Είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία το τέλος της σχέσης; Μπορείς να μείνεις σε μια σχέση όταν χρησιμοποιείς το κρεβάτι μόνο για να κοιμάσαι; Πως θα “νοστιμέψεις” την ερωτική σου ζωή χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις σύντροφο;


Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωή και συμβάλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου. Ωστόσο, τα άτομα με σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες δυσκολίες, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες, προκαλώντας μεγάλες συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που με τη σειρά τους προκαλούν προβλήματα στη σχέση και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον τερματισμό της.

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να έχει σεξουαλική δραστηριότητα και να απολαμβάνει την σεξουαλική ευχαρίστηση. Αυτές οι δυσλειτουργίες μπορεί να προέρχονται από κάποιο τραυματισμό, ασθένεια ή ιατρική θεραπεία, ενώ μπορεί να έχουν προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Ορισμένες κοινές σεξουαλικές δυσλειτουργίες περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες (η οποία συνεπάγεται και την απουσία ερωτικής επαφής) και την κολπική ξηρότητα στις γυναίκες (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες σεξουαλικές επαφές που κάνουν την σεξουαλική πράξη δυσάρεστη για τη γυναίκα).

Ποια είναι τα αίτια και ποιες οι ψυχολογικές επιδράσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας του άνδρα;

Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, κυρίως λόγω της στυτικής δυσλειτουργίας (την κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το ανδρικό μόριο δεν έχει την κατάλληλη σκληρότητα προκειμένου να διεισδύσει στο αιδοίο της γυναίκας), η οποία μπορεί να εμφανιστεί στη δεκαετία των 40 και να αυξηθεί κατακόρυφα (κατά 70% περίπου) μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 500.000 άνδρες ζουν με προβλήματα στύσης.

Τα αίτια εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να ποικίλουν αλλά κυρίως είναι η ηλικία (ειδικά σε περιπτώσεις άνω των 50 ετών), ο διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών ή άλλων φαρμάκων καθώς και ψυχολογικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα το άγχος (λόγω μιας νέας δουλειάς ή μιας νέας συντρόφου), ο φόβος μιας κακής σεξουαλικής επίδοσης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι ενοχές για την εικόνα τους σώματος και σε σοβαρότερες περιπτώσεις η κατάθλιψη.

Ψυχολογικές επιδράσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας:

Κατάθλιψη και άγχος: Οι άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία μπαίνουν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς το άγχος και η κατάθλιψη ενεργοποιούν το σεξουαλικό πρόβλημα και η ύπαρξη αντίστοιχα του προβλήματος αυτού, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν όταν ο άνδρας νιώθει ότι είναι ανεπαρκής και ότι δεν μπορεί να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση στη σύντροφό του, όταν αμφιβάλλει για τον ανδρισμό και την αρρενωπότητά του και από ανησυχίες για την ικανότητά του να πετύχει ικανοποιητικές σεξουαλικές επιδόσεις (μεγαλύτερη διάρκεια στην σεξουαλική πράξη, απόλαυση της επαφής και κορύφωση για τη γυναίκα).

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η μειωμένη αίσθηση της αυτοεκτίμησης είναι τόσο αίτιο όσο και επακόλουθο στους άνδρες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Οι άνδρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ερωτικά και αυτή η αδυναμία τους να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα, όπως επιθυμούν, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα συναισθήματα ανεπάρκειας και μειωμένης αυτοεκτίμησης. Μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία και να φοβούνται ότι δεν θα είναι επιθυμητοί όσο ένας νεότερος άνδρας ή μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με το σώμα τους, γιατί μπορεί να είναι αγύμναστο ή με παραπανίσια κιλά. Μπορεί επίσης να θεωρούν ότι η ερωτική τους παρτενέρ έχει μεγαλύτερη εμπειρία και να φοβούνται ότι θα την απογοητεύσουν με τις επιδόσεις τους. Όλοι αυτοί οι λόγοι που έχουν να κάνουν με την αυτοεκτίμησή τους φρενάρουν την λίμπιντο και προκαλούν προβλήματα στύσης.

