Ποιος είμαι, τι θέλω και πως θα το κερδίσω

Αναρωτιέστε πολλές φορές εάν γνωρίζετε πραγματικά τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας, όμως έχετε μπει ποτέ στην διαδικασία να σκεφτείτε εάν γνωρίζετε πραγματικά τον εαυτό σας και τις επιθυμίες σας;

Μελέτες αναφέρουν ότι η ικανότητα ενός ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτό του μπορεί να τον βοηθήσει να πάρει αποτελεσματικές αποφάσεις και να πετύχει στόχους ζωής πιο αποτελεσματικά. 

Πέρα όμως από τη σφαίρα της επιστήμης, η σημασία του να γνωρίζεις ποιος είσαι αποτυπώθηκε ακόμη και από την σταρ της ποπ, Beyoncé η οποία ανέφερε ότι: “Το να ξέρεις ποιος είσαι είναι η μεγαλύτερη σοφία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Μάθετε τους στόχους σας, τι αγαπάτε, τα ήθη σας, τις ανάγκες σας, τα πρότυπά σας, τι δεν θα ανεχτείτε και για τι είστε διατεθειμένοι να πεθάνετε. Αυτά καθορίζουν ποιος είσαι».

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στον εαυτό σας

Μάθετε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει

Οι άνθρωποι συχνά συγκεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που τους αρέσει. Ενώ είναι σημαντικό να καταλάβετε τι σας φέρνει χαρά ή ευχαρίστηση, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε τι σας προκαλεί δυστυχία ή δυσαρέσκεια. Ένα από τα πρώτα βήματα του αυτό-στοχασμού είναι να καθίσετε και να δημιουργήσετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας αρέσουν και όλα αυτά που δεν σας αρέσουν.

Οι συμπάθειες και οι αντιπάθειές σας είναι συχνά το πώς περιγράφετε τον εαυτό σας στους άλλους. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να μας χωρίζουν ή να μας συνδέουν με τους γύρω μας. Η κατανόηση αυτών των πραγμάτων σας βοηθά να ξέρετε προς τα που θέλετε να κινηθείτε στη ζωή και από τι θέλετε να μείνετε μακριά. Η γνώση των συμπαθειών και των αντιπαθειών σας μπορεί να καθοδηγήσει τις επιλογές της καριέρας σας, το πού ζείτε, τα χόμπι σας και το είδος των ανθρώπων με τους οποίους περιβάλλεστε.

Χρησιμοποιήστε αυτήν τη δραστηριότητα για να δείτε αν οι προτιμήσεις και οι αντιπάθειές σας είναι πολύ άκαμπτες. Έχετε τοποθετήσει τον εαυτό σας σε ένα «κουτί»; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε ή να δοκιμάσετε που είναι έξω από αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να είστε; Βρείτε το θάρρος να δοκιμάσετε κάτι εντελώς νέο. Μπορεί να αποκαλύψετε μια διαφορετική πλευρά του εαυτού σας.

Εξετάστε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες σας

Ακριβώς όπως οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες μπορούν να σας δώσουν απίστευτη εικόνα για το ποιοι είστε, έτσι μπορεί να κατανοήσετε τα πράγματα στα οποία είστε καλός και όχι τόσο καλός. Σε ένα ξεχωριστό κομμάτι χαρτί, δημιουργήστε μια λίστα με τα δυνατά σημεία σας αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα δυνατά σημεία ή τα ταλέντα μπορεί επίσης να επικαλύπτονται με τις προτιμήσεις τους και οι αδυναμίες μπορεί να επικαλύπτονται αντίστοιχα με τις αντιπάθειές τους. Ας υποθέσουμε ότι σας αρέσουν τα cupcakes, τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα και ότι είστε καλή στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Από την άλλη, μπορεί να αντιπαθείτε τα αθλήματα και μια πρόκληση για εσάς είναι το να έχετε μια ρουτίνα εξάσκησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα πράγματα που είναι αδυναμίες μπορεί να γίνουν πράγματα που δεν σας αρέσουν, επειδή δεν είστε από τη φύση σας καλοί σε αυτά. Αυτός είναι ένας τρόπος να καταλάβετε τι σας αρέσει και τι όχι.

