Γιατί νιώθεις μόνη ενώ βρίσκεσαι σε σχέση; Μπορεί ο σύντροφός σου να αντικαταστήσει τους φίλους και τις παρέες σου ή το να κολλάς πάνω του καταστρέφει τη σχέση σας;

Σε κάποιους, η ιδέα του να νιώθεις μοναξιά όταν είσαι σε μια σχέση μπορεί να φαίνεται περίεργη. Πώς μπορείς να νιώθεις μόνος όταν είσαι μαζί με έναν άλλο άνθρωπο; Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να νιώθουμε μόνοι ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι μπορεί να είναι γύρω μας. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που δεν είναι στην αρχή της όπου όλα φαίνονται όμορφα και ιδανικά, όπου λαχταράς να βρίσκεσαι κοντά του στην προσπάθειά σου να μάθεις περισσότερα για το άτομο που έχεις ερωτευτεί.

Όταν όμως αυτό το μυστήριο πάψει να υπάρχει και η οικειότητα είναι πλέον γεγονός, τότε σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αισθανθείς ότι νιώθεις μόνος/η μέσα στη σχέση του. Πως όμως μπορείς να καταλάβεις ότι νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση;

Ποια είναι τα σημάδια της μοναξιάς σε μια σχέση;

Μπορεί να νιώθετε μοναξιά αν είστε σε σχέση, αλλά νιώθετε συναισθήματα απομόνωσης, θλίψης και αποξένωσης λόγω της κοινωνικής σας κατάστασης. Αν η τελευταία φορά που περάσατε καταπληκτικά χωρίς τον σύντροφό σας ήταν πολύ καιρό πριν, ίσως χρειαστεί να βγείτε έξω και να συναντήσετε περισσότερο κόσμο, εκτός από τη σχέση σας και το περιβάλλον του.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που όταν εμπλακούν σε μια σχέση “ξεχνούν” το οικείο τους περιβάλλον και στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους προσκολλώνται στο περιβάλλον του συντρόφου τους. Έτσι αφήνουν πίσω τους φίλους και παρέες που είχαν και κατά κάποιο τρόπο “εξαφανίζονται”. ‘Όταν όμως ο αρχικός ενθουσιασμός πάψει να υπάρχει και η σχέση έχει σταθεροποιηθεί ή όταν εμφανιστούν προβλήματα στη σχέση, τότε το άτομο αυτό αισθάνεται μοναξιά γιατί δεν έχει με ποιον να μοιραστεί τα θετικά ή τα προβλήματα της σχέσης του.

Τι προκαλεί τη μοναξιά σε μια σχέση;

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε ακριβώς γιατί νιώθετε απομονωμένοι στη σχέση σας. Εδώ είναι οι τρεις κύριες αιτίες:

  • Δεν ξοδεύετε αρκετό χρόνο με άλλους φίλους εκτός από τον σύντροφό σας.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα επικοινωνίας με τον σύντροφό σας.
  • Η συμπεριφορά του συντρόφου σας μπορεί να είναι τοξική, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει τη σχέση σας.

Περνάτε αρκετό χρόνο με τους φίλους σας;

Ενώ ξεκινάτε μια σχέση είναι λογικό, στην προσπάθειά σας να εξερευνήσετε το άτομο με το οποίο σχετιστήκατε να αφιερώνετε λίγο λιγότερο χρόνο στις παρέες και στους φίλους σας και γενικότερα στην κοινωνική σας ζωή, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να έχει τον κίνδυνο να χάσετε την επαφή σας με το πολύτιμο και υποστηρικτικό περιβάλλον που είχατε. 