Η σχέση κινδυνεύει: Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, τις περισσότερες φορές αισθάνονται ανεπαρκείς μπροστά στην σύντροφό τους και μπορεί να φοβούνται ότι η σχέση χωρίς σεξ σύντομα θα τελειώσει. Έρχονται έτσι στο προσκήνιο φόβοι και ενοχές ότι η σύντροφός τους θα κουραστεί να περιμένει και θα τους αντικαταστήσει ή θα τους απατήσει, προκειμένου να βρει την σεξουαλική ικανοποίηση που εκείνοι της στερούν. Αυτή η ανησυχία μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική απόσταση και προκλήσεις στην επικοινωνία με τη σύντροφό τους.

Απομόνωση: Στο τελικό στάδιο της επαφής του άνδρα με την σεξουαλική του δυσλειτουργία έρχεται η παραίτηση. Σ’ αυτό το στάδιο ο άνδρας απομονώνεται και κλείνεται στον εαυτό του. Δεν έχει διάθεση να βγει και να συναναστραφεί με άλλον κόσμο γιατί νιώθει ντροπή και ενοχές για το πρόβλημά του. Εκτός όμως από τις εξόδους και τις κοινωνικότητες οι άνδρες αποφεύγουν και τις στιγμές οικειότητας με την σύντροφό τους, αφού κάθε ερωτική στιγμή θα υπενθυμίζει την απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας και θα ενισχύει τις ενοχές και τα συναισθήματα ανεπάρκειας του άνδρα.

Εκτός από τον άνδρα, η γυναίκα σύντροφος που βιώνει τη δυσλειτουργία του ερωτικού της παρτενέρ επηρεάζεται εξίσου από τη δυσλειτουργία του. Αρχικά μπορεί να νιώθει κι εκείνη ενοχές και να πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά επιθυμητή από τον άνδρα. Μπορεί επίσης να σκεφτεί ότι ο σύντροφός της την απατά, γι’ αυτό και δεν μπορεί να έχει στύση στις μεταξύ τους ερωτικές σχέσεις. Πολλές φορές καταλήγει να κατηγορεί μια τον σύντροφό της και μια εκείνη για το πρόβλημα που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρά της κι ακόμη περισσότερες φορές όταν προσπαθεί να το συζητήσει, ο σύντροφός της έχει “κλειστεί στο καβούκι του” αφού ο ανδρικός εγωϊσμός δεν επιτρέπει στον σύντροφό της να παραδεχτεί ανοιχτά ότι έχει πρόβλημα στύσης, γιατί κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε “ανάπηρο”.

Ποια είναι τα αίτια και ποιες οι ψυχολογικές επιδράσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας της γυναίκας;

Οι γυναίκες, σε μικρότερο ποσοστό, ταλαιπωρούνται και εκείνες από προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, τα οποία προκαλούνται τόσο από σωματικούς όσο κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες. Η κολπική ξηρότητα, για παράδειγμα, αποτελεί ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί κατά την εμμηνόπαυση, συνήθως σε ηλικίες άνω των 50 ετών αλλά και σε νεότερες γυναίκες, κάτω των 40, οι οποίες μπορεί να γέννησαν πρόσφατα. Επίσης οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες επηρεάζουν την σεξουαλική τους επιθυμία, προκαλώντας ξηρότητα στον κόλπο της γυναίκας.

