Γιατί το χειρότερο “δάγκωμα” το παθαίνεις από τη φίλη-φίδι σου; Βρες αν έχεις κι εσύ μια στο περιβάλλον σου και βγάλ’ τη μια για πάντα από τη ζωή σου!

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «φίδι», πρέπει να σας πούμε ότι το Urban Dictionary τον περιγράφει ως «έναν απατεώνα που σε μαχαιρώνει πισώπλατα». Θυμάστε εκείνο το «φιλικό» και «περιποιητικό» άτομο που τελικά σας δημιουργεί μόνο προβλήματα, πολλές φορές χωρίς να το καταλάβετε; Μπορεί να είναι μια «φίλη» στη δουλειά, μια συγγενής σας ή ακόμη και η κολλητή σας!

Τα φίδια είναι άνθρωποι που, χωρίς λόγο, θα προσπαθήσουν να σας βλάψουν. Το μόνο που κάνουν είναι να σας επιβουλεύονται, να μη χαίρονται με τη χαρά σας και να περιμένουν διακαώς να σας δουν να αποτύχετε. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι πολύ κοντά σας, να τους εμπιστεύεστε τόσο ώστε να τους πιστεύετε τυφλά και να θεωρείτε ότι δεν πρόκειται να σας προδώσουν ποτέ. Είναι όμως έτσι;

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι είχαμε εμπειρίες από ένα άτομο που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πραγματική φίλη. Αντιδρούσε άσχημα πάντα όταν μας συνέβαινε κάτι καλό. Μια νέα σχέση, καλύτερη δουλειά, αύξηση, ακόμη και μια καινούρια τσάντα ήταν ικανή να την κάνει να στρίψει τα χείλη της και με «χαμόγελο» να σας χαλάσει τη χαρά σας. Πόσες φορές όμως ήταν κοντά σας όταν όλα πήγαιναν στραβά; Δίπλα σας, να σας κρατάει το χέρι, ενώ μέσα της ευχαριστιόταν με τη δυστυχία σας! Κι επειδή είναι η «φίλη» σας και την εμπιστεύεστε, το δυσκολότερο κομμάτι είναι να την αναγνωρίσετε μέσα από την συμπεριφορά της. Αλλά μην ανησυχείτε, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Εδώ είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε, βγάζοντας τη μια για πάντα από τη ζωή σας:

Κατακρίνει κάθε τι που κάνεις, αδιαφορεί για τις επιτυχίες σου ή τις ειρωνεύεται 

Ένας αληθινός φίλος σας ενθαρρύνει όταν χρειάζεστε ένα μικρό σπρώξιμο και σας «μαλώνει» με αγάπη και ενδιαφέρον όταν πιστεύει ότι χρειάζεται, επειδή η εποικοδομητική κριτική είναι υγιής και απαραίτητη για να εξελιχθείτε στη ζωή. Αλλά αυτή η κριτική πρέπει να προέρχεται από συναισθήματα αγάπης και όχι ζήλιας. Θυμάμαι μια φορά που είχα μια τεράστια επιτυχία στην καριέρα μου, κάτι το οποίο δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου συμβεί. Τι πιο φυσιολογικό να το μοιραστείς με την “κολλητή” σου; Σωστά; Όταν λοιπόν της ανέφερα τι είχε συμβεί ξέσπασε σε νευρικά γέλια και μου είπε ειρωνικά «Ναι, καλά… εσύ;;; αποκλείεται!» Όταν λοιπόν η «φίλη» σας είναι τσιγκούνα με τα κομπλιμέντα και αντίθετα κρίνει κάθε σας κίνηση είναι η ώρα να της δείξετε την πόρτα της εξόδου από τη ζωή σας.

Επικοινωνεί μαζί σου μόνο όταν σε χρειάζεται

Η ζωή είναι σκληρή και η καθημερινότητα πολυάσχολη, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Δεν μπορείτε να περιμένετε από τον φίλο σας να είναι πάντα εκεί για εσάς, να σας κρατάει το χέρι και να σας πετάει μια «σανίδα σωτηρίας» όταν το χρειάζεστε, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι η φιλία είναι μια σχέση αμφίδρομη. Και οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια να είναι δίπλα στο άτομο που επιλέγουν ως φίλο τους. Δεν θα πρέπει να είστε η μόνη που επισκέπτεται την φίλη σας ή να είστε πάντα διαθέσιμη για να πάτε εκεί που θα επιλέξει εκείνη, ενώ εσείς θα φροντίσετε για το πως θα πάτε και πως θα γυρίσετε. Κι αν αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ξεκινά με φράσεις του στυλ «Μωρέ, ξέρεις γιατί σε πήρα;» ή «Ξέρεις τι ήθελα;» ή «Που σε πετυχαίνω; Μπορείς να μου κάνεις μια χάρη;» καταλαβαίνεται ότι η φιλία σας βασίζεται μόνο στο τι είστε εσείς διατεθειμένη να της προσφέρετε, χωρίς φυσικά να λάβετε ανταλλάγματα.

