9χρονο παιδί με κινητικά προβλήματα ξεχάστηκε μέσα σε σχολικό λεωφορείο για τέσσερις ώρες-Tι σημαίνει όταν κάνουμε τη δουλειά μας μηχανικά ως διεκπεραίωση;


Ένα 9χρονο παιδί με κινητικά προβλήματα ξεχάστηκε μέσα σε σχολικό λεωφορείο για τέσσερις ώρες, στη Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία συγγενικού προσώπου του ανήλικου, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία ο οδηγός του λεωφορείου και μία συνοδός.

Τι συνέβη

Όπως έγινε γνωστό, ο 9χρονος επρόκειτο να παρακολουθήσει απογευματινό πρόγραμμα σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και γι’ αυτόν τον λόγο επιβιβάστηκε στο λεωφορείο από το σπίτι του. Στο ίδιο όχημα βρίσκονταν κι άλλα παιδιά που παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα. Φτάνοντας στο ΚΔΑΠ, τα παιδιά αποβιβάστηκαν κανονικά από το λεωφορείο, εκτός από τον 9χρονο, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από κανέναν. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις ώρες για να διαπιστωθεί από τον οδηγό της επόμενης βάρδιας, ότι το παιδί είχε εγκαταλειφθεί εντός του λεωφορείου.

Μετά την καταγγελία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τον 42χρονο οδηγό και την 23χρονη συνοδό. Τούς ασκήθηκε ποινική δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Γιατί οι άνθρωποι δουλεύουν μηχανικά;

Όταν ένα άτομο εκτελεί την εργασία του αδιαφορώντας για την ασφάλεια των άλλων και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αδιαφορία του σε άλλους ανθρώπους, μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες. Αυτή η συμπεριφορά συχνά πηγάζει από έλλειψη ενσυναίσθησης ή συναισθηματικής αποστασιοποίησης, όταν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνδέσουν τις πράξεις τους με πιθανή βλάβη σε ανθρώπινες ζωές. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους πως όλα γίνονται τέλεια, μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση αήττητου, ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο λάθος.

Ο εφησυχασμός μπορεί να προκύψει από την εκτέλεση εργασιών ρουτίνας χωρίς να αντιμετωπίζετε προβλήματα. Η πίεση, το άγχος και οι αυστηρές προθεσμίες μπορεί να αναγκάσουν τα άτομα να δώσουν προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι της πληρότητας. Η ηθική ευελιξία, οι πιέσεις μείωσης του κόστους, η επαγγελματική εξουθένωση και η προσωπική ψυχολογική δυσφορία μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά.

Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για την ασφάλεια, της ψυχολογικής υποστήριξης, της ηθικής εκπαίδευσης και των αλλαγών στην κουλτούρα του χώρου εργασίας για να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια πάνω από όλα.

Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού;

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού αναφέρεται στο τι συμβαίνει όταν οι γονείς αφήνουν κατά λάθος ένα μωρό ή μικρό παιδί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο και συχνά αυτή τους η πράξη έχει τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ιατρική εξήγηση που περιγράφει πώς ένας γονέας μπορεί να φύγει από το αυτοκίνητο χωρίς να σκέφτεται το παιδί του στο πίσω κάθισμα. Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού εμφανίζεται συχνά όταν οι γονείς εστιάζουν σε μελλοντικές εργασίες αντί στη στιγμή. Ειδικά εάν το μωρό είναι ήρεμο ή κοιμάται, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο για τον γονέα να το αντιληφθεί.

Το τμήμα της κινητικής μνήμης του εγκεφάλου μας ανταγωνίζεται το γνωστικό μέρος του εγκεφάλου, υπερισχύοντας. Σε αυτό το παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε να φύγετε από τη δουλειά με την πρόθεση να σταματήσετε σε κάποιο κατάστημα και στη συνέχεια να βρεθείτε στο γκαράζ σας έχοντας ξεχάσει ότι σκοπεύατε να κάνετε μια στάση αλλού. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει ως φυσιολογικό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου μας και όχι επειδή κάτι δεν πάει καλά με τη δομή του εγκεφάλου μας.

Στην περίπτωση του συνδρόμου ξεχασμένου μωρού, δύο πράγματα συμβαίνουν συχνά. Πρώτον, ένας γονιός ξεφεύγει από την κανονική του ρουτίνα. Για παράδειγμα, κάποιος που συνήθως δεν μεταφέρει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό και μπορεί να ξεχάσει πως πρέπει να το κάνει αυτήν την ημέρα. Στη συνέχεια οδηγούν στη δουλειά τους κανονικά, με τον κινητικό φλοιό να μην σκέφτεται τον γνωστικό εγκέφαλο και να οδηγεί τον γονέα να ξεχάσει εντελώς το παιδί του βρίσκεται στο πίσω μέρος. Περνούν τη μέρα τους χωρίς να θυμούνται την πρόθεσή τους να αφήσουν ένα παιδί και ανυπομονούν να δουν το παιδί το βράδυ.

Σε πολλές περιπτώσεις με το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, οι γονείς που συνήθως δεν πηγαίνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή στην μπέιμπι σίτερ, επειδή αυτόματα ακολουθούν την διαδρομή που κάνουν κάθε μέρα από και προς την δουλειά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός οδηγεί την συνηθισμένη διαδρομή χωρίς καν να το σκεφτεί.

Για να αποτρέψουμε αυτές τις τραγωδίες, πρέπει πρώτα να τις σκεφτούμε. Να ξέρετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και να είστε προνοητικοί κάθε φορά που μεταφέρετε ένα παιδί. Σκεφτείτε να ελέγξετε το πίσω κάθισμα ως μέρος της ρουτίνας εξόδου του αυτοκινήτου σας.

Ποιο είναι το προφίλ ενός γονέα που μπορεί να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο;

Δεν υπάρχει σταθερό προφίλ σχετικά με τον χαρακτήρα του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού επηρεάζει τους γονείς ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εισοδήματα και μορφωτικά επίπεδα, ακόμα και από την προσωπική ιδιοσυγκρασία του καθενός. Το να ξεχαστεί ένα παιδί στο αυτοκίνητο συμβαίνει πιο συχνά όταν ένας γονέας έχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ή όταν κάνει πολλά πράγματα αυτόματα χωρίς σκέψη.

Το να κάνει κανείς μια πράξη χωρίς σκέψη ονομάζεται κινητική μνήμη. Όταν κάνετε μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας κινητική μνήμη, ελευθερώνεται χώρος στον εγκέφαλό σας για να σκεφτείτε τις μελλοντικές εργασίες που έχετε να κάνετε.

Ένα ήσυχο μωρό ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί από έναν γονέα που:

  • έχει φύγει από τη στιγμή και
  • επικεντρώνεται στο μέλλον

Πηγή: alfavita

Σχετικά άρθρα