Ερωτεύτηκες κάποιον που είναι ήδη σε σχέση; Τι συναισθήματα βιώνεις και τι κάνεις για να το διαχειριστείς; – 8 tips για εσένα που είσαι σ’ αυτή τη φάση – Ποια είναι η εξέλιξη μιας τέτοιας σχέσης;

Ω, ναι! Η καρδιά έχει έναν τρόπο να αψηφά τη λογική και να μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά, πυροδοτώντας συναισθήματα και συγκινήσεις που μπορεί να μην περιμένουμε καν ή ακόμη και να μην επιθυμούμε.

Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν συναντάς κάποιον που σε γοητεύει, αρχίζεις να αλληλεπιδράς μαζί του και εν τέλει αυτός ο κάποιος είναι ήδη δεσμευμένος;

Είναι σαν ένα ταξίδι που ξεκινά με εισιτήριο την αρχική σπίθα που γεννιέται και κατευθύνει το «μέσα» σου. Ερωτεύεσαι και τότε η καρδιά σου αρχίζει να αδιαφορεί για το τι συμβαίνει εκεί έξω και παρασυρόμενη από την μαγνητική έλξη αυτής της νέας σύνδεσης, συνεχίζει το δρόμο της και προχωράει μπροστά.

Πώς νιώθεις όταν ξεκινάς κάτι με κάποιον που βρίσκεται ήδη σε σχέση;

Αρχικά, να πούμε ότι δεν είναι κακό να σου αρέσει κάποιος που είναι δεσμευμένος, καθώς τα συναισθήματα που βιώνουμε και οι έλξεις που νιώθουμε είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου μας.

Ορισμένα βασικά συναισθήματα που μπορεί να βιώσεις όταν σου αρέσει κάποιος που είναι ήδη σε σχέση:

1. Ανάμεικτα και αντικρουόμενα συναισθήματα

Καθώς τα συναισθήματα βαθαίνουν, τα άτομα σε αυτή την κατάσταση συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν ανεμοστρόβιλο αντικρουόμενων συναισθημάτων.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η ευτυχία της ανακάλυψης μιας βαθιάς σύνδεσης και η πιθανότητα αμοιβαίων συναισθημάτων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι αυτή η σύνδεση μπορεί να επιφέρει πόνο και ηθικά διλήμματα και για τους δύο που εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση.

Όταν ανακαλύπτεις, λοιπόν, ότι σε ελκύει κάποιος που βρίσκεται ήδη σε σχέση, αυτό μπορεί να είναι μια ταραχώδης και συγκρουσιακή εμπειρία. Τα συναισθήματα σε τέτοιες καταστάσεις συχνά αναμειγνύουν την περιέργεια, την έλξη, τις ενοχές και την απογοήτευση.

Και όπως πολύ καλά κατάλαβες, τελικό μείγμα είναι το «μπέρδεμα».

2. Ηθικά διλήμματα και εσωτερικές διαμάχες

Η ανακάλυψη ότι το άτομο που ερωτεύτηκες βρίσκεται ήδη σε μια δεσμευμένη σχέση μπορεί να σου προκαλέσει ένα βαθύ ηθικό δίλημμα.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις προσωπικές αξίες, την ακεραιότητα και την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκληθεί στην υπάρχουσα σχέση αρχίζουν να γίνονται πιεστικά.

Τα άτομα μπορεί να βρεθούν διχασμένα μεταξύ της επιθυμίας να ακολουθήσουν την καρδιά τους και της ηθικής ευθύνης να σεβαστούν τα όρια της καθιερωμένης σχέσης.

3. Έλλειψη αποκλειστικότητας και ζήλια

Όταν αρχίζεις να συναναστρέφεσαι με κάποιον που βρίσκεται ήδη σε άλλη σχέση είναι λογικό να αισθάνεσαι ζήλια, καθώς ξέρεις ότι τον «μοιράζεσαι» με κάποιο άλλο άτομο και δεν έχεις την αποκλειστικότητα που θα ήθελες.

Αποζητάς την προσοχή την αγάπη και τη φροντίδα του, αλλά κάτι τέτοιο πολλές φορές καταλήγει να μένει ως φαντασίωση.

