Μπορούν οι γυναίκες να είναι πιο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες από τη ζωή τους σε σύγκριση με τους άντρες;

Κάτι περίεργο συμβαίνει στην έρευνα για την ευτυχία των γυναικών. Επειδή, παρά το γεγονός ότι έχουν περισσότερες ευκαιρίες ελευθερίας και απασχόλησης από ποτέ, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και περισσότερες προκλήσεις ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη, ο θυμός, η μοναξιά και ο πιο ανήσυχος ύπνος. Μάλιστα, αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε πολλές χώρες και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία μπορεί να περιέχει κάποιες ενδείξεις για το γιατί συμβαίνει αυτό. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με τον τρόπο που τις αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να είναι εκείνες που κυρίως φροντίζουν τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, είτε είναι γονείς είτε τα πεθερικά τους. Οι περισσότερες έχουν επίσης το διπλό βάρος της διαχείρισης του σπιτιού και της οικογένειας πέρα ​​από την ευθύνη της καθημερινής τους εργασίας. Και αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι στον χώρο εργασίας τρεις στις πέντε γυναίκες έχουν βιώσει εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση ή λεκτική κακοποίηση, τότε δεν πρέπει να απορούμε γιατί οι γυναίκες είναι σήμερα λιγότερο ικανοποιημένες και ευτυχισμένες από τη ζωή τους.

Το χάσμα των φύλων στην ψυχική υγεία τεκμηριώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλές γυναίκες ανέλαβαν περισσότερες οικιακές ευθύνες και ευθύνες φροντίδας πέρα ​​από την εργασία τους. Ωστόσο, σημειώθηκε επίσης ότι, παρόλο που οι γυναίκες δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα στην ψυχική τους υγεία και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα όπως η μελαγχολία και η κατάθλιψη, η έρευνα έδειξε ότι τελικά ανέκαμψαν πιο γρήγορα, κάτι που φαίνεται να δείχνει ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο ανθεκτικές από τους άνδρες.

Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλει στην ανθεκτικότητα των γυναικών είναι η κοινωνική σύνδεση. Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τους άνδρες για θετικές σχέσεις με άλλους καθώς και μεγαλύτερη ικανότητα για προσωπική ανάπτυξη. Στην ουσία, οι γυναίκες τείνουν να είναι καλύτερες από τους άνδρες στο να λαμβάνουν υποστήριξη, κι αυτό συμβαίνει γιατί ζητούν βοήθεια νωρίτερα και έτσι είναι πιο πιθανό να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες πιο γρήγορα.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη αξία στις κοινωνικές σχέσεις από τους άνδρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναικείες φιλίες είναι πιο στενές – οι γυναίκες προτιμούν τις πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις και την συναισθηματική υποστήριξη. Ενώ οι αντρικές φιλίες τείνουν να είναι εξίσου στενές, επιδιώκοντας κοινές δραστηριότητες, χωρίς όμως να μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους. 

Ευτυχία εναντίον σκοπού

Αν και οι γυναίκες μπορεί να μην είναι τόσο ευτυχισμένες αυτή τη στιγμή όσο οι άνδρες και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν περισσότερο σκοπό στη ζωή τους. Και το να έχεις νόημα και σκοπό στη ζωή συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναλάβουν ρόλους φροντίδας καθώς και να βοηθήσουν εθελοντικά άλλους ανθρώπους και μέσα από αυτή την προσφορά λαμβάνουν ικανοποίηση γιατί στο dna τους υπάρχει χαραγμένη αυτή η έννοια της φροντίδας και της προσφοράς προς τον άλλο.

Η μελέτη το επιβεβαιώνει αυτό καθώς διαπιστώνει ότι οι γυναίκες τείνουν να συμμετέχουν σε πιο αλτρουιστικές προσπάθειες, όπως η υποστήριξη άλλων και ο εθελοντισμός φιλανθρωπίας που οδηγεί σε μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος και σκοπού.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι αυτό πιθανότατα συνδέεται με τα πολιτισμικά πρότυπα των γυναικών που ενθαρρύνονται να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πρώτα. Αν και το να βάζεις τους άλλους πρώτα δεν σε κάνει απαραίτητα πιο ευτυχισμένο, το να έχεις την αίσθηση του νοήματος στη ζωή σίγουρα συμβάλλει στην ευτυχία και την ικανοποίηση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα, οι γυναίκες πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ευημερία τους. Παρακάτω ακολουθούν τέσσερις τρόποι που βασίζονται σε στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό:

1. Δοκιμάστε τη θεραπεία

Το να έχετε ένα μέρος μόνο για εσάς, όπου μπορείτε να μιλήσετε για το πώς νιώθετε και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας είναι σημαντικό για την ψυχολογική σας ευημερία. Οι θεραπείες που βασίζονται στην τέχνη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τις γυναίκες, όπως και οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε ομάδες που επιτρέπουν στις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά με άλλες γυναίκες – κάτι που μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα στιγματισμού και ντροπής. Το να το συζητήσετε με έναν επαγγελματία μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο. 

2. Συνδεθείτε με τη φύση

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους σε φυσικά περιβάλλοντα μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι επαφές μας με τη φύση είναι ιδιαίτερα επουλωτικές για γυναίκες που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα ή έχουν περάσει κάποια ασθένεια. Πράγματι, ως γυναίκες, η βιολογία και οι αξίες μας συχνά ευθυγραμμίζονται με τον φυσικό κόσμο. Ο όρος «Μητέρα Γη» αντικατοπτρίζει τη γυναικεία υπόσταση.

3. Σωματική άσκηση και δραστηριότητες

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα αυξάνει την αποδοχή του εαυτού και την προσωπική ανάπτυξη. Η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη γνωστική υγεία καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι επίσης δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία των οστών για τις γυναίκες στη μέση ηλικία και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Σχετικά άρθρα