Είναι ερωτευμένος αλλά φοβάται να σου το δείξει γιατί πιστεύει ότι θα πληγωθεί; Δες γιατί οι άντρες φοβούνται να αγαπήσουν και να δεσμευτούν

Το να έχεις να κάνεις με έναν άντρα που φοβάται να σε αγαπήσει μπορεί να είναι μια προκλητική και μπερδεμένη εμπειρία, που σου δημιουργεί άγχος, σε προβληματίζει και που δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις. Η αγάπη είναι σίγουρα ένα πολύπλοκο συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει φόβο σε κάποιους ανθρώπους, κι αυτός ο φόβος αγγίζει περισσότερο την πλευρά των ανδρών. 

Για να καταλάβουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τον φόβο της δέσμευσης πρέπει να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι και κυρίως οι άντρες φοβούνται να ερωτευτούν.

Γιατί κάποιοι άντρες φοβούνται να ερωτευτούν;

Η αγάπη είναι ένα πολύπλοκο και ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να φέρει τεράστια χαρά και πληρότητα, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από φόβο και την αίσθηση ότι είσαι ευάλωτος μπροστά στον άλλο. 

Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να νιώσουν φόβο όταν ερωτεύονται, ορισμένοι άνδρες παρασύρονται περισσότερο από αυτόν φόβο τους και τους προκαλεί δυσκολία να δεσμευτούν.  

Ο φόβος της απόρριψης

Οι άνδρες, όπως οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να φοβούνται την απόρριψη. Το συναισθηματικό άνοιγμα ενός άντρα και η έκφραση των ρομαντικών συναισθημάτων δημιουργούν σε αρκετούς άντρες τον τρόμο ότι το άτομο που έχουν ερωτευτεί δεν θα ανταποδώσει ή χειρότερα, θα απορρίψει τα συναισθήματά τους. Προκειμένου λοιπόν να νιώσουν την απόρριψη και την απογοήτευση που έρχεται με αυτή προτιμούν να παραδοθούν στο φόβο τους και να μην εκφράσουν τα συναισθήματά τους. 

Ο φόβος της απώλειας της ανεξαρτησίας του

Πολλοί άντρες εκτιμούν την ανεξαρτησία τους, έχουν συνηθίσει την εργένικη ζωή και φοβούνται ότι το να είναι σε μια αφοσιωμένη σχέση μπορεί να περιορίσει την ελευθερία τους. Μπορεί πάλι να ανησυχούν ότι θα πρέπει να συμβιβάσουν τους προσωπικούς τους στόχους, τα ενδιαφέροντα ή τις επιλογές του τρόπου ζωής τους με το πρόσωπο που έχουν ερωτευτεί. Αυτός ο φόβος μπορεί να τους οδηγήσει να αντισταθούν ή να αποφύγουν να ερωτευτούν εντελώς.

Τραύματα από προηγούμενες εμπειρίες

Αρνητικές εμπειρίες σε προηγούμενες σχέσεις μπορεί να αφήσουν τραύματα ανεπούλωτα και να κάνουν τους άντρες να διστάζουν να ανοίξουν ξανά την καρδιά τους. Εάν έχουν πληγωθεί, προδοθεί ή έχουν βιώσει την απόρριψη και την απογοήτευση από μια γυναίκα, μπορεί αυτό να τους έχει δημιουργήσει τον φόβο ότι θα ξαναπληγωθούν και προσπαθώντας να προστατεύσουν τον εαυτό τους στην πραγματικότητα τον στερούν από την χαρά και την ευχαρίστηση που φέρνει ο έρωτας. 

Με αυτόν τον τρόπο, φόβος της επανάληψης των προηγούμενων επώδυνων εμπειριών μπορεί να τους κάνει επιφυλακτικούς να ερωτευτούν. 

