Δυσκολεύεσαι να τον εμπιστευτείς και μπήκες στον πειρασμό να ψάξεις το κινητό του; Ζηλεύεις και έχεις υποψίες ότι σε απατάει με άλλη; – Τι ρόλο παίζει το smartphone στη σχέση και πώς την επηρεάζει; – Δες πώς να το αντιμετωπίσεις

Τα τηλέφωνά μας είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που κοιτάμε πριν πάμε για ύπνο και το πρώτο πράγμα που πιάνουμε στο χέρι μας όταν ξυπνήσουμε. 

Ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα μετά το σεξ, οι άνθρωποι συχνά ανοίγουν το κινητό τους και χαζεύουν εκεί, αντί να απολαμβάνουν μία αγκαλιά.

Παρότι τα smartphones φέρνουν τα ζευγάρια πιο κοντά, παράλληλα ελλοχεύουν πιθανές παγίδες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ακόμη και οι πλατφόρμες γνωριμιών μπορούν να αποτελέσουν πηγές σύγκρουσης και ανασφάλειας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το ίδιο το smartphone δεν είναι το πρόβλημα, αλλά έχει να κάνει με το πώς εμείς οι ίδιοι το χρησιμοποιούμε σε ότι αφορά τις σχέσεις μας.

Οι τρεις διαστάσεις της εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη δεν είναι συνώνυμη με τον έλεγχο του άλλου και της σχέσης. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται, παραχωρείται, αναπτύσσεται. Είναι συνυφασμένη με την επιείκεια, την καλή προαίρεση, την ελευθερία. Και βεβαίως βασίζεται στην αυτοπεποίθηση!

Οι τρεις διαστάσεις της εμπιστοσύνης:

α) Εμπιστοσύνη στον εαυτό

Για να εμπιστευτείς τη σχέση, θα πρέπει πρώτα να δείξεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Εάν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, την αξία σου, τις ικανότητές σου, θα αμφιβάλλεις επίσης για την αγάπη και το ενδιαφέρον που σου δείχνει ο σύντροφός σου. Η αμφιβολία καλλιεργεί το έδαφος στο οποίο φυτρώνει η ζήλια. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ξανακερδίσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, να βρεις τις δυνάμεις, να αισθανθείς ότι είσαι ικανή να προχωρήσεις, να προοδεύσεις, να ζήσεις χωρίς να εξαρτάσαι από την αγάπη ή την επιθυμία του άλλου.

β) Εμπιστοσύνη στον άλλο

Στη σχέση όμως δεν είσαι μόνο εσύ: είστε δυο, και αν δεν εμπιστεύεσαι το σύντροφό σου, δεν θα μπορέσεις να χτίσεις τίποτα μαζί του, αφού δεν θα υπολογίζει ο ένας τον άλλον.

Εμπιστεύομαι τον άλλο σημαίνει ότι δέχομαι:

  • Να μην ελέγχω τα πάντα (και ειδικά το σύντροφό μου)
  • Ακόμη κι αν δε μοιράζεται τα πάντα μαζί μου, κάτι τέτοιο δεν με απειλεί, από τη στιγμή που στη σχέση μας υπάρχουν ποιότητες (καλοσύνη, επικοινωνία, αμοιβαίος σεβασμός)
  • Έχει τα δικά του γούστα που τον κάνουν να θέλει να είναι μαζί μου: εμπιστεύομαι την ικανότητά του να ξέρει τι θέλει (ειδικά εμένα).

γ) Εμπιστοσύνη στους δυο σας

Εμπιστεύσου την επιλογή σου και την επιλογή του συντρόφου σου να είστε μαζί και δώσε πίστη και εμπιστοσύνη σε αυτό που έχεις χτίσει μαζί του.

Τι είναι η ζήλεια και ποιες οι διαφορές άνδρα-γυναίκας;

Η ζήλια στη σχέση είναι ένα συναίσθημα που βιώνουμε όταν νιώθουμε ότι κάτι που έχουμε μπορεί να απειληθεί από τρίτα πρόσωπα. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να προκύψει στις σχέσεις όταν φαίνεται ότι κάποιος άλλος μπορεί να προσπαθεί να κλέψει τον σύντροφό μας.

Άνδρας VS Γυναίκα

Οι άνδρες να τείνουν να ζηλεύουν περισσότερο άλλους άνδρες που μπορεί να είναι πλούσιοι, έξυπνοι και ισχυροί, ενώ η γυναικεία ζήλια τείνει να παρακινείται περισσότερο από γυναίκες που είναι σωματικά ελκυστικές. Επιπλέον, οι άνδρες ζηλεύουν περισσότερο τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες ζηλεύουν περισσότερο τη συναισθηματική απιστία.

Μια μελέτη που χρησιμοποιούσε τα smartphone αφορούσε την έκθεση ανδρών και γυναικών σε μηνύματα, τα οποία είχαν είτε συναισθηματικό είτε σεξουαλικό περιεχόμενο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας συναισθηματικά μηνύματα και οι άντρες κοιτούσαν σεξουαλικά μηνύματα, υποδηλώνοντας ότι οι διαφορές των φύλων στη ζήλια εξακολουθούν να είναι εμφανείς ακόμη και μέσω smartphone.

Αντιμετώπιση

Αντί να ψάξεις το κινητό του δοκίμασε τα ακόλουθα βήματα:

  • Ρώτα τον για τις καθημερινές του επικοινωνίες και μοιράσου τις δικές σου 
  • Εξέφρασε τα αληθινά σου συναισθήματα και βοήθησέ τον να καταλάβει τι ακριβώς νιώθεις για τη σχέση σας, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο εμπιστοσύνη
  • Μην φτιάχνεις φανταστικά σενάρια στο μυαλό σου
  • Θέσε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, για να νιώθετε και οι δύο άνετα
  • Μην έχεις μυστικοπαθή συμπεριφορά απέναντί του
  • Να είσαι ανοιχτή να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και τους προβληματισμούς σου
  • Προσπάθησε να κρατάς το ενδιαφέρον του αμείωτο για εσένα
  • Αφιέρωσε χρόνο στην αυτογνωσία, προσπάθησε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να διαχειριστείς τις ανασφάλειές σου
  • Μη φοβάσαι και μην εστιάζεις την προσοχή σου σε πιθανούς κινδύνους, γιατί όπως είναι λογικό ο φόβος δεν διώχνει τον κίνδυνο! Αν το μυαλό σου βρίσκεται διαρκώς στον κίνδυνο και στη σκέψη ότι το αγόρι σου σε απατάει και τον ενδιαφέρει κάποια άλλη, συμβάλλεις με τον τρόπο σου στην υλοποίησή του.
  • Αν νιώθεις μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσεις αυτά που αισθάνεσαι και θες να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη στη σχέση σου, σκέψου τη λύση της επαγγελματικής βοήθειας (συμβουλευτική, θεραπεία ζευγαριού).

Το «για πάντα μαζί» μοιάζει γλυκό και είναι παραμυθένιο, αλλά στην πραγματικότητα οι σχέσεις των ανθρώπων περνάνε από διάφορες φάσεις και κάνουν τον κύκλο τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας αποδεχτούμε την ύπαρξη ενός αναπόφευκτου κινδύνου: του κινδύνου να μη διαρκέσει η σχέση μας κι ας φροντίσουμε όσο είμαστε με το σύντροφό μας να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για μία καλύτερη και πιο αρμονική συνύπαρξη.

Σχετικά άρθρα