Υπάρχει πάντα «ανθυγιεινός» ανταγωνισμός

Μια καλή φιλία βασίζεται στο να «φυλάει» ο ένας τα νώτα του άλλου, να επιβραβεύει κάθε προσπάθεια που κάνει και να χαίρεται με τα επιτεύγματά σας. Εάν όμως η «φίλη» σας επιδίδεται σε ένα διαγωνισμό του «ποιος θα το κάνει καλύτερα» τότε μάλλον δεν είναι και τόσο φίλη. Μπορεί να αντιγράψει κάτι έξυπνο που είπατε και να το κάνει δικό της, να αγοράσει το παλτό που είχατε σκοπό να πάρετε αλλά μαζεύατε χρήματα, ακόμη και να βγει με τον άντρα που και οι δυο γνωρίσατε χθες και της είπατε ότι σας άρεσε. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι η «φίλη» σας κοιτάει μόνο τον εαυτό της και από εγωϊσμό θέλει να είστε πάντα πίσω της. Μην επιτρέπετε τοξικές συμπεριφορές να δηλητηριάζουν την ζωή σας.

Κτητικές συμπεριφορές – Όταν ζηλεύουν τους άλλους φίλους σας

Μήπως η «φίλη» σας έχει την τάση να σας απομονώνει από την υπόλοιπη παρέα; Μήπως ζηλεύει χωρίς λόγο και εξοργίζεται όταν της λέτε ότι θα βγείτε με κάποια άλλη φίλη; Η τοξική φίλη-φίδι απαιτεί να είναι το κέντρο του κόσμου για εσάς όλη την ώρα και δεν δέχεται να την «αντικαταστήσετε» με κάποια άλλη φίλη ή με τον σύντροφό σας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι υγιές, σωστά; Οι φίλες/φίλοι μας καταλαβαίνουν ότι δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος και μας αφήνουν χώρο για να αναπτύξουμε την κοινωνική μας συμπεριφορά. Εάν έχετε ένα άτομο κοντά σας που αισθάνεστε ότι σας «πνίγει» με τη συμπεριφορά του και σας κάνει να νιώθετε τύψεις όταν δεν το προτιμάτε, φροντίστε να πάρετε τις αποστάσεις σας.

Απλώς σε “στραγγίζει” και σε εξουθενώνει

Μερικές φορές, δεν μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς τι φταίει, αλλά υπάρχει κάτι εκεί, μεταξύ σας, που σας ενοχλεί. Απλώς νιώθεις άβολα γύρω της, αισθάνεσαι πίεση όταν βρίσκεσαι κοντά της και ταράζεσαι από την παρουσία της. Ακούστε τα συναισθήματά σας. Η ζωή είναι ήδη πολύ δύσκολη όπως είναι. Δεν χρειάζεστε κάποια που να σας βαραίνει περισσότερο επειδή η ίδια δεν αισθάνεται καλά. Δώστε προσοχή στο πώς σας κάνει να νιώθετε όταν είστε κοντά της. Εάν η σκέψη και μόνο ότι θα την δείτε σας εξουθενώνει τότε είναι η ώρα να αφήσετε την “φίλη” σας να πάει στο καλό. Το σίγουρο είναι ότι εσείς θα ηρεμήσετε μετά από αυτό.

Γιατί υπάρχουν φίλες-φίδια; Τι πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας ήρθαμε αντιμέτωποι με άτομα που αποδείχθηκαν ότι είναι φίλοι-φίδια, είτε γιατί μας έκαναν να νιώθουμε άσχημα με τη συμπεριφορά τους, είτε γιατί πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας και την αγάπη που τους δείξαμε.

Πρόκειται ξεκάθαρα για άτομα που δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, έχουν τρομερές ανασφάλειες που προσπαθούν να καλύψουν με το να φέρονται άσχημα στους άλλους. Ίσως νιώθουν μειονεκτικά απέναντί σας και αυτό τους κάνει να ξεσπούν μειώνοντας την δική σας αξία και τις δυνατότητές σας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, σας ζηλεύουν και φθονούν αυτά που έχετε ή όσα έχετε πετύχει και θα ήθελαν να είναι στη θέση σας. Όχι γιατί εσείς τους “τρίψατε στη μούρη” την επιτυχία σας, ή κάτι καλό που σας συνέβη αλλά γιατί είναι άτομα βαθιά εγωιστικά, που δεν μπορούν να δεχτούν μέσα τους ότι κάποιος άλλο έχει κάτι καλύτερο ή είναι καλύτερος από εκείνους.

Σε κάθε περίπτωση η φίλη-φίδι δεν μπορεί να έχει χώρο στη ζωή σας. Όσο καλές προθέσεις κι αν έχετε, όσο “ακίνδυνη” κι αν δείχνει ότι είναι, στο μέλλον θα σας προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Στο τέλος της ημέρας, είστε υπεύθυνοι για τη δική σας ευτυχία. Πρέπει να κάνετε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένη. Αν αυτό σημαίνει να αποκόψετε ένα άτομο από τη ζωή σας, τότε δεν πειράζει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν εγωιστικό, αλλά πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας πρώτο γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσάς.

Σταματήστε να δικαιολογείτε τους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή σας ή να αισθάνεστε ενοχές που τους αποκόβετε. Δεν σας αξίζουν. Όταν περιτριγυρίζεστε από θετικούς ανθρώπους, θα εκπλαγείτε με το πόσο ευτυχισμένες είστε χωρίς αυτήν την τοξική φίλη-φίδι.

Σχετικά άρθρα