4. Διάθεση ευφορίας

Μπορεί να περάσεις όλη τη μέρα σκεπτόμενη/-ος τον έρωτά σου και αυτό είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί η απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

5. Ανεκπλήρωτος έρωτας

Μια από τις σκληρές πραγματικότητες του να ερωτεύεσαι κάποιον σε μια σχέση είναι το ενδεχόμενο του ανεκπλήρωτου έρωτα.

Ακόμα και αν η σύνδεση είναι αμοιβαία, η πολυπλοκότητα που περιβάλλει μια ήδη υπάρχουσα σχέση, μπορεί να εμποδίσει το άτομο που σε ενδιαφέρει και έχεις ερωτευτεί να ανταποδώσει το ίδιο επίπεδο συναισθηματικής επένδυσης.

Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε στενοχώρια και στην ανάγκη να σκεφτείς τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η συνέχιση μιας τέτοιας σχέσης.

Πώς διαχειρίζεσαι, όμως, τα συναισθήματά σου σε μία τέτοια φάση; Ε; Εδώ σε θέλω!

Σε τέτοιες καταστάσεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα που υπάρχει και να κινηθούμε με ενσυναίσθηση. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε αυτά τα συναισθήματα και οι ενέργειες που κάνουμε.

Η εμπλοκή σε ένα φλερτ ή τέλος πάντων σε μία ρομαντική αλληλεπίδραση με κάποιον που είναι δεσμευμένος με ένα άλλο άτομο, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό πόνο και προδοσία.

Έχε κατά νου ότι πρέπει να σεβαστείς την υπάρχουσα σχέση και την αυτονομία του ατόμου που σε ενδιαφέρει.

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Kristen K. Scarlett, ρίχνει φως στην κατάσταση λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου και στη συνέχεια να εστιάσεις εκ νέου στις σκέψεις σου, βάζοντας μπροστά τη λογική, ώστε να αποφύγεις να σε κυριεύσουν τα συναισθήματα.

Ορίστε και 8 tips αν είσαι στη φάση που περιγράφουμε:

1. Σκέψου πώς έφτασες σε αυτό το στάδιο

Μπες στη διαδικασία να αναρωτηθείς τι εντόπισες στο άτομο που σου ξύπνησε αυτά τα συναισθήματα. Βεβαιώσου, γιατί νιώθεις όλα όσα νιώθεις και προσπάθησε να τα εξηγήσεις στον εαυτό σου, ώστε να διαχειριστείς, όσο είναι δυνατόν, με συναισθηματική διαύγεια την κατάσταση.

Κάτι τέτοιο, θα σε βοηθήσει, επίσης, να ξεκαθαρίσεις μέσα σου κάποια πράγματα και να καταλάβεις αν αξίζει πραγματικά να εμπλακείς στη συγκεκριμένη κατάσταση, επενδύοντας συναισθηματικά.

2. Σκέψου τι στόχο έχεις θέσει και ποιες είναι οι προσδοκίες σου

Πριν έρθει στο προσκήνιο το φλερτ, προσπάθησε να σκεφτείς τους στόχους της σχέσης. Είναι φυσιολογικό να έχεις ένα φλερτ, αλλά καλό θα είναι να συμβαδίζει με τους προσωπικούς σου στόχους. Αν αισθάνεσαι ότι δεν ανταποκρίνεται στους στόχους σου και δεν σου ταιριάζει, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να αναλώνεσαι σε κάτι τέτοιο.

Πρέπει να βάλεις πρώτα τον εαυτό σου και να βεβαιωθείς ότι είσαι καλά από μόνη/-ος σου, πριν σκεφτείς κάποιον και εμπλακείς σε μία συναισθηματική κατάσταση.

3. Να είσαι ρεαλίστρια/-ής

Όταν είσαι στη φάση του έρωτα δεν βλέπεις και πολύ καθαρά. Μπορεί να σκέφτεσαι συνεχώς τον αγαπημένο σου και να τον έχεις θεοποιήσει στο μυαλό σου, παραβλέποντας κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η συμπεριφορά του απέναντί σου δεν είναι όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να νιώθεις άβολα, αλλά και να μην θες να το πιστέψεις. Αυτό, φυσικά, συμβαίνει λόγω του έρωτα που έχει μπει μέσα σου και έχει θολώσει το τοπίο.

