Ποια συναισθήματα εμφανίζονται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και για ποιους λόγους είναι η εποχή που “κάνεις ταμείο”;

Μπορεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων να συνδέεται συχνά με χαρά, ζεστασιά και γιορτές, που ξεκινούν από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, δεν είναι ασυνήθιστο όμως για ορισμένα άτομα να νιώθουν μεγάλες συναισθηματικές εναλλαγές στη διάθεσή τους ή ακόμα και μια αίσθηση στενοχώριας και μελαγχολίας. Γιατί όμως μας παίρνει από κάτω τα Χριστούγεννα και πως μπορούμε να το διορθώσουμε;

Η εποχή που «κάνεις ταμείο» / Ανικανοποίητες επιθυμίες ή στόχοι:

Η περίοδος των εορτών συχνά απεικονίζεται ως μια εποχή αχαλίνωτης χαράς και συντροφικότητας. Οργανώνουμε το σπίτι, τις μέρες των διακοπών, το πως και με ποιος θα περάσουμε τις γιορτές. Ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά πρέπει να δημιουργήσουμε μια έξτρα γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Τί γίνεται όμως όταν αισθανόμαστε ότι η χρονιά που ετοιμάζεται να φύγει δεν μας «έδωσε» όσα θέλαμε; Στο κλείσιμο της χρονιάς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ταμείο, να δούμε τι πήγε και τι δεν πήγε καλά κι αυτό μπορεί να μας προκαλέσει αισθήματα ανικανοποίητου και μελαγχολίας, καθώς ο χρόνος που ετοιμάζεται να φύγει παίρνει μαζί του και τις προσδοκίες που είχαμε στο ξεκίνημά του.

Μοναξιά και απομόνωση:

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται παραδοσιακά ως μια εποχή για οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, ανταλλαγή δώρων, γλυκά, φαγητό, επισκέψεις. Οι διακοπές όμως μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο οικογενειακές εντάσεις, ανεπίλυτες συγκρούσεις ή τεταμένες σχέσεις με συγγενείς μας. Αυτή η αναγκαία συνύπαρξη εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα που έρχονται στις γιορτινές μέρες.

Ακόμη, υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν μπορούν να είναι με αγαπημένα τους πρόσωπα αυτές τις γιορτινές μέρες, είτε γιατί δουλεύουν είτε γιατί βρίσκονται μακριά, αλλά ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι μαζί με τους δικούς τους, αφού η συνύπαρξη μπορεί να τους δημιουργεί μεγαλύτερο στρες. Καθώς όμως η γιορτή αυτή συνεπάγεται οικογενειακές στιγμές χαράς και ευτυχίας, η έλλειψη αυτών των στιγμών προκαλεί στενοχώρια κι αρνητικά συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς.

Οικονομικό στρες από τα έξοδα των γιορτών:

Οι γιορτές είναι χαραγμένες στο μυαλό μας σαν μια περίοδος χλιδής και αφθονίας. Είναι η εποχή που συγχωρούνται όλες μας οι οικονομικές υπερβολές και «ατασθαλίες» αφού χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να στολίσουμε το σπίτι, για να πάρουμε δώρα, για να κάνουμε ένα δώρο για τον εαυτό μας, ακόμη και για να πάμε ένα ταξίδι.   Αυτή όμως η οικονομική πίεση συμβάλει σημαντικά στο άγχος και την κακή διάθεσή των γιορτών. Οι περισσότεροι πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνουμε διαρκώς υπολογισμούς, προσθέτοντας και αφαιρώντας για να δούμε εάν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τις γιορτές. Αυτές οι ανησυχίες χαλούν το εορταστικό πνεύμα και επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας, δημιουργώντας μας τύψεις που δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο.

Θλίψη και απώλεια:

Τα Χριστούγεννα έχουν συνδυαστεί με την πλέον οικογενειακή γιορτή. Από μικρά παιδιά θυμόμαστε να είμαστε μαζί με τους γονείς μας και τους παππούδες μας και να περνούμε όμορφες στιγμές στη ζεστασιά του σπιτιού. Έτσι, οι γιορτές πολλές φορές μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια οδυνηρή υπενθύμιση των αγαπημένων προσώπων που δεν είναι πλέον κοντά μας. Αυτές οι απώλειες μας δημιουργούν συναισθήματα νοσταλγίας και στενοχώριας, καθώς ο χρόνος έχει προχωρήσει και οι καιροί έχουν αλλάξει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας προκαλέσει συναισθήματα θλίψης, αφού θρηνούμε ξανά για την απώλεια προσώπων που θα θέλαμε να ήταν μαζί μας στις γιορτές.

