Μήπως αισθάνεσαι ότι πάντα δίνεις πολλά αλλά παίρνεις λίγα από τη σχέση σου και αυτό σε “στραγγίζει” συναισθηματικά; Δες πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Όταν είστε από τη φύση σας ένα στοργικό άτομο, κάνετε όσο περισσότερα μπορείτε για να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας, όπως το να αλλάξετε το πρόγραμμά σας για να τον εξυπηρετήσετε, να ακυρώσετε ή να αναβάλετε δικές σας εκκρεμότητες για να τον βοηθήσετε σε κάτι που ζήτησε ή γενικά να υποχωρείτε ακόμη και στο ποια ταινία θα διαλέξετε να δείτε ή τι θα παραγγείλετε να φάτε. Όμως όσο όμορφο κι αν φαίνεται το να υποχωρείς σε μια σχέση, μπορεί τελικά να σου γυρίσει μπούμερανγκ, όταν συνειδητοποιήσεις ότι ο σύντροφός σου δεν κάνει τόσα πολλά για σένα και ότι ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα βήμα πίσω.

Εάν δεν ξέρετε αν δίνετε πάρα πολλά στη σχέση σας, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν δύο βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Πρώτον, νιώθετε ότι «κυνηγάτε» συνεχώς τον σύντροφό σας για να επενδύσετε αμοιβαία στη σχέση; Εάν πρέπει να πιέζετε συνεχώς τον σύντροφό σας να σας δώσει τη συναισθηματική σύνδεση που επιθυμείτε, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο μαζί σας ή να αφιερώσει περισσότερη ενέργεια στις ερωτικές σας στιγμές, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα.

Ένα άλλο βασικό σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι ένα συνεχές αίσθημα εξάντλησης από θέματα σχέσεων. Είτε έχετε βαρεθεί να τσακώνεστε με τον σύντροφό σας για την έλλειψη προσπάθειας, είτε έχετε κουραστεί να είστε αυτός που κουβαλάει το βάρος του να κάνει σχέδια ή να λύνει ζητήματα. Όταν οι σύντροφοι επενδύουν αμοιβαία σε μια σχέση, η συνολική ισορροπία προσφέρει απίστευτη δεσμευτική δύναμη και ανθεκτικότητα στη σχέση αυτή. Διαφορετικά καταλήγετε σε μια σχέση που σας κουράζει γιατί νιώθετε ότι η προσπάθεια γίνεται μόνο από τη δική σας πλευρά.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν η σχέση σας είναι εκτός ισορροπίας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πρώτα σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μια «ισορροπημένη σχέση» δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να δίνει ο καθένας μας το 50% για να οδηγήσει στο 100%. Συχνά ο ένας σύντροφος δίνει περισσότερα από όσα λαμβάνει. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα λάβετε περισσότερα από όσα δίνετε όταν το χρειάζεστε. Μπορεί δηλαδή ανά διαστήματα τα ποσοστά να κυμαίνονται από 40-60 ή 45-55, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι να δίνει πότε ο ένας και πότε ο άλλος σύντροφος.

Αντί να προσπαθείτε λοιπόν να επιτύχετε μια τέλεια ισορροπημένη σχέση, όπου ο καθένας θα δίνει ακριβώς αυτό που παίρνει, θα πρέπει να στοχεύσετε να έχετε μια καλά ισορροπημένη ζωή που περιλαμβάνει τη σχέση σας. Με αυτόν τον τρόπο η σχέση σας θα είναι ευτυχισμένη και πιο υγιής, αφού μια υγιής σχέση δεν απαιτεί την προσοχή σας 24 ώρες το 24ώρο. Δεν υπάρχει κάποια βαθμολογία που θα πάρετε επειδή προσφέρετε περισσότερο από τον άλλο. Μια πραγματικά ισορροπημένη σχέση συνεπάγεται έναν σημαντικό βαθμό συμβιβασμού, καθώς και δείχνει την προθυμία να κάνει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει η σχέση.

Βέβαια είναι σημαντικό αυτοί οι συμβιβασμοί να μην είναι μονόπλευροι. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε δώσει πάρα πολλά, παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε τουλάχιστον ένα πράγμα για τον εαυτό σας

Η καθημερινή φροντίδα του εαυτού μας είναι σημαντική, είτε προτιμάτε να κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά είτε να χαλαρώσετε στη μπανιέρα διαβάζοντας ένα βιβλίο. Μπορεί επίσης να είναι κάτι τόσο μικρό όσο να αφιερώσετε χρόνο για να πάτε στο κομμωτήριο, την αισθητικό σας, ή το γυμναστήριο. Το σημαντικό εδώ είναι να συμπεριφέρεστε με αγάπη στον εαυτό σας κάθε μέρα, γιατί αυτό θα αντανακλάται στον σύντροφό σας και θα αλλάξει πραγματικά τον τρόπο που κι εκείνος σας συμπεριφέρεται, προς το καλύτερο.