Γι’ αυτό πριν βιαστείς να προχωρήσεις, βεβαιώσου ότι είσαι στη θέση να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και το ίδιο το πρόσωπο που σε έχει μαγέψει.

4. Μην καταπνίγεις τα συναισθήματά σου

Να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν γίνονται πάντα όλα όπως τα φανταζόμαστε και τα θέλουμε. Μπορεί εσύ να ονειρεύεσαι ότι θα καταφέρεις να είσαι με αυτόν/-ήν που θες, αλλά από τη στιγμή που αυτό το άτομο βρίσκεται ήδη σε σχέση, εσύ καταλήγεις να συμβιβάζεσαι με την κατάσταση, να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα και να προσπαθείς να μην το δείξεις.

Αν είναι έτσι, μοιάζει προτιμότερο να το σκεφτείς καλά και να προχωρήσεις παρακάτω τη ζωή σου, βρίσκοντας ρομαντικό ενδιαφέρον σε κάποιο άλλο πρόσωπο που θα είναι σε παρόμοια θέση με εσένα, χωρίς δεσμεύσεις.

Οπότε, συζήτησε μαζί του με ειλικρίνεια. Θα το εκτιμήσει και πού ξέρεις μπορεί να αποφασίσει να παραμείνει καλός φίλος. Αν το πάρει αλλιώς, μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου γι’ αυτό. Πάμε παρακάτω!

5. Μην έχεις εμμονή με το φλερτ σου

Το να έχεις ένα φλερτ είναι ακίνδυνο, αλλά μπορεί να γίνει ανθυγιεινό όταν ξεκινάς να έχεις εμμονή μαζί του. Καλά, δεν λέω, είναι φυσιολογικό να σου αρέσει και να τον/την σκέφτεσαι πολύ, αλλά όχι και τόοοσο υπερβολικά, γιατί αλλιώς θα καταλήξεις να είσαι χαμένη/-ος.

Για να αποφύγεις την εμμονική προσκόλληση του μυαλού σου στον έρωτά σου, δοκίμασε να στρέψεις το επίκεντρο της προσοχής σου σε άλλες δραστηριότητες που σε γεμίζουν και σε κάνουν να νιώθεις ικανοποίηση, ευχάριστη διάθεση και που δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις για τον εαυτό σου.

6. Μην μπαίνεις στο τρυπάκι να τον/την παρακολουθείς στα social media, αλλά κι εκτός

Μερικοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να παρακολουθούν το φλερτ τους στο διαδίκτυο, αλλά και έξω, στην πραγματικότητα.

Αυτό είναι πολύ λάθος γιατί δείχνει ότι ενώ γνωρίζεις την κατάσταση του άλλου, δεν σέβεσαι την ιδιωτική ζωή του και μπορεί να έρθει σε δύσκολη θέση. Αν ο έρωτάς σου καταλάβει ότι τον παρακολουθείς, μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα απέναντί σου, γεγονός που θα δυσκολέψει τα πράγματα.

Είναι εντάξει να είστε φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μην κρέμεσαι διαρκώς από τις αναρτήσεις του. Αν δεν μπορείς να το χειριστείς, τότε κάνε unfollow ή σίγαση, ώστε να βλέπεις λιγότερο την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο ισχύει και στην πραγματικότητα- προσπάθησε να μην θες να είσαι ντετέκτιβ.

7. Προσπάθησε να περιορίσεις τη συχνότητα της επαφής

Αν είναι δυνατόν, περιόρισε τις αλληλεπιδράσεις με τον έρωτά σου. Η δημιουργία κάποιας συναισθηματικής απόστασης είναι απαραίτητη για να βρεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κόψεις εντελώς τη σχέση σου, αλλά να προσέχεις πόσο ασχολείσαι μαζί του. Αυτό θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στον εαυτό σου.

8. Αν βλέπεις ότι δεν πάει πουθενά εξερεύνησε νέες συνδέσεις

Το άνοιγμα του εαυτού σου στη γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να είναι απίστευτα θεραπευτικό. Οι νέες συνδέσεις παρέχουν ευκαιρίες για νέες εμπειρίες και σχέσεις.

