Πώς να πετύχεις το ψήσιμο στο κρέας, ώστε να είναι ζουμερό και νόστιμο; – Αυτά είναι τα 7 βήματα που εξασφαλίζουν την επιτυχία – Οι διαφορές ανάμεσα στα κρέατα

Πώς να ψήνετε το κρέας με το σωστό τρόπο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακό και ζουμερό; Τα 7 βήματα που ακολουθούν, εξασφαλίζουν την επιτυχία:

  • Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο έως και 2 ώρες πριν το βάλετε στο φούρνο. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να μπει σε θερμοκρασία δωματίου και να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι προθερμασμένος, πριν βάλετε το κρέας μέσα.
  • Μην αλατίζετε την εξωτερική σάρκα του. (Το αλάτι τραβάει τους χυμούς στην επιφάνεια, οπότε περιμένετε μέχρι να το σερβίρετε για να αλατίσετε το κρέας).
  • Λάβετε υπόψη ότι τα κόκαλα διοχετεύουν τη θερμότητα, οπότε τα κομμάτια με κόκαλα και τα μερικώς αποστεωμένα κρέατα χρειάζονται ελαφρώς λιγότερο χρόνο για να ψηθούν σε σχέση με τα κομμάτια χωρίς κόκαλα.
  • Αφήστε περίπου 1 κιλό κρέας ανά άτομο αν το ψητό περιέχει κόκαλο και 1/2 κιλό ανά άτομο αν είναι χωρίς κόκαλα.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα θερμόμετρο κρέατος -κατά προτίμηση τύπου στιγμιαίας ανάγνωσης- που εισάγεται στο πιο παχύ μέρος της σάρκας, μακριά από τα οστά, το λίπος και τη σάρκα.
  • Πριν ξεκινήσετε να κόβετε, αφήστε το ψητό να σταθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά αφότου το βγάλετε από το φούρνο, ώστε η σάρκα να απορροφήσει ξανά τους χυμούς.

Χοιρινό και μοσχάρι

  • Το μοσχάρι είναι ροδαλό στους 140 βαθμούς και καλοψημένο στους 150 βαθμούς.
  • Το χοιρινό κρέας είναι ρόδινο στους 145 βαθμούς και καλοψημένο στους 160.
  • Τόσο το μοσχαρίσιο όσο και το χοιρινό ψητό πρέπει να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά στην κορυφή της κουζίνας πριν μπουν στο φούρνο και πρέπει να ψηθούν σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία από τα περισσότερα κρέατα. Θα πρέπει να είναι σκεπασμένα για το τελευταίο μέρος του ψησίματος.
  • Τα μοσχαρίσια και χοιρινά κρέατα πρέπει να ξεκουράζονται για 10 έως 15 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.
  • Το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας πρέπει να αλατοπιπερώνεται και να ψήνεται σε σχάρα σε φούρνο 350 βαθμών.

Ο χρόνος ψησίματος για το μοσχαρίσιο κρέας ποικίλλει ανάλογα με το κομμάτι, αλλά οι εσωτερικές θερμοκρασίες παραμένουν οι ίδιες:

  • Οι 140 βαθμοί είναι σχεδόν ωμό (rare).
  • Οι 160 βαθμοί είναι μέτρια ψημένο (medium rare).
  • Οι 180 βαθμοί είναι καλοψημένο (well done).

Μετά το ψήσιμο, το μοσχαρίσιο κρέας πρέπει να αφαιρεθεί από το φούρνο και να ξεκουραστεί για περίπου 15 έως 20 λεπτά πριν το κοπεί για φαγητό. Κάτι τέτοιο συμβάλλει στη διατήρηση των χυμών του κρέατος, ώστε να είναι ζουμερό και μαλακό.

Αρνί

Το αρνί είναι καλύτερο να μαρινάρεται ή να τρίβεται με καρυκεύματα αρκετές ώρες πριν από το ψήσιμο. Το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η μουστάρδα, το λεμόνι και το ελαιόλαδο συμπληρώνουν τη γεύση του αρνιού.
Για να ελέγξετε το βαθμό ψησίματος, τοποθετήστε ένα σημειακό θερμόμετρο στο πιο βαρύ σημείο του ψητού, φροντίζοντας να μην αγγίζει το κόκαλο:

  • Μια ένδειξη 140 βαθμών υποδηλώνει rare.
  • Η ένδειξη 145 είναι medium rare.
  • Η ένδειξη 165 είναι well done.

Το αρνί πρέπει να βγαίνει από το φούρνο και να αφήνεται να ξεκουραστεί, χωρίς κάλυμμα, για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν μπει στο πιάτο.
Το αρνίσιο μπούτι είναι καλύτερο όταν έχει μαριναριστεί ή καρυκευτεί κατάλληλα και ψηθεί με το κόκαλο μέσα. Ψήνετε σε σχάρα σε φούρνο 450 βαθμών για περίπου 30 έως 40 λεπτά. Ένα τυπικό αρνίσιο μπούτι ζυγίζει 4 έως 5 κιλά και εξυπηρετεί άνετα 8 άτομα.

Κοτόπουλο

  • Για να ψήσετε ένα κοτόπουλο, τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα κάθε στήθους και αλατοπιπερώστε.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά στο πάνω μέρος της κουζίνας, ψήστε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές για να κρατηθούν τα υγρά του.
  • Ψήστε σε φούρνο 400 βαθμών για 15 έως 20 λεπτά.
  • Περιχύνετε το κοτόπουλο καλά κάθε 10 λεπτά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με το ζουμί που υπάρχει στο ταψί.
  • Αφήστε το να ξεκουραστεί και, στη συνέχεια, βάλτε το στο πιάτο για να φάτε.

Σχετικά άρθρα