Βέβαια, οι γυναίκες, στο θέμα του σεξ είμαστε πιο “εγκεφαλικές”, κι αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσουμε ερωτικά χρειάζεται να υπάρχει και η κατάλληλη ψυχολογική διάθεση. Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από άγχος και στρες, από προβλήματα αυτοεκτίμησης, από το γεγονός ότι βίωσαν πρόσφατα κάποια κακοποιητική συμπεριφορά ή έχουν κάποιο τραύμα από το παρελθόν τους, από το γεγονός ότι νιώθουν άβολα με το σώμα τους (είτε γιατί έχουν περιττά κιλά, είτε γιατί χρειάστηκε να υποβληθούν σε κάποια επώδυνη επέμβαση που να “τραυμάτισε” τη θηλυκότητά τους) ή ακόμη επειδή έγιναν πρόσφατα μητέρες, αλλάζοντας τις προτεραιότητές τους και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον ρόλο γυναίκα, εμφανίζουν συχνά σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι οποίες συνεπάγονται κυρίως την απουσία σεξουαλικής επιθυμίας.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας για τις γυναίκες;

Κατάθλιψη και άγχος: Οι γυναίκες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας πηγάζει πολλές φορές από το άγχος και το στρες που μπορεί να αντιμετωπίζει η γυναίκα και δημιουργεί προβλήματα στην ψυχική της υγεία. Για παράδειγμα, η πίεση που της ασκεί ο σύντροφός της για να έχουν σεξουαλική επαφή ενώ η ίδια δεν έχει διάθεση μεγαλώνει το άγχος και το στρες που αισθάνεται, νιώθει ότι ζορίζεται και πολλές φορές καταλήγει να κάνει σεξ μαζί του παρά τη θέλησή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να μην ευχαριστηθεί την πράξη και να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο άγχος και δυσφορία την πιθανότητα να ξανακάνει σεξ.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι γυναίκες μπορεί με τη σειρά τους να αντιμετωπίσουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, είτε γιατί μπορεί να έχουν προβλήματα με το σώμα τους, είτε γιατί μπορεί να έγιναν πρόσφατα μητέρες και να μην βρίσκονται στην πιο θηλυκή τους στιγμή. Η απουσία της σεξουαλικής επιθυμίας λόγω μειωμένης αυτοπεποίθησης γεννά μια σειρά από ερωτήματα στο μυαλό μιας γυναίκας σε σχέση με τον σύντροφό της. Θα μπορέσει να μείνει μαζί μου αν δεν κάνουμε σεξ; Μπορεί να με θέλει ακόμη, τώρα που πήρα περισσότερα κιλά ή που μεγάλωσα ή που έγινα μητέρα; Μήπως τον ξενερώνω με την στάση μου και θα θελήσει να με απατήσει; Γιατί δεν μπορώ να λειτουργήσω ερωτικά μαζί του, μήπως δεν τον θέλω πια, μήπως μου πέρασε, μου τελείωσε; Φταίω εγώ που δεν έχω όρεξη να κάνουμε σεξ, μήπως δεν είμαι αρκετά ερωτική, μήπως δεν έχω αρκετή θηλυκότητα, μήπως είμαι ανέραστη; Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν μια κοινή συνισταμένη. Το γεγονός ότι η γυναίκα δεν έχει αποδεχτεί τον εαυτό της, δεν αισθάνεται καλά με την ίδια οπότε δεν μπορεί να λειτουργήσει ερωτικά.

Προκλήσεις στις σχέσεις: Όπως οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις προσωπικές τους σχέσεις. Η απουσία σεξουαλικής ζωής, ειδικά όταν προέρχεται από τη γυναίκα μπορεί να φέρει “γκρίνια” και “δυσφορία” στον άνδρα σύντροφο και κατ’ επέκτασιν στο ζευγάρι. Η πίεση μάλιστα που μπορεί να ασκήσει ο άνδρας στη σύντροφό του μπορεί να είναι αφόρητη και να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πως θα αντιμετωπίσεις την σεξουαλική δυσλειτουργία και θα “νοστιμέψεις” το κρεβάτι σου;

1. Η επικοινωνία είναι το κλειδί:

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι ζωτικής σημασίας. Συζητήστε τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες σας ανοιχτά, χωρίς λογοκρισία. Στο σεξ δεν υπάρχουν ταμπού και θα πρέπει να έχετε την οικειότητα να συζητήσετε με τον σύντροφό σας τα πάντα γύρω από τις επιθυμίες ή και τις σεξουαλικές σας φαντασιώσεις. Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να σας ξεκλειδώσει, να βοηθήσει να κατανοήσετε ο ένας τις προτιμήσεις του άλλου και να εξερευνήσετε μαζί πως θα αντιμετωπίσετε το ερωτικό σας πρόβλημα.

2. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια:

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας παλεύετε με μια σεξουαλική δυσλειτουργία, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι σεξολόγοι, οι ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας όπως ανδρολόγοι και γυναικολόγοι μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη, προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Μη φοβηθείτε να τους εμπιστευτείτε το πρόβλημά σας προκειμένου να σας κατευθύνουν προς την καλύτερη θεραπεία και σε καμία περίπτωση να μην νιώθετε ντροπή και φόβο για όσα πρόκειται να τους πείτε. Μιλώντας ανοιχτά για το θέμα σας θα μπορέσετε να βρείτε την κατάλληλη λύση.

3. Εξερευνήστε νέες τεχνικές:

Ο πειραματισμός με νέες τεχνικές και ερωτικές στάσεις μπορεί να προσθέσει αλατοπίπερο στη σεξουαλική σας ζωή. Πειραματιστείτε, βγαίνοντας από τη ρουτίνα σας. Ξεχάστε την κρεβατοκάμαρα και δοκιμάστε άλλα μέρη για να κάνετε σεξ. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε νέες εμπειρίες, όπως το παιχνίδι ρόλων (υπάρχουν πολλά sex shops που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε τα κατάλληλα ρούχα για να ικανοποιήσετε τις φαντασιώσεις σας) και τη χρήση ερωτικών παιχνιδιών και βοηθημάτων για ενήλικες (υπάρχει πληθώρα πονηρών παιχνιδιών που μπορείτε να αναζητήσετε τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε sex shops, όπως δονητές, κολπικές μπάλες, λιπαντικά κ.α.). Μέσα από αυτή την αναζήτηση θα μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας και τις βαθύτερες επιθυμίες σας και γενικότερα να απελευθερωθείτε, διώχνοντας το άγχος και το στρες που μπορεί να έχει ταυτιστεί στο μυαλό σας με την ερωτική πράξη.

4. Δώστε προτεραιότητα στη συναισθηματική σύνδεση:

Η σεξουαλική ικανοποίηση συχνά βασίζεται στη συναισθηματική σύνδεση. Κάντε μια προσπάθεια να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας συναισθηματικά. Ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια ουσιαστική συζήτηση, ένα ρομαντικό ραντεβού, η αναβίωση παλιών εμπειριών που μπορεί να σας δώσουν την αίσθηση μιας γλυκιάς νοσταλγίας μπορεί να είναι εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε την ερωτική σας διάθεσή και να αντιμετωπίσετε τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Γυρίστε πίσω στον χρόνο που ανιχνεύατε ο ένας τον άλλο και ξαναζήστε τις εμπειρίες που σας συνέδεσαν συναισθηματικά και σας έφεραν πιο κοντά.

5. Διαχειριστείτε το άγχος:

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή. Ασχοληθείτε με τεχνικές μείωσης του στρες όπως γιόγκα, διαλογισμός ή άσκηση για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να εστιάσετε στην οικειότητα με τον σύντροφό σας. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να απομονώνετε “τα εξωτερικά ζιζάνια” που μπορεί να βασανίζουν το μυαλό σας όσο είστε με τον σύντροφό σας. “Κατεβάστε ρολά” και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο από άγχη και σκοτούρες που σκοτώνουν την ερωτική επιθυμία και προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία. Αφιερώστε μια ώρα που θα εστιάσετε στον σύντροφό σας και σε όσα σας συνδέουν, φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και αφεθείτε στο ερωτικό παιχνίδι, αφήνοντας για λίγο μακριά τις σκοτούρες της καθημερινότητας, Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να λειτουργήσετε ερωτικά και να ανανεωθείτε. Επίσης, οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ απομακρύνουν το άγχος και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