Οι φιλίες είναι σημαντικές, όχι μόνο για τη δική σας ευημερία και καλύτερη ψυχική υγεία, αλλά και για την υγεία της ίδιας της σχέσης σας. Όταν και τα δύο άτομα σε μια σχέση έχουν ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης, μέσα από την οικογένειά τους και τους φίλους τους, μπορεί αυτό να αποδειχθεί ευεργετικό για τη σχέση σας, γιατί η πίεση που ασκείται στον σύντροφό σας μπορεί να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια και σε περισσότερους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Έτσι, τόσο εσείς δεν θα πιέζετε αφόρητα τον σύντροφό σας και θα έχετε ένα αναζωογονητικό διάλλειμα από την συνεχή τριβή μαζί τους.

Έχετε προβλήματα επικοινωνίας;

Πιστεύετε ότι με τον σύντροφό σας έχετε μια όμορφη και ικανοποιητική σχέση, που βασίζεται την αγάπη και τη συνεννόηση. Παρόλο που ο σύντροφός σας μπορεί να είναι το άτομο με το οποίο είστε πιο κοντά, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε μοναξιά, ακόμη κι όταν βρίσκεστε σε σχέση μαζί του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η επικοινωνία που έχετε με τον ίδιο δεν είναι αρκετή ώστε να αισθανθείτε οικειότητα και ασφάλεια.

Μπορεί μάλιστα να αισθάνεστε ότι στην πραγματικότητα δεν σας ακούει, ή ότι δεν συμμερίζεται όσα του λέτε. Όμως η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σε μια σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της και για εσάς την ίδια. Προσπαθήστε να δουλέψετε την επικοινωνία μαζί με τον σύντροφό σας και δείξτε του ότι το να συζητάτε θέματα που σας απασχολούν είναι σημαντικό για τη σχέση σας και την εξασφάλιση της μεταξύ σας οικειότητας, διαφορετικά κινδυνεύετε να μετατραπείτε σε δύο συντρόφους, ξένους μεταξύ τους που ολοένα θα απομακρύνονται, αντί να έρχονται πιο κοντά.

Είναι η συμπεριφορά του συντρόφου σας βλαβερή και τοξική;

Είναι φυσιολογικό σε μια σχέση μερικές φορές να ζηλεύεις ή να είσαι κάπως προσκολλημένος επάνω στον άλλο, αλλά αυτό κάποιες φορές μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο τον και να γίνεις εξαρτημένος από τον άλλο. Αυτή η εξάρτηση εμφανίζεται όταν ένα άτομο νιώθει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα την αγάπη, την υποστήριξη και τη φροντίδα του συντρόφου του προκειμένου να στηρίξει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του. Ως αποτέλεσμα, η εξαρτημένη σχέση μπορεί να γίνει αρκετά τοξική, ειδικά σε περιπτώσεις όταν:

  • επιμένει ότι εσείς προκαλείτε τα συναισθήματα άγχους και ζήλιας που έχει
  • αισθάνεται ότι θα σας χάσει και γι’ αυτό νιώθει ότι πρέπει να είναι συνεχώς κοντά σας, δίπλα σας, καταλήγοντας να σας πνίξει με αυτή την υπερβολική οικειότητα
  • σας κάνει να αισθάνεστε τύψεις εάν τον αφήσετε για να συναντηθείτε με φίλους ή συγγενείς που έχετε καιρό να δείτε ή σας απαγορεύει να βγείτε χωρίς την παρουσία του
  • σας ζητά να κάνετε παράλογες θυσίες για αυτόν, σε ένδειξη της αγάπης σας
  • παραβιάζει την ιδιωτικότητά σας και το απόρρητό σας ελέγχοντας το κινητό σας ή τα μηνύηματα και τα τηλέφωνα που σας παίρνουν
  • σας υποβάλλει σε εξαντλητικές ανακρίσεις για το που ήσασταν, ποιον/ποιους συναντήσατε κλπ

Η αλήθεια είναι ότι όταν η σχέση σας περιέχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι βαθιά τοξική και προκαλεί στον αποδέκτη ένα διάχυτο συναίσθημα μοναξιάς. Ειδικά στην περίπτωση που ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας αποκόψει από το δικό σας περιβάλλον, τότε η μοναξιά και η εγκατάλειψη γίνονται συναισθήματα ακόμη πιο εμφανή.

