Αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς: Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να πατήσουμε delete στο παρελθόν και να βάλουμε νέους στόχους που φιλοδοξούμε να πετύχουμε;

Μπορεί να είναι τρομακτικό όταν η λίστα σας με τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι τόσο μεγάλη όσο η λίστα με τα ψώνια των εορτών των Χριστουγέννων. Κι όμως, νιώθετε την ανάγκη να πείτε στον εαυτό σας και στους γύρω σας ότι είναι καιρός να κάνετε αλλαγές και να βελτιώσετε κάποια πράγματα στη ζωή σας με το που μπαίνει η νέα χρονιά. Σαν να πατάτε ένα delete στα προηγούμενα και να ξεκινάτε τη νέα σεζόν με την αισιοδοξία κα την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρετε.

Παρά τις καλές σας προθέσεις όμως φαίνεται ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε τις αποφάσεις σας μέχρι τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ή ακόμα και τα τέλη Ιανουαρίου, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος σας. Όταν τα γιορτινά στολίδια συσκευάζονται και αποθηκεύονται μακριά, η απογοήτευση μιας αχρησιμοποίητης συνδρομής στο γυμναστήριο ή άλλες εκκρεμότητες για αποτυχημένες αποφάσεις που είχατε πάρει αλλά δεν τηρήσατε μπορεί να κάνει τους επόμενους χειμερινούς μήνες μελαγχολικούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η Πρωτοχρονιά δεν προορίζεται να χρησιμεύσει ως καταλύτης για σαρωτικές αλλαγές στη ζωή σας. Είναι μια στιγμή για τους ανθρώπους να αναλογιστούν τη συμπεριφορά του περασμένου έτους και να υποσχεθούν να κάνουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Το να θέτεις μικρούς, εφικτούς στόχους κατά τη διάρκεια του έτους, αντί για έναν μοναδικό, συντριπτικό στόχο την 1η Ιανουαρίου μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις σε ό,τι επιδιώκεις. Θυμηθείτε, δεν είναι η έκταση της αλλαγής που έχει σημασία, αλλά η πράξη της αναγνώρισης ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι σημαντική και το να δουλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

Όταν οι αποφάσεις σας είναι ρεαλιστικές, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τις διατηρήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενσωματώνοντας την υγιεινή αυτή συμπεριφορά στην καθημερινότητά σας. Παρακάτω θα βρείτε μικρές συμβουλές για το πως να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά βάζοντας μικρούς και εύκολα υλοποιήσιμους στόχους που θα σας προσφέρουν την ικανοποίηση της επιτυχίας όταν τους κατακτήσετε.

Ξεκινήστε από κάτι μικρό 

Λάβετε αποφάσεις που πιστεύετε ότι μπορείτε να τηρήσετε και να κρατήσετε. Εάν, για παράδειγμα, ο στόχος σας είναι να ασκείστε πιο συχνά, προγραμματίστε δυο ή τρείς ημέρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο αντί για περισσότερες που δεν είναι εφικτός στόχος. Προοδευτικά μπορείτε να αυξήσετε τις ημέρες, χωρίς να πιεστείτε. Αν πάλι θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τους γλυκούς πειρασμούς με κάτι άλλο που σας αρέσει, όπως τα φρούτα ή το γιαούρτι, αντί να βλέπετε τη διατροφή σας ως μια μορφή τιμωρίας, την οποία πρέπει να υποστείτε οπωσδήποτε.

Αλλάξτε μία συμπεριφορά τη φορά 

Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η αντικατάσταση ανθυγιεινών συμπεριφορών με υγιείς απαιτεί χρόνο. Μην παρασυρθείτε και σκεφτείτε ότι πρέπει να επαναξιολογήσετε τα πάντα στη ζωή σας. Αντίθετα, εργαστείτε για να αλλάζετε ένα πράγμα τη φορά. Εάν θέλετε να κόψετε το τσιγάρο, ξεκινήστε προσπαθώντας να το ελαττώσετε. Βάλτε μικρούς, υλοποιήσιμους στόχους, όπως για παράδειγμα, εάν καπνίζετε ένα πακέτο την ημέρα, ο πρώτος στόχος σας να είναι να καπνίσετε λιγότερο από ένα πακέτο, μετά 5 τσιγάρα λιγότερα, μετά μισό πακέτο κ.ο.κ.

Μιλήστε για αυτό 

Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για να πετύχετε τους στόχους σας, όπως ένα μάθημα προπόνησης στο γυμναστήριό σας ή μια ομάδα συναδέλφων που κόβουν το κάπνισμα. Το να έχετε κάποιον να μοιραστείτε μαζί τους τους αγώνες και τις επιτυχίες σας κάνει το ταξίδι σας σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής πολύ πιο εύκολο και λιγότερο τρομακτικό.

Μην “χτυπάτε” τον εαυτό σας 

Η τελειότητα είναι ανέφικτη. Να θυμάστε ότι τα μικρά λάθη κατά την επίτευξη των στόχων σας είναι απολύτως φυσιολογικά και εντάξει. Μην τα παρατάτε εντελώς επειδή φάγατε ένα μπράουνι και σπάσατε τη δίαιτά σας ή παραλείψατε το γυμναστήριο για μια εβδομάδα επειδή ήσασταν απασχολημένοι. Όλοι έχουν σκαμπανεβάσματα. Αποφασίστε να ανακάμψετε από τα λάθη σας και να επιστρέψετε στην σωστή πορεία.

Ζητήστε υποστήριξη 

Η αποδοχή βοήθειας από εκείνους που νοιάζονται για εσάς και θα σας ακούσουν ενισχύει την ανθεκτικότητά σας και την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε το άγχος που προκαλείται από την επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι ή ανίκανοι να επιτύχετε τους στόχους σας μόνοι σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι ψυχολόγοι είναι μοναδικά εκπαιδευμένοι για να κατανοούν τη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος. Μπορούν να προσφέρουν στρατηγικές για το πώς να προσαρμόσετε τους στόχους σας ώστε να είναι εφικτοί, καθώς και να σας βοηθήσουν να αλλάξετε ανθυγιεινές συμπεριφορές και να αντιμετωπίσετε συναισθηματικά ζητήματα.

Σχετικά άρθρα