Πώς θα βρείτε και πάλι σκοπό στην ζωή σας για να μην πέσετε σε κατάθλιψη μετά τη συνταξιοδότησή σας;

Είναι πολύ συνηθισμένο να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη κατά τη συνταξιοδότηση, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φέρετε νέο σκοπό στη ζωή σας και να απαλύνετε τα συμπτώματα μοναξιάς και λύπης που ενδεχομένως να νιώθετε.

Για πολλούς ανθρώπους, η συνταξιοδότηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι.

Δεν έχουν όλοι την τύχη να αποσυρθούν πλήρως από μια καριέρα δεκαετιών με συνταξιοδοτικό ταμείο ή πληρωμές Κοινωνικής Ασφάλισης που καλύπτουν πλήρως τα έξοδά τους. Μερικοί συνταξιούχοι πρέπει να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό —ακόμα και με μειωμένη ικανότητα— για να τα βγάλουν πέρα.

Εν τω μεταξύ, για όσους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πλήρως, η μετάβαση σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής μπορεί να είναι δύσκολη. Ακριβώς όπως οι γονείς που αποχωρίζονται τα παιδιά τους καθώς ενηλικιώνονται μπορεί να βιώσουν κατάθλιψη, δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα να αντιμετωπίσουν αυτήν την πραγματικότητα.

Να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι

Η συνταξιοδότηση είναι ένα σημαντικό ορόσημο και η προσαρμογή σε αυτήν μπορεί να πάρει χρόνο. Το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τη νέα σας καθημερινότητα και να ξέρετε τι να κάνετε εάν αισθάνεστε κολλημένοι, μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το νέο στάδιο στη ζωή σας.

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις κατάθλιψη στη συνταξιοδότηση;

Αν συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε έξω από τα νερά σας μετά την σύνταξη, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η μετάβαση από μια μέρα που οργανώνεται γύρω από μια προβλέψιμη ρουτίνα σε μια μέρα που μπορείτε να προγραμματίσετε ό, τι θέλετε χωρίς τον χρονικό περιορισμό, χωρίς πραγματικό πρόγραμμα, μπορεί να είναι μια συγκλονιστική μετάβαση. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2020, περίπου το ένα τρίτο των συνταξιούχων βιώνουν κάποια μορφή κατάθλιψης.

Πώς παραμένετε διανοητικά σταθερός μετά τη συνταξιοδότηση;

Μπορείτε να παραμείνετε διανοητικά ευκρινείς μέχρι τη συνταξιοδότηση επιδιώκοντας να ασχοληθείτε ξανά με ένα προηγούμενο πάθος ή αποκτώντας ένα νέο χόμπι.

Είτε θέλετε να μάθετε μια νέα γλώσσα, είτε να εξασκηθείτε σε ένα νέο μουσικό όργανο ή να παρακολουθήσετε ένα μάθημα χορού, η άσκηση μιας νέας δραστηριότητας βοηθά να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή και μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Βρίσκοντας και πάλι σκοπό στη ζωή σας

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κύρια αιτία της συνταξιοδοτικής κατάθλιψης είναι η αίσθηση ότι δεν έχουν σκοπό. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετά να κάνουν. Ίσως το ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν στη ζωή να είναι συνδεδεμένο με την επαγγελματική τους ζωή ή να αισθάνονται παρασυρμένοι από τις υπόλοιπες προσωπικές τους σχέσεις. Επιπρόσθετα, οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική δυνατότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους ή την αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη λόγω συνταξιοδότησης είναι να αναζητήσετε ευκαιρίες για να επαναφέρετε τον σκοπό στη ζωή σας.

Τηρήστε ένα πρόγραμμα

Για να διατηρήσετε την αίσθηση του σκοπού και της τάξης, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρείτε, επιτρέποντάς σας να νιώθετε πως έχετε συγκεκριμένο ωράριο, όπως άλλωστε είχατε όταν εργαζόσασταν. Προσπαθήστε να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και να εμπλουτίζετε το ημερολόγιό σας με εβδομαδιαίες δραστηριότητες. Αυτό σας δίνει κάτι να περιμένετε.

Μην συνταξιοδοτηθείτε εντελώς

Εάν ανησυχείτε ότι η πλήρης συνταξιοδότηση μπορεί να σας αφήσει ατονία, επιλέξτε τη μερική συνταξιοδότηση. Μειώστε αργά τις ώρες εργασίας σας, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής και να επαναπροσδιορίσετε το ποιοι είστε χωρίς την δουλειά σας.

Βρείτε νέα πάθη

Σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι, να συμμετάσχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις για άλλους συνταξιούχους ή να προσφέρετε εθελοντικά για να νιώσετε πως έχετε σκοπό στη ζωή σας.

Επαναφέρετε ένα παλιό σας πάθος

Εάν η εκμάθηση ενός νέου χόμπι δεν ακούγεται σαν κάτι που θα σας άρεσε αυτή τη στιγμή, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αξιοποιήσετε τις δεξιότητες που ήδη έχετε. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το χόμπι σας για να κερδίσετε κάποια έξτρα χρήματα και να μην νιώθετε αβεβαιότητα σχετικά με τα οικονομικά σας.

