να κάνω;”

Στο ερώτημά σας απάντησε η κυρία Ειρήνη Κλησιάρχη, σύμβουλος ψυχικής υγείας

Αγαπητή αναγνωστρια,

Περιγράφετε μια αρκετά αγχωτική κατάσταση για εσάς!

Μετά την οικογένεια, οι φιλία είναι ο σημαντικότερος πυλώνας στη ζωή μας!
Η φιλία, όπως όλες οι σχέσεις διέπονται από κανόνες επικοινωνίας! Μια φιλική σχέση εμπεριέχει 1)την αλληλουποστηριξη, 2)την εμπιστοσυνη και την εχεμύθεια , 3)το σεβασμό, την ειλικρίνεια.
Όταν δεν υπάρχουν αυτά και από τις δύο πλευρές, τότε τολμώ να πω πως αυτό δεν είναι φιλία!

Φυσικά πχ μπορεί να συμβεί κάτι έκτακτο και σοβαρό στη φιλη σου οπότε ναι μπορεί να σου τηλεφωνήσει. Εάν, όμως σταθερά σε παίρνει τηλέφωνο, χωρίς να σε ρωτήσει εάν μπορείς να μιλήσεις μαζί της ή χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί εκείνη τη στιγμή ότι είσαι απασχολημένη ή ακόμη χειρότερα δε σε ρωτάει για τις δικές σου ανάγκες, τότε οδηγός είναι τα συναισθήματα σου! Φαίνεται ότι δυσκολεύεσαι ήδη και θα χρειαστεί να μιλήσεις με τη φίλη σου ανοιχτά για το πώς νιώθεις! Πρώτα σεβόμαστε τον εαυτό μας, ώστε να διεκδικούμε σεβασμό σε όλες τις σχέσεις μας!

Η δουλειά προσωπικής ανάπτυξης με έναν ψυχολόγο θα σας βοηθήσει πολύ!

Ειρήνη Κλησιαρχη
Bsc in psychology and Counselling
Life and family coach
[email protected]
Tel 6938722055

Οι συμβουλές-απαντήσεις που δίνουν οι ειδικοί για εσάς είναι εντελώς δωρεάν. Στείλτε μας και εσείς την δική σας ερώτηση, για οτιδήποτε σας απασχολεί στο email μας [email protected]

Σχετικά άρθρα