Νιώθεις συχνά άδειος μέσα σου; Πιστεύεις ότι οι άλλοι πρέπει να σε γεμίζουν; Ανακάλυψε την πραγματική αιτία του εσωτερικού κενού σου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Εάν αισθάνεστε άδειος και νιώθετε ότι υπάρχει ένα κενό μέσα σας, δεν είστε μόνοι που νιώθετε έτσι. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άδειοι μέσα τους και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν κάποιες βαθιές, ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με το γιατί νιώθουν αυτό το κενό μέσα τους.

Νομίζω ότι νιώθω άδειος γιατί:

  • Ο σύντροφός μου δεν μου δίνει αρκετή αγάπη και προσοχή.
  • Δεν έχω σύντροφο.
  • Βαριέμαι γιατί ο σύντροφός μου δεν μου δίνει αρκετή φροντίδα και ψυχική τόνωση.
  • Η δουλειά μου δεν ικανοποιεί.
  • Δεν είμαι αρκετά επιτυχημένος.
  • Δεν έχω αρκετά χρήματα.
  • Δεν έχω κάποιον για να κάνω παρέα τα Σαββατοκύριακα.
  • Τίποτα δεν με συγκινεί. 
  • Η ζωή είναι βαρετή.
  • Δεν λαμβάνω αρκετή αγάπη, προσοχή και έγκριση από φίλους και συγγενείς.
  • Δεν κάνω αρκετό σεξ.

Καμία όμως από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι η πραγματική αιτία του εσωτερικού μας κενού.

Τι κάνετε συνήθως για να προσπαθήσετε να γεμίσετε το εσωτερικό κενό; Τις περισσότερες φορές προσπαθείτε να το γεμίσετε με:

  • Ουσίες, όπως τρόφιμα, ζάχαρη, αλκοόλ, ναρκωτικά ή τσιγάρα
  • Διαδικασίες και δραστηριότητες, όπως τηλεόραση, διαδίκτυο, σεξ, παιχνίδια στον υπολογιστή ή το κινητό σας, εργασία, ψώνια, αγορές αγαθών που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε, τζόγος, τηλέφωνα ή μηνύματα;
  • Προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή ή την αγάπη των άλλων με ευγένεια, φροντίδα, υπερβολική συζήτηση, αφήγηση ιστοριών, θυμό ή ενοχή;

Υπάρχουν πολλές ουσίες, διαδικασίες, συμπεριφορές και δραστηριότητες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εθιστικά για να προσπαθήσουν να γεμίσουν το κενό που νιώθουν μέσα τους. Αυτά τα υποκατάστατα μπορεί να λειτουργήσουν για λίγο καιρό, αλλά όχι για πολύ. Σύντομα, το κενό επιστρέφει και ψάχνετε κάποιον ή κάτι για να γεμίσει και πάλι τη μαύρη τρύπα που έχετε μέσα σας.

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις συμπεριφορές είναι ότι αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα του εσωτερικού κενού ΑΛΛΑ όχι την αιτία.

Η πραγματική αιτία του εσωτερικού κενού

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που γεμίζει πραγματικά το κενό και αυτό είναι η αγάπη. Υπάρχει μόνο μία αιτία του εσωτερικού κενού: η έλλειψη αγάπης.

Αλλά δεν είναι η έλλειψη αγάπης κάποιου άλλου που προκαλεί το κενό σου. Το εσωτερικό κενό προκαλείται από την εγκατάλειψη του εαυτού – από το να μην αγαπάς τον εαυτό σου.

Το εσωτερικό κενό προέρχεται από την έλλειψη της αγάπης για τον εαυτό σας. Όταν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας εσείς οι ίδιοι είναι δύσκολο να ζητήσετε από τους άλλους να αναπληρώσουν αυτό το κενό, γιατί την αγάπη προς εμάς τους ίδιους δεν μπορεί να την αντικαταστήσει ή να την υποκαταστήσει κανείς άλλος.

Όταν λοιπόν εγκαταλείπετε τον εαυτό σας, κρίνοντας τον εαυτό σας, αγνοώντας τα συναισθήματά σας ή μουδιάζοντας τα συναισθήματά σας μέσω εθισμών που όπως προαναφέραμε αποτελούν υποκατάστατα τότε κάνουμε τους άλλους υπεύθυνους για τα συναισθήματά μας και για την αγάπη μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κενοί. Έτσι προκαλείτε το δικό σας κενό, επιτρέποντας την εγκατάλειψη του εαυτού σας από εσάς τους ίδιους.

Ο πληγωμένος εαυτός σας είναι γεμάτος ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με το ποιος είστε. Ο πληγωμένος εαυτός σας μπορεί να σας βλέπει ως ανεπαρκή, μη αγαπητό, όχι αρκετά καλό, όχι σημαντικό, εγωιστή, κακό ή λάθος. Ο πληγωμένος εαυτός σας λειτουργεί με γνώμονα την ντροπή που αισθάνεστε από τα ελαττώματα ή την ανεπάρκεια που πιστεύετε ότι έχετε.

Αυτές είναι καταστροφικές πεποιθήσεις που δεν έχουν βάση στην αλήθεια, αλλά μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τη ζωή σας. Όταν πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός, τότε στρέφεσαι στους άλλους και στους υποκατάστατους εθισμούς για να προσπαθήσεις να νιώσεις καλά, για να γεμίσεις το κενό που προκαλείς με την αυτο-εγκατάλειψή σου.

Γεμίζοντας το εσωτερικό σας κενό: Μαθαίνοντας να αγαπάτε τον εαυτό σας

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι μπορούμε να τον αποδεχτούμε, να νιώσουμε σεβασμό για τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε την αξία του ως ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως αλαζονικό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Δεν εννοούμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε σκέψεις ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους αλλά να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ότι όλοι έχουν τρωτά σημεία και όλοι έχουν αδυναμίες. Όμως για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας πρέπει να τον δεχτούμε όπως ακριβώς είναι, με τις δυνατότητες του και τις αδυναμίες του, με τις ομορφιές του και τις ασχήμιες του, με τα καλά του αλλά και με τα κακά του.

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρά και ευτυχία, πράγματα που μας γεμίζουν με θετικά συναισθήματα. Χρειάζεται να είμαστε σε σχέσεις που γεμίζουν με συναισθήματα αγάπης την καρδιά και την ψυχή μας. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το σώμα και το πνεύμα μας και να βλέπουμε κατάματα αυτό που μας συμβαίνει έχοντας το θάρρος να κάνουμε τις διορθωτικές αλλαγές που χρειάζεται η ψυχή μας.

Σχετικά άρθρα