Αξιολογήστε τι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας όταν είμαστε στα καλύτερά μας, αλλά μπορούμε επίσης να αντλήσουμε σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα μας όταν δεν αισθανόμαστε στα καλύτερα μας. Σκεφτείτε καλά την τελευταία φορά που νιώσατε πεσμένος ή αγχωμένος. Τι είδους άνεση αναζητήσατε αυτό το διάστημα; Τι σας έκανε να νιώσετε καλύτερα;

Το να γνωρίζετε τι σας ηρεμεί, σας λέει πολλά για τον εαυτό σας ως άτομο. Θα μπορούσε να είναι ότι πάντα απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο άτομο για να σας τονώσει ψυχολογικά ή να σας πάρει το μυαλό από τις αρνητικές σκέψεις. Μπορεί να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες ή να ξεφύγετε μέσα από τις σελίδες του αγαπημένου σας μυθιστορήματος. Η πηγή άνεσης και ηρεμίας για εσάς θα μπορούσε να είναι το φαγητό, κάτι που συνηθίζεται σε άτομα που τρώνε για να καλύψουν συναισθηματικά κενά.

Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο

 Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας είναι να γίνετε παρατηρητής των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Κάντε αυτό για μια εβδομάδα ή περισσότερο για να αποκτήσετε μια ευρύτερη εικόνα των θεμάτων που σας έρχονται συνεχώς στο μυαλό ή για να εντοπίσετε καταστάσεις διάθεσης που βιώνετε συχνά. Οι σκέψεις σας είναι θετικές ή αρνητικές;

Μια ανασκόπηση του ημερολογίου σας μπορεί να αποκαλύψει κάποια σημαντικά σημάδια σχετικά με κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από τη ζωή σας, το οποίο όμως μπορεί να μην γνωρίζετε συνειδητά. Μπορεί να γράφετε ξανά και ξανά για την επιθυμία σας να ταξιδέψετε, για ένα συγκεκριμένο άτομο που σας αρέσει ή για ένα νέο χόμπι που θέλετε να αποκτήσετε. Ή για έναν άνθρωπο που σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα ή για μια κατάσταση που είναι άβολη για εσάς.

Αφού βρείτε θέματα που επαναλαμβάνονται στο ημερολόγιό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι σημαίνουν αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα – και αφού τα «ξεκλειδώσετε» φροντίστε να τα αντιμετωπίσετε, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.

Κάντε ένα τεστ προσωπικότητας

Μια άλλη μέθοδος για να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας είναι η ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης προσωπικότητας στο διαδίκτυο ή με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου. Σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει να κατηγοριοποιούνται, ενώ, για κάποιους, το να βάζουν ταμπέλες στον εαυτό τους και στις συμπεριφορές τους δίνει τάξη στη ζωή. Εάν είστε άτομο που απολαμβάνει να κατανοεί τον εαυτό σας εξετάζοντας πώς σχετίζεστε (ή διαφέρετε από) με άλλους, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα δωρεάν διαδικτυακό τεστ προσωπικότητας.

Συνήθως τα τεστ προσωπικότητας απαιτούν από εσάς να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις προτιμήσεις σας και πώς βλέπετε τον κόσμο ή τον εαυτό σας. Στη συνέχεια, το εργαλείο αναλύει τις απαντήσεις σας για να σας δώσει έναν τύπο προσωπικότητας που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποια ενδιαφέροντα ή επαγγέλματα μπορεί να σας ταιριάζουν καθώς και πώς επικοινωνείτε με τους γύρω σας.

Βέβαια θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε δωρεάν διαδικτυακή αξιολόγηση που κάνετε δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως έγκυρη. Αυτά τα τεστ μπορούν να σας προσφέρουν μια γενική κατανόηση του ποιοι είστε. Ωστόσο, εάν θέλετε μια εις βάθος ανάλυση της προσωπικότητάς σας, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν κλινικό ψυχολόγο που θα σκιαγραφήσει με λεπτομέρεια το προφίλ σας.

Σχετικά άρθρα