Η πίεση από τις εξαντλητικές υποχρεώσεις των γιορτών:

Όσες λίστες κι αν έχεις κάνει, όσα προγράμματα κι αν έχεις βάλει, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα ξεχάσεις να κάνεις ή δεν θα το προλάβεις. Κακά τα ψέματα, στην προσπάθειά μας να έχουμε τέλειες γιορτές, όπου όλα θα είναι άψογα, από το σπίτι μας μέχρι εμάς τις ίδιες, χάνουμε την ουσία των γιορτών κι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε εξάντληση. Η πίεση των Χριστουγέννων και των απαιτήσεων (να παρευρεθείτε σε πολλές συγκεντρώσεις και να εκπληρώσετε πολλαπλές ευθύνες, επιθυμίες ή χάρες, ειδικά αν έχετε παιδιά και γονείς σε μεγάλη ηλικία) μπορεί να συμβάλει σε μια αίσθηση υπερέντασης, που μας δημιουργεί αρνητική διάθεση και μας δυσκολεύει να ευχαριστηθούμε τις γιορτές.

Τι πρέπει να κάνω για να περάσω όμορφα στις φετινές γιορτές;

Φροντίστε να «κακομάθετε» λίγο τον εαυτό σας: Είστε το άτομο που τρέχει παντού και πάντα για τους άλλους; Έχετε μετασχηματιστεί σε έναν απίστευτο ζογκλέρ που τρέχει να τα προλάβει όλα; Τραβήξτε χειρόφρενο στο γκάζι των υποχρεώσεων και εστιάστε στον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που θέλατε να κάνετε και το αναβάλατε συνέχεια; Μπορεί να είναι μια επίσκεψη στο σαλόνι ομορφιάς, κομμωτήριο, νύχια, ή ένα δώρο που θέλατε να κάνετε στον εαυτό σας. Προσπαθήστε αυτές τις γιορτινές μέρες να ιεραρχήσετε τις υποχρεώσεις σας και να κάνετε πράγματα για εσάς τις ίδιες, κι ας σας κακομάθετε λιγάκι… το αξίζετε!

Βάλτε λίγο στην άκρη τα πρέπει: Εάν ξεκινάτε την οργάνωση των γιορτών σας με την λέξη πρέπει (πρέπει να κάνω Χριστούγεννα με τους δικούς μου γιατί θα θυμώσουν αν δεν πάω, πρέπει να πάρω καλό δώρο στον/στην τάδε γιατί θα ενοχληθεί, πρέπει να κάνω αυτό, εκείνο ή το άλλο) έχετε ήδη κάνει λάθος που θα στοιχήσει την καλή σας διάθεση. Ο σκοπός των γιορτών είναι να περνάμε καλά και να φροντίζουμε ώστε η διάθεσή μας να ανεβαίνει. Μην καταπιέζεστε από τα πρέπει να φτιάξτε το πλάνο των διακοπών σας με βάση αυτό που ΘΕΛΕΤΕ.

Ξοδέψτε τόσο όσο, χωρίς τύψεις: Ίσως έχετε ένα συγκεκριμένο οικονομικό budget που δεν θέλετε να το χαλάσετε όμως τελικά καταλήγετε να ξοδέψετε περισσότερα απ’ όσα υπολογίζατε και αισθάνεστε τύψεις γι’ αυτό, κάτι που χαλάει και τη διάθεσή σας. Κάντε μια λίστα με όσα πράγματα χρειάζεστε, ανάλογα με τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Σκεφτείτε έξυπνους τρόπους, όπως αγορές online που θα μπορούσαν να σας εξοικονομήσουν χρήματα και μην μπαίνετε στον πειρασμό να πάρετε κάτι που τελικά δεν θα χρειαστείτε. Μην ξεχνάτε ότι σε λίγες μέρες μετά τις γιορτές έρχονται εκπτώσεις και μπορείτε να επωφεληθείτε με το να περιμένετε λίγες μόνο μέρες.  

Βάλτε νέους στόχους: Αντί να καταναλώνετε την ενέργειά σας με το να κάνετε απολογισμό για την χρονιά που φεύγει, εστιάστε σε νέους στόχους που θέλετε να ακολουθήσετε. Κάτι που θέλετε να αλλάξετε, ένα νέο χόμπι που θέλετε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ή και κάτι ακόμη που μέχρι τώρα δεν είχατε τολμήσει. Ό,τι έγινε, έγινε και η νέα χρονιά σας περιμένει για καινούρια ξεκινήματα. Μην βλέπετε τον χρόνο να περνάει, δείτε το κοντέρ να μηδενίζει και να ξεκινάει από την αρχή. Κοιτάξτε λοιπόν αποφασιστικά μπροστά στο μέλλον και σχεδιάστε τα επόμενά σας βήματα.Αυτό από μόνο του θα σας δώσει μια νότα προσμονής που θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη: Εάν τα συναισθήματα θλίψης επιμένουν, δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε και νιώθετε ότι επηρεάζουν την καθημερινότητα σας, ίσως αυτό να μην είναι κάτι παροδικό να θα πρέπει να σκεφτείτε να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αντί να χορέψετε χριστουγεννιάτικο μπλουζ αυτές τις γιορτές, αλλάξτε μουσική και δοκιμάστε ένα ρυθμικό μάμπο ή οποιαδήποτε μουσική σας ανεβάζει τη διάθεση και αφήστε την εορταστική μαγεία να σας συνεπάρει. Μην ξεχνάτε ότι το κλειδί για να περνάτε καλά είναι να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και σας κάνουν χαρούμενους.

Σχετικά άρθρα