Η διδασκαλία πραγμάτων που γνωρίζετε σε άλλους μπορεί επίσης να έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τις νεότερες γενιές και να διευρύνετε το κοινωνικό σας δίκτυο.

Μην παραμελείτε το κοινωνικό σας δίκτυο

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μείνετε συνδεδεμένοι με αγαπημένα πρόσωπα. Εάν ζείτε κοντά σε φίλους και συγγενείς, η συνταξιοδότηση σας δίνει την ελευθερία να περνάτε χρόνο μαζί τους. Αλλά αν δεν μένετε κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα, σκεφτείτε να αναζητήσετε νέες φιλίες συμμετέχοντας σε ομάδες εκδηλώσεων, κάνοντας στάση σε ένα τοπικό κέντρο ηλικιωμένων ή ακόμα και συμμετέχοντας σε εικονικές ομάδες.

Εάν είστε ακόμα παντρεμένοι, πάρτε αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία για να επανασυνδεθείτε με τον σύζυγό σας, να κατανοήσετε τι τον παρακινεί και πώς μπορείτε να περάσετε χρόνο μαζί και χωριστά με ουσιαστικούς τρόπους.

Μείνετε ενεργοί

Η καθιστική ζωή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας. Όσο λιγότερο δραστήριοι είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πτώσης που προκαλεί κακή έκβαση της υγείας σας. Βάλτε στόχος να φτάσετε τα 30 λεπτά μέτριας άσκησης τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

Εξετάστε την επαγγελματική βοήθεια

Εάν η ανανέωση του προγράμματός σας δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ακριβώς όπως ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα σωματικών καταστάσεων, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για τη διαχείριση και τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Εάν χρειάζεται, μπορούν επίσης να συστήσουν ή να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάθλιψής σας.

Είναι εντάξει να μην κάνεις τίποτα μετά τη συνταξιοδότηση;

Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά χαρούμενοι που δεν κάνουν τίποτα αφού αποσυρθούν από μια ζωή που αφιερώνουν επιδιώκοντας στόχους σταδιοδρομίας. Εάν είστε εσείς, μην ντρέπεστε που απολαμβάνετε τη χαλάρωση που έχετε κερδίσει.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να βρείτε έναν τρόπο να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Το να είστε ενεργοί ενθαρρύνει την καλύτερη σωματική κινητικότητα και υγεία και να τονώσει τη διάθεσή σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε μια εργασία μερικής απασχόλησης ή να δημιουργήσετε ένα ταραχώδες πρόγραμμα.

Αντίθετα, το να παραμένετε σωματικά δραστήριοι μπορεί να μοιάζει με τακτικές βόλτες στο αγαπημένο σας πάρκο ή με ταξίδια για να επισκεφτείτε συγγενείς που δεν έχετε δει εδώ και καιρό.

Η συνταξιοδότηση είναι μια μεγάλη μετάβαση. Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι να ξεκινήσουν αυτό το στάδιο, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για άλλους. Από την οικονομική προσιτότητα έως τα προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι μια δύσκολη προσαρμογή και ως αποτέλεσμα βιώνουν κατάθλιψη. Η επανεξέταση του συνταξιοδοτικού σας προγράμματος μειώνοντας σταδιακά τις ώρες εργασίας σας, επιδιώκοντας νέα χόμπι και διατηρώντας ή χτίζοντας νέες κοινωνικές φιλίες μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη της συνταξιοδότησης.

Αιτίες συνταξιοδοτικής κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι πιο έντονη σε άτομα με μειωμένο κοινωνικό δίκτυο. Μερικοί συνταξιούχοι μπορεί να βρεθούν να περνούν σημαντικό χρόνο μόνοι τους, είτε επειδή είναι διαζευγμένοι, είτε χήροι είτε επειδή αγαπημένα τους πρόσωπα δεν ζουν κοντά. Ομοίως, κάποιος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό αντί να συνταξιοδοτηθεί εσκεμμένα μπορεί επίσης να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί σε αυτό το στάδιο της ζωής του. Η αναγκαστική συνταξιοδότηση μπορεί να προκαλέσει άγχος και αισθήματα δυσαρέσκειας και θυμού για τους ίδιους, τους πρώην εργοδότες, ακόμη και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια άλλη αιτία της συνταξιοδοτικής κατάθλιψης μπορεί να είναι συζυγικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το να μην επικοινωνείτε και να μην θέσετε προσδοκίες σχετικά με αυτή τη μετάβαση με τον σύζυγό σας μπορεί να ασκήσει πίεση στη σχέση. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των συνταξιούχων ή των ηλικιωμένων, το ποσοστό διαζυγίων είναι 43% για τις ηλικίες 55-64 και 39% για τις ηλικίες 65-74, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Η έκθεση σημειώνει ότι ο εθνικός μέσος όρος για διαζύγια είναι 34%.

Η μετα-ανάλυση του 2020, που αναφέρθηκε παραπάνω, διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση της υγείας και της οικονομικής αβεβαιότητας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στη συνταξιοδότηση. Ενώ η ανοικοδόμηση ενός κοινωνικού δικτύου και η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών στο γάμο και την κοινότητά σας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κατάθλιψης, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες ανησυχίες για την υγεία και την οικονομική ασφάλεια.

Σχετικά άρθρα