Ισχύει ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός; – Έρευνες δείχνουν ότι το 35% των γυναικών συνάπτει σχέση με μικρότερους άντρες και ότι έχουν μικρότερες πιθανότητες διαζυγίου

Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις που διαμορφώνουμε. Η δυναμική των ερωτικών σχέσεων έχει εξελιχθεί με τα χρόνια και οι αντιλήψεις της κοινωνίας για τις ηλικιακές διαφορές στα ζευγάρια έχουν αλλάξει. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν πλέον να συνάψουν σχέσεις με νεότερους άνδρες, αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς κανόνες και τα στερεότυπα ετών που θέλουν τη γυναίκα να είναι το λιγότερο 2-3 χρόνια νεότερη από τον άνδρα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 81% των γυναικών που έχουν συνάψει σχέση με μικρότερο άνδρα αναφέρουν πολύ μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης, ενώ το 34% των γυναικών, δηλαδή 1 στις 3 έχει συνάψει στη ζωή της σχέση με νεότερο άνδρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες το ζευγάρι όπου η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο.

Γιατί όμως επιλέγουν οι γυναίκες τις σχέσεις με νεότερους άνδρες;

Ανανέωση, φυσική ζωτικότητα και μεγαλύτερη ενέργεια:

Οι νεότεροι άνδρες συχνά φέρνουν μια νεανική πληθωρικότητα και σωματική ζωντάνια στη σχέση, γεγονός που ανανεώνει την μεγαλύτερη γυναίκα που μέχρι πρότινος είχε συνηθίσει την αυστηρή και πολλές φορές “βαριά” συμπεριφορά ενός μεγαλύτερου άνδρα. Ο νεότερος άνδρας μεταδίδει στη γυναίκα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και όρεξη για ζωή που μπορεί να είναι αναζωογονητικά, ελκυστικά και να δίνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη ζωή και το μέλλον.

Συμβατότητα:

Η ηλικία δεν καθορίζει απαραίτητα τη συμβατότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες μπορεί να βρουν νεότερους συντρόφους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες αξίες και τους στόχους της ζωής τους, καθιστώντας τη διαφορά ηλικίας λιγότερο σημαντική.

Ανοιχτό μυαλό:

Οι νεότερες γενιές τείνουν να είναι πιο ανοιχτόμυαλες και να αποδέχονται τις μη συμβατικές σχέσεις. Οι γυναίκες σήμερα δεν αισθάνονται δακτυλοδεικτούμενες επειδή συνάπτουν σχέση με μικρότερο άνδρα, ούτε νιώθουν στιγματισμένες από την κοινωνία για τις επιλογές τους. Μπορούν ελεύθερα να ζήσουν τον έρωτά τους, χωρίς να σκέφτονται “τι θα πει ο κόσμος”.

Ισότητα στη σχέση:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι ένας νεότερος σύντροφος είναι πιο ανοιχτός σε μια ισότιμη συνεργασία, μοιράζοντας τις ευθύνες και τη λήψη αποφάσεων, αντί να τηρεί τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

Ανάγκη να κάνει την επανάστασή της:

Μερικές γυναίκες, έχοντας καταπιεστεί από προηγούμενες σχέσεις ή ένα γάμο στον οποίο ο άνδρας ήταν μεγαλύτερος ωθούνται στο να συνάψουν σχέσεις με νεότερους άνδρες. Αυτό μπορεί να είναι μια μορφή επανάστασης και αντίστασης ενάντια στο παρελθόν τους και στις κοινωνικές προκαταλήψεις που συνδέουν την ηλικία της γυναίκας με συγκεκριμένες επιλογές σχέσεων. Το ψυχολογικό κίνητρο για την αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων και την απελευθέρωση από τις προσδοκίες των γονιών μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό για τις γυναίκες σε τέτοιες σχέσεις. Είναι ένας τρόπος διεκδίκησης της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας στη ζωή τους.

Ανεξαρτησία και Αυτονομία:

Μια σχέση με έναν νεότερο σύντροφο μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Οι γυναίκες μπορούν μέσα από την ισότιμη σχέση και έχουν τον έλεγχο που τους επιτρέπει να διαμορφώνουν τη δυναμική της σχέσης σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Μέσα στην σχέση με νεότερο άνδρα η γυναίκα δεν χρειάζεται να νιώθει ότι συνεχώς εκείνη υποχωρεί μέσα στη σχέση.

