Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Τα θλιβερά παιδικά χρόνια, η εμμονή με την ομορφιά και η σεξουαλική παρενόχληση από όταν ήταν 12 ετών – Δηλώνει αμφιφυλόφιλη – Η ανακούφιση όταν έμαθε ότι περιμένει γιο και όχι κόρη – Η τρομακτική απώλεια κιλών και το διαζύγιο με το σύντροφό της – «Ήταν αηδιαστικά άπιστος σαν σκύλος» – Αποχώρησε από το Χόλιγουντ δηλώνοντας ότι «όλοι μισείτε τις γυναίκες» – Η ζωή με το γιο της

Ποια είναι η Έμιλι;

Η Emily Ratajkowski είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο, που γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1991 στο Westminster του Λονδίνου στην Αγγλία, από Αμερικανούς γονείς. Μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια, κέρδισε ευρεία αναγνώριση για την εντυπωσιακή της εμφάνιση και τη σαγηνευτική της παρουσία στη βιομηχανία του θεάματος.

Η Emily έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2013 με την εμφάνισή της στο αμφιλεγόμενο μουσικό βίντεο για το “Blurred Lines” του Robin Thicke, όπου η ομορφιά και η αυτοπεποίθησή της τράβηξαν την προσοχή του κοινού.

Πέρα από την καριέρα της στο μόντελινγκ, η Emily πέρασε στην υποκριτική, αναδεικνύοντας το ταλέντο της τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία “Gone Girl” του 2014, που απέσπασε μεγάλη επιτυχία από τους κριτικούς, σε σκηνοθεσία του David Fincher, όπου έπαιξε τον ρόλο της Andie Fitzgerald. Η ερμηνεία της απέσπασε θετικές κριτικές, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες ευκαιρίες στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Είναι ειλικρινής υπέρμαχος του φεμινισμού και της θετικότητας του σώματος. Έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της στα social media για να αμφισβητήσει τα κοινωνικά πρότυπα και να προωθήσει τη συμμετοχικότητα στη βιομηχανία της μόδας και της ψυχαγωγίας. Το 2017, κυκλοφόρησε μια συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Το σώμα μου», όπου μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις απόψεις της για θέματα που σχετίζονται τόσο με την εικόνα του σώματος, όσο και με τη σεξουαλικότητα.

Οι γονείς της

Ο πατέρας της, John David “J.D.” Ratajkowski, είναι ζωγράφος και καθηγητής τέχνης, και η μητέρα της, Kathleen Balgley, είναι πρώην καθηγήτρια Αγγλικών.

Η Emily Ratajkowski πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγαλώνοντας στο Encinitas της Καλιφόρνια. Έχει πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, με τον πατέρα της να έχει πολωνικές και ιρλανδικές ρίζες, ενώ η μητέρα της είναι πολωνικής και εβραϊκής καταγωγής.

Μεγαλώνοντας, έδειξε ενδιαφέρον τόσο για τα ακαδημαϊκά όσο και για τις τέχνες. Φοίτησε στην Ακαδημία San Dieguito στο Σαν Ντιέγκο, όπου διακρίθηκε ακαδημαϊκά. Μετά το λύκειο, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), με σκοπό να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Ωστόσο, εγκατέλειψε το UCLA μετά το πρώτο έτος σπουδών της για να ακολουθήσει την καριέρα της στο μόντελινγκ με πλήρη απασχόληση.

Η προσωπική της ζωή

Η Emily μοιράζεται συχνά στιγμές από την προσωπική της ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συνεντεύξεις.

Το 2018, η Έμιλι παντρεύτηκε κρυφά, τον 41χρονο Sebastian Bear-McClard παραγωγό (Uncut Gems) και ηθοποιό, σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο μόλις δύο εβδομάδες αφότου εμφανίστηκαν δημοσίως μαζί για πρώτη φορά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Μάλιστα, τέσσερις μήνες μετά το γάμο τους, παρουσίασε το εντυπωσιακό δαχτυλίδι αρραβώνων της με δύο διαμάντια.

Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοίνωσε επίσημα ότι ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, τον Sylvester Apollo Bear, που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Τα θλιβερά παιδικά χρόνια και η εμμονή με την ομορφιά

Από τα 12 της χρόνια η Έμιλι άρχισε να συναντά ανθρώπους που απέδιδαν σεξουαλικά χαρακτηριστικά στο κορμί της, παρότι ήταν ακόμα παιδί.

