Μήπως ζείτε σε κακοποιητική σχέση και δεν το γνωρίζετε; Ποια είναι σημάδια που “φωνάζουν” να φύγετε μακριά από τον βίαιο σύντροφό σας και πως θα το καταφέρετε

“Ακουγόταν σαν να έσκασε βόμβα σε ταινία. Ήταν ο πιο δυνατός ήχος που έχω ακούσει στη ζωή μου, ήταν απλώς ένα κουδούνισμα”, θυμάται η Abigail Winters, αφού πυροβολήθηκε τρεις φορές από τον πρώην φίλο της.

Η Γουίντερς, 23 ετών, από το Μιζούρι, ήταν με τον πρώην φίλο της για αρκετά χρόνια, έφεραν μάλιστα ένα παιδί μαζί στον κόσμο, το 2021. Παραδέχεται ότι υπήρχαν “καμπανάκια” για τη συμπεριφορά του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μετά τη γέννηση του γιου τους, Στέιλς, πήρε την απόφαση να χωρίσει για χάρη του παιδιού της.

«Ήθελε να ελέγχει με ποιον μιλούσα στο τηλέφωνο, τι έκανα, ποιοι ήταν οι φίλοι μου, τι φορούσα. Δεν πίστευα ότι το να τον αφήσω ήταν ποτέ πιθανό γιατί ήθελα να τον βοηθήσω. Πάντα πίστευα ότι ο κόσμος τον είχε αδικήσει και ήθελα απλώς να είμαι εκεί για αυτόν.”

Αρκετούς μήνες μετά τον χωρισμό και μάλιστα όταν ο πρώην σύντροφό της πληροφορήθηκε ότι ήταν πλέον με άλλο άντρα, τυφλώθηκε από τη ζήλια και έκανε ό,τι μπορούσε για να διαταράξει τη σχέση τους. Αυτό οδήγησε σε μια συγκλονιστική αλληλουχία γεγονότων και στις 2 Μαΐου 2022, όταν η Γουίντερς πήγε να τον επισκεφτεί στο παλιό τους διαμέρισμα για να πάρει το παιδί, την πυροβόλησε τρεις φορές στο πρόσωπο.

@snapbackssandtattoos Replying to @Ethan this is my first response to all the love and positivity. Ask me questions! Im happy to answer. #domesticabuseawareness #domesticviolenceawareness #domesticviolencesurvivor #murdersuicidesurvivor #ptsdsurvivor #ptsdawareness #mentalhealthmatters #mentalhealthawareness ♬ original sound – Abbi Winters

“Θυμάμαι κάθε σημείο του πυροβολισμού. Σήκωσα τα χέρια μου για να προστατέψω το πρόσωπό μου και με πυροβόλησε μέσα από τα δάχτυλά μου. Μετά θυμάμαι ότι κοιτούσα τα χέρια μου και είδα το αίμα και σκεφτόμουν ότι στις ταινίες το πίεζαν. Έτσι, πήρα το χέρι μου και προσπάθησα να ασκήσω πίεση στο πρόσωπό μου και όταν το έκανα δεν υπήρχε τίποτα εκεί». Οι πυροβολισμοί στο πρόσωπό της είχαν σπάσει το ζυγωματικό της, με αποτέλεσμα ο βολβός του ματιού της να «πεταχτεί έξω», αφήνοντάς την τυφλή από το ένα μάτι.

Στη συνέχεια, η Γουίντερς ενημερώθηκε από την τοπική αστυνομία ότι ο πρώην της είχε στρέψει το όπλο στον εαυτό του και έβαλε τέλος στη ζωή του. Η είδηση ​​απλώς επιδείνωσε τη θλίψη της γιατί ποτέ δεν θα ήξερε τι της έκανε ούτε θα αντιμετώπιζε ποτέ τις επιπτώσεις της πράξης του.

Αυτή είναι άλλη μια από τις εκατοντάδες ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας που καταστρέφουν σχέσεις, οικογένειες και ανθρώπινες ζωές. Η Άμπι έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν βγήκε, έδειξε το πρόσωπό της και είπε την ιστορία της προσπαθώντας να αφυπνίσει περισσότερες γυναίκες που βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές από τους συντρόφους τους και δεν παίρνουν την απόφαση να τους εγκαταλείψουν, όπως έκανε κι εκείνη, επειδή τον λυπόταν.

Πότε είναι κακοποιητική η συμπεριφορά του συντρόφου μας;

Η κακοποίηση του συντρόφου μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως:

Σωματική κακοποίηση: Πρόκληση σωματικών βλαβών, που κυμαίνονται από ξυλοδαρμό (χαστούκια και γροθιές στο πρόσωπο και το σώμα) έως πιο σοβαρές πράξεις βίας που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του θύματος.

