Πότε ένας άντρας είναι “μαμάκιας”; Μήπως ο σύντροφός σου είναι τόσο προσκολλημένος πάνω στην μητέρα του που σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις σχέση και με τους δύο; Δες τι πρέπει να κάνεις

Συνήθως όταν ένας άντρας είναι προσκολλημένος στην μητέρα του και αδυνατεί να δεχτεί άλλη θηλυκή ύπαρξη, πιστεύοντας ότι θα την «αντικαταστήσει» τον χαρακτηρίζουμε αυθαίρετα ως «μαμάκια». Αυτή η ιδιαίτερη σχέση που είχε ένας άντρας με τη μητέρα του ενώ μεγάλωνε, έχει δύο άκρα.

Το πρώτο άκρο μπορεί να είναι ότι η μητέρα προσπαθεί να είναι η έμπιστη, η καλύτερη φίλη και τα πάντα για τον γιο της αντί να είναι πρώτα μητέρα. Ως αποτέλεσμα, το νεαρό αγόρι μεγαλώνοντας γίνεται ένας άντρας που δυσκολεύεται να διατηρήσει κανονικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή του λόγω της επιρροής της μητέρας του. 

Το άλλο άκρο είναι όταν ένας άνδρας κακοποιήθηκε συναισθηματικά ή σωματικά και χειραγωγήθηκε από τη μητέρα του ενώ μεγάλωνε. Ως εκ τούτου, γίνεται ένας άντρας που δεν σέβεται τις γυναίκες ή δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί τους.

Πως εντοπίζεται ένας άντρας που είχε «θέματα» με τη μητέρα του;

Τώρα που ξέρουμε τι σημαίνουν τα θέματα της μαμάς, ας προχωρήσουμε στο πώς εκδηλώνονται στους άνδρες.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τη σχέση με έναν άντρα που έχει «θέματα» με την μητέρα του υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορείτε να προσέξετε.

1. Τακτική επικοινωνία με τη μητέρα του

Ένα από τα σημάδια ότι οι άντρες είναι προσκολλημένοι στην μητέρα τους είναι όταν βρίσκονται συνεχώς σε επαφή μαζί της. Ακόμα κι αν δεν ζει μαζί της, θα είναι πάντα σε επαφή μεταξύ της σαν να μην έφυγε ποτέ από το πατρικό του σπίτι.

Μάλιστα η μαμά του γνωρίζει καλά την καθημερινότητά του και θεωρεί υποχρεωτικό να αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί της για να μην του λείπει. Σε κάποιες δε περιπτώσεις είναι πιθανό να επικοινωνεί πιο τακτικά μαζί της παρά με κάποιους στενούς του φίλους.

2. Νομίζει ότι του αξίζουν τα πάντα

Όταν ένας άντρας αισθάνεται ότι δικαιούται τα πάντα, μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια προβλημάτων της μαμάς. Πιθανότατα σημαίνει ότι έχει συνηθίσει την πριγκιπική μεταχείριση από τη μητέρα του και θέλει να συνεχιστεί αυτό και με άλλες γυναίκες. Τέτοιοι άνδρες αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά για κάποια πράγματα πριν τα αποκτήσουν.

Επομένως, όταν δουν ότι αυτά τα πράγματα δεν έρχονται, μπορεί να αρχίσουν να τα απαιτούν. Μπορείτε να πείτε ότι ένας άντρας αισθάνεται ότι δικαιούται τα πάντα αν συνεχίσετε να κάνετε πράγματα για αυτόν και δεν σας εκτιμά. Αντιθέτως, ενεργεί σαν αυτά τα πράγματα να είναι δικαιώματά του και υποχρέωση της γυναίκας να του τα παρέχει όπως… η μανούλα.

3. Λαμβάνει τις περισσότερες οδηγίες από τη μαμά του

Όταν παρατηρείς ότι ένας άντρας κάνει ό,τι λέει η μαμά του, είναι ένα από τα σημάδια των προβλημάτων της μαμάς στους άνδρες. Αν έχει ισχυρή συναισθηματική σχέση με τη μητέρα του, θα παίρνει πάντα οδηγίες από αυτήν.

