Γιατί δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένη ακόμη κι όταν όλα στη ζωή μου πηγαίνουν καλά;

Ενώ η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αισθανθούν ευτυχισμένοι ακόμα και όταν τα πράγματα στη ζωή τους φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως προηγούμενες εμπειρίες ή ακόμη και γενετικές προδιαθέσεις.

Οι προηγούμενες εμπειρίες είναι πιθανό να επηρεάσουν την ψυχολογία μας αλλά και την κατάσταση του μυαλού μας. Εάν έχετε περάσει ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή σας που σας έχει σημαδέψει τότε μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε το καλό που θα σας συμβεί ακόμα και όταν είναι ακριβώς μπροστά σας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μέσω των συναισθημάτων ενοχής ή άγχους όταν τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι συνδεδεμένα μέσα μας από το παρελθόν μας.

Από την άλλη πλευρά, οι γενετικές προδιαθέσεις παίζουν επίσης ρόλο στην δυσκολία μας να βρίσκουμε ευτυχία ακόμα και όταν η ζωή μας πηγαίνει υπέροχα. Τα άτομα με παθήσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να δυσκολεύονται να αισθανθούν θετικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη είναι η ζωή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου που καθιστούν δύσκολη την εμπειρία της χαράς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη ρίζα του γιατί μπορεί να αισθάνεστε έτσι και στη συνέχεια να βρείτε τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα για να μάθετε πώς να αποδέχεστε και να εκτιμάτε το καλό που έρχεται στη ζωή σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να απευθυνθείτε σε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειαστεί. Οι θεραπευτές και οι ψυχολόγοι μπορούν να παρέχουν χρήσιμες στρατηγικές για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων. Με την κατάλληλη υποστήριξη, είναι δυνατό να μάθετε πώς να είστε ευτυχισμένοι όταν η ζωή πηγαίνει υπέροχα.

Γιατί δεν μπορείτε να νιώσετε ευτυχισμένοι;

Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα και μια κατάσταση του νου που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Δεν είναι πάντα εύκολο ή απλό να νιώθεις ευτυχισμένος, ακόμα κι όταν η ζωή πηγαίνει καλά.

Όταν η ζωή πηγαίνει υπέροχα, έχουμε συχνά υψηλότερες προσδοκίες για τα επίπεδα ευτυχίας μας από ό,τι άλλες φορές. Αλλά μερικές φορές, όσο καλά κι αν είναι τα πράγματα, απλά δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να μας κάνει πραγματικά ικανοποιημένους. Γιατί όμως  μπορεί να είναι αυτό;

Η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στο γεγονός ότι η ζωή μας αποτελείται από έναν συνδυασμό διαφορετικών στοιχείων. Συναισθήματα, σκέψεις, σχέσεις και εξωτερικοί παράγοντες όπως τα χρήματα ή η θέση εργασίας κ.λπ. αποτελούν την καθημερινότητά μας και επηρεάζουν σημαντικά την ευτυχία μας. Ακόμα κι αν οι περισσότερες πτυχές της ζωής μας είναι θετικές, ένας τομέας θα μπορούσε να μας παρασύρει και να μας εμποδίσει να νιώθουμε όσο πιο ευτυχισμένοι θα μπορούσαμε.

Είναι επίσης πιθανό ότι όταν η ζωή πηγαίνει υπέροχα, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε φόβο ή απειλή. Μπορεί να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας, να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους και να αγχωνόμαστε μήπως κάνουμε κάποιο λάθος ή κάτι πάει στραβά και χάσουμε αυτή την ευτυχία που ζούμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να χαρούμε τα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή μας και κατ’ επέκτασιν να έχουμε ένα αίσθημα ανικανοποίητου.

Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε ευτυχισμένοι στη ζωή;

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι ευτυχισμένος μερικές φορές ακόμα και όταν η ζωή πηγαίνει υπέροχα. Όλοι βιώνουν τα ψηλά και τα χαμηλά στη ζωή και η ευτυχία δεν είναι ένα συνεχές συναίσθημα ή κατάσταση του νου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και αυτό-στοχασμός για να καταλάβετε τι σας φέρνει αληθινή ικανοποίηση.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μόνο και μόνο επειδή δεν αισθάνεστε πλήρως ικανοποιημένοι, ανεξάρτητα από το πόσο καλή φαίνεται η ζωή εξωτερικά, δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς.

Είναι απλώς μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Όλοι έχουμε μέρες όπου τα πράγματα φαίνονται πολύ τέλεια ή δύσκολα κατανοητά. Το κλειδί είναι να μάθετε πώς να το αποδέχεστε αυτό ως μέρος της ζωής σας και να κάνετε μια προσπάθεια να βρείτε χαρά σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σας.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αδυναμία να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι παρά τις καλές συνθήκες μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου ζητήματος ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Επιστημονικά γι’ αυτή την κατάσταση έχει δοθεί ο όρος ΑΝΗΔΟΝΙΑ, η ανικανότητά μας δηλαδή να αισθανθούμε ηδονή (=τέρψη, ικανοποίηση, ευτυχία). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην ψυχική σας ευεξία και να ζητήσετε βοήθεια εάν χρειαστεί.

Πώς μπορώ να απολαύσω τη ζωή ξανά;

Όταν δεν νιώθετε πλέον την ίδια χαρά ή ικανοποίηση που νιώθατε κάποτε, μπορεί να φαίνεται ότι η ζωή έχει χάσει το νόημά της. Αλλά μην ανησυχείτε – υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να βρείτε ξανά την ευτυχία. Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να απολαμβάνετε ξανά τη ζωή.

  • Επικοινωνήστε περισσότερο με άλλους: Περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας και φροντίστε να επικοινωνήσετε μαζί σας εάν δυσκολεύεστε με κάτι. Το να βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται να ξαναβρείτε την ευτυχία σας.
  • Αντιμετωπίστε με ευγνωμοσύνη όσα έχετε: Το να εστιάσετε σε αυτά που έχετε και όχι σε αυτά που δεν έχετε, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ανεβάσετε τη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να γράψετε τρία πράγματα κάθε μέρα για τα οποία είστε ευγνώμονες ή να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να αποτυπώστε τα θετικά της ζωής σας.
  • Ασκηθείτε: Το να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε σωματικά δραστήριοι είναι απαραίτητο για να αισθάνεστε καλά ψυχικά και συναισθηματικά. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια.
  • Επικεντρωθείτε σε μικρές νίκες: Μάθετε να χαίρεστε ακόμη και για οτιδήποτε μικρό έρχεται στη ζωή σας, είτε είναι να βρείτε γρήγορα θέση παρκινγκ, να σας δώσει κάποιος τη θέση του στο λεωφορείο κλπ. Γιορτάστε κάθε μικρή νίκη, όσο μικρή κι αν είναι.
  • Αφιερώστε χρόνο σε χόμπι: Η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά—είτε είναι μαγείρεμα, παίζοντας ένα όργανο, διάβασμα ή χειροτεχνία—μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε απόλαυση τη στιγμή και να απομακρύνετε τα πράγματα.

Σχετικά άρθρα