6. Εστιάστε στο προκαταρκτικό παιχνίδι:

Τα προκαταρκτικά είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του ερωτικού παιχνιδιού. Δώστε αξία στις στιγμές που περνάτε με τον ερωτικό σας σύντροφο πριν από την κυρίως πράξη γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο υγιή ερωτική σχέση. Αφήστε όλες σας τις αισθήσεις ελεύθερες για να γευτούν το ερωτικό παιχνίδι και πειραματιστείτε με φιλιά και αγγίγματα στις ερωτογενείς σας ζώνες που θα “ζεστάνουν” την κατάσταση και θα ανάψουν το ερωτικό πάθος. Εξάλλου, η διαδικασία της προσμονής αυξάνει την σεξουαλική ευχαρίστηση και το παιχνίδι των προκαταρκτικών διεγείρει περισσότερο την ερωτική φαντασία και βοηθά τους συντρόφους να ανιχνεύσουν καλύτερα τις ερωτικές τους επιθυμίες και να τις κάνουν πράξη. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο στο παιχνίδι των προκαταρκτικών για να έχετε μια απολαυστική σεξουαλική εμπειρία.

7. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

Το να τρώτε καλά, να παραμένετε σωματικά δραστήριοι και να ξεκουράζεστε αρκετά μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική ευεξία και τη σεξουαλική σας υγεία. Ο υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στην καλύτερη σεξουαλική απόδοση και ικανοποίηση. Ο οργανισμός που έχει αποτοξινωθεί, τόσο από τις σωματικές όσο και από τις ψυχολογικές τοξίνες είναι ελεύθερος να αποδώσει καλύτερα στην ερωτική του ζωή.

8. Να είστε υπομονετικοί:

Η αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών δεν είναι πάντα ένας εύκολος δρόμος αλλά μπορεί να είναι μια διαδικασία που ορισμένες φορές θα σας απογοητεύσει στην πορεία. Όμως το κλειδί για να πετύχετε είναι η υπομονή και η γλυκιά επιμονή, χωρίς να πιέζεστε ή να πιέζετε τον ερωτικό σας σύντροφο. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι το σεξουαλικό πρόβλημα, ακόμη κι όταν το έχει ο ένας από τους δύο συντρόφους, είναι κατάσταση που αφορά και τους δύο. Είναι απαραίτητο να μην αποδίδονται ευθύνες ούτε να κατηγορείτε τον σύντροφό σας, ούτε να προσπαθείτε με επιμονή για να αποδείξετε ότι το πρόβλημα λύνετε αμέσως.

Πρέπει να κατανοήσετε ότι η πρόοδος τις περισσότερες φορές δεν έρχεται αμέσως αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Είναι λοιπόν λάθος να εμπλακείτε σε έναν αγώνα δρόμου για την επίτευξη της σεξουαλικής σας ικανοποίησης, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα σας προσφέρει τελικά ικανοποίηση αλλά αντίθετα θα σας κουράσει πολύ γρήγορα. Αντ’ αυτού δοκιμάστε να ερεθίσετε τον σύντροφό σας με χάδια, αγγίγματα και φιλιά και βάλτε στη ρουτίνα σας ερωτικά παιχνίδια και βοηθήματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε την πολυπόθητη κορύφωση και σεξουαλική ικανοποίηση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν καθορίζουν την αξία ενός ατόμου και την αξία της σχέσης σας και, όπως αναφέραμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε ικανοποιητικές τις… στενές σας επαφές. Με τη σωστή υποστήριξη, την επικοινωνία, την αποδοχή και κυρίως την αγάπη, κάθε άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει το ερωτικό πρόβλημα και να ζήσει μια ευτυχισμένη και πολύπλευρα ικανοποιητική ζωή.

Σχετικά άρθρα