Ο φόβος του να δείξει τα συναισθήματά του

Μερικοί άνδρες μπορεί να δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να είναι ευάλωτοι συναισθηματικά. Μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να φοβούνται ότι εξαρτώνται συναισθηματικά από κάποιον άλλο, ειδικά εάν στο παρελθόν το έχουν κάνει, έχουν δηλαδή ανοιχτεί σε ένα άτομο και αυτό κατέληξε να τους  πληγώσει. Αυτός ο φόβος τους δυσκολεύει πολύ να εμπλακούν σε μια σχέση αγάπης και αφοσίωσης.

Ο φόβος της δέσμευσης

Η δέσμευση μπορεί να είναι μια τρομακτική προοπτική για κάποιους άνδρες. Η ιδέα του να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια, να αντιμετωπίσουν μια μακροχρόνια σχέση (την καθημερινότητα του να είναι με έναν άνθρωπο, να συμβιώνουν κλπ) αλλά και το να είναι υπεύθυνοι για την ευημερία ενός άλλου ατόμου μπορεί να τους προκαλέσει φόβο και άγχος. Φόβο ότι θα κάνουν μια λάθος επιλογή ή ότι θα αισθανθούν παγιδευμένοι σε μια σχέση και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για την δέσμευσή τους.

Σκληρά πράγματα που κάνει ένας άντρας που φοβάται να σε αγαπήσει

Η αγάπη μπορεί να είναι μια όμορφη εμπειρία, μπορεί να σου δώσει φτερά, να σε ανανεώσει, να σου αλλάξει τον κόσμο, όμως απαιτεί από σένα να ρίξεις τις άμυνές σου, να δείξεις ευάλωτος και τρωτός. Δυστυχώς, μερικοί άντρες υποκύπτουν στον φόβο τους και αποφεύγουν να ζήσουν την υπέροχη εμπειρία που δίνει ο έρωτας.

Κι όταν ένας άντρας φοβάται να σας αγαπήσει, μπορεί να εκδηλώσει ορισμένες συμπεριφορές σκληρές και άδικες προς το άτομο που τους ενδιαφέρει.

Συναισθηματική απόσταση

Όταν ένας άντρας φοβάται να αγαπήσει, μπορεί να δημιουργήσει μια συναισθηματική απόσταση, σαν αμυντικό μηχανισμό. Μπορεί να υψώσει ένα τείχος ανάμεσά σας και να διστακτικός να μοιραστεί τα αληθινά συναισθήματα ή τους φόβους του. Αυτή η συναισθηματική απόσταση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μόνες σας μέσα στη σχέση, σαν να μην σας βλέπουν ή δεν σας ακούν πραγματικά.

Μπερδεμένα μηνύματα

Οι άντρες που φοβούνται να αγαπήσουν μπορεί να στείλουν μπερδεμένα μηνύματα, αφήνοντάς σας σε μια κατάσταση σύγχυσης. Άλλες φορές μπορεί να είναι τρυφεροί και στοργικοί και άλλες φορές απόμακροι και σκληροί. Μπορεί να δείξουν στιγμές στοργής και οικειότητας το ένα λεπτό και το επόμενο να είναι σα να μην συνέβη ποτέ. Αυτό το σκωτσέζικο ντους μπορεί να είναι απογοητευτικό για εσάς καθώς αγωνίζεστε να αποκρυπτογραφήσετε τις πραγματικές προθέσεις και τα συναισθήματά τους.

Αποφεύγουν να δεσμευτούν

Η δέσμευση μπορεί να είναι μια τρομακτική προοπτική όταν ένας άντρας φοβάται να σε αγαπήσει. Μπορεί να αποφεύγουν να συζητήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια ή να αποφύγουν να ορίσουν τη σχέση που έχετε χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες» ή «Καλά δεν είμαστε; Γιατί να το σκαλίσουμε τώρα αυτό;». Αυτή η αποφυγή μπορεί να σας δημιουργεί αισθήματα αβεβαιότητας για το μέλλον και αυτό μειώνει την αυτοεκτίμησή σας γιατί σας κάνει να αρχίζετε να πιστεύετε ότι ίσως εσείς φταίτε που δεν θέλουν να δεσμευτούν μαζί σας.