Ανάκτηση χαμένων ευκαιριών:

Για ορισμένες γυναίκες, μια σχέση με έναν νεότερο άνδρα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να κυνηγήσουν εμπειρίες ή επιθυμίες που έχουν ως απωθημένο ή μπορεί να έχουν χάσει νωρίτερα στη ζωή τους. Συνήθως οι γυναίκες που έχουν μπει από νωρίς σε έναν γάμο και δεν έχουν πολλές ερωτικές εμπειρίες νιώθουν απωθημένα που δεν έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν. Τις περισσότερες δε φορές αυτές ο9ι γυναίκες έχουν κάνει, λόγο της έλλειψης εμπειριών, λάθος επιλογή συντρόφου και καλούνται να διορθώσουν αυτά τα λάθη. Αυτό το ψυχολογικό κίνητρο έχει τις ρίζες του στην επιθυμία να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο.

Μεγαλύτερες συναισθηματικές συνδέσεις:

Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι συναισθηματικές συνδέσεις και η χημεία είναι θεμελιώδεις σε κάθε επιτυχημένη σχέση. Οι γυναίκες μπορεί να ελκύονται από νεότερους συντρόφους που τους καταλαβαίνουν, τους υποστηρίζουν και συνδέονται μαζί τους συναισθηματικά σε βαθύτερο επίπεδο, χωρίς να τις αντιμετωπίζουν με τον κυνισμό που εκφράζουν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες. Τελικά, η ηλικία δεν υπαγορεύει πάντα τη συναισθηματική σύνδεση και τη χημεία. Οι γυναίκες μπορεί να βρουν μια βαθιά, ουσιαστική σχέση με έναν νεότερο σύντροφο.

Εκπλήρωση μητρικών ενστίκτων:

Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν ένα αίσθημα ολοκλήρωσης με την φροντίδα και την υποστήριξη ενός νεότερου συντρόφου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει παιδιά. Αυτό το ψυχολογικό κίνητρο μπορεί να έχει τις ρίζες του στα μητρικά ένστικτα που έμειναν ανικανοποίητα και εκτείνονται ​​από τη γονική μέριμνα μέχρι τη συναισθηματική φροντίδα.

Περιπέτεια και Εξερεύνηση:

Ένας νεότερος σύντροφος μπορεί να εισάγει νέες εμπειρίες και περιπέτειες στη ζωή μιας γυναίκας, ανανεώνοντας ριζικά τη ζωή της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις στην καθημερινότητά της. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για όσες γυναίκες επιζητούν αυτόν τον ενθουσιασμό και την ανανέωση.

Λιγότερες αποσκευές:

Οι νεότεροι σύντροφοι μπορεί να έρθουν με λιγότερες επιπλοκές στη ζωή ή “αποσκευές” από προηγούμενες σχέσεις. Συνήθως δεν έχουν εμπλακεί σε γάμους ή διαζύγια και τις περισσότερες φορές δεν έχουν γίνει γονείς. Αυτή η λεπτομέρεια κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται ανακουφισμένη γιατί η σχέση είναι πιο απλή, χωρίς αγκάθια και χωρίς συναισθηματική επιβάρυνση.

Σεξουαλική ικανοποίηση:

Είναι γεγονός ότι το σεξ με νεότερο άνδρα μπορεί να είναι πιο έντονο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Οι μικρότεροι άνδρες έχουν μεγαλύτερη επιθυμία και μεγαλύτερες αντοχές στο σεξουαλικό κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα η λίμπιντο στις γυναίκες είναι αρκετά αυξημένη και μετά την εμμηνόπαυση. Η εντονότερη σεξουαλική ζωή μπορεί να οδηγήσει μια μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα να επιλέξει έναν νεότερο άνδρα.

