Ποιοι πονάνε περισσότερο στον χωρισμό, οι άντρες ή οι γυναίκες; Ποιος προχωράει πιο γρήγορα τη ζωή του μετά το τέλος της σχέσης;

Βουνά από χαρτομάντηλα, ρομαντικές ταινίες να παίζουν non stop στην τηλεόραση, τις κολλητές δίπλα και μια γαβάθα παγωτό ή μια κούτα σοκολάτες ενώ εκείνος έχει μετατραπεί σε party animal και βγαίνει συνεχώς να τα πιεί με τα φιλαράκια του. Κλάματα και απογοήτευση ενώ αναλύεις ξανά και ξανά, τι είπες, τι σου είπε, πως σε κοίταξε, πως τον κοίταξες, ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να δώσει φως στα αίτια του χωρισμού σας! Σου θυμίζει κάτι; Ναι, όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο του χωρισμού και της θλίψης, ποιος είναι όμως εκείνος που πονάει περισσότερο, ο άντρας ή η γυναίκα;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα, αντιδρά με τον δικό του τρόπο, μετά από έναν χωρισμό, όμως υπάρχουν κάποια σταθερά στάδια στον τρόπο που ακολουθούν τα δύο φύλα για να ξεπεράσουν την απώλεια της σχέσης. Συνήθως η γυναίκα εκφράζει πιο έντονα τα αρνητικά της συναισθήματα, πέφτει στα πατώματα και κλαίει με μαύρο δάκρυ, ενώ ο άντρας είναι πιο χαλαρός, δείχνει να συνεχίζει τη ζωή του και μπορεί να βγαίνει και να “ξεσκάει” με τους κολλητούς του.

Έρευνες όμως έρχονται να καταρρίψουν αυτό το κατεστημένο, αποκαλύπτοντας ότι το αδύναμο φύλο είναι εκείνο που τελικά ξεπερνά πιο γρήγορα τον χωρισμό ενώ ο άντρας βιώνει μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την πρώην του.

Ο τρόπος που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας:

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, όταν έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του χωρισμού ενός ζευγαριού, φανταζόμαστε τη γυναίκα να έχει πλαντάξει στο κλάμα και να είναι ράκος ενώ αντίθετα ο άντρας, μπορεί να είναι σοβαρός και λιγομίλητος αλλά προχωράει τη ζωή του γρήγορα μπροστά. Οι κοινωνικοί κανόνες επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Οι γυναίκες για παράδειγμα φαίνονται πιο συναισθηματικές κι έτσι ενθαρρύνονται περισσότερο να μοιραστούν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, έχοντας δίπλα τις φίλες τους, και να αναλύσουν κάθε πτυχή της σχέσης προκειμένου να βάλουν μια τελεία και να το ξεπεράσουν. Στη διάρκεια αυτού του “θρήνου” σίγουρα θα κλάψουν και θα αναπολήσουν παλιές όμορφες στιγμές αλλά το γεγονός ότι βγάζουν προς τα έξω αυτά τα συναισθήματα τις βοηθά να διώξουν την συναισθηματική ένταση που αισθάνονται και να απελευθερωθούν.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση λόγω της φύσης τους. Μην ξεχνάτε ότι είναι το “δυνατό” φύλο και δε συγχωρούνται συμπεριφορές που μπορεί να τους χαρακτηρίσουν μαλθακούς και εύθραυστους. Έτσι οδηγούνται στο να κρύψουν τα συναισθήματά τους και να καταπνίξουν την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αντ’ αυτού, είναι μάλιστα αναγκασμένοι από τα κοινωνικά στερεότυπα να προσποιούνται ότι είναι δυνατοί και ακλόνητοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπιέζονται συναισθηματικά κι έτσι να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τη θλίψη τους και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Μέθοδοι αντιμετώπισης του χωρισμού από άντρες και γυναίκες:

Οι γυναίκες έχουν έναν ολόκληρο μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός χωρισμού. Από την πρώτη στιγμή επιστρατεύονται οι κολλητές φίλες, οι οποίες καλούνται να συμπάσχουν με τη χωρισμένη γυναίκα και βρίσκονται δίπλα της, ακοίμητοι φρουροί, προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την απώλεια και να σταθεί στα πόδια της. Η γυναίκα, όπως είπαμε, εκφράζεται ελεύθερα και αυτό συνεπάγεται ότι θα συζητήσει ξανά και ξανά με τις φίλες της οτιδήποτε έχει σχέση με τον πρώην σύντροφό της, κάτι που στην πραγματικότητα τη βοηθά να “ξεφουσκώνει” από την πίεση του χωρισμού. Ένας άλλος τρόπος αντίδρασης, τις αμέσως επόμενες μέρες είναι η εξόρμηση στα μαγαζιά, μια αλλαγή στα μαλλιά της και γενικά οτιδήποτε μπορεί να ανανεώσει το στυλ της και να μην της θυμίζει ο εαυτός της το κορίτσι που χώρισε. Η συνέχεια είναι ακόμη καλύτερη γιατί, μετά κι από την παρότρυνση των φίλων της, η χωρισμένη γυναίκα αρχίζει να φλερτάρει καθώς έχει ανάγκη να νιώσει και πάλι ποθητή και να χαρεί την ελευθερία της.