Τι μπορώ να κάνω για να απαλύνω την μοναξιά που αισθάνομαι;

Θυμηθείτε ότι οι φίλοι σας είναι ακόμα εκεί όταν τους χρειάζεστε

Μπορεί να φοβάστε ότι οι φίλοι σας έχουν αρχίσει να σας ξεχνούν ή ότι έχουν αγανακτήσει που εδώ και πολύ καιρό τους έχετε ξεχάσει και περάσατε λιγότερο χρόνο μαζί τους επειδή είστε σε σχέση. Όμως αν τους αναζητήσετε τα συνειδητοποιήσετε κάτι πολύ σημαντικό: οι καλοί φίλοι θα είναι πάντα εκεί για σένα, είτε έχεις περάσει μήνες, είτε και χρόνια, χωρίς να μιλάς μαζί τους. Βέβαια το σωστότερο είναι να μην τους αφήνεις και να μην τους ξεχνάς, αλλά ακόμη κι αν το έχεις κάνει, ψάξτους, αναζήτησέ τους και θα δεις ότι οι πραγματικοί σου φίλοι θα είναι εκεί, έτοιμοι να συγχωρήσουν το λάθος σου αλλά και να ανακουφίσουν την μοναξιά σου και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεσαι.

Βρείτε νέους τρόπους για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μακριά από τη σχέση σας

Είτε είναι ένα χόμπι, το γυμναστήριο, μια έξοδος με συναδέλφους ή τους φίλους σας, μία μέρα στο σπα, περνώντας χρόνο με τον εαυτό μας πρέπει να μάθετε ότι χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο χρόνο και ενέργεια για να σχεδιάσετε ενέργειες που θα σας φέρουν ευχαρίστηση και εκτός της σχέσης σας, είτε είναι συναντήσεις με φίλους είτε η κοινωνικοποίηση μέσα από ένα χόμπι το οποίο μοιράζονται κι άλλοι άνθρωποι μαζί σας.

Θέστε τα όρια όπου χρειαστεί

Ο σύντροφός σας έχει δύσκολες στάσεις και συμπεριφορές, ειδικά γύρω από την κοινωνική σας ζωή; Αν το κάνει αυτό δε σημαίνει ότι η σχέση σας είναι λάθος ή πρέπει να τελειώσει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εργαστείτε σε κάτι πολύ σημαντικό: να θέσετε όρια. Τα όρια είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό κάθε υγιούς σχέσης, από την οικογένειά σας μέχρι τους φίλους σας έως τις ερωτικές σας σχέσεις, και όλα έχουν να κάνουν με την εξεύρεση ακριβώς εκείνων που πρέπει να σταματήσουν οι δύσκολες συμπεριφορές. Σε μια μακροχρόνια σχέση, τα υγιή όρια μπορεί να φαίνονται ως εξής:

  • λέγοντας «όχι» σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε με φίλους ή να αποκόψετε ορισμένα άτομα
  • απορρίπτοντας οποιεσδήποτε προσπάθειες να πληγώσετε τα συναισθήματά σας με τρόπους που στοχεύουν να σας ελέγξουν ή να σας χειραγωγήσουν
  • τραβώντας μια γραμμή σε κάθε προσπάθεια εισβολής στο απόρρητό σας.

Εν ολίγοις, φροντίστε να φτιάχνετε το πρόγραμμά σας όχι σε απόλυτη εξάρτηση με το πρόγραμμα του συντρόφου σας αλλά συμπεριλαμβάνοντας τον σύντροφό σας στη ζωή σας. Εάν είστε κολλημένη στη σχέση σας και αυτή είναι όλη σας η ζωή, θα απογοητευτείτε σύντομα με το πόσο μόνη θα νιώσετε, έχοντας τραβήξει μακριά από τη ζωή σας όλους όσους μέχρι πρότινος ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

Σχετικά άρθρα