Τα λόγια της μητέρας της όταν ήταν μικρή την έκαναν να πιστεύει ότι «ήταν ξεχωριστή μόνο επειδή ήταν όμορφη».

Στο βιβλίο της “My Body”, αποκαλύπτει την εμμονή της οικογένειάς της με την εμφάνισή της και τον τρόπο με τον οποίο ενήλικα πρόσωπα γύρω της «σεξουαλικοποίησαν» (δηλαδή απέδωσαν σεξουαλικά χαρακτηριστικά) στο σώμα της από πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, πολλά χρόνια προτού ο μεθυσμένος Thicke «χουφτώσει» το γυμνό της στήθος (όπως ισχυρίζεται η ίδια) κατά τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ για το Blurred Lines, ένας δάσκαλος γυμνασίου της της είχε τραβήξει το πίσω μέρος του σουτιέν, σε μια ιδιαίτερα ανάρμοστη χειρονομία.

«Η ομορφιά ήταν ο δικός μου τρόπος να είμαι ξεχωριστή»

Από πολύ μικρή ηλικία, η Έμιλι είχε καταλάβει ότι η εμφάνισή της την έκανε να ξεχωρίζει, ιδίως στα μάτια των γονιών της.

«Προσπαθούσα να υπολογίσω πού ακριβώς πίστευαν οι γονείς μου ότι ανήκω στον κόσμο των καλλονών. Έδειχνε να είναι σημαντικό και για τους δύο, ιδίως για τη μητέρα μου, να θεωρείται η κόρη τους όμορφη». Έχει αποκαλύψει πως τα βράδια προσευχόταν να την κάνει ο θεός «την πιο όμορφη».

«Η ομορφιά ήταν ο δικός μου τρόπος να είμαι ξεχωριστή. Όταν ήμουν ξεχωριστή, τότε ήταν που ένιωθα πιο θερμή την αγάπη των γονιών μου».

Όπως γράφει στο βιβλίο της, ξεκίνησε να τραβάει την ανδρική προσοχή ήδη από τα 12 της χρόνια. Από εκείνη την ηλικία η μητέρα της σχολίαζε συνεχώς και με θαυμασμό στην κόρη της πώς την «κάρφωναν» στον δρόμο άγνωστοι άνδρες και τους «έπεφτε το σαγόνι» από την ομορφιά της.

Μάλιστα, κάποιοι έβρισκαν την ομορφιά της προκλητική. Στα 13 της την έστειλαν σπίτι από έναν χορό, επειδή οι συνοδοί των μαθητών θεώρησαν το φόρεμά της υπερβολικά σέξι. Μια άλλη φορά, όταν κατέβηκε από το δωμάτιό της ντυμένη με ένα ροζ μπλουζάκι με δαντέλα, μέσα από το οποίο φορούσε ένα push up στηθόδεσμο, ο πατέρας της που την περίμενε της είπε «να μην ντυθεί με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον για εκείνη τη νύχτα». Θυμάται πόσο ντροπιασμένη και μπερδεμένη αισθάνθηκε όταν ο μεγαλύτερος ξάδελφός της την άφησε επίτηδες μόνη με έναν φίλο του για μερικά λεπτά στο σαλόνι τους.

«Ήμουν παιδί, αλλά με κάποιο τρόπο είχα γίνει εξπέρ στο να ανιχνεύω την ανδρική επιθυμία, ακόμα κι αν δεν μπορούσα ακόμη να την καταλάβω», γράφει.

Δεν πιστεύει στην ύπαρξη στρέιτ ανθρώπων

Η Έμιλι δεν πιστεύει ότι υπάρχουν στρέιτ άνθρωποι. Πιστεύει ότι η σεξουαλικότητα των ανθρώπων είναι ρευστή.

«Νομίζω ότι η σεξουαλικότητα ολισθαίνει», είπε στο περιοδικό Harper’s Bazaar, που τη φιλοξένησε στο εξώφυλλό του Νοεμβρίου του 2022. «Δεν πιστεύω πραγματικά στους στρέιτ ανθρώπους».

Κάποια στιγμή, το 32χρονο μοντέλο δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok για να συμμετάσχει στην τάση του viral του «πράσινου καναπέ». Τότε υπήρχε μία θεωρία ότι όποιος έχει πράσινο καναπέ είναι αμφιφιλόφιλος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από έναν άλλο χρήστη του TikTok αν χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως αμφιφυλόφιλη, απάντησε στρέφοντας απλώς την κάμερα στον εαυτό της και ενώ καθόταν σε έναν πράσινο βελούδινο καναπέ στο σαλόνι της.