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα

Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την οπτική σας για το ποια θα πρέπει να είναι η δυναμική της σχέσης σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας, είμαι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος; Μήπως δίνω εγώ περισσότερα χωρίς όμως να ζητηθούν; Μήπως νομίζω ότι εάν δώσω περισσότερα θα είμαι πιο αγαπητή, πιο αναγκαία; Εάν σας συμβαίνει αυτό, τότε το ζήτημα είναι σε μεγάλο βαθμό δικό σας. Πρέπει να μάθετε να δίνετε στους άλλους και κυρίως στον σύντροφό σας με μέτρο. Εάν προσφέρετε απλόχερα χωρίς να σας το ζητήσουν τότε δεν ευθύνονται οι άλλοι που δέχονται αυτή την προσφορά αλλά εσείς που προσφέρετε τόσα.

Δώστε στον σύντροφό σας την ευκαιρία να προσφέρει περισσότερο

Εάν είστε κάποιος που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στη σχέση σας, ίσως ελπίζετε ότι ο σύντροφός σας θα σας ανταποδώσει τελικά τη χάρη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Εάν χρειάζεστε πραγματικά συναισθηματική υποστήριξη και κάποιον να ακούσει τη μέρα σας χωρίς να προσπαθεί να τη “φτιάξει”, πείτε το! Μια πραγματικά ισορροπημένη σχέση σημαίνει ότι είστε σε θέση να επικοινωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στον σύντροφό σας.

Ζητήστε χώρο και χρόνο για τον εαυτό σας

Το να ζητάτε χώρο και χρόνο σε μια σχέση έχει την τάση να κάνει τους ανθρώπους λίγο νευρικούς, αλλά είναι 100% σωστό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας όταν το χρειάζεστε. Όσο περισσότερο χρόνο έχει ένα ζευγάρι για τον εαυτό του, τόσο πιο δυνατή θα είναι η σχέση τους μαζί. Θρέψτε τις ατομικές σας επιθυμίες και θα εκπλαγείτε με το πώς αυτή η αλλαγή προσθέτει πραγματικά περισσότερο άρωμα στη σχέση σας.

Μάθετε να λέτε όχι και βάλτε όρια στην προσφορά σας

Σύμφωνα με έρευνες η επανειλημμένη υπέρβαση των ορίων σας (συναισθηματικά, χρονικά, οικονομικά ή σωματικά όρια) μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο και συσσωρευμένο θυμό που τελικά εκφράζεται με πολύ άσχημο τρόπο στον σύντροφό σας. Εάν αγανακτείτε με τον σύντροφό σας που δεν δίνει αρκετά στη σχέση σας, μπορεί να νιώσετε ενοχλημένοι, απογοητευμένοι ή εκνευρισμένοι ακόμη και από την παρουσία του.

Είναι βασικό να μάθετε να λέτε όχι και να βάζετε όρια στην προσφορά σας γιατί αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα προς το άλλο σας μισό. Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές ακόμη και στην σκέψη ότι δεν θα ικανοποιήσουμε τον σύντροφό μας όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε έρθει σε αυτό τον κόσμο μόνο για να ικανοποιούμε τους άλλους. Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω στην ακραία εκδήλωση προσφοράς που μπορεί να μας «στραγγίζει» συναισθηματικά και σωματικά.  

Σταματήστε να αναζητάτε επιβεβαίωση μέσα από την προσφορά σας

Το να δίνεις πολλά σε μια σχέση μπορεί να προέρχεται από την αίσθηση ότι δεν νιώθεις και πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Αυτές οι σκέψεις μας κάνουν να επικεντρωθούμε στο να προσπαθούμε να είμαστε αρκετοί για το άλλο άτομο, κάνοντας πάντα περισσότερα, υπερβάλλοντας και τελικά καταλήγοντας να αισθανόμαστε ευάλωτοι στην σκέψη ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον σύντροφό μας γιατί ίσως έπρεπε να κάνουμε περισσότερα.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η προσφορά σε μια σχέση δεν είναι βαρόμετρο του πόσο σας θέλει ο άλλος ή πόσο σας αγαπάει, ούτε η αγάπη ενός ανθρώπου που τρέφει ειλικρινή αισθήματα για εσάς θα εξαρτηθεί από το πόσο “χρήσιμη” του είστε. Μπορείτε να δώσετε τα πάντα και πάλι να αμφιβάλλετε για την αγάπη του συντρόφου σας και αυτό έχει να κάνει εξολοκλήρου με εσάς. Μάθετε να φροντίζετε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σας και να προσφέρετε σε εκείνον απλόχερα τη βοήθειά σας και τότε η προσφορά σας στους άλλους θα είναι από μόνη της μέσα σε λογικά όρια.

Σχετικά άρθρα