Ξεκίνα να ασχολείσαι με κάποιο άτομο που είναι διαθέσιμο και μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα, ώστε να στρέψεις εκεί την προσοχή σου και να απομακρυνθείς από τον ανεκπλήρωτο έρωτά σου. Και φυσικά, οι πιθανότητες να βρεθείς σε μια πιο ικανοποιητική σχέση, να ξέρεις ότι αυξάνονται.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εγκαταλείψεις το φλερτ σου;

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας μπορεί να είναι τόσο οδυνηρός, ειδικά αν το πρόσωπο με το οποίο έχεις «φάει» κόλλημα είναι σε σχέση. Ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις, αλλά δεν ξέρεις πώς να το κάνεις.

Ακολουθούν τρία σημάδια που σου λένε πότε πρέπει να κάνεις το δύσκολο βήμα και να βγεις από μια τέτοια κατάσταση. Όταν:

– Είναι σαν να μην ξέρει ότι υπάρχεις

Αν ο άλλος που συσχετίζεσαι αγνοεί μετά βίας την ύπαρξή σου, τότε το πράγμα δεν πάει καλά.

Όσο σκληρά κι αν προσπαθείς να αναζητήσεις την προσοχή του, θα είναι μάταιο. Αυτό είναι ένα σταθερό σημάδι ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξή σου και ότι εσύ απλώς ονειροπολείς. Ναι, ξέρω, είναι δύσκολο να το αποδεχτείς, αλλά πρέπει να προχωρήσεις παρακάτω.

– Δεν σου δίνει καμία σημασία και προσοχή

Αν δεν σου δίνει την παραμικρή σημασία, ήρθε πραγματικά η ώρα να τα παρατήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν σε μετράει στη ζωή του και πως πιθανότατα δημιουργεί χρόνο για τον σύντροφο που ήδη έχει, καθώς και για αυτούς που θεωρεί σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, να μην γνωρίζει καν ότι χρειάζεσαι την προσοχή του κι ότι την αποζητάς.

Εφόσον δεν έχεις κανένα δικαίωμα να απαιτήσεις την πλήρη προσοχή του, απλά ξέχασέ τον.

– Δεν σε υπολογίζει και δεν σε εκτιμάει

Μπορεί στο παρελθόν να έχεις προσπαθήσει να κάνεις «χάρες» στο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, αλλά αν δεν δείχνει να το εκτιμάει και να σε υπολογίζει, τότε δεν έχει νόημα να κάθεσαι και να ασχολείσαι.

Αν απλά σε έχει στην άκρη σαν καβάτζα και εκμεταλλεύεται την αδυναμία σου και τον αληθινό σου ενδιαφέρον, ξέχασέ τον, προχώρα παρακάτω και βρες αυτό που χρειάζεσαι.

Για να μην σ’ αφήσω με την απαισιόδοξη οπτική, έχω να σου πω ότι μία τέτοια σχέση μπορεί να εξελιχθεί και με θετικό τρόπο.

Είναι δυνατόν ο σύντροφός σου να αντιληφθεί πως καλύπτεται περισσότερο από εσένα και να αποφασίσει να χωρίσει με το δεσμό που διατηρεί, κάνοντας μία νέα αρχή μαζί σου. Άλλωστε, κάποιος που έχει μία παράλληλη σχέση, πιθανότατα το κάνει γιατί ο «παράνομος» σύντροφος γεμίζει τα κενά που ο «νόμιμος» δεν μπορεί να καλύψει. Πολλές φορές συμβαίνει να έχεις αναπτύξει με το τρίτο πρόσωπο κάτι αληθινό, ένα δυνατό συναισθηματικό δεσμό, καθώς το πρόσωπο αυτό παίζει «διπλό ρόλο» στη ζωή σου. Είναι και εραστής και σύντροφος.

Ας κρατήσουμε το εξής:

«Τίποτε δεν χάνεται, τίποτε δεν δημιουργείται, το καθετί μεταμορφώνεται», Αντουάν Λαβουαζιέ.

Σχετικά άρθρα