Τι φοβάται η γυναίκα που έχει σχέση με μικρότερο άνδρα;

Ενώ οι διαφορές ηλικίας στις σχέσεις μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μπορεί να συνοδεύονται με μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι και κυρίως η γυναίκα. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που επιλέγουν να συνάψουν σχέση με μικρότερο άνδρα να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως:

τους στόχους ζωής: Βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας βρίσκεστε στην “ίδια σελίδα”, έχετε συμβατούς μακροπρόθεσμους στόχους και οράματα για το μέλλον. Η δημιουργία ενός παιδιού, η αφοσίωση στην καριέρα ή η επισημοποίηση μιας σχέσης είναι σημαντικοί σταθμοί ζωής για δύο ανθρώπους, οπότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θέλετε τα ίδια πράγματα για να μην υπάρξουν μελλοντικές απογοητεύσεις.

την μακροπρόθεσμη δέσμευση: Ο νεαρός άνδρας είναι σε μια ηλικία που ίσως δεν έχει επιδιώξει ή δεν θέλει να εμπλακεί σε σοβαρές δεσμεύσεις και αποκλειστικότητα. Θα πρέπει να είστε σίγουρες ότι βλέπετε τη σχέση που έχετε αναπτύξει με τον ίδιο τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν καλύτερο να μην συμβιβαστείτε με ημίμετρα μόνο και μόνο για να καλύψετε προσωρινά μια ανάγκη που ίσως σας πάρει περισσότερα από όσα ήρθε να σας δώσει. Ξεκαθαρίστε τα θέλω σας και σεβαστείτε και τα δικά του προκειμένου να έχετε μια αληθινή και ειλικρινή σχέση που θα μπορέσει να πάει παρακάτω.

την επικοινωνία: Ίσως ορισμένες φορές να διαπιστώνετε ότι ο νεαρός σας σύντροφος είναι ανώριμος και η επικοινωνία που έχετε και ο τρόπος που προσπαθείτε να του εξηγήσετε πως αισθάνεστε να μην είναι ο κατάλληλος. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών ή πιθανών εμποδίων. Η σχέση με νεότερο άνδρα δεν προϋποθέτει ότι θα υπάρχει ταύτιση απόψεων και ξεκάθαρη επικοινωνία. Μιλήστε ανοιχτά για τους φόβους σας και για όσα αισθάνεστε χωρίς να νιώθετε ενοχές και χωρίς να φοβάστε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να θυμώσει ή πολύ περισσότερο να σας τιμωρήσει με την συμπεριφορά του. Να θυμάστε ότι η επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σχέσης.

τις αντιδράσεις από την οικογένεια/φίλους: Η επιλογή της σύνδεσης με έναν μικρότερο άνδρα δεν φέρνει πάντα χαμόγελα στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον μιας γυναίκας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συχνά οι γονείς ή ακόμη και τα παιδιά, εφόσον γνωρίζουν για την ύπαρξη του νεότερου άνδρα να αντιδράσουν άσχημα, να κριτικάρουν και να ασκήσουν αφόρητη πίεση ή ακόμη και να εκτοξεύσουν απειλές προκειμένου να τερματιστεί αυτή η σχέση. Ίσως πάλι κι εσείς η ίδια, εάν είστε μητέρα να φοβάστε να “αντικαταστήσετε” τον πατέρα των παιδιών σας με ένα νεαρότερο μοντέλο που ίσως δεν είχε σκεφτεί ποτέ του να βρει έτοιμη μια οικογένεια και παιδιά.

την σύγκριση με νεαρότερες γυναίκες: Πολλές φορές η σχέση με έναν μικρότερο άνδρα μπορεί να ανανεώνει τη γυναίκα όμως κρύβει και αρκετές παγίδες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η γυναίκα συγκρίνεται διαρκώς με συνομήλικες ως προς τον σύντροφό της γυναίκες ή ακόμη χειρότερα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις μοιάσει, στο ντύσιμο, στο χτένισμα, στους τρόπους, ακόμη και προσπαθώντας να εξαφανίσει με κάθε τρόπο τα σημάδια του χρόνου πάνω της. Η μεγαλύτερη γυναίκα κρύβει πάντα μέσα της τον φόβο της αντικατάστασης από ένα “μικρότερο μοντέλο”, πιο φρέσκο και πιο νεανικό. Αυτές οι σκέψεις μειώνουν την αυτοεκτίμηση και προκαλούν άγχος και ανασφάλεια που πολλές φορές εκφράζει στον σύντροφό της, ζητώντας συνεχώς επιβεβαίωση, κάτι που το καθιστά εξαντλητικό και για τους δύο.