Οι άντρες δεν έχουν τον ίδιο μηχανισμό στήριξης από τους “κολλητούς” και το μόνο που κάνουν είναι να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά και να βγαίνουν για ποτά, ακόμη και κάθε μέρα. Αυτό παρεξηγείται πάρα πολύ, καθώς φαίνεται λες και ο άντρας “γιορτάζει” κατά κάποιον τρόπο την ελευθερία του, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντίδρασης των αντρών απέναντι σε έναν χωρισμό. Μάλιστα, οι άντρες προκειμένου να απομακρυνθούν από το συναισθηματικό δέσιμο που είχαν στη σχέση τους καταλήγουν να κάνουν πολύ γρήγορα σεξ με μια άλλη γυναίκα, κάθε επαφή όμως είναι εφήμερη, προσφέρει προσωρινή ευχαρίστηση και στην πραγματικότητα τους προξενεί μεγαλύτερο συναισθηματικό κενό και έτσι φτάνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν τον χωρισμό.

Μετά τον χωρισμό:

Η γυναίκα, αφού θα έχει εξαντλήσει κάθε συζήτηση με τις φίλες της, θα έχει μπει άπειρες φορές στο προφίλ του στο facebook, θα έχει προσπαθήσει να παρακολουθήσει τις κινήσεις του (που πάει, με ποιους βγαίνει, αν έχει βρει άλλη γυναίκα κλπ), θα σταματήσει. Και είναι μάλιστα εκείνη που μετά τον χωρισμό θα βάλει πρώτη μεγαλύτερα όρια ανάμεσα στην ίδια και τον πρώην της. Θα σκίσει φωτογραφίες, θα διαγράψει το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και θα τον μπλοκάρει για να μην μπορεί να μπει να τον αναζητήσει και πάλι, θα πετάξει ή θα επιστρέψει τα ρούχα του και τα προσωπικά του αντικείμενα και γενικά θα μια εκκαθάριση, θα κάνει δηλαδή οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να βγάλει την εικόνα του και την ανάμνησή του από τη ζωή της. Ακούγεται σκληρό αλλά στ’ αλήθεια χρειάζεται πολλή δύναμη για να καταφέρει κάθε γυναίκα να “ξεριζώσει” από πάνω της τα σημάδια που της έχει αφήσει μια σχέση, ειδικά όταν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση ή ένα γάμο.

Από την άλλη, ο άντρας είναι εκείνος που φαίνεται ότι θα “ριχτεί” πιο γρήγορα στη “νέα” του ζωή, με εξόδους, πολλή δουλειά και γενικά πολλές δραστηριότητες, που φαινομενικά θα τον κρατούν απασχολημένο, όμως στην πραγματικότητα είναι εκείνος που νιώθει μεγαλύτερο πόνο από την έλλειψη της σχέσης. Πολλές φορές μάλιστα η συνειδητοποίηση της απουσίας της συντρόφου του γίνεται μεγαλύτερη μετά από καιρό, όταν πλέον αρχίζει να “κρυώνει” μέσα του ο χωρισμός. Τότε, τη στιγμή εκείνη που κατά τραγική σύμπτωση η γυναίκα θα έχει προχωρήσει, ο άντρας σκέφτεται να γυρίσει πίσω στην πρώην του και αρκετές φορές το επιδιώκει κιόλας. Ειδικά στην περίπτωση όπου ο άντρας θα βρει την πόρτα στην καρδιά της γυναίκας “κλειστή” νιώθει ακόμη μεγαλύτερη την αίσθηση της απώλειας και αργεί να ξεπεράσει τον χωρισμό.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανώδυνος χωρισμός. Ακόμη και για εκείνον που το επεδίωξε, άντρα ή γυναίκα, η ξαφνική αλλαγή στη ζωή του είναι επώδυνη και δύσκολη και τις περισσότερες φορές χρειάζεται αρκετό χρόνο για να την επεξεργαστεί και να συνηθίσει στη νέα συναισθηματική κατάσταση. Όμως, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες, οι άντρες είναι εκείνοι που θα πονέσουν περισσότερο από έναν χωρισμό και θα χρειαστούν συναισθηματικά περισσότερο χρόνο για να το ξεπεράσουν, ακόμη κι αν πέσουν στο κρεβάτι με μια άλλη γυναίκα την επόμενη μέρα. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι ελεύθερες να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, κι αυτό είναι κάτι λυτρωτικό, αφού τους επιτρέπει να εκτονωθούν και να βγάλουν τη στενοχώρια από μέσα τους, προχωρώντας τελικά πιο γρήγορα μπροστά.

Σχετικά άρθρα