Όταν βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζεται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση, θα τηλεφωνήσει στη μαμά του πριν από οποιονδήποτε άλλον. Την εκτιμά πολύ λόγω του συναισθηματικού δεσμού που μοιράζονται. Ωστόσο, σε θέματα σχέσεων, οι περισσότερες αποφάσεις του είναι πιθανό να προέρχονται από την επιρροή της μαμάς του, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα σε αυτόν και τη σύντροφό του.

4. Σε συγκρίνει με τη μαμά του

Ένας άλλος τρόπος για να αναγνωρίσετε άντρες με προβλήματα μαμάς είναι όταν σας συγκρίνουν συνεχώς με τη μητέρα τους. 

Τις περισσότερες φορές, υποσυνείδητα το κάνουν αυτό επειδή έχουν τοποθετήσει τη μητέρα τους σε ένα ψηλό βάθρο, οπότε κάθε πιθανή σύντροφος πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτό το πρότυπο. 

Πιθανότατα θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για αυτό το άτομο και θα προχωρήσουν στο επόμενο άτομο που μπορεί να ανταποκριθεί στα πρότυπα της μητέρας τους. 

5. Μοιράζεται μυστικά με τη μαμά του πριν από οποιονδήποτε άλλο

Αν λέει πάντα τα μεγάλα νέα στη μητέρα του πριν από οποιονδήποτε στη ζωή του, αυτό είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι είναι προσκολλημένος πάνω στη μητέρα του.

Για παράδειγμα, αν βρει νέα δουλειά ή πάρει αύξηση η μαμά του θα ήταν η πρώτη που θα το μάθει πριν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στη ζωή του. Όταν μάλιστα πρόκειται για αρνητικά συμβάντα, η μαμά του γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πάντα και με λεπτομέρειες.

Πως θα αντιμετωπίσετε το “φάντασμα της μαμάς” στη σχέση σας;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βάλετε όρια. Προσδιορίστε ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή σε εσάς και ποια ξεπερνάει αυτό που μπορείτε να ανεχτείτε. Εάν σας συγκρίνει συνεχώς, γίνεται επικριτικός μαζί σας γιατί δεν είστε όπως η μαμά του και ακούτε διαρκώς το “η μαμά μου είπε…” ή “η μαμά μου δεν το κάνει έτσι”, τότε πρέπει να θέσετε τα όριά σας.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην εκνευρίζεστε στο άκουσμα και μόνο της λέξης “μαμά”. Θα πρέπει να αποδεχτείτε την σχέση τους και να μην προσπαθήσετε να την “σαμποτάρετε” γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Γίνετε λίγο εγωίστριες και βάλτε σαν προτεραιότητα τον εαυτό σας και όχι τη σχέση σας. Γίνετε ανεξάρτητες και μην παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες προκειμένου να ικανοποιήσετε τον καλό σας επειδή έμαθε από την μαμά του ότι πρέπει να τον “κανακεύουν”.

Μην μπείτε στην διαδικασία να του γκρινιάζετε επειδή περνάει χρόνο μαζί της. Εάν τον βάλετε στη μέση και του ζητήσετε να επιλέξει, μαντέψτε τι θα διαλέξει. Απεναντίας φερθείτε του με στοργικό και γλυκό τρόπο, έχοντας βέβαια, όπως αρχικά είπαμε, ξεκαθαρίσει τα όριά σας.

Μην ζηλεύετε την μητέρα του και προς θεού, μην συγκρίνεστε μαζί της. Οι δυο σχέσεις είναι διαφορετικές και δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε εάν εμπλακείτε σε έναν διαγωνισμό για το ποια τον αγαπάει περισσότερο ή είναι πιο απαραίτητη στη ζωή του.

Φερθείτε έξυπνα και σταματήστε να είστε τόσο διαθέσιμη. Αφήστε τον να σας αναζητήσει και να επιθυμήσει να είναι μαζί σας. Αν του απαγορεύετε να συναντά τη μητέρα του η ασκείτε κριτική για το πόσο συχνά την βλέπει θα τον πληγώσετε και αυτό θα είναι δηλητήριο για τη σχέση σας.

Αντί να ανταγωνίζεστε την πεθερά σας, κάντε τη σύμμαχό σας. Φροντίστε να είστε κοντά της και να κερδίσετε την συμπάθειά της. Σκεφτείτε τη φράση του μεγάλου κινέζου στρατηγού Σουν Τσου: “Κράτα τους φίλους σου κοντά, και τους εχθρούς σου ακόμη πιο κοντά“.

Σχετικά άρθρα