Πώς θα ξεχωρίζεις αν το κοτόπουλο που ψωνίζεις είναι καλό; – Γιατί το πλύσιμο πριν το μαγείρεμα βοηθά τα βακτήρια να εξαπλωθούν;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών πουλερικά στα παντοπωλεία, όπως βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, ανάλογα με την προέλευση και κατεψυγμένα. Πριν ψωνίσουμε κοτόπουλο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:

  1. Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να έχει ροζ χρώμα. Αποφύγετε όσα έχουν φθορές, όπως μώλωπες ή σκισίματα στο δέρμα, που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα του κοτόπουλου. Το κοτόπουλο πρέπει επίσης να είναι παχουλό- όταν το πιέζετε, το κρέας πρέπει να είναι κάπως ελαστικό και να ξαναβρίσκει το σχήμα του μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Ένα καθαρό, ουδέτερο άρωμα είναι επίσης ένας καλό σημάδι ότι είναι φρέσκο.
  2. Αποφύγετε τα κοτόπουλα με πολλά υγρά που μαζεύονται στη συσκευασία. Το νερό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για την ψύξη των κοτόπουλων σε ασφαλή θερμοκρασία. Μόλις μπει στο ταψί, το κοτόπουλο αποβάλλει αυτά τα υγρά, χάνοντας τη γεύση και δημιουργώντας μια υγρή υφή.
  3. Η ψύξη με αέρα είναι η ανώτερη εναλλακτική λύση έναντι της ψύξης με τη βύθιση του προϊόντος σε νερό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κοτόπουλο με φρέσκια, αμιγή γεύση που μαγειρεύεται πιο σταθερά και παραμένει ζουμερό. Και επειδή δεν είναι υγροποιημένο, το δέρμα του γίνεται επίσης τραγανό και αποκτά ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
  4. Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα ορνιθοτροφεία πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από έναν τρίτο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν:
  • Τα πτηνά πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσονται με οργανική τροφή το αργότερο δύο ημέρες μετά την εκκόλαψη.
  • Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους.
  • Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
  • Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα πτηνά βιολογικής καλλιέργειας. Όλα τα πτηνά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
  • Επαληθευμένο από το πρόγραμμα NON-GMO: Αυτή η σφραγίδα εμφανίζεται σε κοτόπουλα που εκτράφηκαν και τρέφονταν με πιστοποιημένη βιολογική δίαιτα χωρίς τροποποιήσεις, η οποία είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του Non-GMO Project. Το Non-GMO Project είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει επαλήθευση και σήμανση από τρίτους για τρόφιμα και προϊόντα μη ΓΤΟ. Τα μη ΓΤΟ σιτηρά αποτελούν απαίτηση για τα πιστοποιημένα βιολογικά προγράμματα.

Γιατί είναι καλό να αποφύγετε το πλύσιμο του κοτόπουλου:

  • Το πλύσιμο ή το ξέπλυμα του κοτόπουλου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και άλλα επιβλαβή βακτήρια ζουν στο ωμό κοτόπουλο. Το πλύσιμο ή το ξέβγαλμα δεν απομακρύνει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά τον επιδεινώνει βοηθώντας τα βακτήρια να εξαπλωθούν.
  • Όταν προσθέτετε νερό μέσω του ξεπλύματος, δίνετε στα βακτήρια αυτά τη δυνατότητα να απλωθούν σε όλη την κουζίνα σας.
  • Το κοτόπουλο έχει ήδη πλυθεί. Η σημερινή παραγωγή καθαρίζει το κοτόπουλο, οπότε δεν υπάρχουν πάνω του βρωμιές, φτερά ή οτιδήποτε άλλο που πρέπει να πλυθεί. Τα πουλερικά μπορεί να έχουν μια επικάλυψη από νερό και πρωτεΐνες: αυτή μαγειρεύεται ή μπορείτε να την αφαιρέσετε με μια καθαρή χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια να πλύνετε τα χέρια σας.

Σχετικά άρθρα