την απόρριψη ή την απιστία: Μια γυναίκα που σχετίζεται με έναν μικρότερο σε ηλικία άνδρα σκέφτεται συχνά μήπως ο σύντροφός της αλλάξει γνώμη και σταματήσει να την επιθυμεί. Σε αρκετές περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να ανησυχεί ότι ο νεαρός άνδρας θα την απατήσει, θεωρώντας ότι δεν είναι “αρκετά καλή” για εκείνον. Η γυναίκα σε αυτές τις περιπτώσεις καταλήγει να ζηλεύει έντονα τον νεαρό σύντροφό της και να ελέγχει κάθε του βήμα, καταφέρνοντας να τον κουράσει με τις ανασφάλειές της. Οφείλετε να δείξετε εμπιστοσύνη στον σύντροφό σας αλλά θα πρέπει παράλληλα να χαράξετε τις κόκκινες γραμμές σας. Εάν επιθυμείτε αποκλειστική σχέση είναι απαραίτητο να το καταστήσετε σαφές έτσι ώστε κι εσείς να είστε πιο ήρεμη και να μην υπάρχουν μελλοντικές παρεξηγήσεις.

τις οικονομικές διαφορές: Μια γυναίκα ώριμη έχει αρκετά χρόνια εμπειρίας, όχι μόνο στις σχέσεις άλλα και στην εργασία και αυτό σημαίνει ότι οι απολαβές της είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερες. Μπορεί όμως να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι βγάζει περισσότερα χρήματα από τον σύντροφό της ή αντίστοιχα μπορεί ο νεαρός σύντροφος να βλέπει ότι υστερεί οικονομικά μπροστά της; Κι αν τελικά βγάζετε περισσότερα χρήματα είστε διατεθειμένη να υποστηρίξετε οικονομικά τον σύντροφό σας ή θίγονται οι παραδοσιακές αξίες με τις οποίες έχετε εμποτιστεί εδώ και χρόνια; Αυτές είναι ερωτήσεις που θα κληθείτε να απαντήσετε οπότε θα πρέπει να είστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε την οικονομική “ανισορροπία” που μπορεί να έχετε με τον νεαρό σας σύντροφο.

τις απόψεις της κοινωνίας: Να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις κοινωνικές απόψεις και την πιθανή κριτική που μπορεί να σας ασκήσουν (κακόβουλη ή καλοπροαίρετη). Η εμπιστοσύνη στην επιλογή σας και στον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον σωστό δρόμο για να αποφύγετε αυτές τις προκλήσεις.

τις ατομικές διαφορές: Κάθε σχέση είναι μοναδική και η ηλικία είναι μόνο μια πτυχή της συμβατότητας μίας ένωσης. Δε σημαίνει ότι επειδή έχετε διαφορά ηλικίας αυτό συνεπάγεται και ότι ταιριάζετε γενικότερα σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας. Εστιάστε σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την κάθε σχέση να λειτουργεί, όπως κοινό μορφωτικό επίπεδο, κοινά ενδιαφέροντα, κοινά χόμπι και κοινές ανησυχίες. Η έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία τους μπορεί να κρατήσει όταν και οι δύο έχουν κοινά σημεία που να τους ενώνουν.

Σε τελική ανάλυση, η απόφαση να συνάψετε σχέση με έναν νεότερο άνδρα είναι προσωπική, καθοδηγούμενη από τις ατομικές επιθυμίες, την συμβατότητα και το συναισθηματικό δέσιμο που μπορεί να αισθάνεστε. Η αγάπη δεν γνωρίζει ηλικία, και περισσότερες γυναίκες σήμερα επιλέγουν σχέσεις που τις κάνουν ευτυχισμένες, ανεξάρτητα από τους αριθμούς και τις κοινωνικές προσδοκίες. Εξάλλου, ο έρωτας δεν μπορεί να υποκύψει σε στερεότυπα αλλά κατευθύνεται από την ικανοποίηση των θέλω μας και των βαθύτερων επιθυμιών μας.

Σχετικά άρθρα