Έτσι μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αμυγδαλόγαλο – Περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το ζωικό γάλα – Απόλαυσέ και στον καφέ σου και δες πόσο καλό κάνει στην υγεία σου σε σύγκριση με το κανονικό

Για 4 φλιτζάνια γάλα:

  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό (όπως σιρόπι σφενδάμου, ακατέργαστη αγαύη, ακατέργαστο μέλι, ζάχαρη καρύδας), ή 3-4 χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, ή στέβια ανάλογα με τη γεύση.
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο καρύδας (προαιρετικά, για την υφή)
  • 1 κουταλιά της σούπας μη γενετικά τροποποιημένη σόγια ή λεκιθίνη ηλίανθου (προαιρετικά, για κρεμώδη γεύση)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • μία πρέζα θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά, για να αναδείξει τις γεύσεις)

Παρασκευή:

  • Μουλιάστε τους ξηρούς καρπούς για αρκετή ώρα. Το μούλιασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο κρεμώδες, πιο θρεπτικό γάλα, αλλά αν σας πιέζει ο χρόνος, το μούλιασμα μερικών ωρών θα δώσει και πάλι καλά αποτελέσματα.
  • Στραγγίξτε τα αμύγδαλα.
  • Ξεπλύνετε και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στο μπλέντερ με 3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να υγροποιηθεί πλήρως, περίπου 1 λεπτό.
  • Αν το καταναλώνετε αμέσως, προσθέστε μερικά παγάκια για να κρυώσει το γάλα.
  • Σουρώστε, εάν το επιθυμείτε. Το γάλα θα διατηρηθεί για δύο ημέρες αποθηκευμένο σε σφραγισμένο γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Τα θρεπτικά συστατικά του αμυγδαλόγαλου:

  • Δεν περιέχει γλουτένη.
  • Περιέχει βιταμίνη E που βοηθάει στην υγεία της επιδερμίδας. Μία μερίδα αμυγδαλόγαλου περιέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στη ρύθμιση της βιταμίνης Α και στη διαθεσιμότητά της. Η βιταμίνη Ε δρα ως πρωταρχικό ρυθμιστικό θρεπτικό συστατικό για τη βελτίωση της υγείας του δέρματός αλλά και της διατήρησης της νεανικότητάς του, γι αυτό άλλωστε και έλαια που παράγονται από το αμύγδαλο χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρασκευή φυσικών καλλυντικών.
  • Περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών συνεπώς συμβάλει στη αύξηση της μυικής δύναμης αλλά και στην αποκατάσταση μετά την γυμναστική.
  • Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο το οποίο είναι απαραίτητο για την ρύθμιση της υγιούς πίεσης του αίματος.
  • Τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης χωρίς να μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη, ένα ακόμα ευεργητικό χαρακτηριστικό για καλή αρτηριακή πίεση.
  • Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αφού το αμυγδαλόγαλα είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, το οποίο σημαίνει ότι δεν αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακές του ως ενέργεια και όχι ως λίπος.
  • Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών καθώς η βιταμίνη Α επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του ματιού να προσαρμόζεται στις διαφορές εναλλαγές του φωτός.
  • Αποτελεί σύμμαχο στην διαχείριση του βάρους μας διότι ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 60 θερμίδες σε αντίθεση με 146 θερμίδες που περιέχει το πλήρες, 122 θερμίδες το γάλα με 2% λιπαρά, 102 θερμίδες το γάλα 1% και 86 θερμίδες το αποβουτυρωμένο ζωικό γάλα.
  • Συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των οστών μας γιατί το γάλα των αμυγδάλων περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου και το 25% της βιταμίνης D. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για την οικοδόμηση ισχυρών οστών σε άνδρες και γυναίκες, βοηθώντας έτσι κυρίως τις τελευταίες να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επίσης η βιταμίνη D βοηθά στην απρόσκοπτη λειτουργία των κυττάρων μας.
  • Περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από όλα τα είδη των γαλακτοκομικών και 200% περισσότερο σίδηρο από όλα τα είδη κρεάτων!!!

Σχετικά άρθρα