Η φίλη μου ήρθε και μου είπε «Έχεις δει αυτό που συμβαίνει με τον πράσινο καναπέ;» Γελούσε επειδή ο πράσινος καναπές μου είναι τόσο μεγάλος», εξήγησε στο Harper’s Bazaar.

«Θέλω να μπορώ να διασκεδάζω με το πώς παρουσιάζομαι στον κόσμο χωρίς να νιώθω ότι είμαι κακή φεμινίστρια ή καλή φεμινίστρια. Δεν θέλω να γίνω μέλος της ομάδας σου αν δεν θέλεις να με έχεις. Είναι ok!».

Η ανακούφιση όταν έμαθε ότι περιμένει γιο και όχι κόρη

Μιλώντας στο Elle, με αφορμή το βιβλίο της, αναφέρθηκε στις σκέψεις της όταν έμαθε το φύλο του παιδιού της. «Αρχικά ήθελα να κάνω κόρη, αλλά όταν έμαθα ότι θα αποκτήσω γιο ήμουν τόσο ανακουφισμένη», δήλωσε και εξήγησε ότι τα κορίτσια σεξουαλικοποιούνται πολύ πριν την εφηβεία και έχουν επίγνωση αυτού. 

Μάλιστα, ανέφερε μία ανάμνηση που έχει. «Έκανα μία σέξι κίνηση στον τοίχο της κουζίνας των γονιών μου. Ήμουν πιθανότατα στην πρώτη δημοτικού και με ρώτησαν “Πού το έμαθες αυτό;” και η αντίδρασή μου ήταν “αυτό είναι που κάνουν οι γυναίκες», περιέγραψε. Παράλληλα σημείωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά αυτό το θέμα, καθώς θέλει να αποκτήσει κι άλλα παιδιά. 

Όταν αποκάλυψε ότι είναι έγκυος, γράφοντας στη Vogue τον Οκτώβριο του 2020, είχε εξηγήσει γιατί δεν ήθελε να αποκαλύψει τότε το φύλο του παιδιού που περίμενε. 

«Όταν με τον σύζυγό μου λέμε σε φίλους ότι είμαι έγκυος, η πρώτη ερώτηση μετά τα συγχαρητήρια είναι σχεδόν πάντα “ξέρεις τι θέλεις;”. Μας αρέσει να απαντάμε ότι δεν θα ξέρουμε το φύλο μέχρι το παιδί μας να γίνει 18 ετών και μας ενημερώσει τότε», έγραψε. 

«Όλοι γελούν, αλλά υπάρχει μία αλήθεια σε αυτό, που υπαινίσσεται πιθανότητες πολύ πιο σύνθετες από τα οποιαδήποτε γεννητικά όργανα με τα οποία μπορεί να γεννηθεί το παιδί μας: την αλήθεια ότι τελικά δεν έχουμε καμία ιδέα ποιος μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά μου», είχε αναφέρει ακόμη.  

Η τρομακτική απώλεια κιλών και η δυστυχία που βίωνε στο γάμο της

«Νομίζω ότι το τραύμα ζει στο σώμα», είπε η Έμιλι, συζητώντας με την Mia Khalifa, που ήταν καλεσμένη στο podcast High Low. «Αυτή είναι η εμπειρία μου. Όταν είμαι αδιάθετη, χάνω τόσο πολύ βάρος».

«Δεν είχα το θάρρος να φύγω για πολύ καιρό από το γάμο μου. Ήμουν πραγματικά πολύ δυστυχισμένη», είπε μιλώντας σε άλλο podcast. «Ήμουν περίπου 45 κιλά και μόλις είχα ένα μωρό. Ήταν πραγματικά τρομακτικό. Έγινα πολύ αδύνατη γιατί δεν ήμουν καλά»

«Ήμουν σίγουρη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με εμένα. Νομίζω ότι πολλά από αυτά που έμαθα από αυτή τη σχέση είναι να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου».

Επίσης, ανέφερε ότι δοκίμασε τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα και πως ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με το gaslighting, μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης, κάτι που ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα στο γάμο της.

“Από τη στιγμή που γεννιόμαστε κι έπειτα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε στο μυαλό μας την εύρεσης ενός συντρόφου μας ολοκληρώνει και μας χαρίζει επιβεβαίωση”, είπε σχετικά με μια διαδικασία που πιστεύει ότι κάνει την αποχώρηση από κάποιον ακόμη πιο δύσκολη.