4. Σαμποτάρουν τη σχέση σας

Σε ακραίες περιπτώσεις, ο φόβος ενός άντρα για την αγάπη μπορεί να οδηγήσει στο να την σαμποτάρει, ακόμη και χωρίς να το θέλει. Όταν ένας άντρας φοβάται να σε αγαπήσει, μπορεί συνειδητά ή ασυνείδητα να εμπλακεί σε συμπεριφορές που καταστρέφουν τη σχέση. Τέτοιες συμπεριφορές θα μπορούσαν να είναι ψέματα, εξαπάτηση ή το να προκαλεί τσακωμούς από το πουθενά, χωρίς λόγο και αφορμή.

Αυτή η συμπεριφορά πληγώνει βαθιά τη σχέση και δημιουργεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ σας που δύσκολα θα μικρύνει. Ειδικά στην περίπτωση που ο άντρας είναι απρόθυμος να “δουλέψει” τον φόβο του να αγαπήσει και να δεσμευτεί, η οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης είναι πρακτικά αδύνατη.

Πως θα “ξεκλειδώσω” έναν άντρα που φοβάται να με αγαπήσει;

Όταν ένας άντρας φοβάται να σε αγαπήσει αυτό σου δημιουργεί θλίψη και απογοήτευση. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να τον “ξεκλειδώσεις”, με υπομονή και κατανόηση. Όταν αντιμετωπίζετε έναν άντρα που φοβάται να αγαπήσει, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο. Να είστε υπομονετικές, υποστηρικτικές και με κατανόηση, σε όλη τη διαδικασία. 

Ωστόσο, είναι επίσης απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας συναισθηματική ευημερία. Εάν η σχέση γίνεται σταθερά ανθυγιεινή ή ανεκπλήρωτη, μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσετε τις δικές σας ανάγκες και να εξετάσετε εάν η σχέση αυτή σας δίνει όσα ζητάτε και είναι κατάλληλη για εσάς.

Δημιουργήστε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου ο σύντροφός σας νιώθει ασφαλής να εκφράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία χωρίς να νιώσει ότι τον κριτικάρετε. Διαβεβαιώστε τον ότι είστε εκεί για να ακούσετε και να κατανοήσετε τα συναισθήματά του. Η υπομονή είναι το κλειδί, καθώς μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να ανοιχτεί και να σας εμπιστευτεί, δείχνοντας την ευάλωτη πλευρά του.

Δείξτε σταθερότητα και αξιοπιστία

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη για την υπέρβαση του φόβου. Αποδείξτε εσείς πρώτη τη δέσμευσή σας και την αξιοπιστία σας δείχνοντάς τους ότι βρίσκεστε εκεί για αυτόν, συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά. Να είστε αξιόπιστες και να ακολουθείτε τις υποσχέσεις σας. Η συνέπεια στα λόγια και τις πράξεις σας θα τον βοηθήσει να μετριάσει τους φόβους του και θα τον κάνει να νιώσει ασφάλεια στη σχέση.

Δείξτε του ότι εσείς δεν έχετε καμία σχέση με τα τραύματα που είχε στο παρελθόν του

Όταν ένας άντρας ζήσει μια άσχημη ερωτική εμπειρία που του άφησε τραύμα και προβλήματα εμπιστοσύνης στη σχέση τότε το παρελθόν του έρχεται να στοιχειώσει το παρόν της σχέσης σας, Όπως αναφέραμε, ο φόβος της αγάπης συχνά πηγάζει από προηγούμενες εμπειρίες ή από συναισθηματικές αποσκευές που κουβαλάει και επηρεάζουν την τωρινή σας σχέση. Βοηθήστε τον να καταλάβει ότι η σχέση σας είναι διαφορετική και ότι όσα έζησε στο παρελθόν δεν μπορούν να αποτελούν φόβο ότι θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα