Σου λείπει η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου; Νιώθεις ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από σένα και αυτό επηρεάζει τη ζωή σου; Δες γιατί σου συμβαίνει και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Μερικές γυναίκες φαίνεται να βαδίζουν γύρω μας με αυτοπεποίθηση, τριγυρνώντας σαν μοντέλα της Victoria’s Secret στην πασαρέλα της ζωής. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως η αυτοπεποίθηση είναι κάτι δύσκολο να αποκτηθεί, κι όταν τελικά την έχουμε και πάλι τείνουμε να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη υπόθεση τόσο για εμάς όσο και για το πως μας αντιλαμβάνονται οι γύρω μας.

Βλέπετε, η αυτοπεποίθηση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απόδοση: οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση τα πάνε καλύτερα στο σχολείο και στην εργασία και αυτά τα επιτεύγματα τους κάνουν ακόμα πιο σίγουρους για τον εαυτό τους. Η αυτοπεποίθηση προβλέπει επίσης την υποκειμενική ευτυχία, κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη: είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος αν νιώθεις σίγουρος για τη θέση σου στον κόσμο παρά όταν έχεις διαρκώς αμφιβολίες. Πώς μπορείτε, λοιπόν να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;

Τι ακριβώς είναι η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση βασίζεται στην βεβαιότητα που έχουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε κάτι που θα αναλάβουμε ή κάτι που θα μας ζητηθεί. Είναι η πίστη που έχουμε στον εαυτό μας όταν τον θεωρούμε ικανό να τα καταφέρει.

Αντίθετα όταν είμαστε γεμάτοι αμφιβολίες για τον εαυτό μας και το τι αξίζει τότε η αυτοπεποίθησή μας είναι στα τάρταρα και χρειάζεται να την ενισχύσουμε.

Τι χρειάζεται για να έχουμε αυτοπεποίθηση και να νιώθουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Ιδανικά, για να έχετε αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να έχετε καλή ψυχική και σωματική υγεία, να έχετε θετικές εμπειρίες ζωής και υποστηρικτικούς γονείς, θα πρέπει γενικά να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που σας “χτίζουν” αντί για αυτούς που σας “γκρεμίζουν”. Επίσης είναι σημαντικό να μην αγχώνεστε με το παραμικρό, γιατί αυτό σαμποτάρει την απόδοσή σας και κατ’ επέκτασιν μειώνει την αυτοπεποίθηση. Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση αυξάνονται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε και αποκτάτε περισσότερη εμπειρία, η πίστη στον εαυτό σας μεγαλώνει. 

Γιατί δεν έχεις αυτοπεποίθηση;

Με τόσους πολλούς παράγοντες να παίζουν – και με μερικούς από αυτούς εκτός ελέγχου μας – δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για την απόκτηση της αυτοπεποίθηση. Μπορεί να ευθύνονται θέματα υγείας που στερούν την αυτοπεποίθησή σας ή να έχετε βιώσει στο παρελθόν μια τραυματική εμπειρία, να έχετε πέσει θύμα εκφοβισμού ή κακοποίησης και αυτό να έχει διώξει μακριά σας την αυτοπεποίθηση. Όμως πέρα από αυτά τα ζητήματα υπάρχουν άλλοι λόγοι, σχετικά πιο εύκολα διαχειρίσιμοι, που μπορούν, εφόσον γιατρευτούν να σας ξαναδώσουν πίσω τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση.

Είστε ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σας

Ο καθένας μας έχει έναν εσωτερικό κριτή. Είναι η γκρίνια, η αρνητική φωνή στο κεφάλι σου που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλός ή ότι δεν θα φτάσεις ποτέ στον στόχο σου.

Για μερικούς ανθρώπους, ο εσωτερικός κριτής είναι απλώς μια ενοχλητική μικρή φωνή που αποκλείεται εύκολα. Αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να μην κάνουν ποτέ τα πράγματα που θέλουν να κάνουν επειδή ο εσωτερικός κριτής είναι ισχυρότερος από τα θέλω ή τις ανάγκες τους.

Φόβος: ο εχθρός της αυτοπεποίθησης

Ένα άλλο πράγμα που σίγουρα δεν βοηθάει την αυτοπεποίθησή σας είναι ο φόβος. Ο φόβος είναι ένα πολύ σημαντικό συναίσθημα που τελικά εξυπηρετεί τον σκοπό να μας κρατήσει ζωντανούς κρατώντας μας μακριά από τον κίνδυνο. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα πράγματα που φοβόμαστε – όπως η ταπείνωση, η αρνητική κριτική ή η αποτυχία – δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι τόσο επικίνδυνο.

Ο φόβος και η νοοτροπία «τι θα συμβεί αν συμβεί κάτι κακό» σας εμποδίζουν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα επιτεύγματα μας βοηθούν στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, εάν δεν καταφέρετε ποτέ τίποτα, δεν έχετε με τίποτα να θρέψετε την αυτοπεποίθησή σας.

Η συνεχής ανησυχία για το τι πιστεύουν οι άλλοι είναι επίσης κακό για την αυτοπεποίθησή σας. Αν περνάτε κάθε στιγμή ανησυχώντας για το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι, δεν θα καταλάβετε ποτέ τα δικά σας συναισθήματα για κάτι. Η αυτοπεποίθηση ενισχύεται κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν, όχι κάνοντας αυτό που πιστεύετε ότι θα αρέσει στους άλλους.

Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση;

Υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

1. Αποδεχτείτε τις ανασφάλειές σας

Όλοι έχουν μερικά πράγματα για τα οποία δεν είναι και τόσο χαρούμενοι. Είτε πρόκειται για το σχήμα του σώματός σας είτε για την αδυναμία σας να θυμάστε ονόματα – ανασφάλειες με τις οποίες οι άνθρωποι παλεύουν καθημερινά – είναι μέρος του εαυτού σας όσο οτιδήποτε άλλο. Κάποιες ανασφάλειες «διορθώνονται» εύκολα, αλλά είναι καλύτερα να τις θεωρείς μέρος του εαυτού σου και να τις αποδεχτείς. Κανείς δεν είναι τέλειος και ούτε εσείς χρειάζεται να είστε.

2. Μην συμφωνείτε πάντα με τους άλλους

Όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, μπορεί να βρεθείτε να σκύβετε προς τα πίσω για να αποφύγετε τις συγκρούσεις και να συμφωνείτε πάντα με άλλους ανθρώπους. Θα πρέπει να κάνετε το αντίθετο: το να λέτε τη γνώμη σας ακόμα και –ή ειδικά– όταν έρχεται σε σύγκρουση με άλλους είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας.

3. Πίστεψε στον εαυτό σου και βρες τη δική σου φωνή

Θυμηθείτε, εξ ορισμού, η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στις ικανότητές σας. Ξεκινήστε να χτίζετε αυτή την αυτοπεποίθηση βρίσκοντας τη δική σας φωνή και τα ενδιαφέροντά σας και αναπτύσσοντάς τα. Υπάρχει κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις, αλλά το να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να το κάνεις ή να ανησυχείς για το τι μπορεί να πιστεύουν οι άλλοι ότι σε εμπόδισε; Αν ναι, τότε αυτό είναι το τέλειο πρώτο βήμα.

4. Να είστε επικριτικοί με τους άλλους και θα ανακαλύψετε ότι έχετε και δυνατή φωνή

Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, είναι τόσο εύκολο να πιστεύεις ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν λάθος και ότι μόνο εσύ κάνεις λάθη. Ωστόσο, αν δώσετε μεγαλύτερη προσοχή, θα δείτε ότι και άλλοι άνθρωποι κάνουν λάθη, όπως εσείς.

Και μερικές φορές, αξίζει να τους το πείτε. Το να δίνετε ειλικρινή σχόλια και εποικοδομητική κριτική βοηθά το άλλο άτομο να βελτιωθεί και χρησιμεύει επίσης για να χτίσει την αυτοπεποίθησή σας. Εάν δεν είστε ακόμη έτοιμοι να εκφράσετε τις σκέψεις σας, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να σκεφτείτε τι θα κάνατε διαφορετικά.

5. Γράψε για τις ανασφάλειές σου για να τις καταλάβεις καλύτερα

Η σύνταξη ημερολογίου ή η συγγραφή επιστολών είναι εξαιρετικές εσωτερικές δραστηριότητες που σας βοηθούν να καθαρίσετε το μυαλό σας και να κατανοήσετε τις σκέψεις σας. Συχνά, η απλή πράξη του να πρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε λέξεις μπορεί να σε κάνει να τα δεις με νέο πρίσμα.

Σχετικά άρθρα