“Επιπλέον, ένιωθα μεγάλη δυσκολία να βγω από αυτό το γάμο, γιατί μόλις είχα αποκτήσει ένα παιδί”, πρόσθεσε, “οπότε ήθελα πραγματικά να έχω αυτή την οικογένεια και ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για μένα να φύγω εντελώς”.

Όλα αυτά άλλαξαν για την Έμιλι όταν είπε ότι σε κάποια στιγμή, σε ένα γεγονός που συνέβη, το όριο ξεπεράστηκε και ήταν για τελευταία φορά. “Για μένα, ήταν πλέον τόσο ξεκάθαρο και μετά έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο, κάτι που ήταν καλό και με βοήθησε να πάρω αποφάσεις”, είπε, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες του γεγονότος.

«Ο Σεμπάστιαν είναι κατά συρροή άπιστος»

Η Έμιλι κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, καθώς ο εν διαστάσει σύζυγός της, Σεμπάστιαν Μπέαρ-ΜακΚλάρντ, την είχε απατήσει.

Η είδηση περί διαζυγίου έγινε για πρώτη φορά γνωστή τον Ιούλιο του 2022, όταν κυκλοφόρησε πως το ζευγάρι χωρίζει μετά από τέσσερα χρόνια γάμου.

«Ναι, απάτησε», υποστήριξε πηγή από το περιβάλλον της ίδιας. «Είναι κατά συρροή άπιστος. Είναι αηδιαστικό. Είναι σκύλος».

Μόλις μία ημέρα πριν, το 31χρονο μοντέλο πυροδότησε μια έντονη φημολογία περί χωρισμού όταν εντοπίστηκε να βγάζει βόλτα τον ενός έτους γιο του πλέον εν διαστάσει ζευγαριού, Σιλβέστερ, χωρίς τη βέρα της.

Τον Σεπτέμβριο, η Έμιλι Ραταϊκόφσκι επιβεβαίωσε τελικά ότι με τον Σεμπάστιαν Μπέαρ-ΜακΚλάρντ είχαν χωρίσει, όταν δήλωσε σε βίντεο στο TikTok ότι είναι «πρόσφατα single άτομο» που «σκέφτεται να βγει ραντεβού».

«Ένιωθα σαν ένα κομμάτι κρέας»: Ο λόγος που αποφάσισε να απέχει από το Χόλιγουντ

Μετά την ακρόασή της για το Triangle Of Sadness του Ruben Östlund, η Έμιλι Ραταϊκόφσκι αποφάσισε να αποσυρθεί από το Χόλιγουντ.

«Δεν ένιωσα ότι είμαι μία καλλιτέχνιδα που παίζει και αυτή είναι η διέξοδός μου», είπε η Έμιλι Ραταϊκόφσκι. «Ένιωθα σαν ένα κομμάτι κρέας που οι άνθρωποι το έκριναν, λέγοντας: «Έχει κάτι άλλο εκτός από το στήθος της;», είπε.

Μετά τον ρόλο της στο Gone Girl του 2014, οι μάνατζέρ της προσπάθησαν να της εξασφαλίσουν ρόλους που θα αποδείκνυαν ότι ήταν μια «σοβαρή ηθοποιός με διάρκεια στον χρόνο», είπε η Ραταϊκόφσκι.

Τελικά, η ίδια αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με την υποκριτική και τον μάνατζέρ της στις αρχές του 2020, αφού δεν ήθελε πλέον να είναι «εύπεπτη στους ισχυρούς άντρες του Χόλιγουντ» όπως είπε και «στο καπρίτσιο της δυναμικής εξουσίας και της εξουσίας που κατέχουν οι ανδρικές λέσχες».

«Δεν τους εμπιστευόμουν. Έλεγα, “Μπορώ να αντέξω να λαμβάνω τηλεφωνήματα. Κανείς από εσάς δεν νοιάζεται καλύτερα για το συμφέρον μου. Και όλοι μισείτε τις γυναίκες».

«Αυτός είναι ένας γα@@ος κόσμος. Όπως, και το Χόλιγουντ έχει γα@@θεί. Και είναι σκοτεινός κόσμος», είπε μεταξύ άλλων η Έμιλι Ραταϊκόφσκι.

Η ζωή με το γιο της Sylvester Apollo Bear

Σχετικά άρθρα