Κοτόπουλο με μίσο-μέλι, σπαράγγια και ρύζι (300 θερμίδες)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 4 μερίδες)

  • 1½ έως 2 κιλά μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό μίσο
  • 3 κουταλιές της σούπας ήπιο μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοτριμμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο ψιλοτριμμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα τσίλι-σκόρδου ή άλλη καυτερή σάλτσα
  • 1 κουταλιά της σούπας συν 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
  • 1 μεγάλο μάτσο σπαράγγια (περίπου 1 κιλό), κομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Μαγειρεμένο ρύζι (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Φτιάξτε τη μαρινάδα: 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά νερό. Βάλτε τη μισή μαρινάδα στο ψυγείο για το σερβίρισμα.
  2. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ρηχό πιάτο και περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Ανακατέψτε το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί και αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο για έως και 30 λεπτά (μεγαλύτερη διάρκεια μαρινάδας μπορεί να στεγνώσει το κοτόπουλο).
  3. Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ζεσταίνετε το γκριλ. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο.
  4. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μία στρώση στη μία πλευρά του ταψιού, με την πιο επίπεδη πλευρά προς τα πάνω.
  5. Τοποθετήστε τα σπαράγγια στην άλλη πλευρά. Πασπαλίστε τα σπαράγγια με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώστε τα σπαράγγια, ανακατέψτε τα για να καλυφθούν.
  6. Ψήνετε στο γκριλ μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί μέχρι μέσα και να ξεροψηθεί επιφανειακά, καθώς επίσης αφήστε και τα σπαράγγια να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά.
  7. Για να σερβίρετε, περιχύστε το κοτόπουλο με λίγο από τη μαρινάδα που κρατήσατε και πασπαλίστε με κρεμμυδάκια.
  8. Σερβίρετε με ρύζι, αν θέλετε.

Σχετικά άρθρα