Συναισθηματική κακοποίηση: Η χειριστικές συμπεριφορές (αν φύγεις θα πεθάνω, αν δεν το κάνεις θα σε σκοτώσω), τα αδικαιολόγητα ξεσπάσματα και οι φωνές, οι απειλές, η επικριτική διάθεση και τα λόγια ή οι κινήσεις που υποβαθμίζουν το θύμα, καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή της και τραυματίζουν σοβαρά την ψυχική της υγεία.

Οικονομική κατάχρηση: Έλεγχος των οικονομικών, όταν αφαιρούνται τα χρήματα από το θύμα και είναι απολύτως εξαρτώμενο από τον θύτη ή η υπονόμευση της οικονομικής ανεξαρτησίας μιας γυναίκας (όπως το να παραιτηθεί από τη δουλειά της).

Απομόνωση: Κόβονται οι δεσμοί με το οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, διακόπτονται όλες οι κοινωνικές σχέσεις και η γυναίκα απομονώνεται για να βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τον θύτη.

Σεξουαλική κακοποίηση: Καταναγκαστικές ή μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις, που παραβιάζουν την αυτονομία και τη συναίνεση της γυναίκας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κακοποιητικής συμπεριφοράς στο θύμα;

Οι συνέπειες της κακοποίησης του συντρόφου εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τους σωματικούς τραυματισμούς. Οι γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση συχνά αντιμετωπίζουν:

Θέματα σωματικής υγείας: Η σωματική κακοποίηση προκαλεί βαρείς τραυματισμούς, χρόνιους πόνους και μακροχρόνια προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τους ξυλοδαρμούς του θύματος.

Προβλήματα ψυχικής υγείας: Η κακοποιητική συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας για το θύμα. Οι πληγές στο σώμα μπορεί να επουλώνονται κάποια στιγμή αλλά τα ψυχικά τραύματα μιας γυναίκας που έχει υποστεί κακοποίηση χρειάζονται την φροντίδα ενός ειδικού ψυχικής υγείας για να τα περιθάλψει.

Απομόνωση και αποξένωση: Το θύμα νιώθει απομονωμένο. Δεν βρίσκει κάποιον άνθρωπο για να μιλήσει και να μοιραστεί το πρόβλημά του αφού ο θύτης το κρατά “κλεισμένο”, έχοντας απομακρύνει φίλους και συγγενείς. Οι σχέσεις με την οικογένεια του θύματος και τους φίλους είναι τεταμένες, καθώς ακόμη κι όταν αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει στο ζευγάρι, αποφεύγουν να “ανακατευτούν” πιστεύοντας ότι “θα τα κάνουν χειρότερα”.

Οικονομική καταπόνηση: Η απουσία οικονομικής ανεξαρτησίας στο θύμα δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια, καθιστώντας από δύσκολη έως αδύνατη την απόδραση από την καταχρηστική σχέση.

Ο κύκλος της βίας: Ο κυκλικός χαρακτήρας της κακοποίησης, με περιόδους βίας που ακολουθούνται από συγγνώμη και υποσχέσεις αλλαγής, δημιουργεί τύψεις στη γυναίκα και καθιστά δύσκολη την φυγή από τον κακοποιητικό σύντροφο.

Πως θα σπάσετε τον κύκλο της βίας για να απαλλαγείτε από την κακοποιητική σχέση;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβει ένα άτομο που υφίσταται κακοποιητική συμπεριφορά είναι ότι δεν είναι μόνο του. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες πιστεύουν ότι είναι έρμαια αυτής της κατάστασης και ότι δεν υπάρχει λύση που θα μπορούσε να τις λυτρώσει από τον κακοποιητικό σύντροφο. Αυτό είναι λάθος.

Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο φροντίδας και περίθαλψης των κακοποιημένων γυναικών που μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει το θύμα περιθάλποντας το αλλά να το προστατέψει από τον θύτη. Η γραμμή SOS 15900 λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες το χρόνο, ενώ στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Το δεύτερο λοιπόν πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που υφίσταται την κακοποιητική συμπεριφορά είναι να μιλήσει. Να μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να ζητήσει την βοήθεια των ειδικών.

Είναι βασικό να θυμάστε καλά ότι:

  1. Η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή ή δικαιολογημένη.
  2. Η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των παιδιών σας είναι πάντα το πιο σημαντικό
  3. Η κακοποίηση εναντίον συζύγου είναι έγκλημα.
  4. Δεν προκαλείτε την κακοποίηση.
  5. Δεν φταίτε για τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.
  6. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.
  7. Απολογίες και υποσχέσεις δεν πρόκειται να δώσουν τέλος στη βία.
  8. Δεν είστε μόνη.
  9. Δεν είστε τρελή.
  10. Η κακοποίηση δεν είναι απώλεια ελέγχου, είναι ένα μέσο ελέγχου για να χειραγωγηθείτε από τον σύντροφό σας.

Σχετικά άρθρα